Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

UVOLNENI MAZU Z UCHA PEROXIDEM

OBSAH

Kdy může peroxid vodíku pomoci

Peroxid vodíku se používá jen v případě, kdy odstraňujeme ušní maz. Pro toto čištění se používá výplach ucha peroxidem vodíku. Tekutina se nalije do ucha, může se aplikovat i čistou injekční stříkačkou, a pomalu se vpraví do zvukovodu. Pacient by měl při této aplikaci ležet s hlavou otočenou na straně zdravého ucha. Roztok se nechá působit do té doby, než peroxid dobublá. Poté se zbylý obsah peroxidu vytře.

Zdroj: Jak použít peroxid vodíku do ucha

Poradna

V naší poradně s názvem BOLEST UCHA Z DASNE( PARADENTOZOU) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobry den,od te doby co me boli leva strana celisti ( dasne ),se projevuje silna bolest ucha take na leve strane. Nejvic me to boli v noci uz vubec nespim v noci. Bolest trva vic jak tri tydny DASNE I UCHO BOLI NAJEDNOU ,mam jit k usnimu?prvni prijde bolest dasni a pak ucha z ucha mi netece moc mazu tak normalne, citim jen takovy tlak a tukani ,boli z toho i hlava .dekuji za odpovet.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Klidně to může být zánět trojklanného nervu. Začátek a příčina může být v čelisti a bolestivě to pak přelejzá k uchu. Určitě je potřeba to řešit, ale nejdříve u zubaře a až pak na ORL.

Zdroj: diskuze Bolest ucha z dasne( paradentozou)

Alternativy k ušnímu fyziologickému roztoku

Místo výplachu uší, které vaše uši vystavuje riziku určitých komplikací, je zde několik alternativ, které je třeba zvážit.

Přírodní oleje

Používejte olivový olej, minerální olej nebo dětský olej jako alternativní prostředek pro výplach uší. Několik kapek oleje do postiženého ucha změkčí a odstraní ušní maz. Oleje nedráždí vaše uši.

Peroxid do ucha

Směs peroxidu vodíku, octa a lihu. Tato směs je účinná při změkčování ušního mazu a je bezpečná a účinná. Ale může vás to dráždit, pokud má váš bubínek nějaké problémy.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLÍ UŠNÍ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jakub.

Dobrý den, chtěl bych se zeptat. Čistil jsem si uši a po čištění levého ucha na něj teď méně slyšim. Lehce mi v něm hučí a cítím lehký tlak. Jinak žádnou dalši bolest nebo jiné problémy nepociťuji.
Domnívám se tedy správně že mám to samé co zde popisuje Tomáš? A že mohu zkusit volnit si ucho peroxidem?

Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ano, to vypadá podobně. Do budoucna doporučuji používat přípravek Otic Solution, který předejde těmto problémům se špunty v uších.

Zdroj: diskuze Prasklí ušní bubínek

Hnědý výtok z ucha

Zánět středního ucha se diagnostikuje otoskopem. Obvykle lze vidět změny i na vnějším uchu. Při včasném záchytu je postižen jen zvukovod. Někdy může jít i o parazitární zánět svrabový. Z ucha se uvolňují černorudé suché krusty podobné kávové sedlině. U koček je to velmi častý nález, u psů se vyskytuje jen zřídka. Diagnóza se potvrdí mikroskopicky. Na svrab je třeba použít Selamectin ve spot on přípravku nebo některé z ušních kapek. Imunitu proti svrabu je možné zvýšit homeopatikem Psorin, které snižuje i svědivost.

Naopak kvasinkový ušní zánět je velmi častý, kvasinky se množí ve vlhku, na tlapách, bradě, v kožních záhybech. Reakcí kůže je tvorba hnědofialového mazu, který ulpívá. Je potřeba použít ušní kapky proti kvasinkám a zvýšit imunitu například Monilií 15 ch. Elaps je homeopatikum doporučené při tvorbě červenohnědého mazu, Selenium upravuje mazotok.

Zdroj: Výtok z ucha u psa

Poradna

V naší poradně s názvem PRASKLEJ BUBÍNEK se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš.

Dobrý den chtěl bych se zeptat na pár otázek čistil sem si uši a najednou v levém uchu jao kdyby někdo vypnul zvuk přestal sem na něj slyšet ale po pár hodinách to bylo lepší a zkoušel sem jestli na něj slyším slyším ale je to jako kdybych měl něco v uchu jako kdyby nějakej špunt a taky když polikám tam jako kdyby tam měl píchavej tlak a taky mě furt v uchu píská jak už teda uvádíte může to být teda prsklej bubínek nebo je možný že to mám jenom poraněné a jestli jo šlo by to vyléčit peroxidem? nebo zahojí se to samo? mám strach z dokout takže se bojím k doktorovi a kdybych tam musel mohlo by to být bolestivé? Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Tohle Tomáši vypadá na usazený starý maz, který se vám nahromadil ve zvukovodu a čištěním jste ho upěchoval směrem k bubínku. Maz tam teď začíná způsobovat lokální zánět zevního zvukovodu. Tahle situace se sama nevyléčí. Nejrychlejší způsob, jak se toho zbavit je navštívit lékaře na ušním ( oddělení ORL), který provede výplach a uvolní maz - špunt z ucha ven. Nebolí to ani to není nijak zvlášť nepříjemné. Kdybyste nechtěl k lékaři, tak se můžete pokusit uvolnit ušní maz sám a to výplachem ucha peroxidem vodíku. Kápněte si několik kapek kysličníku do ucha, nechte to zatéct co nejhlouběji do zvukovodu a pozorujte šumění. Dokud šumí tak rozpouští a až přestane, tak ho nechte vytéct z ucha ven. Toto dělejte několikrát za den, až se vám špunt rozpustí a zlepší se sluch. Kdyby vás ucho začalo bolet, tak si ho vytřete vatičkou bohatě namočenou ve višněvského balzámu. Taky aplikujte 3 až 4 krát denně.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Prasklej bubínek

Ušní maz

Ušní maz je užitečná a přirozená součást obranyschopnosti vašeho těla. Čistí, promazává a chrání zvukovod tím, že zachycuje nečistoty a zpomaluje růst bakterií. K ucpání ušním mazem běžně dochází, když se lidé pokoušejí čistit si uši sami umístěním vatových tamponů nebo jiných předmětů do uší. To často jen zatlačí maz hlouběji do ucha, což může způsobit vážné poškození výstelky zvukovodu nebo bubínku.

Nikdy se nepokoušejte vydolovat přebytečný nebo ztvrdlý ušní maz dostupnými předměty, jako je kancelářská sponka, vatový tampon nebo sponka do vlasů.

Pokud se ucpání ušního mazu stane problémem, vy nebo váš lékař můžete provést jednoduché kroky k bezpečnému odstranění mazu pomocí výplachu uší.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Diskuze

V diskuzi SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislav.

Dobrý den,svědění v uších je moje noční můra.Protože nejvíc to snad svědí v noci!
Použil už jsem veškeré možné vodičky a návody,stejně to působí jen krátkodobě,Někdy to svědí tak moc,že se přestávám kontrolovat,a v uchu se "podrbu" prstem.Zásadně nedoporučuji,už týden mám zánět zvukovodu a nepředstavitelné bolesti.Čtyři dny beru silná antibiotika a ještě nezabraly,polykám Brufen jak lentilky,protože jen tak přežiju,abych se nezbláznil!!!Doufám,že se přijde na důvod mého svědění,navštívím alergologa,snad na něco přijde.Pokud máte stímto zkušenosti a znáte účinnou léčbu,napište mi ,prosím!!
Ještě jednou opakuji,prsty se v uchu nedrbejte!!!
Stanislav 65roků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jarina.

Musíte vydržet pár dni nesahnout do ucha. Max. zásadně lehce jen suchou vat. tyčinku. Nikdy ne vlhkou ať vodou nebo usnimi kapkami. Taky jsem se čištěním uši k tomu dopracovala.Nicim chvíli nemazat a nechat obnovení ústního mazu a svědění zmizí. Vydržet, spraví se to samo. Věřte mi. Hezký den a držím palce.

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Slivovice na bolest ucha

Z babských rad můžete zkusit na bolest ucha použít smotek vaty namočený ve slivovici, který vložíte do ucha, převážete šátkem a pěkně to zaspíte. Dle zkušeností tato metoda vždy to pomůže.

Zdroj: Bolest ucha

Diskuze

V diskuzi CENA PEROXIDU DO UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jarosloav.

Potřebuji znat cenu Peroxidu do ucha na čištění. A to včetně DPH. Popřípadě zaslaní i poštovné a balné. Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslav.

Potřebuji jednoduchou odpověd na jednoduchou odpověd a počítač po mě chce ůplné nesmysly,které nesouvisí s dotazem. a to mě už nebaví.

Zdroj: diskuze Cena peroxidu do ucha

Bolest ucha z větru

Na bolest ucha z větru pomůže teplý zábal, při delší bolesti je nutné navštívit ORL, protože to může být zánět středního ucha nebo zánět zvukovodu.

Zdroj: Bolest ucha

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY OD DUBOVÉ KŮRY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří Malý.

Dobrý den,
jak vyčistím skvrny na ručníku od dubové kůry?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Citronovou šťávou, peroxidem vodíku nebo Savem.

Zdroj: diskuze Skvrny od dubové kůry

Příznaky ucpaného ucha

Příznaky ucpání ušním mazem mohou zahrnovat:

  • Bolest ucha;
  • Pocit plnosti v postiženém uchu;
  • Zvonění nebo zvuky v uchu (tinnitus);
  • Snížený sluch v postiženém uchu;
  • Závrať;
  • Kašel.

Tyto příznaky mohou naznačovat jiné zdravotní stavy než jen špunt v uchu z ušního mazu. Možná si myslíte, že si s ušním mazem poradíte sami, ale neexistuje způsob, jak zjistit, zda máte nadměrné množství ušního mazu, aniž by se vám někdo, obvykle váš lékař, podíval do uší. Příznaky a projevy, jako je bolest ucha nebo snížený sluch, nemusí nutně znamenat, že máte nahromaděný ušní maz. Je možné, že máte jiný zdravotní problém týkající se vašich uší, který může vyžadovat pozornost.

Odstranění mazu nejbezpečněji provede lékař. Váš zvukovod a bubínek jsou jemné a přebytečný ušní maz je může snadno poškodit. Nepokoušejte se sami odstranit ušní maz pomocí jakéhokoli předmětu umístěného do zvukovodu, zvláště pokud jste podstoupili operaci ucha, máte dírku (perforaci) v bubínku nebo máte bolesti ucha nebo drenáž.

U dětí je vhodné nechat kontrolovat uši v rámci každé lékařské prohlídky. V případě potřeby může lékař během návštěvy v ordinaci bezpečně odstranit přebytečný ušní maz z ucha vašeho dítěte.

Zdroj: Jak se dělá výplach ucha doma

Poradna

V naší poradně s názvem SVĚDĚNÍ V UCHU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel LUCIE.

dobry den,je to uz po seste za posledni tri mesice co mam zanet zvukovodu a take plisen v uchu.kdyz opomenu jak me brutalne to ucho lechta a jak se snazim si ho podrbat ale nepomaha to,a nebo to pomuze ale v zapeti ho mam tak napuchle ze se mi tam nevejde ani vatova ty\cinka.k tomu jsem na to ucho uplne hlucha a navic se mi mota hlava.je to opravdu hnus a chtela bych od toho pomoct.prosim kdo vite co mi pomuze,poradte doktor mi pise to samr porad dokola a vicemene semnou uz nic nedela.jsem z toho nestastna a proto v\s zadam o radu a predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Vyzkoušejte na své svědivé ucho léčivý roztok přírodních olejů a dezinfekčních silic s názvem Otic Solution. Kdyby to nepomohlo, tak vyzkoušejte výplachy zvukovodu peroxidem vodíku a nebo ještě osvědčený višněvského balzám, kterým si ucho vytřete dvakrát denně. Všechny zde uvedené postupy působí protizánětlivě a jsou volně prodejné v lékárně. Zánět v uchu se normálně vyléčí do 7 dnů, tak k tomu přizpůsobte svá očekávání a nehodnoťte to hned po druhém dni léčby. Do ucha nevkládejte žádná sluchátka a chraňte si ho před natáčením vody, třeba při sprchování. Kdyby ani toto nezabíralo, tak změňte svého lékaře a navštivte jiné oddělení ORL. Držím vám palce, ať se toho co nejdříve zbavíte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svědění v uchu

Domácí čistící prostředky na ušní maz

  • Uši jsou čištěny vatovými tampony určenými pro odstranění ušního mazu, vatové tampony odstraňují pouze povrchový ušní maz. Pokud se pokusíte odstranit maz hlouběji z ucha, hrozí poškození ušního bubínku.
  • K odstranění nadbytku mazu lze použít i minerální olej, zvláště když se jedná o suchý maz. Můžete použít kokosový nebo olivový olej. Před aplikací si lehněte s hlavou otočenou na jednu stranu, pak nakapejte do ucha tři kapky. Nechte olej, ať rozpustí maz. V této poloze zůstaňte po dobu 10 až 15 minut, na ucho si přiložte vatový tampon jako uzávěr ucha, aby olej nemohl vytéci ven. Po určité době tampon sejměte. Tuto léčbu byste měli provádět dvakrát denně po dobu 3 až 4 dnů, dokud maz zcela nezměkne. Pokud se vám nepodaří starý maz odstranit, bude nutné podstoupit vyčištění pod lékařským dohledem.
  • Do zvukovodu nakapejte pár kapek peroxidu vodíku. Peroxid vodíku pomáhá rozpouštět ušní maz. Tento postup by se měl používat po dobu tří dnů.

Zdroj: Domácí prostředky proti ušnímu mazu

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka.

Zánět ucha jsme u naší Verunky vyléčili cucáním Bactoralu. Poradila nám ho jedna maminka ve školce. Její malé Bactoral taky pomohl.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Stázka.

Zbavit se zánětu ucha = cucat Bactoral. Je to jednoduchá rovnice.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Nakažlivost zánětu středního ucha

Zánět středního ucha může probíhat v akutní nebo chronické podobě. Dále se rozlišuje nehnisavý a hnisavý zánět ucha. Od tohoto se také odvíjí nakažlivost zánětu středního ucha. Samotný zánět středního ucha není nakažlivý, nakažlivá je infekce, která zánět středního ucha způsobila.

Zdroj: Zánět středního ucha

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT UCHA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Rita.

Dovoluji si všem doporučit Bactoral. Byla jsem mile překvapená, jak díky němu a bez antibiotik, naše malá zdolala zánět ucha. Kdybych to neviděla, asi neuvěřím.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zánět ucha

Domácí léčba zánětu středního ucha

Léčba zánětu středního ucha patří do rukou lékaře z toho důvodu, aby se předešlo případným komplikacím, které zánět středního ucha může jedinci způsobit. Jako první pomoc můžete použít obklad ucha a čípky ke snížení teploty.

Zdroj: Zánět středního ucha

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINA SVĚDĚNÍ V UŠÍCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

Na svědění uší je dobré použít vodičku do ucha, která se jmenuje Otic Solution. Jde koupit volně v lékárně. Tady je vidět její cena: www.zbozi.cz/hledani…
Při použití postupujte podle přiloženého návodu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alice.

no jo, ale ta rozpouští maz, já mám ucho naprosto čisté bez mazu a svědí to stále

Zdroj: diskuze Příčina svědění v uších

Peroxid vodíku na záněty v uších

Peroxid vodíku představuje efektivní způsob, jak léčit a čistit ušní infekce. Infekce se objevuje, když je jedna část ucha napadena bakterií nebo virem. Příznaky ušních infekcí zahrnují pocit plnosti ucha, ztrátu sluchu, bolest, odvodnění zvukovodu, horečku, potíže s rovnováhou, závratě. Chronické infekce ucha mají mnoho rizik. Opakující se infekce mohou vést k perforaci ušního bubínku, zjizvení a erozi malých kostí ve středním uchu. Závažné infekce mohou způsobit absces mozku nebo zvýšení cholesteatomu. Cholesteatom je cysta, která se tvoří na kůži. Tato cysta může způsobit poškození sluchové struktury.

Peroxid vodíku je ideálním řešením na čištění (mytí) zvukovodu od nahromaděného mazu. Problémem při zánětu středního ucha bývá to, že je často podceňován. Ušní bubínek funguje jako ochrana jemných struktur ucha, zejména střední a vnitřní části. Nevýhodou aplikování peroxidu do ucha je, že pokud je zánět ve vnějším uchu, může dojít k jeho přenosu až do vnitřního ucha. Díky tomu se může z mírné infekce rozvinout něco vážnějšího, nebo dokonce život ohrožujícího, jako je absces mozku. Není tedy moc vhodné léčit podomácku zánět středního ucha pomocí peroxidu vodíku.

Peroxid vodíku pro čištění ucha se používá jen v případě odstranění ušního mazu. Pro toto čištění postačí pouze jedna až dvě kapky peroxidu.

Zdroj: Použití peroxidu vodíku v domácnosti

Kapky na bolest ucha

Přípravky na bolest ucha dostupné v kamenných či internetových lékárnách můžete vidět zde.

Zdroj: Bolest ucha

Babské rady na zánět středního ucha

Při zánětu středního ucha použijte šťávu z netřesku. Postup je následující: utrhne se šťavnatý lísteček netřesku a šťáva se přímo vymačká do ucha. Výborný je i octan hlinitý. Na zánět středního ucha babské rady dále doporučují třeba stroužek česneku (tedy všestranný přírodní zázrak s antibiotickými účinky), který velmi dobře dezinfikuje.

Zdroj: Zánět středního ucha

Česnek na bolest ucha

Česnek na bolest ucha je častou babskou radou. Ovšem tato rada může být zavádějící a aplikovala se dříve. Nyní to nezkoušejte. Celé vnitřní prostředí byste mohli ještě více podráždit.

Zdroj: Co na bolest ucha

Jak na bolest ucha u dospělých

Bolest ucha může mít mnoho příčin, tudíž se liší i léčba. Zánět se léčí nejčastěji antibiotiky. K tlumení případné bolesti lékaři doporučují i teplé obklady. Pokud je ucho poraněno, pomohou naopak obklady studené.

Zdroj: Bolest ucha

Bělení zubů peroxidem vodíku

Bělení zubů se provádí peroxidem vodíku o různé koncentraci. Peroxid vodíku se v ústech rozpadá na aktivní molekuly, které reagují s pigmentem. Tímto se molekuly pigmentů zmenšují a zjednodušují a převádějí se tak do jiného spektra viditelnosti, pro lidské oko nezachytitelné. Tento pigment se nachází pouze v organické části skloviny, která tvoří jen 2 %. Při domácím bělení zubů se používá menší koncentrace peroxidu, obvykle 10, 15 nebo 20 %, podle stupně zbarvení.

Zdroj: Použití peroxidu vodíku v domácnosti


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Michal Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP