Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SRDEČNÍ TEP ZA MINUTU DÍTĚ

OBSAH

Co způsobuje vrozené srdeční vady?

U většiny lidí není známa příčina vrozených srdečních onemocnění. Jsou však známy faktory zvyšující možnost výskytu vrozených srdečních vad. Mezi tyto rizikové faktory patří:

  • genetické nebo chromozomální abnormality u dítěte (Downův syndrom);
  • užívání léků, alkoholu nebo drog během těhotenství;
  • mateřská virová infekce (zarděnky) v prvním trimestru těhotenství.

Riziko, že se dítě narodí s vrozenou srdeční vadou, může být zdvojnásobeno existencí vrozené srdeční vady v rodinné anamnéze.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Poradna

V naší poradně s názvem JE NORMÁLNÍ TEP ZA MINUTU 49 ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip Kokeš.

Je mi 17 let, nejsem sportovec, a zajímá mě jestli je to normální vím že sportovci mají nízký tep, ale já jím nejsem.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Obecně platí, že u dospělých se klidová srdeční frekvence nižší než 60 tepů za minutu označuje jako bradykardie. 49 tepů u dospělého nesportovce za minutu je bradykardie.
Příliš pomalá srdeční frekvence může způsobit nedostatečný průtok krve do mozku. Příznaky bradykardie jsou:
- Únava nebo pocit slabosti
- Závratě nebo točení hlavy
- Zmatenost
- Pocity na omdlévání (nebo téměř omdlévání)
- Dušnost
- Obtíže při cvičení
Pokud pociťujete některý z uvedených příznaků, tak bude třeba neprodleně konzultovat váš zdravotní stav s dorostovým lékařem. Pokud nepociťujete žádný z uvedených příznaků, tak se může jednat o příležitostnou bradykardii a ta nevyžaduje žádnou léčbu. Blíže vám k tomu sdělí váš dorostový lékař, který natočí EKG a podle křivek zjistí v jakém stavu máte srdce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Je normální tep za minutu 49 ?

Doporučení

Rodiče mohou své dítě doma pravidelně vážit a měřit a tyto výsledky předávat lékaři. Velikost a hmotnost dětí je jiná u chlapců a u dívek, každé pohlaví má své vlastí měřítko.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Diskuze

V diskuzi NECHCI DITE S VSV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nik.

Bohuzel diky pi doktorce mam dite s vsv podle me to moc dobre vedela a nechala to byt. Mela porad takove divne reci,kterym jsem nevenovala pozornost. Ani ve snu by me nenapadlo,ze me dite bude mit vsv ,je to strasna bolest,dite je vkojenaku a asi si ho nnikdy domu nevezmu,....nechci s nim celej zivot behat po motole a koukat jak do nej reznici rezou..

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nechci dite s vsv

Zrychlený tep srdce, hodnoty

Pro dospělého člověka může být normální rychlost tepu jakákoli hodnota mezi 60 až 100 údery za minutu. Obvykle platí, že čím je člověk zdravější a v lepší fyzické kondici, tím je jeho tep pomalejší. U špičkových atletů se dokonce klidový tep může pohybovat okolo 40 úderů za minutu, například světoznámý cyklista Lance Armstrong měl normální klidový tep 32 úderů za minutu. U kojenců a malých dětí je naproti tomu normální tep vyšší. Srdce zdravého novorozence tluče rychlostí až 160 úderů za minutu a u předškolních dětí je normální klidový tep i 120 úderů za minutu.

Zdroj: Zrychlený tep v klidovém režimu

Diskuze

V diskuzi PINTEREST NÁVOD NA RAGLÁNOVÝ SVETŘÍK PRO DÍTĚ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra Prokopová.

Prosím o radu na kolik začít plést na 2leté dítě raglánový svetřík od krku děkuji Věra

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Pinterest návod na raglánový svetřík pro dítě

Tepová frekvence v klidu

Tepová frekvence je ukazatelem trénovanosti a zdravotního stavu.

Klidovou tepovou frekvenci naměříme ráno v posteli po probuzení. U vrcholových sportovců mohou tyto hodnoty dosahovat pouze 30 úderů za minutu. Normální hodnoty se pohybují kolem 60 úderů za minutu.

Aktivní tepovou frekvenci naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70–80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Maximální tepová frekvence se pohybuje kolem 170–210 úderů za minutu. U netrénovaného člověka dosahuje téměř stejné hodnoty jako u trénovaného závodníka a tréninkovým procesem bývá velmi málo ovlivněna. Proto je maximální tepová frekvence stěžejní pro určování dalších úrovní tepové frekvence.

Jestliže je maximální tepová frekvence pevně stanovená fyziologií člověka, nedá se zvýšit. Klidovou tepovou frekvenci lze snížit pravidelným tréninkem. Jde tedy o to, že pravidelným tréninkem (rychlá chůze, běh, plavání, cyklistika a podobně) se posiluje srdce, konkrétně jeho puls, jelikož srdce je také sval.

Srdeční činnost by se měla chápat jako celek, který ovlivňuje chod organismu, a nejde pouze o hodnoty aerobní zóny. To je důvod, proč lidé, kteří začnou s fyzickou aktivitou, s ní i brzo skončí. Neposilují totiž srdce a striktně se drží pouze v aerobní zóně. Po čase se nedostavují výsledky v nárůstu kondice. Z hlediska spalování tuků je nejdůležitější správná strava a posilování srdce (kardiozóna), protože posílením srdce se posílí i výdrž v aerobní zóně. Čím silnější bude srdce, tím více se rozšíří aerobní zóna.

Tepová frekvence u dětí je variabilní a je závislá na mnoha faktorech. Jedná se o fyzickou aktivitu, celkový zdravotní stav, vlivy životního prostředí i náladu dítěte.

Obvyklé hodnoty:

  • u kojenců (1 měsíc) – 140 tepů za minutu;
  • 1. až 12. měsíc – 132 tepů za minutu;
  • 1 až 2 roky – 124 tepů za minutu;
  • 2 až 4 roky – 115 tepů za minutu;
  • 4 až 6 let – 106 tepů za minutu;
  • 6 až 8 let – 98 tepů za minutu;
  • 8 až 10 let – 88 tepů za minutu;
  • 10 až 12 let – 80 tepů za minutu;
  • 12 až 15 let – 76 tepů za minutu.

Ve věku 15 až 50 let by průměrná tepová frekvence měla být kolem 70 tepů za minutu a po 50 letech:

  • 50 až 60 let – 74 tepů za minutu;
  • 60 až 80 let – 79 tepů za minutu.

Významná změna srdeční frekvence může znamenat možný vývoj nemoci.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Jak měřit tepovou frekvenci u dětí

Stačí stisknout prstem velkou tepnu, která se nachází na zápěstí, krku a zadní části chodidla. Poté byste měli cítit rytmické pulzování krve. Nyní musíte počítat puls po dobu 10 sekund a vynásobit toto číslo šesti. Výsledná hodnota je ukazatelem frekvence srdečního svalu během jedné minuty. Normální puls by měl být pravidelný, rytmický a musí splňovat věkovou normou.

Tepová frekvence se zjišťuje ve stavu absolutního klidu ve stejné poloze dítě.

Tepová frekvence plodu je 120–160 tepů za minutu a jakékoli známky zpomalení nebo nepravidelnosti mohou znamenat ohrožení dítěte.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Diskuze

V diskuzi ALERGIENA CITRON se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Svatava.

prosim , proc je dokazana alergie na ořechy , když od narozeni dite ma atopicky exem a nikdy ořechy a kokos ještě nejedlo a matka nemá problém s jezenim orechu a kokosu ? budu rada za odpověď . dite se leci masti s kortikoidy .

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Alergiena citron

Pomalá srdeční frekvence u dětí

Pomalý puls, který se vyskytuje v klidu, se nazývá bradykardie. Pokud se v průběhu bradykardie dítě cítí špatně, stěžuje si na neustálé závratě, rychle ztrácí sílu, stejně jako měnící se krevní tlak, měli byste okamžitě kontaktovat lékaře.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem TEPOVÁ FREKVENCE PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nový.

Rozdíl výpočtu MTF podle uvedených dvou vzorečků ukazuje chybu.
1. 126 t
2. 180 t
Při věku 62 r. Tak kde je pravda ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Pro muže ve věku 62 let je ravda někde v rozmezí 126 až 150 tepů za minutu. Nelze přesně stanovit maximální tepovou frekvenci jenom matematickým výpočtem. Vždy záleží na skutečné kondici a zdravotních možnostech.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Tepová frekvence podle věku

Co máme dělat, když miminko nechce jíst?

Jestliže miminko nechce jíst a je bez známek nemoci, tak ho nenuťte. Dítě se samo ozve, až bude hladové. V případě, že děťátko vykazuje známky nemoci, navštivte pediatra.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Diskuze

V diskuzi HŘEBÍČEK - NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina.

Našla jsem informaci, že hřebíčkem se lze předávkovat, ale nikde není uvedeno, jaká je tedy rozumná míra použití. Kolik je tedy moc - kusů hřebíčků denně nebo množství oleje apod.. Je to očividně dost podstatná informace.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Lenka Lorencova.

Dobrý den, 2 dny jsem potírala dásně hřebíčkovým olejem při kojení. Je to bezpečné pro dítě? A při jakém množství? Děkuji

Zdroj: diskuze Hřebíček - nežádoucí účinky

Arytmie v klidu

Činnost srdce je řízena tzv. převodním systémem srdečním. Jedná se o specializované buňky myokardu, které mají autonomní schopnost vytvářet elektrické vzruchy a vést je po celém srdci. Tyto vzruchy slouží jako signály, které říkají, kdy a jak se má srdce stahovat. Při správné funkci převodního systému se srdce kontrahuje přibližně 70krát do minuty, při zvýšené tělesné námaze stoupá srdeční akce až nad 100 tepů za minutu. Poškození tohoto automatického systému vede k chybné tvorbě vzruchů nebo k poruše jejich šíření po srdečním svalu – vznikají poruchy srdečního rytmu neboli srdeční arytmie. Arytmie často vzniká při poškození srdeční svaloviny hypoxií (nedostatek kyslíku) a ischémií (odumírání buněk v důsledku hypoxie). Příčinou může být i zánět srdečního svalu a jeho následné zjizvení. Poruchy rytmu nejsou vzácné ani u vrozených anatomických vad srdce. Kromě poškození samotné srdeční svaloviny může arytmie vyvolat i požití některých léků, alkoholu a dalších návykových látek a změny hladin hormonů či pokles obsahu důležitých iontů v krvi (například nedostatek draslíku).

Arytmie se projevuje bušením srdce nebo silnými údery, chvěním v hrudi nebo v krku, únavou, pocity na omdlení, dušností, bolestí na hrudi, záchvatem mdloby.

Zdroj: Arytmie

Diskuze

V diskuzi JAKA JE ŠANCE NA TĚHOTENSTVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Štefániková .

Dobrý den .Je mně 3let mam 12leteho syna a po porodu mne menstruace pomalu odisla, az tak ze muj či klus je dost nepravidelný, momentálne do roka menstruluji 3krat za rok a to tak 4 dny.ted poslední menstruace bila 22.12.2015 a končila 26.12.15, jaka je šance na těhotenství a kdy mne začínají plodného dny nebo kdy se pokusit o miminko?Prosím odpovězte mne na mail.dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Renata.

Zdravím! Pokud se pokoušíš o dítě, tak bych ti doporučila MUDr. Tesaře - www.gyncare.cz/mudr-… . Je to velká kapacita v oboru, chodila jsem k němu, když jsme se s manželem pokoušeli o druhé dítě. Bylo mi tehdy 45 let a žádný jiný z gynekologů mi vzhledem k okolnostem nedoporučoval těhotenství, až na pana doktora Tesaře. Věřím, že díky němu máme nejen jedno, ale dvě zdravé děti!

Zdroj: diskuze Jaka je šance na těhotenství

Kdy za lékařem

Pokud rodiče zjistí, že je jejich dítě mnohem menší než jeho vrstevníci, měli by navštívit lékaře. Možným příznakem jsou také zvláštní rysy postavy, patří mezi ně krátké ruce a nohy, kulatá hlava a velké břicho. Dospělý člověk by měl vždy s lékařem konzultovat určité svalové poruchy a zvýšenou tvorbu tuku v těle.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Poradna

V naší poradně s názvem KVASNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Prosím o informaci, kolik může dítě denně snist kvasnic... syn má pět let a je schopen spořádat i půl kostky denně. .. Děkuji předem za odpověď. J.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

Půl kostky droždí pro malé dítě denně je v pohodě. Když mu to podle Vašeho soudu prospívá a jí to dobrovolně, tak v tom klidně pokračujte.

Zdroj: diskuze Kvasnice

Jak si změřit tlak bez tlakoměru

Krevní tlak je síla, kterou krev působí na stěnu tepen. Vyjadřujeme jej dvěma hodnotami. Srdce pracuje jako pumpa, která vhání krev do cévního řečiště a cyklicky (opakovaně) prochází klidovou a pracovní fází.

První číslo (takzvaný horní tlak) znamená systolický tlak a naměříme jej v momentě, kdy se srdce stahuje a vypuzuje krev do tepen.

Druhé číslo (takzvaný dolní nebo spodní tlak) označuje diastolický tlak a naměříme ho v momentě klidové fáze mezi dvěma stahy srdce, kdy krevní tlak krátce klesá.

Čísla systolického a diastolického tlaku oddělujeme lomítkem (například 120/80). Měření je možné pouze tlakoměrem.

Srdce se pravidelně rytmicky stahuje a zase povoluje obvykle 70–80x za minutu v klidovém režimu. Tato aktivita se nazývá srdeční tep. Tento je možné měřit palpačně – pohmatem.

Zdroj: Jaký je tlak při infarktu

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT VÁČKU NA ZUBU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eli.

Dobrý den, moje dítě má váček už asi 4dny.. používame na to kokosový olej a mořskou sůl.. a mám otázku jestli si na to má dávat i něco studeného ? dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit váčku na zubu

Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých

Vrozené srdeční vady je možno diagnostikovat již před narozením nebo po porodu, v dětství nebo až v dospělosti. Příznaky vrozených srdečních vad u dospělých zahrnují:

  • dušnost;
  • omezenou schopnost výkonu.

Diagnostika vrozených srdečních vad

Vrozené srdeční vady lze rozpoznat při poslechu podle abnormálních srdečních zvuků nebo srdečních šelestů. Dalšími možnými diagnostickými zkouškami jsou:

  • echokardiogram nebo jícnová echokardiografie;
  • srdeční katetrizace;
  • rentgenové vyšetření hrudníku;
  • EKG nebo MRI.

Léčba vrozené srdeční vady

Léčba je samozřejmě závislá na závažnosti vrozeného srdečního onemocnění. Mírné srdeční vady nevyžadují žádnou léčbu, jiné mohou být léčeny medikamenty či chirurgickým zákrokem. Dospělý jedinec s vrozenou srdeční vadou by měly být sledován specialistou pravidelně.

Zdroj: Vrozené srdeční vady

Aktivní tepová frekvence (ATF)

Tento tep naměříme během dne v klidovém režimu. Normální hodnoty tepové frekvence jsou kolem 70 až 80 úderů za minutu. U netrénovaných lidí pracuje srdce méně ekonomicky, údery jsou rychlejší a po mírném tělesném zatížení tepová frekvence prudce stoupá.

Během samotného cvičení bychom se měli snažit udržovat tepovou frekvenci v rozmezí 60–75 % změřeného/vypočítaného tepového maxima, když pomineme úvodní rozcvičení a protahování a závěrečné vyklusávání.

Aerobní tepová frekvence, která zvyšuje srdeční frekvenci, zvyšuje i metabolismus, a to i na několik hodin, protože svaly musí spalovat kalorie při své regeneraci. Čím více svalů člověk má, tím větší je jeho bazální metabolický výdej a lépe se hubne. Nezapomínejte, že na hubnutí má ze 70 procent vliv stravovací režim! I když budete cvičit každý den jako blázen a udržovat zónu pro spalování, tak nezhubnete, pokud nezačnete zdravě a vyváženě jíst.

Zdroj: Tepová frekvence podle věku

Co dělat, když dítě zvrací žluté hleny?

Když dítě vykazuje známky zvracení a vyplivne žlutý hlen, rodiče by měli okamžitě provést následující kroky:

  1. Položte dítě na bok a otočte hlavu dítěte na jednu stranu, aby nedošlo k udušení zvratky. Poté pomocí gázy očistěte zvratky z úst a hrdla dítěte a poté z nosu dítěte;
  2. Jemné poplácání po obou stranách zad, abyste snížili strach a pláč, pomozte dítěti zbytek vyzvracet;
  3. Použijte žínku namočenou v teplé vodě, otřete dítěti obličej a krk, převlékněte jej, pokud jsou na oblečení přítomny zvratky;
  4. Když se dítě uklidní, dejte mu napít teplé vody nebo teplého rehydratačního nápoje, který připravíte z 8 čajových lžiček cukru a 1 lžičky kuchyňské soli, které necháte rozpustit v 1 litru převařené vody a doplníte šťávou ze 2 pomerančů nebo grepů. Děti užívají 125 až 250 ml tohoto roztoku za hodinu.;
  5. Podávejte dítěti mléko pomalu a poté dítě uložte ke spánku;
  6. Nepodávejte dítěti svévolně léky proti zvracení.

Zdroj: Dítě zvrací žluté hleny

Prevence

Růst dětí je do značné míry určen geny a je ovlivněn hormony, výživou a psychosociálními faktory, čímž je předurčena jen malá možnost prevence.

Zdroj: Co dělat, když moje dítě málo roste

Jak máme zabavit čtyřměsíční dítě?

Čtyřměsíční dítě lze zabavit nejrůznějšími hračkami, zejména těmi, které při dotyku vydávají zvuky. Velice vděčnými hračkami jsou proto různá chrastítka. Čtyřměsíční miminko již dokáže držet chrastítko v ruce, může tedy trénovat úchop. Rovněž už umí cíleně plácat do hraček zavěšených například nad postýlkou. Všechny tyto činnosti ho na určitou dobu zabaví. Miminko se na jedné straně učí, na druhé straně se unavuje. Následně potřebuje spánek, aby získané informace a zážitky vstřebalo. Hračky by se měly střídat a měly by být rovněž z různých materiálů (umělohmotné, plyšové a podobně), aby je miminko mohlo poznávat. Rodiče se samozřejmě musí smířit s tím, že miminko dává vše do úst, která pro něj představují prostředek poznávání okolního světa.

Zdroj: Čtyřměsíční dítě

Dechová arytmie

Dechová arytmie je odchylka od normálního srdečního rytmu, při které dochází k pravidelným, cyklickým změnám srdeční frekvence v závislosti na dýchání. Srdeční rytmus vychází normálně ze sinoatriálního uzlu, jde tedy o sinusový rytmus. Příčinou je kolísání aktivity center bloudivého nervu, která jsou ovlivňovaná z dýchacího centra. Bloudivý nerv ovlivňuje činnost sinoatriálního uzlu a tím i srdeční frekvenci. Při nádechu se tak frekvence tvorby vzruchů zvyšuje a nejvyšší je na vrcholu nádechu, při výdechu naopak srdeční frekvence klesá. U většiny lidí se toto kolísání příliš neprojeví a při sinusovém rytmu je tak frekvence stálá. Respirační sinusovou arytmii nacházíme často u mladých lidí v klidu (při námaze převáží aktivace sympatiku a srdeční frekvence se zrychluje) nebo u lidí vegetativně labilních, například u neurotiků. Existuje i nerespirační sinusová arytmie, při níž dochází ke kolísání srdeční frekvence bez vazby na dýchání. Vyskytuje se u starších osob, zejména pokud užívají srdeční glykosidy.

Zdroj: Arytmie


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP