Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK SE CO NEJRYCHLEJI ZBAVIT HLENU NA PRŮDUŠKACH

OBSAH

Hleny v krku – jak se jich zbavit

Kašel spouštějí dýchací cesty, které se snaží zbavit všeho, co se v nich nachází a co znemožňuje jejich správnou funkci. Jedná se o normální fyziologickou odezvu našeho těla na cizorodé předměty. Aktivní kašel je takový, který je doprovázen dušností během dýchání, stahuje hrudník a při kterém se tvoří a akumulují hleny v průduškách. Často však vznikají hleny, které jsou husté konzistence, což ztěžuje jejich vykašlávání.

Projevy:

  • pískavý zvuk při dýchání a kašlání;
  • vykašlávání lepkavých hlenů;
  • přetrvávající kašel;
  • svírání hrudi;
  • zvýšené kašlání během rána;
  • ucpané dýchací cesty nebo tíha na hrudi.

U léčby kašle se má léčit jeho příčina. Je-li člověk s kašlem zahleněný a má-li spíše vlhký kašel, podávají se takzvaná mukolytika. Mukolytika usnadní vykašlávání hlenů a nemocnému se po nich uleví. Z používaných léčiv lze uvést například preparáty ACC, Mucobene, Erdomed, Bromhexin, Ambrobene, Ambrosan, Ambroxol a Mucosolvan. Na zvládnutí suchého kašle se mohou podat tlumivé léky obsahující například kodein.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi VÁČEK NA DÁSNI - DOMÁCÍ LÉČBA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Slámová lucie.

Jak co nejrychleji zbavit vacku

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kateřina.

Mám váček na dásni, chtěla bych ho odstranit sama. Je nutné ho propíchnout nebo stačí jen zuby a dáseň čistit a váček sám zmizí .. není-li nutná návštěva zubaře.

Zdroj: diskuze Váček na dásni - domácí léčba

Zvracení žlutých hlenů

Zvracení žlutých hlenů je možné při zahlenění nebo při zadní rýmě, kdy dochází ke spolknutí hlenů a žaludek si s tímto nepříjemným obsahem poradí tak, že jej vyzvrací.

Zdroj: Příčiny zvracení žluté hořké tekutiny

Diskuze

V diskuzi KYSLINA MOČOVÁ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zlatka.

Dobrý den poradí někdo jak se zbavit kyselina močové co nejrychleji?? Prosím o ověřené rady děkuji moc za jakékoli rady

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Kyslina močová

Zvracení hlenů

Přítomnost hlenů v krku vyvolává pocit na zvracení. Může se jednat o zánět dolních cest dýchacích, což by ověřilo vyšetření na plicním oddělení (alespoň RTG plic). Hleny se nemusí tvořit v krku, ale v průduškách, a do krku mohou stoupat. Ovšem nejčastější příčinou zvracení hlenů je nachlazení a s ním spojený výskyt rýmy, kdy hleny stečou (nebo jsou spolknuty) do zažívacího traktu, a problém je na světě. Je velmi důležité smrkat a zase jenom smrkat. U malých dětí pomocí odsávačky odstranit rýmu.

U kojenců bychom měli být při zvracení zvlášť opatrní. Pokud miminko zvrací, hned je otočíme na bříško, aby se mohl obsah žaludku volně dostat ven. Musíme udržovat neustále volné dýchací cesty. Dítě po zvracení položíme na pravý bok nebo je chováme tak, že si jeho bříško položíme na náš hrudník a hlavičku opřeme o naše rameno.

Zdroj: Zvracení

Poradna

V naší poradně s názvem ČERVENÉ PUPÍNKY V ÚSTECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Anna Kocabova.

Dobrý den, mám červené pupínky na jazyku a na vnitřní straně úst. Ten problém mám od doby, kdy jsem si nasadila protézu. Poraďte, jak se toho mám zbavit


Děkuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jediná cesta, jak se toho co nejrychleji zbavit, je zajít do ordinace zubního lékaře, aby vám pupínky prohlédl a zvolil vhodný postup k odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Červené pupínky v ústech

Syndrom dráždivého tračníku

Syndrom dráždivého tračníku zvyšuje produkci hlenu ve sliznici střeva. Přebytek hlenu se následně objevuje ve stolici při střevních potížích (průjmu), který je způsoben právě syndromem dráždivého tračníku. V některých případech tento syndrom naopak způsobuje zácpu.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem DOMACI PLISEN POD GELOVYM NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Dobry den, chtela bych se zeptat bud na domaci, nebo odbornou lecbu, Udelala se mi plisen pod gelovym nehtem,Slysela sem ze je dobre si namacet nehty do octa, nebo kapat citronem, aby se to dostalo pod nehet, ze plisne nemaji rady kysele. Nebo je dobre vtirat si pod gelovy nehet mast kanesten. Muzete mi doporucit nejakou lecbu? Predem dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Majko, určitě se chcete zbavit plísně pod gelovým nehtem co nejrychleji, takže než zkoušet na slepo co zabere a co ne, tak spíše doporučuji nechat si odebrat vzorek spor z pod nehtu a provést kultivaci. Tím se zjistí, o který kmen onychomykózy se u Vás jedná a podle toho se určí vhodná léčba, která Vás tohoto nešvaru zbaví nejrychleji. Zajděte tedy na kožní a udělejte to tak, jak je zde napsáno. Účinné léky proti plísni jsou bez tak jen na lékařský předpis, takže jinak, než přes doktora, se k nim nedostanete.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Domaci plisen pod gelovym nehtem

Crohnova nemoc

Přebytek hlenu ve stolici je méně častý u lidí trpících Crohnovou chorobou. Pokud se hlen objeví ve stolici nemocného, může to signalizovat rozvoj anální fisury.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem V HLENU SE OBJEVUJE KREV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František Spilka st.

Při vykašlávání hlenu se mi objevují jakoby kapičky krve.Nic mě
nebolíani žádné jiné příznaky nemám.Pobobný stav jsem mě v roce
2009 tehdy lékař konstatoval přechozený zápal plic. Prosím o radu
jak pokračovat děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nic nezkazíte, když budete kontaktovat svého praktického lékaře, který vám nejlépe sdělí, co s tím máte dělat.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze V hlenu se objevuje krev

Bakteriální infekce

Bakteriální infekce způsobuje přebytek hlenu ve stolici. Příznaky bakteriální infekce jsou průjem, horečka a křeče v břiše. Některé bakteriální infekce mohou odeznít bez léčby, ale některé jsou velmi závažné a vyžadují léčbu pomocí antibiotik.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Poradna

V naší poradně s názvem NECITLIVOST PRAVE RUKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Horsinkova Marie 29 let.

Dobry den mam problem z pravou rukou... nectim ji a nic vni neudrzim.. ..zapesti je slabe a mam po cele ruce mravenceni....muzete mi prosim poradit,dekuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Takové problémy budou souviset s problémy někde na nervech. Může to být už v mozku, ale většinou bývá postižena nervová dráha od páteřního obratle někde v přechodu krční a hrudní páteře. Příznaky, které popisujete jsou dost závažné a určitě zasluhují pečlivé vyšetření na neurologii. Tam se také dovíte co to přesně je a jak se toho nejrychleji zbavit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Necitlivost prave ruky

Ulcerózní kolitida

Ulcerózní kolitida je chronické zanícení sliznice tlustého střeva, na níž poškozením vznikají vředy. Tyto vředy mohou krvácet a produkovat hnis nebo hlen. Když je hlenu hodně, je ve stolici viditelný.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Diskuze

V diskuzi VYKAŠLÁVÁNÍ HLENU S KRVÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JAROSLAV ORSAG.

robili mi aj vytery krku a nič a stale vykašliavam krv zo slinamy

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vykašlávání hlenu s krví

Co je to zahlenění organismu

Zahlenění většinou doprovází infekční choroby dýchacích cest nebo podrážděné průdušky a plicní tkáň. Je to nepříjemný projev, který bývá navíc komplikovaný bolestmi v krku a kašlem. Organismus však tvorbou hlenu reaguje na infekci a snaží se zbavit toxických látek. Nemělo by tedy být v našem zájmu jen hlen rozpouštět, ale také urychlit proces očišťování organismu.

Hlen sám o sobě je pro organismus nezbytný. Zvláčňuje sliznice a rovněž pomáhá vylučovat odpady. Nadměrná tvorba hlenu však může vést k zanesení tkání, což se nejvýrazněji projevuje v dýchacím systému kašlem a rýmou. Pokud jsou nadměrně zahleněna střeva, může se to projevit nedostatečným vstřebáváním živin, vitamínů a minerálů.

Potraviny, které nejvíce přispívají k zanesení tkání hlenem, jsou mléčné a moučné výrobky, rafinované potraviny, maso, vejce a cukry. Obzvlášť hlenotvorná je pšenice. Při zahlenění je však nejlepší vyhnout se všem potravinám obsahujícím lepek (pšenice, oves, ječmen a žito).

Mezi obiloviny, které lepek neobsahují, patří rýže, pohanka, proso a amarant.

Čerstvé ovoce a zelenina vytvářejí pouze malé množství hlenu a pomáhají organismus pročišťovat. Například popíjení vody s citronem může zlepšit zahlenění dýchacích cest a pročistit dýchací ústrojí od nahromaděného hlenu.

Zdroj: Zahlenění organismu

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Markéta.

Já používám Glukorizin a nedám na něj dopustit.Hodně mi pomohl zregulovat hladinu cukru.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavla.

Prosím kde se dá tento přípravek sehnat? Děkuji

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Léčba vykašlávání krvavého hlenu

Kašel upozorňuje na to, že je se zdravím něco v nepořádku. V případě, že s hleny vykašlává pacient i krev, je nezbytná návštěva lékaře a důkladné vyšetření. Sice to může být jen důsledek přílišného namáhání dýchacích cest, někdy jde ale o signál mnohem závažnějšího onemocnění. Odborník nás musí vidět i tehdy, když obtíže přetrvávají navzdory antibiotické léčbě.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Diskuze

V diskuzi JAK SNÍŽIT CUKR V KRVI CO NEJRYCHLEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Viola.

www.ceskyrajzdravi.c… tohle je ono o čem tady pšete?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Olinka.

ano, ano, to je ono, mrzí mě, že tady o tom není žádná zmínka, přitom je opravdu účinný, ale asi není tak známý

Zdroj: diskuze Jak snížit cukr v krvi co nejrychleji

Jak se pozná rakovina podle vykašlávání hlenu z plic

Nádorový proces v plicích se může projevit kašlem, bohužel se obvykle jedná až o pokročilejší stadium rakoviny plic. Stejně tak mohou kašel způsobit plicní metastázy jiných nádorů. Varovné je, pokud člověk vykašle hlen s příměsí krve. V takovém případě je návštěva lékaře a další vyšetření žádoucí.

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Diskuze

V diskuzi JAK SE ZBAVIT NEŠTOVIC se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Erik.

ahoj je mi 12 a předevčirem jsem dostal neštovice nevite ja nejrihlec se jih mužu zbavit.děkuju

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak se zbavit neštovic

Vykašlávání zelených hlenů po ránu

Pokud vykašláváte hlen, tak to znamená, že máte produktivní kašel. Takový kašel není vhodné tlumit, protože každé zakašlání napomáhá odtoku hlenu z plic. Náhle zahleněné plíce bývají nejčastěji spojeny s infekcí horních cest dýchacích nejčastěji zánětem v krku. Pokud je hlen hustý, tak se stává nepohyblivý a začne se hromadit do chuchvalců, které když se pak vykašlou, tak mají zelenou barvu. Pokud jsou chuchvalce hlenu v plicích dlouho, tak můžou začít hnít a to pak může vést až k zapáchajícímu dechu nebo zapáchajícímu hlenu a následně k zápalu plic. Léčba hustého hlenu spočívá ve zvlhčení vdechovaného vzduchu a v posílení příjmu tekutin. Také je dobré vyřadit potraviny, které hlen způsobují, jako je například mléko a pivo.

Zdroj: Kašel

Příčiny vykašlávání krvavého hlenu

Při zánětu může být sliznice tak rozdrážděná a překrvená, že se při kašli objeví žilky krve v hlenu. K tomu může občas dojít i při zcela běžné infekci. Také při rýmě je sliznice překrvená, a proto při kašli, kdy se zvyšuje tlak v dýchacích cestách, může dojít k popraskání kapilár. Ty jsou pak zdrojem drobného krvácení.

Krev ve vykašlaném hlenu může pocházet z horních partií trávicího traktu. Důležité je také kultivační vyšetření vykašlaného hlenu, a to speciální kultivací na TBC (na plicním oddělení). Pokud by tato vyšetření byla negativní, obraťte se na ORL oddělení, kde je nutno provést výtěry na kultivaci, klidně i opakovaně, dalo by se zvážit třeba i CT a další vyšetření. Také se doporučuje provést laboratorní vyšetření k vyloučení poruchy srážlivosti krve (krevní obraz, srážlivost a další), to může zajistit praktický lékař.

Další příčinou vykašlávání hlenu s příměsí krve může být kouření, a to, zda kouříte či jste kouřili v minulosti. Pokud ano, určitě může mít výskyt krve v hlenu souvislost s kouřením.

Možné je také působení nějakých dráždivých látek z okolí (kde bydlíte, pracujete). Výsledky provedených vyšetření by měl zhodnotit a kompletizovat jeden lékař, nejspíše praktický.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Ideální čas pro detoxikaci sleziny

Čínská medicína udává, že po jídle nastává moment, kdy se nejsnadněji tvoří toxiny. Pokud jídlo nemůže být včas absorbováno nebo stráveno, můžou se toxiny velmi snadno nahromadit. Kromě pohybu po jídle je také možné si dát hodinu po jídle ovoce, to pomůže detoxikaci a vaše zdraví vám jistě poděkuje.

Jak zjistíme, že slezina je ohrožena toxickými látkami

Na obličeji se dlouhodobě objevují skvrny. Ženy se skvrnami na tváři mají obvykle slabší trávicí systém.

Nadměrný bílý vaginální výtok. Slezina ovládá zvlhčování našeho těla. Pokud je vylučováno vlhkosti příliš mnoho, přesahuje to možnosti sleziny a zvýšený vaginální výtok může být jedním z projevů problémů se slezinou.

Hromadění hlenu. Hlen spojený s nahromaděním vlhkosti vzniká kvůli špatnému fungování sleziny, nemohou být proto včas odstraněny vzniklé toxiny. Účinné hubnutí musí být zaměřeno na obnovu správného fungování sleziny a metabolismus hlenu, v opačném případě se problém opět vrátí jako jo-jo ke svému majiteli.

V okolí úst se vyskytuje akné nebo vřídky. Okolí rtů je ovlivňováno slezinou, a pokud se ve slezině objevují toxiny, které slezina nemůže odstranit, toxiny se neustále hromadí. Je potřeba najít způsob, jak se jich co nejdříve zbavit.

Zdroj: Zahlenění organismu

Co znamená krev v hlenu z nosu

Příčina krvácení z nosu se obvykle skrývá přímo v nose. Některá z povrchově uložených cévek se poškodí například při běžném zánětu sliznice při rýmě a krvácení pak má sklon se opakovat, což se projeví jako krvavý hlen z nosu.

Dále se krev v nose může objevit při alergické rýmě, a to v důsledku překrvení sliznice.

Dlouhodobé smrkání krve (nejen) u dětí vždy vyžaduje vyšetření příčiny. Může totiž jít o známku zvýšené krvácivosti (snížené srážlivosti), což je stav, který může mít mnoho příčin, od těch běžných až po ty vážnější.

Krev z nosu při rýmě u dětí může být způsobena i banálním odsátím hlenu z dutiny nosní. Při poruše sliznice se může v nose objevit zaschlá krev, což je velmi nepříjemné pro dítě a omezuje jej to v dýchání nosem.

Smrkání krve v těhotenství je ve většině případů naprosto normální, sliznice v těhotenství jsou hodně překrvené, a tak se stane, že nějaká cévka praskne a vyskytne se smrkání krvavých hlenů.

Zdroj: Vykašlávání hlenu s krví

Střevní obstrukce

Neprůchodnost střev je spojena se zácpou, těžkými křečemi, břišní distenzí a zvracením, stejně jako s průchodností hlenu. Neprůchodnost střev může být způsobena například nárazem stolice, srůsty (jizvy), kýlou, žlučovými kameny, nádorem nebo požitím nepotravinářských výrobků. Překážky musí být ošetřeny/odstraněny v nemocnici chirurgickým zákrokem.

Hlen ve stolici nemusí být vždy způsoben syndromem dráždivého tračníku nebo ulcerózní kolitidou, proto nepodléhejte panice, ale jestli jsou změny ve stolici častější nebo dlouhodobější, navštivte lékaře.

Zdroj: Příčiny hlenu ve stolici

Příčiny vykašlávání zeleného hlenu po ránu

Mechanismus kašle začíná hlubokým nadechnutím, poté se uzavře hrtanová příklopka, která tak sevře hlasovou štěrbinu a tlak v plicích stoupá. Následuje prudký výdech při uzavřené hlasové štěrbině, která se náhle otevře a proud vzduchu vynese do úst obsah dýchacích cest. Je-li kašel suchý, dráždivý a trvá-li déle, nejde již o reflex užitečný a je vhodné jej tlumit, protože opotřebovává plicní elasticitu. Sputum (zmnožený výměšek dýchacích cest) je látka, která se vykašle, je to takzvaný sekret bronchiálních žláz.

Vykašlávání hustého zeleného hlenu je nejčastěji způsobeno vážnou bakteriální infekcí, například bronchitidou. Může se také jednat o chronické záněty dýchacích cest (mimořádně odolné bakterie pseudomonázy Pseudomonas aeruginosa).

Zdroj: Vykašlávání zelených hlenů po ránu


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP