Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OMEGA3 A DNA

OBSAH

Příznaky nedostatku omega-3 mastných kyselin

Nedostatek omega-3 mastných kyselin se projevuje vadami a poškozením kůže, cévními a kardiovaskulárními problémy.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Diskuze

V diskuzi OMEGA3 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

V rodině problémy s cholesterolem máme a to nejsme nikdo tlustý, jíme docela zdravě, ani alkoholu nijak neholdujeme. Geny jsou potvory. A protože třeba já opravdu nemusím ryby, kde je zdravá Omega3, která je na cholesterol dobrá, doplňuju si Omega3 tím, že beru kapsle MaxiCor s výtažkem s mořských ryb. A ten cholesterol se drží, zrovna minulý týden jsem byla na prohlídce.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zuza.

Začala sem jíst omega marine forte je to tuk přímo z lososa, a hladina cholesterolu v krvi se mi hodně zpravila. Omezila sem i hodně tučná jídla.

Zdroj: diskuze Omega3

Zdroje omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny se jako téměř všechny esenciální mastné kyseliny nalézají především v rostlinných potravinách. Obzvláště oleje z pšeničných klíčků, kukuřice, slunečnice a ze sóji jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny. Dalším důležitým zdrojem jsou ryby, například sleď, treska nebo losos, které dodávají tělu nejen dostatek omega-3 mastných kyselin, ale i stopový prvek jód. Je tedy velmi dobré zařadit do svého jídelníčku mořské plody minimálně jednou týdně. Nedostatek omega-3 mastných kyselin může být nahrazen také užíváním vhodných potravinových doplňků.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem JE VHODNÁ OMEGA MARINE FORTE PLUS PRO DĚTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Rybí tuk je pro děti velice prospěšný. Ptáte li se od kolika let lze dětem podávat, tak je to od doby, kdy jsou živena normální dospěláckou stravou.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Junior.

Vyrábí se i omega3 ve formě bonbonů pro děti. www.omegamarinejunio…

Zdroj: diskuze Je vhodná omega marine forte plus pro děti

Omega-3 mastné kyseliny – cena

Zde je seznam obchodů, kde nejlevněji seženete omega-3 mastné kyseliny.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Klíma.

Dobrý den.Mohu uźívat protectum omega3 kdyź uźívám warfarin orion.Děkui za odpvěd´

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Omega 3 společně s Warfarinem užívat si můžete, ale je nezbytné o tom informovat svého lékaře a nechat si změřit srážlivost krve. Omega 3 totiž posiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Xarelto a zelenina

Zelenina je všeobecně vhodná. Při léčbě lékem Xarelto ale musíte dávat pozor na příjem omega-3 mastných kyselin. Ze zeleniny má nejvyšší obsah omega-3 růžičková kapusta.

100 gramů syrové růžičkové kapusty obsahuje přibližně 100 mg omega-3, konkrétně kyseliny alfa-linolenové. K dosažení denní dávky omega-3 by tedy bylo zapotřebí sníst více jak 1,5 kila těchto kapustových růžiček. A to v běžné porci nikdo nedá. Navíc každý další druh zeleniny má méně omega-3 než růžičková kapusta, proto je z pohledu léčby lékem Xarelto zelenina bezproblémová a je možné ji konzumovat v běžných porcích.

Zdroj: Xarelto a zelenina

Diskuze

V diskuzi NEJLEPŠÍ VITAMÍNY NA SRDCE CÉVY ENERGII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kombucha.

Mně vzhledem k rodinné anamnéze doktor doporučil brát MaxiCor s Omega3 mstnými kyselinami, že je to dobré jak na srdce a cévy, tak na cholesterol.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Allemagne.

Také beru MaxiCor, protože máme v rodině špatný cholesterol; po dvou měsících už mi na testech vyšel dobře, tak ho užívám pravidelně i dál.

Zdroj: diskuze Nejlepší vitamíny na srdce cévy energii

Charakteristika omega-3 mastných kyselin

Omega-3 mastné kyseliny jsou důležité pro strukturu buněčných membrán, k regulaci vlhkosti, k ochraně proti ateroskleróze, ke snížení krevního tlaku. Při konzumování stravy s nízkým obsahem tuků byste se měli ujistit, zda přijímáte dostatek omega-3 mastných kyselin. Zvláště se doporučují:

  • rostlinné oleje, kukuřice, sójové boby, pšeničné klíčky, slunečnicová semínka;
  • mořské ryby, jako je makrela, losos, sleď a tuňák;
  • sladkovodní ryby, například pstruh.

Zdroj: Omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rybí olej a potraviny obsahující omega-3 mastné kyseliny, můžou zvýšit riziko krvácení v kombinaci s jinými léky, které mohou také způsobit krvácení, jako je warfarin. Chia semínka obsahují omega-3 mastné kyseliny v množství 17,6% ze svého celkového objemu a patří mezi potraviny s velmi vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin. Při společném užívání warfarinu a chia semínek doporučuji pravidelné sledování srážlivosti krve pomocí krevního odběru.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dotaz

Losos a warfarin

Ryby mají nízký obsah vitaminu K. Obsah vitaminu K v lososovi je uveden v μg/100 g v průměru 0,3, minimum 0,1 a maximum 0,5. Ovšem pozor na omega-3 mastné kyseliny. Při užívání warfarinu byste se omega-3 kyselinám měli raději vyhýbat. Rybí tuk, respektive omega-3 mastné kyseliny ovlivňují agregaci trombocytů a způsobují alteraci fibrinolýzy, to znamená, že mohou zvyšovat riziko krvácení. A losos, ačkoli je tučnější, rozhodně nemusí být až tak hodnotným zdrojem omega-3 kyselin (EPA a DHA). Má totiž zároveň i vysoký obsah omega-6. U divokého lososa sice omega-3 nad omega-6 převažují významněji, jejich množství je ale velmi malé, protože je nízká i celková tučnost těchto ryb. Spoléhat proto na jakéhokoli lososa z běžného obchodu jako na vydatný zdroj zdraví prospěšných omega-3 kyselin je bláhové.

Zdroj: Warfarin a maso

Diskuze

V diskuzi ZDROJE OMEGA-3 MASTNÝCH KYSELIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vlasta Rohová.

Uhradila jsem 5 měsíčních dávek Omega-3 a mám technický problém s PC - CHTĚLA BYCH CELKOVOU ĆÁSTKU NAJEDNOU UHRADIT .... Prosím o zaslání vyúčtování za celou dodávku - .... nemohu najít odpovídající formulář - můžete se mi ozvat ? Budu odjíždět do ciziny na půl roku a chci mít dluh vyrovnaný. S díky V.Rohová

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zdroje omega-3 mastných kyselin

Co je to omega-3

Omega-3 mastné kyseliny jsou nesmírně důležité tuky, které potřebujeme pravidelně přijímat v potravě. Klasická západní strava bohužel ani zdaleka neobsahuje dostatek omega-3 mastných kyselin. Omega-3 mastné kyseliny jsou typem polynenasycených mastných kyselin. To znamená, že ve své chemické struktuře mají několik dvojných vazeb. Jsou esenciální - naše tělo je neumí samo vyrobit, a proto je musíme přijímat ze stravy. Pro organismus jsou navíc extrémně důležité. Jsou potřeba například pro správnou funkci srdce, mozku, imunitního systému nebo očí.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Diskuze

V diskuzi DETRALEX CENA LÉKÁRNA DR MAX se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milada.

Posílám vám všem ceny Detralexu z lékáren Dr Max.
- doplatek na Detralex 60 tablet je 239 Kč a osoby starší 60 let zde doplácejí jen 190 Kč.
- doplatek na Detralex 120 tablet je 439 Kč a osoby starší 60 let zde doplácejí jen 348 Kč.
Výhodnější je nechat si předepsat balení se 120 tabletami, kde u osob starších 60-ti let vychází jedna tableta na 2,90 Kč. Tak si to užijte. :-)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ludmila Szabová.

Dobrý den, užívám Detralex již několik let, nyní jsem 2 roky po operaci srdce-bypass, jako doplněk stravy jsem užívala omega3 kyseliny a chio semínka. Vzhledem k potížím s nohama mi tyto doplňky byly doporučeny na jiný dotaz týkající se operace srdce mi bylio doporeučeno doplňky neužívat. Co mám tedy dělat? Děkuji za radu.

Zdroj: diskuze Detralex cena lékárna dr max

Omega-3 mastné kyseliny v potravě

Tyto kyseliny se nacházejí v rybách, rostlinách a ořeších, to jsou hlavní potravinové zásobárny těchto kyselin. Většina zdravých omega-3 mastných kyselin se nachází v lososech, makrelách, sardinkách, tuňáku či sledích. Také jsou obsaženy ve lněném semínku, lněném oleji, řepkovém oleji, sóje, sójovém oleji, dýňových semínkách a oleji a také ve vlašských ořeších.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Servisokenpraha.

Dobrý den, můžete mi upřesnit proč nedoporučujete Chio semínka pokud užíváme lék na ředění krve Farfarin?

Děkuji a přeji příjemný den.

Pavel Postler

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Běla.

Mohu po operaci žlučníku užívat omega-3
Děkuji za odpověď.

Zdroj: diskuze Dotaz

Dávkování

Dávkování závisí vždy na určitém množství, které tělo vyžaduje. Omega-3 mastné kyseliny mohou být do těla dostávány pomocí kapslí nebo v potravinách, které již byly zmíněny výše.

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Poradna

V naší poradně s názvem SOJOVY LECITIN KONTRA WARFARIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše CHYTILOVÁ.

Může se k warfarinu Lecitin,vitamín D,Ženšen, nebo Omega-3?Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lecitin a vitamin D3 jsou vzhledem k Warfarinu bez problémů a můžete je užívat jak chcete.
Omega 3 mastné kyseliny zvyšují možnost krvácení, když se užívají při léčbě Warfarinem. Pokud chcete užívat omega 3 mastné kyseliny, tak jediný bezpečný způsob je naplánovat tuto doplňkovou léčbu s lékařem a na začátku po prvních dnech užívání překontrolovat srážlivost krve a případně upravit dávkování Warfarinu po dobu společného užívání.
Ženšen zase snižuje hladinu Warfarinu v krvi a může tak docházet ke vzniku sraženin ohrožujících život. Ženšen je lepší při Warfarinu úplně vynechat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E

Chcete-li mít krásné vlasy a kůži, ujistěte se, že máte dostatečný příjem esenciálních mastných kyselin a vitamínu E každý den. Omega-3 mastné kyseliny jsou zklidňující a bojují proti stárnutí pleti. Vitamín E je antioxidant napomáhající hojení kůže. Omega-3 mastné kyseliny a vitamín E jsou nezbytné pro udržení zdravých buněk. Právě losos je skvělým zdrojem omega-3 mastných kyselin, vegetariáni mohou získat tuto kyselinu z lněného semínka nebo z oleje pupalky dvouleté. Vitamín E je obsažen i v takových potravinách, jako jsou ořechy, arašídové máslo, pšeničné klíčky a avokádo.

Zdroj: Potraviny pro zdravé vlasy a kůži

Diskuze

V diskuzi ARYTMIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Šima.

Dobrý den,mam arytmii a beru warfarin a mohu k tomu užívat OmegaMarineForte+
(omega-3 z Norsa) Děkuji za odpověd.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Libuše Dorazilová.

Dobrý den . Mám artrozu III stupně , operované koleno po úraze a několik let beru colafit,přestala se mi rozpadávat chrupavka. V srpnu mi byl doporučen Celadrin locomotive. Než jsem jej začala užívat, tak mě byla zjištěna arytmie a nasazen warfarin 3mg. Nevím, jestli ho můžu užívat.Dále jsem brala CORDYCEPS , který mě dělal velice dobře, nebyla jsem vůbec nachlazená, také nevím zda mohu užívat. Ještě jsem se chtěla zeptat na SARGADIN ( dračí krev). Užívání spolu s warfarinem. Děkuji za odpovědˇ. Vím, že pokud něco budu moci tak s ohledem na lékaře, a test Quik.

Zdroj: diskuze Warfarin a jiné léky

Čím nahradit omega-3

Omega-3 se nedají nahradit. Optimální poměr mastných kyselin omega-6 a omega-3 by měl být v naší stravě maximálně 5 : 1 ve prospěch omega-6. Vlivem používání olivového oleje a nízké konzumace ryb se však průměrný Čech dostává na poměr až 15 : 1. Důsledkem mohou být srdeční onemocnění, vysoký tlak a cholesterol, záněty, kožní i psychické problémy. Omega-3 mastné kyseliny působí v těle protizánětlivě, rozšiřují cévy a působí blahodárně na nervový systém. Pokud nejíte ryby, zkuste alespoň omega-3 z rostlinných zdrojů, jako je obyčejné lněné semínko, vlašské ořechy, chia semínko nebo avokádo.

Po konzultaci s lékařem je možné použití bylinek. Sto gramů čerstvých listů šruchy zelné, což je asi jeden šálek, může obsahovat 300 až 400 mg kyseliny alfa-linolenové, která je stejným druhem omega-3 jako ta, která je obsažena ve lněných semínkách. Šrucha obsahuje i malé množství omega-3 s dlouhým řetězcem (DHA a EPA), které se vyskytují hlavně v rybím mase a v rybím tuku. Mastné kyseliny omega-3 mají protizánětlivé účinky, prospívají srdci a jsou užitečné při hypertenzi, diabetu 2. typu, srdečně-cévních onemocněních a také při depresi.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Interakce

Některé z těchto léků způsobují interakce s omega-3 mastnými kyselinami:

  • léky na ředění krve
  • léky na cukrovku
  • lokální steroidy
  • léky na snížení hladiny cholesterolu
  • nesteroidní protizánětlivé léky

Zdroj: Zdravé omega-3 mastné kyseliny

Rizika při užívání omega-3 s Warfarinem

Při užívání omega-3 s Warfarinem může dojít k ovlivnění agregace trombocytů, což může způsobit alteraci fibrinolýzy, to znamená, že se může zvyšovat riziko krvácení.

Zdroj: Warfarin a omega 3

Výživa

Omega-3 mastné kyseliny mohou pomoci snížit zánět spojivek, který je způsobený syndromem suchého oka, tyto mastné kyseliny rovněž nabízejí úlevu od nepříjemného pocitu. Potravinami, které obsahují omega-3 mastné kyseliny, jsou např. losos, lněné semínko a vlašské ořechy. Neměli byste však zvyšovat příjem omega-3 mastných kyselin bez předchozí konzultace se svým lékařem. Omega-3 mastné kyseliny mohou interagovat s léky na ředění krve a zvýšit tak riziko krvácení. Měli byste se také ujistit, že máte dostatečný příjem tekutin, tak zabráníte dehydrataci, která by mohla mít za následek nízkou slzavost. Průměrný člověk potřebuje 8 až 10 sklenic vody denně. Lékař vám může pomoci určit množství vody adekvátní vaší potřebě.

Zdroj: Syndrom suchého oka a výživa

Esenciální mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny jsou obsaženy v některých rybách (losos, sleď, sardinka a makrela) a lněném oleji. Je dokázáno, že tyto kyseliny prospívají zdraví vašich očí, dovedou snížit vysoušení očí až o 60 %. Kapky obsahující esenciální mastné kyseliny (omega-3 a omega-6) jsou tedy velmi účinné při léčbě tohoto onemocnění.

Zdroj: Domácí léky na suché a podrážděné oči

Ryby

Ryby jsou dobrým zdrojem omega-3 mastných kyselin, které vyživují pokožku a zabraňují ucpání pórů a vzniku vrásek. Výbornou volbou je losos, který obsahuje asi 150 kalorií v 60 až 80 gramech. Z lososa můžete získat kromě omega-3 mastných kyselin také selen a minerály snižující riziko nadměrného slunění.

Zdroj: Potraviny na podporu zdravé kůže


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP