Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

NEZADOUCI UCINKY WARFARINU

OBSAH

Interakce Warfarinu

Pacienti užívající Warfarin by se měli poradit se svým lékařem, než začnou užívat jakýkoli nový lék, včetně volně prodejných (nepředepsaných) léků, rostlinných léků, vitamínů nebo jiných produktů. Mnoho léků totiž ovlivňuje účinnost Warfarinu, takže může dojít k příliš vysokému nebo nízkému účinku. Některé z volně prodejných léků, jako je například Ibuprofen, zvyšují antikoagulační účinek Warfarinu a zároveň zvyšují pravděpodobnost škodlivého krvácení.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobrý den. Warfarin beru skoro měsíc. Rád bych věděl, jestli mohu při něm mohupoužívat tinkturu z hlohu, hlívy ústričné, kotvičníku. Bere se to po kapkách, za den co 1kg - 1kapka. Bral bych jen jednu bylinu. Přdem děkuji za odoved. Kolář Oldřích.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ani jedno by nemělo významně ovlivňovat účinky Warfarinu. To znamená, že byste se měl dohodnout se svým lékařem na počátku této doplňkové léčby a na jejím začátku kontrolovat srážlivost krve, aby se vyloučily případné interakce.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Monitorování a dávkování

Cílem tohoto léku je snížit tendenci ke srážení krve, aby se zabránilo celkovému srážení krve. Účinek Warfarinu musí být pečlivě sledován průběžným testováním krve. Na základě výsledků krevních testů musí být denní dávka Warfarinu upravena tak, aby docházelo k cílenému srážení krve v určitém rozmezí. Na rozdíl od většiny léků, které jsou podávány fixně, je dávkování Warfarinu upraveno podle krevních INR (International Normalized Ratio) výsledků testů. Dávky se obvykle mění v průběhu času. Pilulky se vyskytují v různých barvách a každá barva odpovídá jiné dávce.

Zdroj: Warfarin

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Rychlikova.

Mohou se pri uzivani varfarinu
soucasne uzivat prirodni doplnky s
stravy?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Při Warfarinu se mohou užívat doplňky stravy, ale je nutné zkontrolovat srážlivost krve po prvních dnech společného užívání. Mnoho přírodních doplňků ovlivňuje účinky Warfarinu, proto se před začátkem každého takového užívání dohodněte se svým lékařem a nechte si zkontrolovat srážlivost krve.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SOJOVY lecitin kontra warfarin

Jak se zbavit Warfarinu

Zbavit warfarinu se může pacient přechodem na jiný lék, nebo samotné zlepšení zdravotního stavu pacienta (pokud je vůbec možné), pomoci mohou i různé přírodní látky, které ovlivňují krevní srážlivost (například voda, vitamín C, zelený i černý čaj, česnek, cibule, hrozinky, brusinky, kopr, třešně aj.)

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marta. Hudecova.

Prosím Vás manžel užíva warfarin a môže začať užívať aj vitamin Milgama. Ďakujem

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Přípravek Milgamma N obsahuje kombinaci vitamínů skupiny B (B1 ve formě benfotiaminu, B6 a B12). Ani jeden z nich neovlivňuje účinky Warfarinu, takže zde není evidentní překážka pro společné užívání. Vždy informujte lékaře o všech doplňcích, které společně s léčbou Warfarinem užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Trombex x warfarin

Warfarin

Cílem léku Warfarin je zpomalení srážení krve. Užívání tohoto léku je individuální a vychází z doporučení lékaře, který lék předepsal. S ním je také třeba konzultovat všechny změny zdravotního stavu, jeho nežádoucí účinky, ale i užívání jiných léků, nebo nedodržení předepsané dávky léku.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŽENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kozák Ladislav.

myslel jsem že listová zelenina sníží negativní účinky Warfarinu. Platí to i pro vařenou v polévce ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Doporučuji nexperimentovat, ale naopak stravovat se stále stejně. Warfarin má své nežádoucí účinky, které ale nejsou tolik závažné, jako když uděláte změnu v jídelníčku, která může způsobit krvácení. Základní pravidlo u Warfarinu: Jezte stejné potraviny, jako v době kdy vám byla odebrána krev (Quickův test). Při změně ve stravování je zapotřebí odebrat znovu krev a zjistit její aktuální srážlivost.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Co místo Warfarinu

Výběr antikoagulačních preparátů a dávkování závisí na typu onemocnění a na individuálním riziku tromboembolie u každého pacienta. Doporučuje se konzultovat možnost výměny Warfarinu za jiný preparát s příslušným kardiologem, který může také nový preparát předepsat (preskripce je omezena na kardiology a internisty).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem UŽÍVÁM WARFARIN JAKOU ZELENINU MÁM SNÍŽOVAT NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY MOHU VAŘENOU ? se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Bremertová Eva.

Chtěla bych se také zeptat na používání léků a to DETRALEX , který užívám
dlouhodobě po opakovaných operací křečovývh žil, a jestli neškodí mazání nohou.( žíly)
krémem PRIESSNITZ
Děkuji Bremertová Eva

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Detralex obsahuje hesperidin, který zesiluje účinky Warfarinu a hrozí zvýšené riziko krvácení. Společné užívání Warfarinu a Detralexu musí být s vědomím lékaře, který vám předepisuje Warfarin. Zároveň lékaře informujte, že používáte mazání PRIESSNITZ.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Užívám warfarin jakou zeleninu mám snížovat nežádoucí účinky mohu važenou ?

Warfarin a alkohol

Alkohol ve své podstatě zpomaluje účinky Warfarinu, což znamená, že pití alkoholu může vést k nahromadění léku ve vašem těle. Riziko se znásobuje, pokud máte i onemocnění jater. Jestliže během užívání Warfarinu budete pravidelně pít alkoholické nápoje, tak určitě svému zdraví neprospějete, Pití alkoholu by mělo být jen příležitostné. To znamená, že byste se měli vyvarovat pravidelného pití. Měli byste rovněž omezit množství, které pijete, na jednu nebo dvě dávky.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem DLOUHODOBÉ UŽÍVÁNÍ WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hela.

Je mi 60 let. Co mi hrozí za nemoce z dlouhodobého užívání Warfarinu? Co krev,co ledviny,slinivka, játra ??? Nepoškozují se užíváním tohoto léku na ředění krve ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Dlouhodobé užívání Warfarinu má bohužel své nežádoucí účinky, jako je kornatění cév a riziko mozkové mrtvice.
Mozková mrtvice z Warfarinu, odborně řečeno warfarinem indukovaná nitrolební krvácení, jsou častou příčinou invalidity pacientů s dlouholetou léčbou Warfarinem.
Kornatění cév, nejčastěji dochází ke zvápenatění aortální chlopně přes kterou vede všechna okysličená krev do těla. Zde preventivně pomáhá užívání vitamínu K2, který omezuje ukládání vápníku v cévách a přesměrovává ho do kostí. Pozor na záměnu s vitamínem K, který je u Warfarinu nežádoucí.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Dlouhodobé užívání Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu ve formě bylinek bývá účinná, některé jsou dokonce velmi silné. Z tohoto důvodu by s jejich užíváním (za účelem ředění krve) měl souhlasit lékař, pod jehož dohledem by měl pacient při této léčbě být. Některé potraviny a bylinky mohou být kontraindikovány při současné léčbě antikoagulačními léky, neboť zde existuje riziko nežádoucích účinků.

O této problematice se více dozvíte zde.

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Poradna

V naší poradně s názvem ENTIZOL 250 NEŽÁDOUCÍ UČINKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sylva.

Dobrý den beru warfarin a paní doktorka mi předepsala Entizol 250 je možné brát. Děkuji Lobová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Entizol obsahuje účinnou látku metronidazol, který nijak neovlivňuje účinky Warfarinu. Bez problémů je tak možné oba léky užívat. Příště nezapomeňte lékaři sdělit, seznam všech léků, které aktuálně užíváte.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Entizol 250 nežádoucí učinky

Warfarin a Paralen

K samoléčbě běžných potíží (například bolesti, horečky) lze bez porady s lékařem či lékárníkem užít paracetamol (například Paralen®, Paramegal®, Panadol®) v dávce 500–1 000 mg (1–2 tablety), a je-li nutné, lze dávku opakovat po 4–6 hodinách, a to maximálně do celkové denní dávky 2 000 mg.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Warfarin a česnek

Mezi rizikové bylinky a doplňky stravy patří při užívání Warfarinu: jinan dvoulaločný, zelený čaj, kopřiva, třezalka, ženšen, česnek, brusinky, šalvěj, andělika čínská, koenzym Q10, sója, omega-3 nenasycené mastné kyseliny, enzymatické přípravky typu Wobenzymu, glukosamin, chondroitin, heřmánek, echinacea, vilcacora (kočičí dráp), některé směsi tradiční čínské medicíny, vyšší dávky vitaminů A, D, E, (≥ 400 IU/den), vitaminu C (≥ 500 mg/den).

Jak vyplývá z výčtu rizikových potravin, tak do této skupiny zapadá i česnek.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Oldřich.

Dobry den pane Cenpírek. Děkuji za odpoved. Mám ještě dotaz, zda můžu popíjet čaj z vrbovky,vřesu a celíku zlatobílu. Mám to vlastoručně sebrané, mají byliny největší účinek, když si je člověk ezbírá sám, jak to říkal páter Ferda. Předem děkuji. Kolář.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Podívejte se, Warfarin užíváte proto, abyste mohl žít déle. Je tedy vaší nejvyšší prioritou ho brát správně a s přesným účinkem. Účinky Warfarinu jsou velice proměnlivé v závislosti na tom, co sníte a vypijete. Proto platí pro každou další léčbu, bylinku, doplněk stravy a podobně stejná pravidla: dohodnout se na tom s lékařem a ve zvýšené míře kontrolovat srážlivost krve. Jen tak si budete moci být jist, že Warfarin účinkuje jak má.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Magnetoterapie a warfarin

Náhrada místo Warfarinu

Pro některé pacienty není prý pro jejich zdravotní stav a onemocnění vhodná náhrada.

Stejně jako warfarin předepisují na srážlivost krve lékaři i také heparin, ten si ale musí pacient píchat injekcí do podkoží v předepsaných časových intervalech. Existují ale již i nové antikoagulační léky, které jsou pacientovi podávány perorálně. Řadí se sem léky označované zkratkou NOAC obsahující účinné látky rivaroxaban, apixaban a dabigatran (například radaxa, Xarelto, Eliquis, Lixiana). Jejich další výhodou je, že lékař může tyto léky předepsat pacientovi rovnou bez toho, aby musel kontrolovat hladinu léku (na rozdíl od warfarinu). Podle lékařů jsou navíc tyto léky i účinnější než warfarin a heparin a navíc mají menší vedlejší účinky. Jejich velkou nevýhodou je ale stále velmi vysoká cena (měsíčně zhruba 2 000 Kč).

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Poradna

V naší poradně s názvem NEŽÁDOUCÍ ÚČINKY WARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel František.

Měl jsem v noze trombozu a následně plicní embolii. Cca 6 let proto beru Warfarin. Stále častěji ale trpím neustálými záněty dásní a můj zubař je zdůvodňuje užíváním Warfarinu. Existuje nějaká náhrada- i kdyby mě stála měsíčně třeba tisíc korun- která by tyto záněty nezpůsobovala ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je potřeba říct, že náhrada za Warfarin existuje. Je k dispozici několik druhů léků na ředění krve, každý s jiným principem účinku. O tom, který z nich bude nejvhodnější právě pro vás, může rozhodnout jedině váš ošetřující lékař, který vás léčí Warfarinem.
Co se týče zánětu dásní ve spojitosti s Warfarinem, tak o tom neexistuje žádný důkaz. Pouze jen, že Warfarin způsobuje krvácení z dásní. Ale to způsobují všechny léky na ředění krve.
Promluvte si s ošetřujícím lékařem o přechodné léčbě jiným typem léku na ředění krve po dobu 6 měsíců a pak zhodnoťte, zda-li se vaše situace se záněty zlepšila.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nežádoucí účinky Warfarinu

Nežádoucí účinky

Nejzávažnějším nežádoucím účinkem Warfarinu je krvácení. Riziko krvácení se zvyšuje se zvyšující se hodnotou INR. Pokud se u vás objeví jakýkoli z následujících příznaků, kontaktujte neprodleně lékaře.

Varovné příznaky:

  • krvácení z nosu (delší než 10 minut);
  • krev v moči, stolici nebo černá stolice;
  • nadměrná tvorba modřin bez zjevné příčiny;
  • zvracení s příměsí krve;
  • neobvyklé bolesti hlavy;
  • abnormálně silné menstruační krvácení nebo vaginální krvácení mimo cyklus.

Léčba Warfarinem může být ovlivněna aktuálním zdravotním stavem, současně užívanými léky, složením stravy a řadou dalších faktorů. Proto jsou nutné pravidelné laboratorní kontroly krevní srážlivosti (takzvaný Quickův test). Výsledky tohoto testu jsou vyjadřovány hodnotou INR (International Normalized Ratio). Čím vyšší je hodnota INR, tím vyšší je účinnost léčby. Pro většinu pacientů je optimální rozmezí INR mezi 2–3, ale v některých indikacích může být i mezi 3–4. Pokud se vaše hodnoty INR budou nacházet mimo léčebné rozmezí, lékař vám dávku Warfarinu upraví.

Zdroj: Warfarin a jeho nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky

Jelikož je Warfarin antagonista vitamínu K, musí pacienti po dobu léčby dodržovat vhodný příjem vitamínu K v potravě. Protože má Warfarin mnoho interakcí s řadou různých léků i doplňků stravy, je zapotřebí vždy v lékárně i u lékaře hlásit, že užíváte Warfarin!

Velmi časté nežádoucí účinku Warfarinu:

  • krvácení (od lehkého až po těžké život ohrožující):
  1. lehké krvácení jako následek drobného poranění – drobná ranka krvácí výrazně déle než u lidí, kteří léky na ředění krve neužívají;
  2. středně těžké krvácení – následky pádů, hlubokých řezných poranění, po vytržení/vyražení zubu a podobně;
  3. těžké krvácení – může být rozsáhlé vnitřní (projevem vnitřního krvácení je například krvácení z nosu, krev ve stolici, krev v moči, krvácení do dutiny břišní projevující se bolestí a tvrdostí břicha) nebo jako následek nehody a vážného zranění zevní krvácení, které není jednoduché zastavit a pacientům hrozí vykrvácení (zlomeniny, sečné rány, vážné úrazy při sportech, autonehodách a jiné;
  • snadná tvorba modřin (například při drobném štípnutí, bouchnutí se);
  • průjem;
  • pocit na zvracení;
  • zvracení.
Méně časté a vzácné nežádoucí účinky Warfarinu:
  • alergické reakce (nejčastěji se objeví vyrážka);
  • porucha jaterních funkcí;
  • porucha funkce žlučových cest;
  • zánět cév;
  • otoky a tmavé kožní léze na dolních končetinách (nekróza).

Zdroj: Warfarin – nežádoucí účinky

Nežádoucí účinky Warfarinu

U příbalového letáku každého léku se najdou nežádoucí účinky a walfarin samozřejmě není výjimkou. Jeho nejvážnějším nežádoucím účinkem je riziko krvácení, i proto se v některých případech doporučuje neprodleně kontaktovat lékaře. Lékaře by pacient měl vyhledat, pokud krvácí z nosu déle než deset minut, objeví krev v moči (případně i při zvracení), nebo ve stolici (případně stolice má černou barvu), pokud se mu nadměrně tvoří modřiny bez zjevné příčiny, při neobvyklých bolestech hlavy. U žen je pak třeba sledovat i neobvykle silné menstruační krvácení, nebo krvácení mimo cyklus. Lékaře je také vhodné vyhledat při neobvyklých pocitech únavy / slabosti, jestliže pacient kašle krev, či krvácí z nosu, dásní nebo uši, jestliže se u něj objeví neobvyklé otoky, nebo má potíže s dechem. Stává se, že pacient s předepsaným lékem warfarinem má také horší průběh různých běžných onemocnění (nastydnutí, horečka atd.), i v takovém případě je vždy vhodné vyhledat lékařskou pomoc a svůj stav konzultovat s lékařem.

Při užívání warfarinu ale může být problematické i třeba obyčejné říznutí nožem v kuchyni, pokud by taková rána nepřestala do pěti minut krvácet, je lepší vyhledat lékařskou pomoc. Stejně tak ale i při různých poraněních, u kterých je možné, že zároveň došlo i k vnitřnímu krvácení (například autonehoda, zranění hlavy atd.)

Nežádoucí účinky jsou při užívání tohoto léku i u těhotných žen, kromě toho že u žen i u plodu může způsobit krvácivé komplikace (především do centrálního nervového systému) během těhotenství, tak má warfarin také velmi negativní účinky na vývin plodu. Může způsobit nejen spontánní potrat, ale i úmrtí plodu jak před porodem, tak i časně po něm. Mimo to může také u plodu vyvolat řadu vrozených anomálií (př. poškození zraku, poškození centrální nervové soustavy). Jeho nežádoucí účinky jsou velmi vysoké, a i proto lékaři ženám doporučují přejít na jiný lék i v okamžicích kdy těhotenství jen plánují. Nejhorší důsledky má totiž podání warfarinu během prvního trimestru těhotenství.

Zdroj: Nežádoucí účinky Warfarinu

Upozornění

Účinek warfarinu významně zvyšuje horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Zdroj: Jídelníček při užívání Warfarinu

Přírodní náhrada Warfarinu

Přírodní léky na ředění krve bývají účinné, některé jsou dokonce velmi silné. S jejich užíváním by měl za účelem ředění krve souhlasit lékař.

Mezi přírodní náhrady přípravku Warfarin patří zázvor, kari, skořice, kurkuma, máta peprná, oregano, paprika, kajenský pepř, lékořice, česnek.

Více se o přírodních náhradách za lék Warfarin dozvíte zde.

Zdroj: Alternativa Warfarinu

Alkohol a některé potraviny

Alkohol

Příjem alkoholu může ovlivnit metabolizaci Warfarinu. Pacienti užívající Warfarin by se měli vyvarovat konzumaci alkoholu. Alkohol by měl být omezen na jednu až dvě sklenky. Antiagregační účinek alkoholu zvyšuje riziko závažného krvácení.

Potraviny

Některé potraviny mohou ovlivnit účinnost Warfarinu. Nejdůležitějším pravidlem je konzumace normální stravy. Nedoporučuje se provádění zásadních změn ve stravě bez předcházející konzultace s lékařem.

Vitamín K

Konzumace většího množství potravin s obsahem vitamínu K může snížit účinek Warfarinu a tím potenciálně zvýšit riziko vzniku krevních sraženin. Pacienti užívající Warfarin by se měli snažit konzumovat relativně stejné množství vitamínu K každý týden. Největší množství vitamínu K se nachází v listové zelenině (brokolice, hlávkový salát a špenát). Není nutné, abyste přestali jíst tuto zeleninu, je však důležité, abyste hlídali množství přijímaného vitamínu K.

Chia semínka

Chia semínka díky obsahu omega 3 mastných kyselin posilují účinky Warfarinu. Pacienti trvale užívající Warfarin by neměli konzumovat větší množství Chia semínek.

Zdroj: Warfarin


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová

Bc. Jakub Vinš


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP