Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VŘÍDLA SE SÍROU

OBSAH

Boraxové mýdlo proti akné

Použije se na k tomu roztok boraxu, mýdlo se sírou - například Sano a zinková mast. Nejdříve se nanese zinkový krém po celé léčené ploše a hned na něj mýdlo Sano, které se rozmydlí v roztoku boraxu. Tímto postupem se vytvoří vrstva, která tak po zaschnutí není viditelná, protože se vsákne do pokožky. Při této léčbě je třeba mít na paměti, že dehty reagují na UV záření, které přichází ze slunce a mohou při tom vyvolat alergickou reakci na pokožce. Takže je třeba léčbu použít na noc, ráno pak smýt a ošetřit pleť oblíbeným BB krémem, který má dostatečný ochranný faktor.

Zdroj: MERCO Sano mýdlo s ichtyolem 100g 8%

Poradna

V naší poradně s názvem OTEC PLESKAČ LÉČBA SÍROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Libuše Svobodová.

dobrý den, zaslechla jsem v poradně "otce Pleskače" zmínku o léčbě sírou při artroze či artritidě, ale bohužel ne, jak aplikovat. Děkuji mnohokrát za návod. Svobodová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Síra se pro léčbu kloubů používá ve formě MSM – methylsulfonylmethan, což je látka obsahující organicky vázanou síru, která působí na zpevnění vazů a šlach, potlačení zánětu a bolesti a na regeneraci a relaxaci svalů. Dále vykazuje silné antioxidační a jiné pozitivní účinky a je jedinečným zdrojem sirných sloučenin, které v organismu pozitivně působí, a to zejména v poškozené kloubní chrupavce. Síra respektive MSM se užívá vnitřně po dobu několika měsíců nebo i trvale. Výrobků s MSM je celá řada, zakoupit je můžete zde: www.prozdravi.cz/ful…

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Otec pleskač léčba sírou

Mýdlo se sírou – cena

Zde se dá mýdlo se sírou sehnat nejlevněji.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Diskuze

V diskuzi ČESKÝ ROZHLAS BRNO POŘAD S OTCEM PLESKAČEM ZE DNE 20 3 2019 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Krejčí.

Prosím jestli někdo ví: na konci pořadu ve středu 20.3. mluvil otec Pleskač o tom, že se něco nasype do ponožek a pomáhá to na klouby? Neslyšela jsem to celé. Můžete mi sdělit o co šlo? Díky

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Eva.

lékárenskou sírou pocukrovat ponožku

Zdroj: diskuze Český rozhlas brno pořad s otcem pleskačem ze dne 20 3 2019

Poraďte se nejprve se svým dermatologem nebo jiným lékařem, pokud chcete používat toto mýdlo. Aktivace léčebných výhod mýdla vzniká po jeho namočení do teplé vody po dobu 20 vteřin. Toto je nutné provádět před každým použitím mýdla. Mýdlo by se mělo používat nejprve jednou denně – v závislosti na typu pokožky a pH. Později může dojít k postupnému zvyšování aplikace. Pokud se objeví nepříjemná suchost a odlupování pokožky, je důležité, aby došlo ke snížení počtu používání na jednou denně nebo každý druhý den. Před každou aplikací by mělo dojít k odstranění veškerých řetízků, náramků nebo prstýnků.

Zdroj: Mýdlo se sírou

Diskuze

V diskuzi MÝDLO A ŠAMPON SE SÍROU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dá se skoupit? kde? za kolik?

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Mýdlo a šampon se sírou

Shrnutí

  1. Síra (18 procent) začleněná do sapo mollis je při léčbě svrabu účinnější než masti ze síry, protože mýdlo se snadno aplikuje a to usnadňuje jeho správné použití.
  2. Při použití tohoto přípravku se prakticky vůbec nevyskytuje sírová dermatitida.
  3. Mýdlo se sírou je užitečné tam, kde je prospěšná síra na velkých plochách těla a jako profylaxe některých parazitů.

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi DOTAZ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel EVA Škaroupková.

DAJÍ SE DĚLAT KOUPELE NOHOU MLETOU SÍROU A V JAKÉM POMĚRU
DĚKUJI

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Dotaz

Jak se zbavit svrabu

Léčba tohoto kožního onemocnění má tři základní kroky: je třeba parazity zlikvidovat, zhojit poranění kůže a zavést hygienická opatření. Lékaři nejčastěji doporučují terapii sírou. K dispozici jsou osvědčené mastičky, které rány zhojí a parazity vyhubí. Nejdůležitější je ale přestat svědící pokožku škrábat. Škrábáním se totiž nemoc rozšiřuje po celém těle.

Zde můžete vidět postupy, jak se zbavit svrabu v domácích podmínkách. Léčba svrabu podomácku.

Zdroj: Jak poznat svrab

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ BYLINKOVÁ PORADNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Koubek.

Dobrý den.Děkuji za radu ohledně ledvinových kamenů.CHanta Piedra opravdu zabrala.Teď mám už jen nízké PSA.Nyní se chci poradit s problémem hlavy.Občas mám pocit jako by mě bzučelo v hlavě.pomáhá mi jen homeopatie Rhus Toxicodendron.CT bylo v pořádku.Možná je na vině krční páteř mám totiž díky astmatu vadné držení těla-beru Symbicort 200.Na vysoký tlak beru Amesos.Na žaludek beru Helicid a doplňuji ho úspěšně AlfouAlfou.Vypadá to,že toho beru docela dost ale snažím se v maximální míře léky omezovat.Proto píši i vám.
S pozdravem L.Koubek

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Zdena.

Dobrý den pane doktore chtěla bych se zeptat na radu pro babičku bolí ju klouby a poslouchala vás v rádiu radilste tam něco ze sírou do ponožek prosím o postup a přípravek který bych ji mohla koupit děkuji Kučerová

Zdroj: diskuze Otec pleskač bylinková poradna

Mýdlo se sírou

Toto speciální mýdlo obsahuje 18% síry, která je zapracována do měkkého mýdla (sapo mollis). Tento obsah síry se ukázal jako velmi uspokojivý způsob léčby a profylaxe svrabu. Léčba se aplikuje na noc a začíná jako koupel s mýdlem a teplou vodou, po níž následuje úplné natření těla sirným mýdlem, které se nechá na pokožce zaschnout a působit až do rána. Celé se to opakuje po tři noci. Nedílnou součástí je výměna oblečení a ložního prádla před a po ošetření!

Zdroj: Sírové mýdlo na svrab

Diskuze

V diskuzi SVRAB se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Míša.

Před vánocemi,mi lékařka oznámila že mám svrab.Poprvé to byl šok,myslela jsem si že mám alergickou reakci.Tři dny jsem se mazala sírou,a moje rodina ikdyž to neměli museli se mazat jeden den taky.Pořád jsem jen prala a žehlila.Ale pořád se svědím,a přemýšlím jesli znovu nepůjdu na kožní.Připadám si prašivá,a bojím se někam sednout,abych někoho nenakazila.Možná je to jen obyčejn á psychika.Ptám se, jesli měl někdo tuhle potvoru,za jak dlouho to svědění přestalo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Martin.

Jo to te chapu,ja ho chytil jednou taky.
To same jak ty,cela rodina se musela mazal tokovym mlikem..uz nevim jak se to jmenovalo.Tak asi za ctrnact dni budes v pohode.Hlavne ted dbejte na vysokou cistotu,vse hned perte!Staci na neco zapomenout a je to tam zas,svrab je hroznej humus!

Zdroj: diskuze Svrab

Babské rady

Večer si umyjte obličej, vezměte si sírové mýdlo, které trochu pokropte vodou, a namažte si jím tváře, čelo a nos, nechte působit přes noc a ráno si obličej omyjte teplou vodou a pak použijte krém na růžovku Rozex.

Růžovka souvisí i se životním stylem. Změňte stravovací návyky, omezte sůl a koření. Doporučuje se pít čaje na pročištění a úplně vyřadit bílou mouku v jakékoli podobě i sladkosti.

Dále zkuste:

  • gel z aloe vera;
  • čaje roibos s citronem;
  • mýdla se sírou;
  • masti s ichtamolem.

Zdroj: Babské rady na červený nos

Pacienti a metody

Tato jednoduše zaslepená srovnávací studie [1] byla provedena na Dermatologickém oddělení Fakultní nemocnice v Bagdádu od dubna 2008 do října 2009. Do studie bylo zařazeno celkem 97 pacientů se svrabem.

Diagnóza byla stanovena na klinickém základě. Pacienti léčení 8% a 10% topickou sírou ve vazelínové masti byli náhodně rozděleni do tří skupin:

  • Skupina A: 33 pacientů léčených jeden den (24 hodin);
  • Skupina B: 32 pacientů léčených tři po sobě jdoucí noci (od 18:00 do 6:00 a od 20:00 do 8:00 a koupání každý den);
  • Skupina C: 32 pacientů léčených tři po sobě jdoucí dny (koupání každých 24 hodin).

Pacienti byli pravidelně sledováni každé dva týdny po dobu čtyř týdnů.

Zdroj: Jak použít Solfatan na svrab bez předpisu?

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ ŠAMPON NA SUCHÉ VLASY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

Dobrý deň,
mám dotaz k vajíčkovému šampónu pre lámavé vlasy. Koľko ide do zmesy tej minerálnej vody?
Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Minerální voda je ve vajíčkovém šamponu pro doplnění iontů, které posilují vlasy přírodní cestou. Například Vincentka je bezvadná na hnědé a zrzavé vlasy. Poděbradka pak na plavé a blond vlasy. Množství vody je asi jako dvě vajíčka, takže tak dvě deci. Nejlepší je voda přímo ze vřídla.

Zdroj: diskuze Domácí šampon na suché vlasy

Přírodní léčba růžovky

Rosacea se obvykle léčí zevním nanášením gelu z aloe vera, nebo čaje roibos s citronem, popřípadě mýdla se sírou nebo masti s ichtamolem. Na růžovku také pomáhá volně prodejná Kittlova mast a Jarischova voda. Předpokládá se, že růžovka souvisí se špatnou funkcní střev, takže v léčbě je důležitá také dieta a přísná životospráva, jako například: hodně ovoce a zeleniny, bílé maso (drůbeží, ryby apod.), ale ne často, jen jednou za týden. Dále čaje na pročištění a úplné vyřazení bílé mouky v jakékoli podobě, to znamená žádné sladké (oplatky, koláče, buchty, knedlíky, těstoviny, omáčky zahuštěné moukou) Co se týče pečiva, tak se může jen žitný chleba.

Zdroj: Rosacea a moderní metody léčby

Diskuze

V diskuzi PITYRIASIS VERSICOLOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sanyna.

Dobrý den přeji, pokud si necháte zhotovit v lékárně tyto roztoky - pityriasis versicolor se zaručeně zbavíte. Mě dal tento recepis přítel z Itálie. Nechte si udělat 1. THIOSÍRAN SODNÝ 20% in acqua a 2. ACIDUM TARTARICUM 5% in acqua. Potřete si napadenou kůži první roztokem č. 1 a po cca hodině roztokem č. 2 a nechte působit přes noc. Ráno se umyjte a na noc znovu aplikujte roztok č. 1 a cca hodinu poté roztok č. 2. Budete dost cítit sírou, tak proto je nejlépe volit tuto léčbu na noc. Neboť v práci by to bylo dost cítit. Do týdne máte problémy pryč. Pokud máte nemoc rozvinutější tak do 14 dnů. Mě i mému otci to 100% pomohlo. Za oba roztoky v lékárně zaplatíte celkem cca 350 Kč. Opravdu tuto léčbu garantuji svým vyléčením!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Daniela.

Dobry den, vasi radu urcite otestuji, ale chci se zeptat, zda roztoky pripravi v lekarni bez lekarskeho receptu. Nebo nikoliv.
Dik za odpo

Zdroj: diskuze Pityriasis versicolor

Léčba svrabu ve vlasech

U nás se používá terapie sírou a lindanem.

Síra se používá v masťovém základu: u dospělého pacienta se doporučuje 10–20% sirná vazelína, zatímco u dětí se používá 2,5% mast. Tato mast se aplikuje 1× za 24 hodin 3 po sobě následující dny. Lindan se používá podle pokynů výrobce. V USA se používá účinná látka permethrin, která je obsažena v některých chryzantémách – v současnosti se objevuje i na našem trhu.

Aby léčba byla úspěšná, je nutné dodržovat zásady zevní léčby. Preparát se má stejnoměrně vtírat do kůže po koupeli na celé tělo, po koupeli je potřeba celé tělo důkladně osušit. Každý den je nutné měnit spodní a ložní prádlo, to vyprat při teplotě minimálně 60 ° C, žehlit a 3 dny nepoužívat. Ostatní prádlo či obuv nepoužívat alespoň 5 dní.

V některých zemích se používá celková léčba svrabu, a to zejména použitím ivermektinu.

Zdroj: Může být svrab ve vlasech

Poradna

V naší poradně s názvem SULFOTHION se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Heilly.

prodelala jsem proti svrabovou kuru,ale stale mam pocit,ze se mi to uplne nevylecilo...jsem z toho zoufala...muzu pouzivat zasyp Sulfotion,ktery obsahuje siru...nebo zajit opet k lekari...dekuji Heilly

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Heilly, při nákaze svrabem vznikají v kůži kanálky, které se zanítí díky zbytkům trusu od zákožky svrabové a nějakou dobu to trvá, než se zahojí. Po dobu hojení to ještě obvykle svědí, ale svrab už může být mrtvý díky předchozí léčbě. V této fázi je důležité si to nerozškrábat a být trpělivá. Pokud chcete mít 100% jistotu, že svrab ve vás již nežije, tak běžte za svým lékařem, aby znovu vaši kůži prohlédl.
Používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou určitě v době hojení po svrabu pravidelně používejte, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion vám pomůže být po svrabu dříve fit.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sulfothion

Tipy pro péči

Péče o orchideje je velmi jednoduchá. Během letních měsíců zalévejte rostlinu jednou týdně, ale vydatně. Nechte nasáknout kořeny a naplňte oblázkový zásobník (to bude poskytovat další vlhkost). Není na škodu, když zálivku provedete krátkodobým ponořením květináče do dřezu s vodou. Nebojte se, rostlina vám nezajde, necháte-li ji dostatečně vyschnout.

Během vegetačního období ji zalévejte jedenkrát týdně slabým roztokem tekutým či práškovým hnojivem. Mnoho pěstitelů používá hnojivo pro orchideje NPK 3-2-5 se sírou. Výhodou tohoto složení je nízký obsah solí pro zdravý růst a bohaté kvetení.

V zimě nechte rostlinu v teple a snižte její zálivku na jednu za měsíc, ale přesvědčte se, že zůstane hydratována. Orchidej nehnojte.

Pokud vidíte, že orchidej žloutne, vrásčí se její listy nebo nekvete, přesuňte rostlinu na jiné místo a zkuste zlepšit její podmínky. Jakmile pro orchidej najdete to správné místo, bude rostlina vyhánět nové kořeny, listy nebo oddenky (v závislosti na typu) a odměnou vám budou krásné květy každý rok.

Zdroj: Jak na pěstování orchidejí

Druhy vhodné do truhlíku

Tyto květiny byly oblíbené našimi babičkami a v současnosti se zájem o jejich pěstování vrací. Bohatě kvetoucí begonie dovedou rozzářit tmavší plochy, na nichž je s jinými květinami kvůli nedostatku světla problém. Begonie je rod rostlin z čeledi Begoniacae a existuje jich téměř tisícovka druhů. Nabídka se často mění podle trendů, obecně se však dělí podle velikosti květů na drobnokvěté a velkokvěté a podle kořenů na begonie s vláknitými a masitými kořeny.

Při sázení dávejte vždy hlízy begonie vypouklou stranou směrem dolů. Rostliny se sázejí v únoru až březnu do truhlíků na světlé stanoviště s teplotou kolem 20 °C a je třeba je udržovat vlhké. Ven je vysazujte po polovině května. Jejich krásu podtrhnete kombinací s jinými květinami, například s lobelkami modrými a laločnicí přímořskou. Begonie kvetou až do podzimu, pak je můžete rozmnožit řízkováním a semeny. Hlíznaté begonie se kromě toho rozmnožují také dělením hlíz. Hlíza se rozřízne na polovinu tím způsobem, aby obě části měly výhonky a kořeny. Řez se zasype uhlím nebo sírou. Hlízy se sázejí tak, aby jejich vrcholek lehce vyčníval nad úroveň půdy.

Zdroj: Begonie do truhlíku

Léčba svrabu u lidí

Účelem léčby je likvidace parazitů v kůži, používá se k tomu terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o Permethrin, který se používá u dospělých a dětí od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje za týden (nebo jak určí lékař). Dále lze použít síru v masti. U dospělých se používá 10–20 % sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5 % z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Možné je využití i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Mast je levná a účinná, nevýhodou je její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích. Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. Po léčbě stále může přetrvávat několik dnů svědění, proto se doporučuje kůži mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Při léčbě svrabu lze využít také homeopatika spolu s hygienickými opatřeními, jako je každodenní praní ložního prádla a každodenní výměna oblečení (vše přeprat na 60 °C). Z homeopatických přípravků denně užívejte: Sulfur 15ch 5 granulí 2x denně + Belladona 9ch 5 granulí 2x denně.

Zdroj: Svrab a jeho léčba

Jak léčit svrab

Léčba svrabu spočívá v likvidaci parazitů v kůži. K tomu se používá terapie sírou a synteticky vyráběnými přípravky. Jedná se například o účinnou látku permethrin, která je vhodná pro dospělé a děti od 2 let, aplikuje se na 8–12 hodin a hned po jedné dávce uhyne 95 % parazitů. Léčba se opakuje opět po týdnu (nebo v intervalu, který určí lékař). U dospělých se používá 10–20% sirné vazelíny, u dětí pouze 2,5% z důvodu vyšší citlivosti pokožky. Mast na svrab se aplikuje 1x denně na dobu 24 hodin. Síru v masti je možné použít dokonce i u dětí do dvou let a u těhotných žen. Tato mast je levná a účinná, nevýhodou je však její zápach a možnost podráždění kůže při vyšších koncentracích. Léčivo se aplikuje na celé tělo (kromě hlavy a krku u dospělých) a následně se po uplynutí dané doby provede očistná koupel. I po léčbě může dalších několik dnů přetrvávat svědění, proto se doporučuje následně pokožku mazat změkčujícími mastmi či mastmi s kortikoidy.

Součástí léčby je zavedení hygienických opatření:

  • denně měnit spodní prádlo
  • denně měnit ložní prádlo
  • prát vše při teplotě 60 °C
  • vyžehlené věci alespoň 3 dny nepoužívat
  • důkladně větrat

Zdroj: Opruzená třísla versus svrab

Co se děje po vyléčení svrabu?

Po usmrcení zákožky svrabové sírovou mastí nebo Infectoscabem se začne kůže pozvolna hojit. V této době se ještě může objevit svědění, neboť pod kůží dále zůstávají zbytky trusu, těla mrtvých zákožek a jejich mrtvá vajíčka, což je příčinou tohoto svědění. Tím se může prodloužit doba vymizení příznaků nákazy svrabem ještě na několik dnů či týdnů, podle rozsahu zasažení svrabem. Z tohoto důvodu si mnoho lidí také myslí, že ačkoliv prodělali již léčbu proti svrabu, tak že jsou stále nakaženi svrabem, ale není to pravda. Po léčbě mastí již svrab u nich už není. V této době hojení je třeba se ubránit jen rozškrábání hojící se pokožky, aby se neprodlužovala doba vyléčení nástupem nové, v tomto případě, bakteriální infekce z rozškrábání.

V této hojící době je velice prospěšné používání jemného zásypu Sulfothion s koloidní sírou, jak je napsáno v jeho návodu. Tento jemný sýrový zásyp totiž mírní svědění, podporuje odlučování svrabem poškozené pokožky a také podněcuje vytváření pokožky nové a zdravé. Solfothion pomůže být po svrabu dříve fit. Sulfothion se dá volně koupit v lékárně bez lékařského předpisu. Na samotné usmrcení svrabu však nestačí!

Zdroj: Svrab, sežere vás za živa


Autoři obsahu

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Nina Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP