Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

ÚPRAVA KRŮTY

OBSAH

Žaludeční vředy jsou zánětlivým onemocněním žaludku, při němž je stěna žaludeční sliznice poškozena přímým působením kyseliny chlorovodíkové z žaludeční šťávy. Příčiny jsou různé, patří mezi ně například infekce bakterií Helicobacter pylori, která narušuje ochrannou vrstvu sliznice, polékové vředy, vředy z akutního stresu nebo nadměrná produkce některých hormonů.

Zdroj: Žaludeční vředy

Diskuze

V diskuzi ALERGIE NA PEŘÍ (ROZTOČE) ?? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaromír Pátra.

Dobrý den, opakovaně jsem se účastnil ručního zpracování drůbeže (kachny, slepice, krůty, křepelky) spočívající v porážce, očištění od peří, vykuchání a kuchyňská úprava. Při práci jsem nepoužíval ochranu rukou (rukavice), takže jsem kůží přišel do styku se zabitými ptáky. Po nějakém čase mne začala svědit kůže, postupně mne intenzivní nutkání svědění probouzelo v noci. Může se jednat o alergickou reakci na tyto skutečnosti? Jak se mám zachovat? Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergie na peří (roztoče) ??

Vhodné verše

Není smrti tam,

kde byl život vyplněn prací,

láskou a obětavostí.

~

Odešels, dědo, bez slůvka rozloučení,

tak náhle, že těžko k uvěření.

~

Tolik jsi miloval život a s námi chtěl jsi být, ale osud byl tak krutý a nenechal Tě žít.

~

Utichlo srdce znavené,

nebylo z ocele, nebylo z kamene.

Utichlo a šlo spát,

budeme na něj věčně vzpomínat.

Zdroj: Smuteční proslov pro dědečka

Diskuze

V diskuzi VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monina.

Vše co se týká prodloužení vlasů jako barvení, vlnění i následná úprava, tak svěřuji kadeřnici.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Luisa.

Veškeré úpravy vlasů včetně prodlužování si taky nechávám dělat u kadeřnice.

Zdroj: diskuze Vlasy

Pečená krůta s nádivkou

Ingredience: 1 krůta, 4 žemle, 2 dl mléka, 15 dkg slaniny (rozdělíme na 2 díly), 1 lžička sušené petrželové natě (lze dát čerstvou nebo nahradit libečkem pažitkou), 2–3 lžíce sekaných mandlí, ½ jablka (nakrájeného na kostičky), 2 vejce, sůl, pepř, droby (srdce, žaludek a játra umeleme), kousek červené papriky, 1 malá cibule na potření krůty, 2 lžíce oleje, mletý kmín, sůl, sladká paprika

Postup: Nádivku do krůty připravíme tak, že žemle pokrájené na malé kostičky vložíme do mísy a přelijeme mlékem. Když se tekutina nasákne, přidáme namleté droby, nasekané mandle, najemno nakrájenou slaninu a jablko, přidáme petržel, sůl, pepř, vejce a důkladně směs promícháme. Krůtu před naplněním nasolíme a dutinu břišní naplníme nádivkou. Zašijeme nití nebo spíchneme jehlou na maso. Do pekáče dáme druhý díl pokrájené slaniny, nakrájenou cibulku a vložíme naplněnou krůtu. Krůtu potřeme směsí oleje a koření. Přiklopíme poklicí a dáme péct na 200–250 °C. Délka pečení se odvíjí od velikosti krůty (cca 2 až 3 hodiny). Poté odklopíme poklici a dál pečeme 20 minut, aby krůta získala pěknou barvu. Jako příloha se k tomuto receptu hodí bramborový knedlík, zelí, případně lehčí varianta jako vařené brambory a zeleninový salát.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Diskuze

V diskuzi VAKCINA SILGARD se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenca.

při aplikaci této vakcíny je nutná aspirace jako při běžném podávání vakcím intramuskulárně nebo je ta inj.stříkačka nějak speciálně upravena a aspirace se neprovátí lékařem,ale dochází k ní automaticky nějakou spec.upravou této inj.stříkačky.Děkuji,s pozdravem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martina.

Aspiraci provádíme proto, abychom zjistili, zda nehrozí aplikace do žíly, což by mohlo pacienta poškodit. Do svalu nevidíme.... Takže jakákoliv úprava stříkačky by byla k ničemu. Leda snad, že by jehla měla na špičce oči... :oD

Zdroj: diskuze Re: vakcina Silgard

Pečená krůta podle Pohlreicha

Ingredience: 10 dkg anglické slaniny, 10 dkg másla, 1 snítka čerstvého rozmarýnu, 4 kg krůty, 4 lžíce olivového oleje, drůbky, sůl

Postup: Krůtu omyjeme, osušíme a prošpikujeme velmi hustě špalíčky slaniny. Celou krůtu potřeme olivovým olejem a osolíme. Vložíme do pekáče, přidáme máslo, rozmarýn a podlijeme trochou vody. Máme-li drůbky, tak je uvaříme předem a vývarem z nich během pečení krůtu podle potřeby podléváme. Když drůbky nemáme, podléváme jen vodou. Krůtu pečeme přiklopenou v pekáči přibližně 2,5–3 hodiny při 180 °C. Pečenou krůtu podáváme podle chuti s houskovým nebo bramborovým knedlíkem a zelím či špenátem.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Diskuze

V diskuzi DOKONALÉ PROČIŠTĚNÍ ORGANISMU -COLONIX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonia.

Vážení po tříměsíčním užívání přípravku COLONIX nepociťuji vůbec žádné zlepšení.Očekávala jsem alespoň zmírnění mých potíží se svěděním kůže a výsevu kopřivky.po dobrání 3balení je mé ECP 170 což je hrozné.Ani úprava vyprazdnování nenastala.Colonix mne zklamal.antonie

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Re: Dokonalé pročištění organismu -COLONIX

Jak pečou krůtu Kluci v akci

Ingredience: 1 krůta, sůl, vepřové sádlo

Ingredience na mlince: 300 g pšeničné hladké mouky, 3 g soli, cca 2 dl teplé vody

Postup: Krůtu vydatně osolíme a přelijeme sádlem. Pečeme při 180−200 °C asi 2 hodiny (záleží na velikosti krůty). Z mouky, soli a teplé vody vypracujeme hladké těsto, rozdělíme na stejné díly, z nichž tvarujeme kuličky, které rozválíme na placky. Placky dále rukama ještě vytáhneme dotenka ve velkou placku. Pečeme na plotně nebo železném tálu či ploché pánvi z obou stran do křupava. Před podáváním zalijeme placky horkou vodou, necháme je nabobtnat, vyjmeme a vložíme do výpeku ke krůtě.

Tento recept, si našel oblibu i na hostinách dvoru anglické panovnice. Výtečné a kvalitní krůtí maso nevyžaduje žádné zvláštní kulinářské úpravy. Krůta se jednoduše osolí, potře sádlem a peče do měkka. Pečená krůta se podává s mlinci, což jsou pšeničné placky nejprve nasucho pečené, které se před podáváním zalijí horkou vodou, a když nabobtnají, vloží se do vypečeného tuku ke krůtě. Jedná se o jednoduchý, avšak gastronomicky nepřekonatelný pokrm.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Poradna

V naší poradně s názvem UPRAVA HORNI CASTI NAHRADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldrich Piha.

manželka ma,zhot.mimo zdr.poj.horní zub.náhradu, volná nedrží ani lepení nepomáhá je možno na tuto náhradu naneštěstí něco a zvětšit tak její tvář s úpravou.je mi 80let a je úplně nešťastná brzy ji v ústech povolí s plnou píšou lep.pasty.moc díky za radu

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Existují různé tmelící gely, které se dají na zubní náhradu nanést a tím vytěsnit její tvar, aby lépe držela. S tím vším vám skvěle pomůže lékař stomatolog na zubním oddělení. Určitě tam zajděte a nechte si zubní náhradu odborně přizpůsobit.

Zdroj: diskuze Zubní protézy

Krůta nebo krocan

Krocan je velký a těžký pták, může být vysoký až 120 centimetrů a vážit i 10 kilogramů. Krocan byl v minulosti domestikován, především jeho samice. Krůty se chovají téměř po celém světě a patří mezi významné ptáky sloužící k obživě lidí. Jsou známy dva druhy: krocan paví a krocan divoký.

Krůta domácí je samice domestikovaného krocana divokého, chová se na maso, ale i pro peří a vejce. Krůta je o třetinu až polovinu menší a lehčí než krocan. Chová se především pro maso, které obsahuje velmi mnoho bílkovin ve svalovině a málo tuku.

Krůtí maso je pokládáno za jedno z nejchutnějších a dieteticky nejhodnotnějších. Má nízký obsah tuků, ale vysoký obsah bílkovin hořčíku, draslíku a vitamínů ze skupiny B. Krůtí maso nevyžaduje dlouhou přípravu a snadno přijímá chuť koření. Maso z krůtích prsíček má pouze 0,7 % tuku a 24 % bílkovin, v jiných částech těla (například hřbet, stehna) je tuku poněkud více. Nejtučnější částí krůty je takzvaný biskup. Francouzští labužníci tvrdí, že krůta má devateré maso, které je v každé části těla jinak zbarvené a liší se i strukturou a obsahem tuku. Ve Velké Británii se již od 16. stol. podává na Vánoce, často s nádivkou z jedlých kaštanů.

Krůtí stehno má silné, tmavé a velmi šťavnaté maso, které svou chutí mírně připomíná zvěřinu. Horní část stehna je vhodná na pečení, ale i přípravu pečené rolády nebo plnění, v takovém případě se musí vykostit. Spodní část stehna se většinou peče vcelku, před pečením se odstraňují silné a houževnaté šlachy.

Křídlo může mít váhu až 350 gramů. Křídlo se často dělí na horní, spodní a střední, po překrojení se z něj odstraní kloubní šlachy. Střední část křídla je vynikající na grilování.

Krůtí prsa jsou velmi křehká a jemná, nakrájená na kostičky jsou vynikající na guláš, rozkrájená na proužky se mohou použít na přípravu mnoha jídel.

Krůtí roláda se připravuje z prsou nebo vykostěného horního stehna.

Krůtí játra mají poměrně výrazné aroma a jsou vhodná na přípravu minutek.

Krůtí srdce se většinou vaří nebo peče, před tepelnou úpravou se musí zbavit všech cév a důkladně propláchnout studenou vodou.

Co je vhodnější na pečení? Většina veřejnosti dává ze zvyku přednost krůtě před krocanem. Krocani se pro svoji velikost a váhu hůře porcují. Krocani rychleji přibývají na váze, a tak se vykrmují kratší dobu než krůty, dlouho žijící jedinci mohou mít tužší svalovinu. Krůty jsou celkově menší, a tedy i porce jsou menší a lépe zpracovatelné. Na pulty se dostává drůbež mladá, porážená dříve, než se u její svaloviny projeví takzvané nevýhody vyššího věku. U krůt to bývá větší procento tuků a u krocanů tuhost. Rozdíly tedy v kvalitě sice existují, ale po opracování jsou tak nepatrné, že je běžný zákazník nepozná. Krůtí maso se na trh dodává chlazené, mražené i uzené. Cena masa závisí na způsobu dodání a chovu. Chlazené maso se dodává na trh obvykle za tyto ceny: krocan celý 99 Kč/kg, krůta celá 99 Kč/kg, krůtí prsa 179 Kč/kg, krůtí stehenní plátek 117 Kč/kg, krůtí horní stehno bez kůže 108 Kč/kg, krůtí horní stehno s kůží 99 Kč/kg, krůtí stehno celé 88 Kč/kg, krůtí spodní stehno 67 Kč/kg, krůtí křídlo celé 69 Kč/kg, krůtí biskup 25 Kč/kg, krůtí krk 49 Kč/kg, krůtí vnitřnosti 75 Kč/kg. Srovnáme-li krůtí maso s masem kuřecím, je jednoznačně krůtí maso kvalitnější a chutnější.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Diskuze

V diskuzi NADMĚRNÉ POCENÍ HLAVY A OBLIČEJE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dages.

Dobrý den,jak může byt pocení vsugerovane?Nemusí být vedro,stačí jen jist,vařit,lux,úklid,nákup v marketech, atd a mám úplně mokré vlasy,pot v očích, kapky na nosu,bradě stékají na hruď. Makeup a úprava vlasů je zbytečná, výpadem jak po skoku do vody.Opravdu nerada chodim mezi lidi,je to velké omezení. Díky za dobrou radu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

Proti nadmernemu poceni jsem vyzkousela kde co,jak prirodni veci tak celou radu antiperspirantu tech bezne dostupnych,i tak tech specializovanych na nadmerne poceni. A na 100% zafungoval akorad antiperpirant sweat stop aloe vera forte, konecne nemam zadne propocene kolace v podpazi, ten pocit je neuveritelny. Na stop-potu.cz jsem si koupila i antiperspirant sweatstop aloe vera sensitive lotion ten je proti poceni na cele a obliceji a bomba. Vyrobky jsou sice drazsi ale dlouho vydrzi, takze pro ten pocit sucha se tato investice rozhodne vyplati.

Zdroj: diskuze Nadměrné pocení hlavy a obličeje

Vánoční krůta s nádivkou

Ingredience: 1 krůta (cca 4 kg), 500 g kaštanů, ½ pomeranče, 100 g slaniny, 200 g krůtích jater, 20 g másla, 50 g sušených brusinek, 100 ml portského vína, 250 g mletého masa, 500 ml drůbežího vývaru, 200 g starších žemlí, 3 rozšlehaná vejce, 2 lžíce petrželky, 2 jablka nakrájená na kostičky, sůl, pepř

Postup: Oloupané kaštany vložte do hrnce s vývarem a vařte na mírném ohni asi 30 minut. Z omytého pomeranče nastrouhejte kůru. Slaninu pokrájejte na kostičky, játra na menší kousky. Obojí zvolna osmažte na másle a játra rozmačkejte vidličkou. Brusinky namočte do poloviny vína. Uvařené kaštany nechte okapat. Polovinu si nechte na oblohu, zbylé nahrubo posekejte do nádivky. V míse smíchejte nasekané kaštany, játra se slaninou, mleté maso, vejce, pečivo namočené ve vývaru, petrželku a pomerančovou kůru. Osolte, opepřete a smíchejte se zbylým vínem. Nádivkou naplňte krůtu, dobře uzavřete, nožky svažte kuchyňským provázkem a vložte do trouby předehřáté na 200 °C. Zprudka zapečte, poté přilijte asi polovinu vývaru. Teplotu stáhněte na 170 °C a pečte za častého přelévání vypečenou šťávou (pokud se šťáva rychle vypéká, dolévejte horký vývar). Zbylé kaštany vložte do kastrolu, ve kterém jste nechali zkaramelizovat 2 lžíce cukru. Přidejte jablka a brusinky namočené v portském. Restujte přibližně 5 minut. Podávejte ke krůtě. Tato nádivka do krůty je sice netradiční, ale velmi delikátní.

Zdroj: Pečená krůta – recepty

Diskuze

V diskuzi MLADY JACMEN A CHOLERLLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Ludia, ja neviem co pisete vseliake problemy zdravotne a neziaduce ucinky na vyrobky. Ja mam uzasne skusenosti co sa tyka MJ a Cholerlly a to beriem 5x5x5 , zaludok, creva plynatost, zapach stolice, uprava stolice to vsetko sa mi upravilo a vobec nemam ziadne neziaduce ucinky ani problemy .)

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mlady jacmen a cholerlla

Úprava srnčího masa na guláš

Divoká zvěř má maso, které je málo tučné a lehce stravitelné. Navíc obsahuje vysoké množství tělu prospěšných látek, jako například vitaminy skupiny B, minerální látky a stopové prvky. Zakoupíme-li maso čerstvě ulovené, je třeba ho dát minimálně na den, spíš na tři dny, odpočinout do chladu, aby se rozleželo. Toto pravidlo je poněkud v rozporu se skutečností, že divoké maso je hojně prokrvené, což mu sice dává onu tmavou barvu a charakteristickou chuť, ale zároveň ho činí náchylnějším ke zkažení. Takže pozor zejména na teplotu a cirkulaci vzduchu. Jedním z tipů, jak zvěřinu zhodnotit a zároveň donutit změknout, je naložení do nějaké marinády. Zmražené maso vysychá a zvěřina, která má málo tuku, je náchylná k vyschnutí ještě více.

Zdroj: Recepty na srnčí guláš

Poradna

V naší poradně s názvem WARFARIN A GS CONDRO DIAMANT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den , prosím o radu. Mohu společně užívat warfarin a GS condro diamant ? Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Glukosamin je prokazatelně prospěšný pro správnou výživu chrupavek, kloubních vazů, menisků a šlach. I aescin má své prokazatelné účinky na dolní končetiny. Bohužel však společné užívání glukosaminu s warfarinem je nebezpečné a hrozí zvýšené riziko krvácení. Užívání však možné je, ale musí se snížit dávka warfarinu. Přesnou dávku warfarinu je třeba určit laboratorním vyšetřením krve, o které požádáte svého lékaře, od něhož dostáváte recept na warfarin a zároveň ho i informujete o svém záměru užívat GS condro diamant. Pak je možné společné užívání i trvale. Vlastní neodborná úprava v dávkování warfarinu může přivodit i náhlou smrt.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Warfarin a GS condro diamant

Úprava křenu

Křen můžete zakoupit v obchodě nebo si ho můžete pěstovat na zahradě. Aby byl kořen křenu dostatečně masivní, je potřeba mu dát také dost dlouhý čas k tomu, aby narostl. Není to žádná rychlovka, na jeho úrodu si počkáte docela dlouho. Pokud se přeci jen rozhodnete pro pěstování na zahradě, nemusíte se obávat, že by se vám někam zatoulal a vy si nebudete pamatovat, kam že jste ho zasadili. Má specifické, velké, jasně zelené listy, po obvodu zdobené drobnými zoubky.

Máte-li již kořen křenu buď vykopaný, nebo zakoupený, opomeneme nejprve to, že je potřeba ho nějak opracovat, protože to, co si musíte ujasnit jako první, je, co s křenem chcete dělat, zda ho chcete nechat syrový, nebo ho uchovat, připravit si jablečný křen, naložit ho s medem a podobně.

Zdroj: Strouhaný křen

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Janka.

Při klasické akné bych asi postupoval prostě podle přírodních metod např. podle návodů zde www.prostezdravi.cz/… nebo zde www.fiftyfifty.cz/Pr… - já jsem jednou vyzkoušela klasickou pleťovou masku z droždí prostě napatlat i dozadu a vyšlo to :) Taky není špatný zynerit, ale ten je na předpis, takže je nutné navštívit doktora.

A co mi pomohlo nejvíc je prádlo a oblečení z přírodních materiálů a pak také sukně místo kalhot - vůbec nic přiléhavého. Navíc při sedavé práci tenhle problém bude vždy. Prostě nic jiného než vstávat a větrat zadeček nám nezbývá :)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Akné

Srnčí kostky na víně

Ingredience:

  • 15 dkg kořenové zeleniny
  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžičky směsi koření: „Divočina“
  • 5 dkg cibule
  • 700 g srnčí kýty
  • Instantní jíška
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar

Postup přípravy:

Nejprve si omyjeme maso a pak ho nakrájíme na kostičky. Připravíme si cibuli, oloupeme ji a najemno nakrájíme. Pak je na řadě zelenina: celer, mrkev a petržel očistíme a nastrouháme najemno. Na pánvi si rozehřejeme olej, na němž osmahneme dorůžova cibulku. Pak přidáme maso a zprudka jej orestujeme, dokud se maso nezatáhne. Poté k němu přidáme nastrouhanou kořenovou zeleninu. Vše společně dvě minuty opečeme a posypeme kořením „Divočina“, osolíme a podlijeme vínem a připraveným vývarem. Pánvičku přikryjeme pokličkou a maso se zeleninou dusíme na mírném ohni. (Maso se dusí, dokud zcela nezměkne.) Pak na závěr omáčku zahustíme instantní jíškou podle potřeby. K srnčím kostkám na víně se hodí podávat bramborové knedlíky.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Diskuze

V diskuzi AKNÉ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Andrea.

Dobrý den,
je mi 17 let a už od těch 11 let mě trápí akné. Mezi 13-15 rokem to bylo ze všeho nejhorší a myslela jsem si, že tím to hasne... Ale omyl. Od 16 let se mi už sice přestali dělat vředy (i když občas nějaký ještě vyraší), ale zůstaly mi pozůstatky (na nose, líčkách a čele). Nevím jestli to nazvat jizvami nebo rozšířenými póry, ale je to opravdu nehezké a nejde to zakrýt ničím. Krom toho se mi sem tam udělá ještě nějaký ten vřídek, ale především mám hodně podkožního tuku (nemyslím si, že jsou to mílie, ale vymáčknout to taky moc nejde a je toho dost a je to dost velké a viditelné). Opravdu už nevím, co s tím mám dělat. Čistím si pleť 2x denně, ráno a večer. Vždy dělám to, co mi řekla kosmetička (mlíčko - nechat působit a pak smít vodou, pleť. vodu a nakonec na večer krém na hydrataci). Jenže nic se neděje a připadá mi, že se vše ještě víc zhoršuje. Byla jsem 2x u kožní, a ta mi vždy předepsala nějaký chem. roztok, který byl taky bez úspěchu. Brala jsem spirulinu, zinek a podobné doplňky stravy a také nic. Jediné, co mi kdysi pomáhalo bylo slunce a aloe vera. Takže se v tom snažím pokračovat, ale je to opět bez reakce. Opravdu už nevím, co s tím, a tak mě napadlo, že třeba někdo na internetu bude mít stejný problém jako já a zná řešení. Předem děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vladimír.

Akné je téměř univerzální problém u moderní mládeže i mnoha dospělých. Bylo prokázáno, že akné je vyvoláváno potravinami, které spouští nadměrnou tvorbu inzulínu a současně i inzulinu podobného růstového hormonu IGF1, který způsobuje degeneraci a poškození pokožky obličeje, jako jsou akné a další druhy vyrážek. Z toho je jasné, že trvale nemohou pomoci žádné mastičky, kosmetika, čaje, bylinky ani pilulky, ale jen důsledná úprava stravy, eliminující opravdu všechny potraviny, které výše popsaným způsobem vyvolávají tuto hormonální degeneraci pokožky. Kdo má zájem o praxí ověřené a trvalé výživové vyřešení akné, které mu ušetří mnoho peněz za zbytečnou kosmetiku a mastičky, volejte 608 155 338.

Zdroj: diskuze Akné

Srnčí maso – nakládání

Srnčí maso není potřeba vždy nakládat, sice by mělo srnčí maso jako každá zvěřina před zpracováním uzrát, ale obvykle jí stačí ta doba od zastřelení zvěře po čekání na povinný veterinární rozbor (ten trvá několik dní). Pokud ale pochází srnčí maso ze staršího zvířete, může krátké naložení masa pomoci v jeho zkřehnutí.

Maso, které lze vykostit, nakládáme vykostěné. Maso musíme před naložením řádně odblanit a omýt. Musíme si připravit dostatečně velkou nádobu, do níž maso vložíme. Připravíme si máslo, které necháme rozpustit a mírně vychladnout. Máslem pak maso potřeme a zbytek másla pak na maso nalijeme. Nádobu se srnčím masem uložíme do chladnější místnosti, kde ji necháme zhruba tři dny. Nemusíme se bát, že by maso začalo zapáchat, protože vychladlé máslo na mase vytvoří povlak, který k masu nepropustí vzduch. Srnčí maso se nenakládá osolené, solí se až pak před konečnou úpravou. Sůl by při naložení způsobila, že by srnčí maso ztratilo chuť.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Srnčí guláš na houbách

Ingredience:

  • 1 500 g srnčí kýty (nebo jiné maso vhodné na guláš)
  • 1 sklenka naložených hub
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce koření „Divočina“
  • 4 ks cibule
  • Bobkový list
  • Mletý černý pepř
  • Sůl
  • Sušená smetana
  • Sušený tymián

Postup přípravy:

Maso si očistíme, omyjeme, odblaníme a nakrájíme na malé kostky. Připravíme si i cibuli, kterou oloupeme a také nakrájíme na drobné kostky, stejně jako slaninu. V hrnci nebo v hluboké pánvi zahřejeme olej a orestujeme si cibulku se slaninou, jakmile začne cibule zlátnout, přidáme i kostky masa. Zprudka maso ze všech stran orestujeme, přidáme koření, bobkový list, tymián, vodu a hrnec přiklopíme poklicí. Maso průběžně podléváme vodou a dusíme maso tak dlouho, než změkne. Zhruba za hodinu přidáme do hrnce i houby. V závěru omáčku zaprášíme hladkou moukou (aby se zahustila), promícháme, ochutíme solí, pepřem, přidáme smetanu a vše ještě provaříme.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Srnčí guláš na pivu

Ingredience:

  • 100 g špeku
  • 10 kuliček jalovce
  • 200 ml světlého piva
  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks rajčat
  • 5 ks červené cibule
  • 800 g srnčí kýty
  • Majoránka
  • Mletá sladká paprika
  • Mletý černý pepř
  • Olej
  • Sůl
  • Vývar

Postup přípravy:

Srnčí maso očistíme, odblaníme a nakrájíme na kostky. Nakrájíme si i najemno slaninu. Oloupeme si cibuli a nakrájíme ji také najemno. Rajčata s paprikou si omyjeme a také nakrájíme na kostky. Pak si v hrnci zahřejeme olej a vsypeme do něj špek s cibulí a dozlatova orestujeme. Přidáme pak maso, které v rychlosti ze všech stran osmahneme, aby se zatáhlo. Pak k němu přidáme rajčata, papriku, mletou papriku, sůl, pepř a jalovec. Vše důkladně promícháme a necháme dusit ve vlastní šťávě. Do guláše vlijeme i horký vývar, celé pivo a opět maso dusíme, dokud nezměkne. Guláš můžeme zahustit nastrouhanou syrovou bramborou, nebo suchým chlebem a ještě chvilku ho povaříme. Na závěr se guláš dochutí solí, pepřem, majoránkou a jalovcem.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Srnčí kýta na zelenině

Ingredience:

  • 10 kuliček celého pepře
  • 10 kuliček jalovce
  • 10 kuliček nového koření
  • 1 kg kýty
  • 1 ks celeru (menší)
  • 1 ks petržel
  • 2 ks mrkve
  • 5 ks bobkového listu
  • Olej
  • Špek
  • Tymián
  • Zelenina

Postup přípravy:

Jako vždy si nejprve očistíme a odblaníme maso. Maso můžeme prošpikovat špekem a osolit. Maso je dobré nechat marinovat několik hodin (někdo doporučuje i 24 hodin). Připravené maso si můžeme nejprve zprudka osmažit na pánvi, dokud se nezatáhne a pak ho vložit do pekáče. K masu přidáme očištěnou a najemno nakrájenou zeleninu a připravené koření. Vše ještě zakápneme olejem a dostatečně podlijeme vodou. Vše pečeme v troubě tak dlouho, dokud nezměkne nejen maso ale i zelenina. Maso se zeleninou je potřeba čas od času polévat. Jakmile je maso i zelenina měkké, vyndáme z pekáče kuličky koření a bobkové listy. Maso pak z pekáče můžeme vyndat, a pokud je zelenina stále na kusy, můžeme ji rozmixovat.

K tomuto pokrmu se hodí podávat jako příloha bramborový knedlík nebo brambory.

Zdroj: Úprava srnčího masa

Smažené srnčí řízky

Ingredience:

  • 2 vejce
  • 3 stroužky česneku
  • 500 g srnčí kýty
  • Hladká mouka
  • Olej
  • Strouhanka
  • Sůl
  • Tuk na smažení

Postup přípravy:

Omyjeme, odblaníme a nakrájíme si srnčí maso (kýtu). Maso je potřeba i naklepat z obou stran. Pak si oloupeme česnek a rozdrtíme ho, přidáme k němu sůl a olej a vše důkladně zamícháme. Česnekem v oleji si pak potřeme připravené řízky. Potřené řízky necháme ještě asi hodinu „odpočinout“ ideálně v ledničce. Pak následuje klasický trojobal. Maso tedy obalíme nejprve v mouce, pak ve vejcích rozšlehaných se solí a nakonec ve strouhance. Obalené řízky ještě osmažíme na rozpáleném oleji (či jiném tuku).

Tento klasický recept se dá mnoha způsoby ještě „okořenit“. Někdo doporučuje srnčí maso ještě nejprve prošpikovat slaninou, a pak plátky zakápnout citrónovou šťávou, osolit, opepřit, potřít máslem a přidat k nim jalovec. Takto „naložené“ řízky ještě nechat pár hodin odležet a následně obalit v trojobalu. Možné je také potřít řízky před obalením česnekem. Jak každému vyhovuje.

Zdroj: Úprava srnčího masa


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP