Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SEX A MENOPAUZA

OBSAH

menopauza vliv na sexuální život u všech žen stejně?

Ve skutečnosti ne, některé ženy v postmenopauze mají dokonce zvýšené sexuální touhy, ty byly totiž dříve potlačeny úzkostí, strachem z otěhotnění. Mnoho žen v postmenopauze má i méně rodičovských povinností, což jim umožňuje relaxaci a vychutnání si intimního partnerského života.

Zdroj: Sex a menopauza

Diskuze

V diskuzi ŠPINENI PŘED MENZESEM DLOUHÉ JE MI 40LET MŮŽE NASTOUPIT MENOPAUZA? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Proc spinim dlouho a pak až dyl přijde menzesem? Je mi 40 let může se blížit menopauza ? Nemám sex dlouho tak že těhotná nejsem na beton

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Špineni před menzesem dlouhé je mi 40let může nastoupit menopauza?

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daisy.

Me je 47 a menses jsem mivala presne jak pisete Vy... tri mesice nic, pak tyden menses, zas 2,3 mesice nic a tak to slo posledni rok porad. Brala jsem to jako menopauzu tak jsem se ani nechranila no a najednou jsem pak byla v jinem stavu. Takze otehotnet urcite muzete, ikdyz Vam menstruace takto vynechava.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Valerie.

Dekuji za odpoved

Zdroj: diskuze Menopauza

Jak dlouho trvá přechod u ženy

Předčasná menopauza je menopauza, která u ženy začne před čtyřicátým rokem jejího života. Přechod u mladých žen není běžný, ale řadu žen i tak postihuje.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva sante.

deobry den,prosim o radu.Mam menopauzu a neni mi dobre.Pani doktorka mi dala leky progesteron a i naplasti Climara.TY leky mi opet nedelaji dobre,je mi z toho zle.Motani hlavy,spani,na zvraceni.Vecer mam navaly i pres den mam navaly ,jsem nervozni ,mam motani hlavy,je mi porad zle,a vecer mam spatne spani.Poradte mi prosim co mam delat.Je mi 46let.Lecim se snizenou funkci stitne zlazy,leky beru 25 a 50,levothyroxin.Mam srdecni arytmii beru leky Sotalol rano 80mg a vecer 80mg,a acylpirin rano.Porad te mi prosim,co mam delat ,abych se citila lepe s menopauzou.diky Prochazkova

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve vašem případě je dobré konzultovat danou léčbu menopauzy s endokrinologem.

Zdroj: diskuze Menopauza

Indukovaná menopauza

Jedná se o menopauzu, k níž dochází po chirurgickém odstranění ovárií, nebo ukončením chemoterapie a radioterapie. Tato menopauza může být dočasná, ale pokud nastane u ženy po čtyřicátém věku jejího života, tak bývá trvalá.

Zdroj: Přechod u žen

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, ve Vašem případě bych neotálela a navštívila bych ošetřujícího gynekologa, ten podle ultrazvukového vyšetření přesně zjistí o co se jedná.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Menopauza a menstruace

Krvácení v menopauze se projevuje jako:

  • špinění či krvácení během cyklu,
  • změna charakteru krvácení – silnější a delší nebo naopak slabší a kratší krvácení,
  • změna délky cyklu – na začátku přechodu je obvyklé zkracování menstruačního cyklu, s blížící se menopauzou se obvykle cyklus prodlužuje,
  • postupné vynechávání cyklu, menopauza je potvrzena, pokud je žena bez menstruace 12 měsíců v řadě.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

V období menopauzy jsem začala užívat Arginmax pro ženy a jsem moc spokojená. Nejen že zmizely nepříjemné návaly horka a noční pocení, ale navíc se zvíšila moje chuť na milování a celkově si to mnohem víc užiju.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Anna.

Souhlasím. Díky arginmaxu jsem překonala nepříjemné období menopauzy a celkově se cítím mnohem lépe. Doporučuji všem ženám.

Zdroj: diskuze Menopauza

Menopauza test Laboquick

Tento test slouží k prokázání menopauzy dle vyšetření moči. Cena je cca 49,49 Kč.

Zdroj: Test na menopauzu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Chtela jsem sr zeptat,13 mesicu jsem nemela menstruaci a ted jsem zacala znovu krvacet,je mi 52 let

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Dobrý den, být Vámi určitě bych neprodleně navštívila gynekologa, který po vyšetření s Vámi probere zdravotní stav a případnou léčbu.

Zdroj: diskuze Menopauza

Předčasná menopauza

Zatímco po padesátce už je menopauza normální, objeví-li se kolem čtyřicítky, nebo dokonce ještě dříve, jde o menopauzu předčasnou. Mezi čtyřicítkou a padesátkou se pak dá hovořit o širší normě. Předčasná menopauza se objevuje zhruba u každé dvacáté ženy v populaci. Ženy se předčasné menopauzy logicky bojí, ale spojují ji spíše se stárnutím jako takovým či se změnou postavy. Menopauza však přináší i zcela konkrétní rizika a problémy. Hlavním problémem je neplodnost, která je v mladším věku zásadní komplikací, dalšími komplikacemi, kromě potíží v sexuálním životě, je například rychle stoupající riziko osteoporózy či aterosklerózy. Měnící se postava je důsledkem zvýšeného ukládání tuku v oblasti břicha, což je rovněž rizikové. Dále stoupá pravděpodobnost výskytu nemocí srdce a cév, cukrovky a zřejmě také některých druhů rakoviny.

Zdroj: Antikoncepce nad 40 let

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jitka.

Dobry den nevim zda je too zacinajici menopauza ale ma 42 a mam problemi z mentruaci nekdy krvacim mocc nekdy too mam normalne a nekdy vubec mam I navaly horka jsem unavena prosre je mi zle mivam I nechutenctvi mam I navaly strchu z nemoci a vseho prosim porad te mi

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menopauza

Etapy menopauzy

Menopauzu můžeme časově rozdělit do několika etap.

Premenopauza

Období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelným menses, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Období vyhaslé ovariální funkce začínající 1 rok po menopauze, trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem. Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá. Klimakterium neboli přechod je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty nazýváme klimakterický syndrom.

Zdroj: Menopauza

Diskuze

V diskuzi PREMENOPAUZA DISKUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Renata.

Dobrý den, chci se zeptat jaký vliv má premenopauza a posléze menopauza k dosažení orgasmu při sexu. Děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Premenopauza diskuze

Musím se ještě starat o pohlavně přenosné choroby?

Ano musíte, protože menopauza a postmenopauza vás nechrání před těmito chorobami. Měla byste si uvědomit, že pohlavně přenosnými nemocemi se můžete nakazit v kterémkoli okamžiku svého života, během něhož jste sexuálně aktivní. Toto riziko nemá žádnou spojitost s věkem či se schopností reprodukce. Pokud nejsou pohlavně přenosné nemoci léčené, mohou vést k vážným onemocněním, jako je AIDS, který se nedá léčit a má fatální následky.

Zdroj: Sex a menopauza

Poradna

V naší poradně s názvem MENOPAUZA KYRETÁŽ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Je mi 52 let, již rok nekrvácím. Nyní velice citlivé vaječníky, v děloze sliznice vysoká 8 mm. Byla mi nasazena antibiotika. Dá se to vyléčit nějakými bylinnými čaji apod. nebo co to může značit?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zapomeňte na bylinné čaje! Něž se začala používat antibiotika, tak se léčilo alternativnímy metodami a ženy na tyto komplikace umíraly. Důvěřujte svému lékaři a užívejte léky přesně podle jeho pokynů. Když budete dodržovat léčbu, tak se rychle uzdravíte a budete se zase moci naplno věnovat užívání si života.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Menopauza kyretáž

Jak poznám, že jdu do přechodu

Klimakterium neboli přechod u ženy je sled hormonálních změn při přechodu z pre- do postmenopauzy, u 75 % žen se objevuje soubor specifických příznaků, které se u nich dosud neobjevovaly. Ty se souhrnně označují jako klimakterický syndrom. Přechod se dá rozdělit do několika etap, které mají charakteristické příznaky. Patří sem premenopauza, menopauza, perimenopauza a postmenopauza.

Premenopauza

Je to období před menopauzou charakterizované pravidelnou menstruací, normálními hodnotami E2, GT, nižším progesteronem, ztrátou cykličnosti GT.

Menopauza

Je trvalé vymizení menstruace v důsledku ztráty folikulární aktivity ovarií, v České republice ve věkovém průměru 51 let.

Perimenopauza

Je období bezprostředně před menopauzou a do 1 roku po menopauze, s nepravidelnou menstruací, významně zvýšeným FSH, normálním E2.

Postmenopauza

Jde o období vyhaslé ovariální funkce, začínající 1 rok po menopauze, charakteristické je trvalé vymizení menstruace, trvale zvýšené FSH a snížené E2.

Předčasná menopauza je menopauza, která proběhne před 40. rokem

Indukovaná menopauza je zástava menstruace chirurgickým odstraněním ovarií nebo ukončením jejich funkce chemoterapií, radioterapií. Může být vratná, ale po 40. roce věku je většinou trvalá.

Zdroj: Špinění v přechodu

Diskuze

V diskuzi MENOPAUZA PŘÍZNAKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,mám takovou prosbu. Je mi 43.let. Už přes týden mě strašně bolej prsa mám pocit jako by se mi nalívali. Menstruaci jsem měla jeden den. Také mám stále bolesti v podbřišku a jsem stále unavená, ospalá a náladová. Dělala jsem si těhotenský test a vyšel negatyvní. Tak bych chtěla vědět jestli to může být příprava na menopauzu.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Monika.

Ahoj Hano, jak se to u tebe vyvíjí?
Už jsi byla u gynekologa na tom ultrazvuku?
Napiš, co zjistil. Mám podobné problémy jako ty a zajímala by mě léčba, kterou jsi na to dostala.

Zdroj: diskuze Menopauza příznaky

Jak si pomoci?

Jak již bylo řečeno, menopauza je naprosto fyziologický děj a neměla by být proto brána jako nemoc. Avšak u každé ženy probíhá velmi odlišně, a jistě lze své tělo na tuto změnu připravit a nenechat nic náhodě. Hlavní je pravidelně navštěvovat svého gynekologa a nemyslet si, že pokud již nemenstruuji, že taková návštěva nemá cenu. Právě naopak, téměř všechna závažná onemocnění mají za rizikový faktor věk. Gynekologické nádory nevyjímaje. Dále je velmi důležité dbát o zdravý životní styl, udržovat se ve fyzické kondici, jíst pravidelně a vyváženě. Každý den si dopřávat alespoň jeden mléčný produkt, u milovnic kávy to platí dvojnásob. Při jakékoliv pochybnosti o svém zdravotním stavu pak navštívit svého praktického lékaře.

Zdroj: Menopauza

Co je to za index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, který hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

  • Lehký syndrom – do 20 bodů
  • Střední syndrom – do 35 bodů
  • Těžký syndrom – více než 35 bodů

Mějte na paměti, že klimakterium a menopauza není totéž. Menopauza je poslední menstruační krvácení, které je řízeno vaječníky. Průměrný věk ženy v menopauze je 51 let. U žen před 45. rokem mluvíme o časné menopauze. Klimakterium je celé období, kterým žena prochází. Pokud žena začne menstruovat v pozdějším věku, klimakterium nastane dříve. Je to proto, že u této ženy je hormonální genetická výbava oslabena – projeví se později, ale skončí dříve.

Zdroj: Menopauzální index

Menopauza příznaky

Menopauza, jinak také přechod u žen, může způsobit celou řadu fyzických a psychických příznaků. Mezi první příznaky patří obvykle změna ve struktuře měsíčních intervalů. Začátek menopauzy je znám jako perimenopauzální fáze. Během této doby můžete zažívat obvyklé pocity, nebo naopak procházet těžkým, nepříjemným obdobím. Četnost menstruací bývá rovněž ovlivněna. Můžete mít interval každé dva nebo tři týdny, nebo nemusíte mít menstruaci vůbec. Dalšími menopauzálními příznaky jsou:

  • návaly horka a noční pocení;
  • ztráta libida (sexuální touhy);
  • poševní sucho a bolest, svědění nebo nepříjemný pocit při sexu;
  • palpitace (změny srdečního rytmu);
  • bolesti hlavy;
  • změny nálady, jako je deprese, úzkost nebo únava;
  • problémy se spánkem, nespavost;
  • infekce močových cest.

Pokud vaše menopauza přijde najednou, mohou být příznaky silnější než ty postupně se projevující. Symptomy obvykle trvají po dobu dvou až pěti let, než zmizí, i když v některých případech mohou trvat i déle. Vaginální příznaky, jako je suchost, bývají dlouhodobé a bohužel dochází k jejich dalšímu zhoršení ve stáří.

Zdroj: Příznaky menopauzy

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Co je to menopauza

Menopauza je přirozený proces, který nastává u žen mezi čtyřicítkou a šedesátkou. Jde o fyziologický děj, kdy ženské pohlavní orgány přestávají plnit svoji hlavní funkci a to přípravu na těhotenství a vlastní těhotenství. V tomto věku pomalu ustává produkce pohlavních hormonů vaječníky, především estrogenů. Jejich úbytek je hlavní příčinou všech potíží spojených s tímto „syndromem“. Estrogeny jsou společně s gestageny ženskými pohlavními hormony. Estrogeny jsou produkovány vaječníky, placentou a v malém množství v nadledvinách. Nejdůležitějším ze skupiny estrogenů je estradiol (E2). Jeho denní produkce je v závislosti na fázi ovariálního cyklu 50–500 µg.

Obecně estrogeny ovlivňují pohlavní orgány, sekundární pohlavní znaky a působí na metabolismus – přeměnu živin. Uplatňují se při růstu vaginální sliznice, zvyšují tvorbu glykogenu a jeho štěpení na kyselinu mléčnou, která má významnou funkci při udržování správného poševního prostředí. Mají vliv na růst sliznice a svaloviny děložního hrdla i těla. Ovlivňují i buňky sliznice močového ústrojí. Působí na vaječník, sekreci hormonů v hypofýze, vývoj sekundárních pohlavních znaků, psychiku, chování. Mají vliv na látkovou přeměnu cukrů, tuků, minerálů a vody, vápníku – působí proti řídnutí kostí, ovlivňují štítnou žlázu a nadledviny. Zpevňují cévní stěnu, snižují tvorbu červených krvinek.

Zdroj: Menopauza

Interakce hormonální substituční terapií

Menopauza se u žen objevuje, když jejich vaječníky přestanou produkovat obvyklé množství estrogenu a progesteronu. To vede ke skončení menstruačního cyklu a u mnoha žen se dostavují takové symptomy, jako jsou například návaly horka. Nástup menopauzy se u průměrné ženy dostavuje kolem 52 let. Stav menopauzy je u ženy klasifikován tehdy, když období bez menstruace trvá jeden rok. Hormonální substituční léčba není kontraindikací antikoagulační léčby.

Zdroj: Warfarin a hormony


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP