Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SUCHÁ A POPRASKANÁ KŮŽE NA PRSTECH

OBSAH

Suchá kůže

Jednou z možných příčin suché kůže je svědění vyvolané změnou počasí nebo jinými faktory způsobujícími vysušování pokožky. Vystavování kůže nešetrným čisticím prostředkům, teplé mýdlové vodě, horkému nebo studenému počasí může vést k vyčerpání ochranného kožního mazu. Když není suchá kůže ošetřována, léčena, stává se z ní velmi bolestivá dermatitida. Doporučuje se používání různých hydratačních krémů a krémů na opalování, které chrání pokožku před škodlivými ultrafialovými paprsky.

Zdroj: Červené skvrny na hrudi

Diskuze

V diskuzi PRASKÁNÍ KMENŮ U ŠVESTEK A SLÍV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ladislav.

Na dozrávajícím kmenu švestky a slívy mám popraskaný kmen mladého stromku jako když ho pořežu nožem.Prosím poraďte.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Vláďa.

Dobrý den,prosím o radu.Koupil jsem slivoň Blue free v kontejneru.Po letošní zimě se na spodních větvičkách objevila popraskaná kůra. Děkuji Vláďa.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Zdroj: diskuze Praskání kmenů u švestek a slív

Čím trpí suchá kůže?

Suchou pokožkou trpí nejčastěji děti a lidé starší šedesáti, ale tento problém se nevyhýbá ani ostatním. Suchá kůže trpí nedostatkem hydratační látky zvané urea a záleží na tom, kolik vám jí chybí, podle toho jsou vaše problémy intenzivní... Urea je totiž látka, která na sebe váže vodu a je přirozeným hydratačním faktorem lidské pokožky. Není však jediná, hydrataci pokožky zabezpečují například různé aminokyseliny nebo speciální lipidy a další. Suchá pokožka je vlastně normální pokožka, která nedokáže udržet potřebnou hydrataci v důsledku nedostatku těchto látek, a tak se stává suchou. Pokožka je napjatá, na dotek hrubá a má sklony se olupovat, v případech, kdy jde o extrémní suchost, pokožka velmi svědí, až bolí, má sklony praskat a tvoří se na ní celá zrohovatělá suchá ložiska.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem SVEDENI A POPRASKANÁ KUZE NAD KONECNIKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Filip.

Dobrý den už delší dobu mě svědí a mám popraskanou kůži nad konečníkem někdy se objeví i malé boule.Co by to mohlo být a čím bych to mohl vyléčit.Zasílám i fotografii děkuji.
Uživatel rovněž přidal ke svému příspěvku i obrázek, který můžete vidět, když kliknete na tento odkaz přiložený obrázek.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zřejmě u vás došlo k zapářce a při podrbání jste si takto rozškrabal pokožku mezi šourkem a konečníkem. Druhá možnost je geniální herpes, ale to nelze ze stavu na fotografii s jistotou určit. Nejspíše bude třeba vyzkoušet několik postupů. Sám si můžete pomoci důkladným mytím mýdlem dvakrát denně a vysušením do sucha ručníkem. Po každém mytí je potřeba aplikovat dětský zásyp. Když se to při tomto postupu nezlepší do jednoho týdne, tak bude potřeba zjistit přesnou příčinu těchto problémů v ordinaci kožního lékaře. Tam pak dostanete účinný lék na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Svedeni a popraskaná kuze nad konecnikem

Domácí opravné prostředky

Většina maminek dává přednost použití domácích opravných prostředků k léčbě suché pokožky. Některé však spočívají v míchání ingrediencí a použití různých směsí, takže jejich nevýhodou je neznalost funkce jednotlivých ingrediencí. Domácí opravné prostředky pak mohou způsobit podráždění kůže nebo tvorbu ekzémů. Nejčastějším ekzémem je atopická dermatitida. Někdy dojde k vyléčení ekzému pravidelnou hydratací. Pokud však nedojde ke zlepšení, je důležité navštívit lékaře, který vám poradí, co s tím. Nejčastěji se na ekzémy užívají změkčovací mýdla nebo pleťové vody. Také mohou být doporučeny perorální léky. Ve vzácných případech může být suchá kůže způsobena genetickým onemocněním (ichthyosis). Toto onemocnění se projevuje právě suchou pokožkou a jejím zarudnutím, což je obvykle doprovázeno zesílením kůže na dlaních nebo chodidlech. Pokud se u vašeho potomka potvrdí ichtyóza, lékař vás odkáže k dermatologovi, který vám doporučí vhodnou léčbu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ POKOŽKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel JiříBratschadl.

Je mi 66 let a asi dva roky se mi tvoří lupy a na řasách, pokožka na obličeji je napjatá a velmi suchá. Jinde na těle je vše v poiřádku.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Suchá pokožka

Ochrana dítěte před nepřízní počasí

Kůže v zimě

V zimě méně fungují mazové a potní žlázy, takže je tvorba ochranného filmu omezena, proto je zvláště v zimě potřeba dítě mazat více. Mezi lidmi převládá mýtus, že se po použití hydratačního krému dostane voda do buněk a ty vlivem mrazu praskají. Není to tak, kvalitní hydratační krémy pomáhají udržovat optimální hydrataci, ale faktem je, že v zimě většinou nepostačují, a proto volíme mastnější přípravky s obsahem vazelíny, parafínu nebo glycerolu.

Kůže v létě

Ani příjemné letní počasí není pro pokožku ideální. Vlivem zvýšené vlhkosti vzduchu je zhoršeno odpařování potu z povrchu pokožky. UV záření na jednu stranu potlačuje záněty kůže a projevy atopického ekzému, ale na druhou stranu oslabuje organismus a snižuje imunitu. Vysoké teploty podporují pocení, které může negativně ovlivnit atopický ekzém.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Diskuze

V diskuzi SUCHÁ KŮŽE VE VLASECH PROSIM POMOZTE!!! se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Martina Eliášová.

Mám to ASI TAKY - zkouším šampon s konopím, je to na ekzemy ve vlasech, což fohle asi je. Nebo plíseň. Chce to návštěvu kožaře.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Aladerma.

Terapeutický šampon Energy Cytosan, který patří do řady tzv. humátových přípravků. Tento šampon je určený k aplikaci při kožních problémech ve vlasové pokožce, tedy například lupy, ekzémy, lupénka či jiné druhy dermatitidy. Při použití šamponu Cytosan dochází k hlubší očistě vlasové pokožky a její detoxikaci.
Šampon Cytosan je velmi vhodný u jemných a mastnějších vlasů, které dobře očistí a zpevní. Pokud máte vlasy spíše suché a lámavé, počítejte s nutností aplikace balzámu Nutritive pro lepší hydrataci. Jsou-li vlasy i tak přesušené a nepoddajné a máte potíže s jejich úpravou, použijte některý z vlasových olejíčků (doporučujeme třeba Weleda Rozmarýnový olej).
Cytosan šampon byl vyvinut pro terapeutické použití, a proto se nedoporučuje k dlouhodobé aplikaci. Střídejte je proto s některým šamponem pentagramu, například Protektinem nebo Artrinem. Dále byste měli vědět, že vzhledem k vysokému obsahu humátů v tomto šamponu, je třeba u světlých vlasů počítat s jejich mírným zabarvením do zrzava. Tento jemný nádech snadno vymyjete 2-3 aplikací jakéhokoli jiného, nejlépe přírodního, šamponu.

Zdroj: diskuze Suchá kůže ve vlasech PROSIM POMOZTE!!!

Zvlhčovadla vzduchu

Pokud je vzduch suchý, jsou velmi účinná zvlhčovadla vzduchu. Kontrolu vlhkosti zajistíte pomocí misky s vodou, kterou umístíte v blízkosti topného tělesa tak, aby docházelo k odpařování vody a zvlhčení vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Správná péče o pokožku zvyšuje obranyschopnost

Kůže je největší orgán lidského těla, obsahuje 72 % vody, má funkci ochrannou a také termoregulační. Správnou péčí o pokožku zvyšujeme i obranyschopnost organismu, protože kůže zabraňuje pronikání chemických látek, mikrobiálních a mykotických i virových infekcí do našeho těla. Termoregulaci řídí hormonální a nervový systém, které ovlivňují pocení a udržují tak stálou tělesnou teplotu. Kromě toho má kůže i funkci smyslovou a vylučovací, neboť jí odchází z těla značné množství odpadních látek. Průniku látek z okolního prostředí zabraňuje takzvaná epidermální bariéra, kterou tvoří nejsvrchnější vrstvy pokožky. Prakticky jde o celou rohovou vrstvu a její povrchový ochranný film. Pro správnou funkci je důležitá její celistvost, dostatečná hydratace a slabě kyselé prostředí na povrchu (u dospělých je pH 4–5,5 u dějí 6,6). K narušení pokožky může docházet v důsledku povětrnostních vlivů, nesprávně vedenou či přílišnou očistou (používání nevhodných mýdel a kosmetických přípravků), ale i při dlouhodobém pobytu ve vodě či při nadměrné suchosti okolního vzduchu.

Zdroj: Suchá pokožka u malého dítěte

Poradna

V naší poradně s názvem PROBLÉMY S OČNÍMI VÍČKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Nikola.

Dobrý den,
prosila bych o radu.
Mám popraskaná oční víčka, loupe se mi kůžička a když nanáším maštičky tak buď se mi to zhorší a víčka jsou pak více napuchlé a začervenavé. Hrozně to svědí a pálí. Mám to přímo nad řasami a teď se mi to rozlézá i pod očima. Co si o tom myslíte, budu se těšit na Vaší odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Zřejmě jste si při líčení očí infikovala řasy z řasenky. Budete muset na kožní, kde dostanete účinný lék. Také bude potřeba zbavit se všech tužek, řasenek a všeho, co přišlo do styku s řasami a očními víčky. Také bude potřeba přestat líčit oči a začít s novými nástroji až po vyléčení.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Problémy s očními víčky


Autor obsahu

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP