Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

BURZITIDA ACHILLOVY PATY

OBSAH

Burzitida

Pokud dochází k častému namáhání nebo přemáhání kloubů, může dojít k rozvinutí bolestivého zánětu tíhového váčku (bursy či burzy) nazývaného bursitida (burzitida). K burzitidě dojde, pokud se burza zanítí. V takovém případě je pohyb kloubu nebo tlak na kloub bolestivý. Tekutinou naplněné váčky promazávají a odlehčují třecí místa mezi kostmi, šlachami a úpony svalů v blízkosti kloubů. Napomáhají volnému a lehkému pohybu kloubů.

Příčiny: Nejčastějšími příčinami burzitidy je nadměrné namáhání, přetížení nebo akutní trauma kloubu, jako jsou například opakované údery nebo dlouhodobé zatížení při sportu nebo fyzicky namáhavé činnosti. Burzitida může být také zapříčiněna infekcí, artritidou či dnou. Často nemusí být příčina zjištěna. Burzitida je většinou způsobena repetativními pohyby spojenými s určitými činnostmi.

Příznaky: Tupá bolest nebo pocit ztuhlosti v oblasti paty u nohy. Zhoršování bolesti při pohybu nebo tlaku. Otok nebo teplo na dotek. Příležitostné zarudnutí kůže v oblasti zanícené burzy. Bolesti paty zejména při chůzi, běhu a stoji na špičkách.

Komplikace: Obyčejně je burzitida spojená se zánětem Achillovy šlachy.

Léčba: Ledování, léky, lýtkové cvičení, injekce.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ACHILLOVY PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Babskou radu asi úplně nemám, ale dobrou zkušenost mám s wobenzymem a také snaha o minimální zátěž na nohu během zánětu. Já ho léčila dva měsíce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zbyněk Franek.

Perfektně na to funguje pasta Antiphlog dříve Aflox.

Zdroj: diskuze Zánět achillovy paty babské rady

Zánět Achillovy šlachy

Zánět Achillovy šlachy je snad nejčastější ze všech příčin bolesti paty. Tento zánět může způsobit bolest paty na dvou místech. Achillova šlacha připojuje lýtkové svaly k patní kosti.

Příčiny: Opakující se tlak na šlachy obvykle od svalové slabosti anebo těsnosti obuvi, deformity nohy, nebo tření z patní kosti o ostruhy.

Příznaky: Bolesti paty jsou horší po odpočinku, a to převážně po probuzení. Objevuje se ztuhlost kotníku a lýtka. Pro toto onemocnění je charakteristický otok v oblasti šlachy, na zadní straně paty anebo těsně nad kotníkem.

Komplikace: Patní bursitida, což je zánět vaku naplněného tekutinou, který je umístěn mezi Achillovou šlachou a patní kostí.

Léčba: Cvičení, ortopedické vložky do bot, injekce, léky.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi ZÁNĚT ACHILLOVY PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bára.

Babskou radu asi úplně nemám, ale dobrou zkušenost mám s wobenzymem a také snaha o minimální zátěž na nohu během zánětu. Já ho léčila dva měsíce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Hanka.

Ano, Wobenzym mně také velice pomohl při zánětu.

Zdroj: diskuze Zánět achillovy paty babské rady

Jak dlouho se léčí zánět šlach

Přesně daná doba léčby není, každý případ je individuální. Tendinitida může trvat klidně i několik měsíců v závislosti na závažnosti zranění. Zánět achillovy paty se může léčit velmi dlouho, pokud bude noha neustále přetěžována.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Wobenzym na zánět šlach

Léčba Wobenzynem pomáhá při zánětu, snižuje také bolestivost a ztuhlost kloubů, šlach a svalů. Wobenzym také zmírňuje otoky a pomáhá s hybností. Wobenzym se používá při léčbě zánětu šlach a svalů, například při tenisovém loktu, zamrzlém rameni nebo při zánětu achillovy šlachy.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bohumila Cihelková.

Na popraskané paty pomáhá citron. Paty potřít, změkčí kůži a zároveň dezinfikuje.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Bolest paty po běhu

Peritendinitida Achillovy šlachy je zánětlivý bolestivý stav, při kterém dochází k otoku kolem Achillovy šlachy. Často se tento bolestivý jev ukáže už při jednorázovém přetížení nebo po běhu. Stejně tak je však šlacha postižena chronickým nesprávným zatěžováním. Velmi často jsou postiženi zejména sportovci, přičemž nezáleží na tom, zda provozují sport na rekreační, nebo vrcholové úrovni. Peritendinitidu Achillovy šlachy nejlépe identifikujeme podle zmiňovaného otoku v okolí šlachy. Dalšími příznaky jsou bolestivý stoj na špičkách nebo bolestivé zduření šlachy, které lze nahmatat. V akutním stadiu je potřeba klidový režim, studené obklady, farmakologická léčba nebo využití prostředků fyzikální terapie. Když se peritendinitida nachází v chronickém stadiu, je léčba takřka totožná, pouze s tím rozdílem, že při vyčerpání předešlých možností léčby může být navržena peritenonektomie. To je operace, při níž jsou odstraněny bolestivé, zánětem změněné obaly v okolí šlachy.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi TVRDÉ PATY DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Irena.

Já si přes léto velmi často na paty naplácám jakýkoliv krém, např. za 40 kč z Penny celkem velká kulatá krabička. Ne jen namazat, ale udělám slabou vrstvu, překryju gázou a natáhnu ponožky. Paty mám do rána jak mimino. Přes zimu udržuju, tak jednou za 3-4 dny. Pokud Vám už paty praskají, můžete si za to sama. Na to, aby jste měli paty hezké, nejsou potřeba žádné drahé speciální masti a okrajovátka, stačí si o paty pečovat, jako o obličej a ruce.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Tvrdé paty diskuze

Patní ostruhy

Patní ostruhy se vyskytují jak pod patou, tak na zadní části paty. Jsou velmi časté a způsobují bolest paty. Patní ostruhy jsou kostnaté hrudky, které jsou tvořeny nadměrnými vápenatými usazeninami. Mohou se vyskytnout i v zadní části paty nebo pod patní kostí.

Příčiny: Opakující se zatěžování končetin například běháním a skákáním, abnormality patní kosti.

Příznaky: Bolest v patě při došlapu. Při došlapu vzniká pocit, jako když sešlápneme ostrý předmět. Někteří lidé necítí žádnou bolest, ale na rentgenovém snímku mají nález kostních ostruh.

Komplikace: Kostní ostruhy jsou často spojeny s plantární fasciitis a zánětem Achillovy šlachy.

Léčba: Protahování a posilování, protetická obuv a chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty

Diskuze

V diskuzi BOLENI PATY ZESPODU PO RANU PRI CHUZI A PO DELSIM SEZENI A CHUZI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Wagnerova.

Dobry den, muzete mi poradit s problemem boleni paty po ranu pri zacinajici chuzi se temer nemohu postavit na pravou nohu a to same pri delsim sezeni a pak chuzi. Po chvili pajdave chuze se to zlepsi, ale boli to stale. Dekuji za radu a zdravim Ivana Wagnerova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den.
Myslím si ,že máte tzv. ostruhu.

Někomu pomáhá od bolesti ořechové listí . Na gázu dát ze 3 listy ořechové,poklepat a přiložit na patu.Převázat,nejlépe na noc.

Nejlepší řešení ale je navštívit lékaře,rtg paty a léčba. Nejvíc účinné je ozáření paty
3x.

Zdroj: diskuze Boleni paty zespodu po ranu pri chuzi a po delsim sezeni a chuzi

Popraskané paty – foto

Zde je několik obrázků, na kterých je možné vidět popraskané paty.

Zdroj: Péče o popraskané paty

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Helekalova.

mam pořád popraskané paty už několik let nepomahájí od kožní lékařky mastičky ruzné rady , podstoupila jsem u terapueta ozařování proti bakteriím stojí to stále víc peněz a nevím co stím. šlapky i paty jsou tvrdé v noci palí a praskliny větší trva to už 10 let Věra Helekalova

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty

Bolest paty v klidu

Bolest paty v klidu může být způsobena v souvislosti s nošením nevhodné obuvi, která postihuje především ženy nosící obuv na vysokých podpatcích. Další možnou příčinou je Haglundova exostóza, což je onemocnění způsobující otok na zadní straně paty. K léčbě se používá podpatěnka – ortopedická pomůcka zmírňující bolest paty.

Zdroj: Bolest paty

Diskuze

V diskuzi POPRASKANÉ PATY BABSKÉ RADY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Richard.

Popraskané paty nemám protože o svoje chodidla se starám celkem pečlivě ale
v rámci prevence lehce namažu svoje paty klasickým měkkým lehce roztíratelným taveným sýrem a navléknu silikonové ponožky na paty a nosím asi půl dne. Potom chodidla opláchnu vodou a natřu hydratačním krémem na nohy.Napsal jsem svůj příspěvek jak to třeba dělám já tak že se mnou tady nemusí nikdo souhlasit.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Popraskané paty babské rady

Natažená Achillova šlacha

Součástí zánětu v Achillově šlaše bývá i dané natažení Achillovy šlachy, které je velmi bolestivé a projevuje se otokem v oblasti natažení. K natažení Achillovy šlachy obvykle dochází při nevhodném pohybu při sportovní aktivitě, často také v důsledku špatného či žádného rozcvičení.

Zdroj: Achillova pata

Diskuze

V diskuzi ZABALY NA POPRASKANÉ NOHY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petra.

prosím o radu,dcera má cukrovku a ted v letním počasí má velmi suché a hodně popraskané nohy až do krve.je na to nějaký domácí zábal?děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Alena Vackova.

Dobrý den,poradí mi někdo jak léčit popraskané paty?Manžel s tím má velké
problémy skoro nemůže chodit kvůli bolesti ani do bot se nedostane.Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Zabaly na popraskané nohy

Tejpování

Tapy jsou lepící pásky vyrobené na bázi bavlny, materiál je také elastický stejně jako lidská kůže, je také propustný vodě a vzduchu. Tapy na kůži dobře drží a je možné se s nimi koupat i sportovat. Cílem tapů je zpevnit a ochránit svaly, šlachy a klouby před poškozením nebo přetížením. Zároveň ale nijak neomezují cévní zásobení a rozsah pohybu.

Při tejpování achillovy paty je nutné tapy aplikovat na suchou a odmaštěnou pokožku (ideálně i odchlupenou). Začátek a konec tapů je třeba nalepit bez napnutí. Po nalepení se musí páska ještě rychle třít dlaněmi, aby se zažehlila a aktivovaly se adhezivní vlastnosti pásky (tapy nelze nalepit, pokud se na daném místě nachází pigmentové névy, bradavice, a další onkologická onemocnění)

Postup tejpu achillovy šlachy

V neutrální pozici nalepíme kotva I tapu do místa úpony achillovy šlachy. Zhruba s polovičním napětím se tape nalepí v celém průběhu šlachy při dorzální flexi nohy. Konec tapu je nutné nalepit bez napětí. Tape je pak potřeba třít. Tento tape se dá kombinovat s V tapem. V neutrální pozici se kotva V tapu bez napětí aplikuje do místa úponu svalu na Kalkatu. Při dorzální flexi nohy se při 25 % napětí nalepí pruhy tapu po obvodu svalu až na mediální a laterální kondyl femuru. Konce tapu se opět musí nalepit bez napětí a celý tape je potřeba třít, aby se zažehlil.

Obrázky tejpování achilovky

Zde je několik obrázků, na kterých je vidět tejpování: achillova pata tejpování.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Diskuze

V diskuzi BOLEST PAT se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobry den, bolí me obe paty na rentgenu me nic nenasly bolest je jako kdyz mam v patach jehlicky masticky nepomahaji prosim o radu dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel M.Kořínek.

Ostruhu jsem během svého delšího života měl 2x. Poprvé pomohlo ozáření radiem (Na Karlově nám. Rad.odd.) Po letech po druhé taky řekl doktor nejde to, nehrajte volejbal.Šel jsem opět na ozáření radiem a pomohlo to.
Další bolesti paty (ne ostruha) pomohla obyčejná čínská mast (sádlo s něčím) asi zjemnila kůži.

Zdroj: diskuze Bolest pat

Cviky

Například achillovu šlachu je dobré cvičit, aby se zabránilo případnému vzniku zánětu. Cvičit se ale nesmí v době, kdy achillovka trpí zánětem, cviky jsou vhodné až při vyléčení.

Mezi vhodné cviky patří i protažení kdy nohu necháme poklesnout pod úroveň schodu a pomocí zdravé nohy se vracíme zpátky. Tento cvik je potřeba opakovat patnáctkrát. Při tomto cviku je cítit pnutí a mírná bolest (nesmí být ale ostrá).

Video

Zde je několik návodů, jak provádět cvičení při problémech s achillovou patou: achillova pata cviky.

Zdroj: Zánět achillovy paty babské rady

Pálení chodidel při chůzi

Pálení chodidel při chůzi může být způsobeno nevhodnou obuví. Takovéto pálení z bot může zapříčinit i onemocnění Achillovy paty. Achillova pata je pojem pro zanícení Achillovy šlachy, která se nachází na zadní straně patní kosti (calcaneus). Lýtkové svaly formují tuto šlachu a poskytují potřebnou sílu pro chůzi. Slouží také jako hlavní „pumpa“ pro oběh krve v nohách. Achillova pata je vystavena značnému třecímu tlaku jak ze špatně padnoucí obuvi, tak z natahování svalu v místě upevnění na šlachu, zejména je-li šlacha „tuhá“. Bolest často snižuje jednoduchá léčba. Chlaďte chodidlo ledem po dobu 20 minut nebo mírně chodidlo protahujte po zahřátí. Měli byste protahovat rovněž páteř a hýžďové svaly, neboť tyto oblasti pracují závisle na sobě. Dbejte na to, aby obuv netlačila na patní šlachu a dávala odpovídající podporu klenbám chodidla. Problémy Achillovy paty zhoršuje také nepřiměřená plochá noha. Nošení vhodných ortopedických pomůcek a vložek napomáhá ke správné stabilizaci a podpoře chodidla a kontroluje pronaci chodidla při chůzi. Nadzvednutím paty pomocí gelové korekce se snižuje tah šlachy a tlumí se nárazy, které jí procházejí.

V některých případech dochází i k zanícení bursy, což je váček, který se objevuje mezi svaly nebo v oblasti kloubů a působí jako tlumič mezi upevněním šlachy a kostí. Zanícení se projevuje otokem a lokální bolestí. Tento problém by měl být okamžitě konzultován s odborným lékařem. Ortopedické pomůcky či protahování chodidel mohou přinést úlevu; případný výskyt infekce je nutné odborně léčit.

Zdroj: Pálení chodidel

Babské rady na popraskané paty

Podle našich babiček funguje na popraskané paty syrovátka. Dopřejte proto svým chodidlům koupel ve vlažné syrovátce. Po koupeli paty pořádně promastěte vhodným výživným krémem. Na praskliny na nohou platí také odvar z heřmánku nebo měsíčku. Obě bylinky jsou známé svými uklidňujícími a hojivými účinky. Ani po této koupeli nezapomeňte chodidla namazat krémem.

Zdroj: Popraskané paty

Mast na popraskané paty

Rozpraskaná kůže na chodidlech se léčí jen jedním způsobem, a to mazáním, mazáním a zase mazáním.

Zde můžete vidět mast na popraskané paty.

Zdroj: Dírky na patách

Onemocnění způsobující popraskané paty

  • genetika
  • diabetes
  • problémy se štítnou žlázou
  • dermatitida
  • žilně městnaná dermatitida
  • Downův syndrom
  • onemocnění ledvin nebo užívání diuretik
  • lupénka a ekzém

Zdroj: Péče o popraskané paty

Zlomenina patní kosti

Zlomeniny patní kosti způsobují bolest nohy.

Příčiny: Opakované přetížení paty, například skákání, běh způsobující únavové zlomeniny nebo pád z výšky na chodidla nohou.

Příznaky: Bolesti, otoky, problematická chůze.

Léčba: Zlomeniny paty jsou obvykle léčeny klidem, odpočinkem, ledováním, kompresí a elevací. Vážnější zlomeniny mohou vyžadovat chirurgický zákrok.

Zdroj: Co může způsobit bolest paty


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP