Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

SNÍŽENÍ VYSOKÉHO KREVNÍHO TLAKU

OBSAH

Přírodní cesta ke snížení krevního tlaku

Na snížení vysokého krevního tlaku přírodní cestou nejen pomocí červené řepy, můžete vyzkoušet komplexní dietu DASH, kterou najdete zde: Dietou proti vysokému krevnímu tlaku.

Zdroj: Červená řepa na vysoký krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem NACO SE UZIVA PRESTARIUM NEO COMBI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Milan.

Dobrý den , poslední dobou mám problém udržením rovnováhy při předklonu Denně beru Prestarium Neo Combi a GS Omega 3 citrus. Je mi 84 let a žádné jiné zdravotní problémy nemám Tlak je poněkud vyšší 158 / 81 Domnívám se , že v tomhle vysokém věku je to ještě ucházející.
Děkuji za odpověď. Onderka

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

S problémy s rovnováhou v předklonu vám pomůže ušní lékař. Zajděte si do ordinace lékaře ORL a poproste o vyšetření. Centrum rovnováhy je umístěno ve vnitřním uchu a je možné, že postupem času a vlivem vysokého krevního tlaku, se mohly udát nějaké změny. Co se týče krevního tlaku, tak hodnota 158 je vysoká a měla by být snížena léčbou na 140. Ve vyšším věku je optimální hodnota vše pod 140.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Naco se uziva prestarium neo combi

Příznaky

Náhlý pokles krevního tlaku způsobuje mžitky před očima, rozostřené vidění (příčinou nedostatečné prokrvení), točení hlavy, mdloby, celkovou nevolnost.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Diskuze

V diskuzi KOLÍSANÍ KREVNÍHO TLAKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pavel Solař.

V říjnu jsem absolvoval katetrizaci zjištěna zúžená tepna zaveden sten nasazeny léky trombex,bisoprolol citalec a anopirin ráno tkak 128/72 tep 65 dopoledne klesne na 103/68tep 50 a odpoledne a večer zase v normě Večer beru rusocard,finpros a urorec na prostatu Mám potíže zadýchávám se někdy méně a někdy přes den více hlavně při námaze.Začalo to v dubnu nesnesl jsem přímé slunce nyní je to trochu lepší ale necítím se jako před tím.Je mi 72 let Deěkuji předem za odpověd.Solař Pavel

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Oldřich šubrt.

jestli pomůže paprička při kolísání krevního tlaku 176 horní a 140poklesu dolní stále okolo7O

Zdroj: diskuze Kolísání krevního tlaku

Hodnoty vysokého tlaku v těhotenství

Hodnoty vysokého krevního tlaku v těhotenství v klidu jsou při opakovaném měření vyšší než 140/90.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi OVLIVŇUJE LEVANDULE UŽÍVÁNÍ VARFARINU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Zdenka Kariofylis.

Dobrý den chtěla bych uzivat levandulí na snížení krevního tlaku ,ale beru varfarin může se to děkuji za odpověď

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Ovlivňuje levandule užívání varfarinu

Co je to Cosyrel?

Cosyrel je lék na snížení vysokého krevního tlaku založený na léčbě betablokátorem bisoprolol s přidáním ACE inhibitoru perindoprilu. Jedna tableta Cosyrelu obsahuje bisoprolol-fumarát a perindopril arginin. Dostupné varianty podle síly jsou:

  • 5 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu;
  • 5 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu;
  • 10 mg bisoprololu a 5 mg perindoprilu;
  • 10 mg bisoprololu a 10 mg perindoprilu;

Existuje studie [1], která zkoumala přidání perindoprilu k základní léčbě bisoprololem a prokázala, že je možné dosáhnout snížení krevního tlaku ve srovnání s výchozí hodnotou.

  • Po 4 týdnech léčby Cosyrelem je možné dosáhnout poklesu krevního tlaku od výchozí hodnoty o -14,7 / - 6,7 mmHg.
  • Po 16 týdnech léčby Cosyrelem je možné dosáhnout poklesu krevního tlaku od výchozí hodnoty o -20,4 / - 9,8 mmHg.

Přidání perindoprilu k bisoprololu je dobře snášeno. Nebyly pozorovány žádné neočekávané nežádoucí účinky a nebyly pozorovány žádné závažné nežádoucí účinky. Přidáním perindoprilu se významně nezmění ani srdeční frekvence ve srovnání s výchozí hodnotou.

Zdroj: Cosyrel zkušenosti

Diskuze

V diskuzi PRESTARIUM NEO COMBI 5 se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vláďa.

Dobrý den,
chtěl bych požádat o info. Na vysoký tlak jsem dostal lék prestarium neo combi 5. Po cca užívání cca 1 měsíc mě začali bolet klouby, na počátku rameno, poté druhé o měsíc později koleno. Může to souviset s užíváním prestarium neo combi 5? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Pavel Kubita.

Dobrý den! Užívám lék Prestarium neo combi 5mg/1,25mg na snížení krevního tlaku. Jak dlouho ho musím brát? Když budu mít tlak dobrý, mohu přestat užívat lék?

Zdroj: diskuze Prestarium neo combi 5

Dorost

  • Ve věku kolem 18 let je krevní tlak průměrně kolem 120/70 mm Hg a u chlapců je systolický krevní tlak asi o 10 mm Hg vyšší než u dívek.
  • Ideální krevní tlak u dorostu je do hodnoty 125/70 mm Hg.
  • Hodnoty vysokého krevního tlaku u dospívajících jsou vyšší než 140/90 mm Hg (naměřeno opakovaně, minimálně při dvou různých měřeních).
  • Pokud je vám méně než 18 let a trápí vás hypertenze, narůstá u vás riziko vzniku srdečních chorob do 50 let až čtyřnásobně.
  • Hodnoty nízkého krevního tlaku bývají u dospívajících dívek méně než 100/60, u dospívajících chlapců méně než 100/70 mm Hg.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem BETABLOKÁTORY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana Skalická.

Prosím, patří lék Ramomark (popř. Egiramlon) do skupiny tzv. betablokátorů? Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nepatří mezi beta blokátory.
Oba tyto léky obsahují dvě stejné účinné látky a používají se k léčbě vysokého krevního tlaku. První z účinných látek - ramiprilum patří mezi inhibitory angiotenzin konvertujícího enzymu (inhibitory ACE) a druhá - amlodipinum mezi blokátory kalciového kanálu. V této společné kompozici jde o velmi účinný lék na vysoký krevní tlak a v některých případech je lepší, než kdyby byly použity beta blokátory.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Betablokatory seznam

Věková skupina 25 až 40

  • V období dospělosti krevní tlak stoupá s postupujícím věkem a vzestup je vyšší pro systolický tlak. Tlak je opět vyšší u mužů než u žen. Rozdíly se vyrovnávají až ve vyšším věku.
  • Ideální krevní tlak této věkové skupiny je 130/80 mm Hg.
  • Hodnoty vysokého krevního tlaku u věkové skupiny 25 až 40 jsou vyšší než 140/90 (naměřeno opakovaně, minimálně při dvou různých měřeních).
  • Hodnoty nízkého krevního tlaku u věkové skupiny 25 až 40 jsou u žen méně než 100/60, u mužů méně než 100/70 mm Hg.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miluše Petříčková.

Je možné užívat zázvor při vysokém krevním tlaku?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Když zkonzumujete méně než 4 gramy zázvoru denně, tak se nemusíte bát žádných jeho účinků. Nad 4 gramy se dostaví první účinky, mezi které patří i snížení krevního tlaku. U každého je tento pokles tlaku jiný. Zázvor navíc v množství větším než 4 gramy zpomaluje srážlivost krve, dráždí žaludek a způsobuje pálení žáhy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nepříznivé účinky zázvoru - vysoký tlak

Jak poznám, že mám vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak nebolí ani nemusí být provázen konkrétními příznaky. Prvními symptomy mohou být závratě, bolest hlavy, únava, nervozita. Asi u 90 % populace není známa příčina vysokého krevního tlaku. Ví se, že mezi faktory zvyšující riziko hypertenze patří strava s vysokým obsahem sodíku, nedostatek pohybu, stres, obezita a dědičnost. Muži jsou k vysokému krevnímu tlaku dvakrát náchylnější než ženy.

Při neléčení vysokého krevního tlaku hrozí poškození srdce, ledvin, očí a cév (konkrétně: infarkt myokardu, mozková mrtvice, selhání ledvin, cévní postižení oka, ateroskleróza).

Nejdůležitějším vyšetřením v případě podezření na vysoký krevní tlak je jeho změření. Aby byly výsledky měření opravdu prokazatelné, doporučuje se opakované měření nebo dlouhodobé měření během celých 24 hodin.

Zdroj: Jak rychle snížit vysoký krevní tlak

Diskuze

V diskuzi OTEC PLESKAČ PRODEJ BYLIN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Věra.

Dobrý den, mám dotaz. Otec Pleskač radí na imunitu echinaceové kapky. Je mi 70 let a kapky užívám 2xdenně 20 kapek. Mám ale dotaz, jestli je třeba užívání po nějaké době přerušit, nebo je možné užívat stále,zvláště teď v době koronaviru.
děkuji za odpověď. Věra

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Železníková Ivana.

Kde můžu koupit Echinaceum, snížení cukru a vysokého tlKU

Zdroj: diskuze Otec pleskač prodej bylin

Léčba vysokého spodního tlaku

Krevní tlak vzrůstá od kojeneckého období do období dospívání, ale po dosažení dvaceti let zůstává u zdravých lidí na stejné úrovni během celého života. Jestliže chcete snížit diastolický tlak, může vám pomoci změna životního stylu a zhubnutí. Dále pak také cvičení a úprava jídelníčku (snížení tuků, navýšení ovoce a zeleniny, omezení soli a alkoholu). V případě, že ke snížení tlaku nedojde, je zapotřebí vzít si na pomoc léky na krevní tlak.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem LÉKY NA ODVODNĚNÍ NA PŘEDPIS se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Šárka Čunátová.

Dobrý den.Chtěla bych se optat na furon na odvodnění,ale beru léky na deprese a mám astma,na něj beru také léky.Mohu brát tento lék ?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Lék Furon patří mezi nejúčinnější léky na odvodnění. Lék Furon zmírňuje otoky a může být také užíván při léčbě vysokého krevního tlaku. Jeho užívání ale sebou přináší mnoho rizik, která je třeba pravidelně kontrolovat. Proto je tento lék k dostání pouze na lékařský předpis, aby ošetřující lékař mohl sledovat účinky léku a zajistit vám bezpečnou léčbu. O tom, že užíváte lék Furon, musíte vyrozumět všechny své lékaře, na plicním i lékaře píšícího vám předpis na antidepresiva. Pokud jste jim o této léčbě neřekla, učiňte tak při další kontrole.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Furon lék na odvodnění .

Jak se léčí kolísání tlaku

Léky na tlak se používají pouze v případě hypertenze (vysokého tlaku), u kolísavého tlaku vám jejich užívání lékař s největší pravděpodobností nedoporučí. Je ale možné zavést několik účinných opatření či se spolehnout na osvědčené babské rady. Nejdůležitější je důsledně dodržovat pitný režim, pravidelně se hýbat a odstranit stres.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem STANOVENÍ KREVNÍHO TLAKU PODLE VĚKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Václav.

jakýmám mít tlak? věk 72 roků

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ve věku nad 70 let krevní tlak ovlivňuje mnoho faktorů, jako jsou různé choroby a jejich léčba. Proto nelze říci konkrétní hodnoty, které by byly vždy nejlepší. Hodnoty 140/90 a nižší jsou optimální, ať jsou přirozené a nebo upravené léčbou.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Stanovení krevního tlaku podle věku

Bylinky na kolísavý tlak

Při kolísavém krevním tlaku se doporučují i některé rostlinné přípravky, a to především kozlík lékařský, který uklidňuje rozbouřené útrobní nervstvo.

Vhodný je také česnek, z něhož se vyrábějí potravinové doplňky s příchutí, která eliminuje původní nepříjemný zápach česneku.

Dále jsou vhodné preparáty obsahující listy, květy a plody hlohu. Hloh obsahuje glykosidy vitexin, rutin, hyperosid, leukoanthokyanidin, triterpenové kyseliny, aminopuriny a třísloviny katechinového typu, ale i cukr sorbit a karotencidy. Komplex těchto látek zlepšuje prokrvení věnčitých tepen, odstraňuje poruchy srdečního rytmu. Zlepšením srdeční činnosti následně dochází ke snížení vysokého krevního tlaku.

Zdroj: Kolísavý krevní tlak

Poradna

V naší poradně s názvem KREVNÍ TLAK V 70 LETECH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Petr Bradáč.

112 68 72

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ačkoli je za optimální považována hladina krevního tlaku 120/80 mmHg, za normální se ještě považuje systolický tlak mezi 91 a 119 mmHg a diastolický krevní tlak mezi 61 a 79 mmHg. Až hladina krevního tlaku, která klesne pod 90/60 mmHg, se obvykle označuje jako nízký krevní tlak (hypotenze). Váš naměřený tlak 112/68 při tepu 72 lze i v sedmdesáti letech považovat za uspokojivý nízký krevní tlak.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Krevní tlak v 70 letech

Prevence

Nízkému tlaku způsobenému jiným onemocněním předcházet nelze. K prevenci hypotenze projevující se z neznámé příčiny může pomoci zvyšování fyzické odolnosti, a to běhání, plavání, aerobik, a dále vyhýbání se situacím, ve kterých dochází k těžkému snížení tlaku, tedy dlouhé stání, rychlé vstávání.

Zdroj: Náhlý pokles krevního tlaku

Diastolický tlak nad 90

Diastolický tlak nad hodnotu 90 mm Hg je považován za vysoký diastolický krevní tlak, případně se mluví o diastolické hypertenzi. U lidí s tímto vysokým krevním tlakem dochází k postižení malých cév. Cévy jsou zjizvené, tuhé, málo pružné a více náchylné k ucpání anebo prasknutí. Náchylnost k tomuto stavu stoupá s věkem, ale výskyt vysokého krevního tlaku riziko navyšuje a urychluje, a proto je tolik důležité udržovat si normální hladinu tlaku. Snižujete tak riziko srdečního selhání, cévní mozkové příhody anebo poškození dalších orgánů.

Zdroj: Vysoký spodní krevní tlak

Věková skupina 41 až 60

Ve Spojených státech se v poslední době stále častěji hovoří o takzvaném vysokém normálním tlaku, kterému odpovídají hodnoty systolického tlaku 130–139 mm Hg a diastolického tlaku 85–89 mm Hg.

Podle Mezinárodní společnosti pro hypertenzi a Světové zdravotnické organizace definujeme vysoký krevní tlak takto: hodnoty systolického tlaku vyšší nebo rovny 140 mm Hg nebo hodnoty diastolického tlaku vyšší nebo rovny 90 mm Hg. Pro stanovení diagnózy hypertenze je třeba, aby tyto hodnoty tlaku byly naměřeny opakovaně při nejméně dvou různých návštěvách lékaře. Ojediněle naměřená vyšší hodnota krevního tlaku ještě není důvodem ke znepokojení. Dosáhne-li tlak hodnoty nad 160/90 mm Hg, je již nutné vysoký krevní tlak léčit, jinak by došlo k trvalému poškození především srdce a cév. Zrádnost vysokého krevního tlaku spočívá v tom, že se dlouho nemusí vůbec projevit. Závažné komplikace se dostaví později. Největším nebezpečím je srdeční selhání, urychlení procesu aterosklerózy, cévní mozková příhoda či postižení ledvin.

Při hodnotách pod 100/60 mm Hg u žen a pod 110/70 mm Hg u mužů hovoříme o hypotenzi – nízkém krevním tlaku. Ten je sice nepříjemný, ale není nebezpečný.

To samé platí pro věkové skupiny 61 až 80 a více let.

Zdroj: Krevní tlak podle věku

Trvale nízký krevní tlak bez příčiny

Pokud není jasné, co je příčinou nízkého krevního tlaku nebo neexistuje účinná léčba, tak nastupuje léčba, která se soustředí přímo na zvyšování krevního tlaku a snižování příznaků a symptomů hypotenze. V závislosti na Vašem věku, zdravotním stavu a typu nízkého krevního tlaku, který máte, můžete dosáhnout jeho zvýšení několika způsoby:

Zdroj: Tipy a triky jak zvýšit nízký krevní tlak

Vysoký diastolický tlak

O vysokém krevním tlaku se hovoří tehdy, naměří-li se u osoby starší 18 let opakovaně hodnoty krevního tlaku 140/90 mm Hg nebo více. Je třeba mít na paměti, že určité kolísání hodnot krevního tlaku je v běžném životě normální.

Příznaky

Vysoký krevní tlak zpočátku většinou působí jen malé obtíže. Nebezpečné je právě to, že se příznaky začnou projevovat, až když je pozdě. Velmi výrazné či náhlé zvýšení krevního tlaku se může projevit bolestmi hlavy, pocitem nepříjemného nebo nepravidelného bušení srdce (palpitacemi), celkovou únavou. Člověk však zpravidla vůbec netuší, že vysoký krevní tlak má. Jediný způsob, jak hypertenzi zjistit, je pravidelné měření krevního tlaku. I u osob s normálními hodnotami krevního tlaku je vhodné pravidelné preventivní měření tlaku.

Zdroj: Střídavý krevní tlak

Pomocníci ze zahrádky

Výzkumy prokázaly pozitivní vliv na vysoký krevní tlak u celeru a také u česneku. Česnek dokáže snížit vysoký krevní tlak jen když se jí ve velkém množství. Na snížení vysokého krevního tlaku je třeba denně sníst 4 stroužky česneku. U celeru je třeba sníst alespoň jednu bulvu denně. Také panenský olivový olej je prospěšný při boji proti vysokému krevnímu tlaku.

Odvar ze sušených květů hlohu obecného zlepšuje srdeční činnost, snižuje krevní tlak. Odvar z hlohu pomáhá také při nespavosti a má uklidňující účinky. Podobné účinky, jako květy, mají i zralé plody hlohu. Hloh je dobré kombinovat s rakytníkem řešetlákovým. Odvar z hlohu se pije jak je libo. Hloh se dá také užívat jako lihová tinktura, ve které je výtažek z čerstvé rostliny hlohu obecného, v takovém případě je rozumná dávka 300 mg výtažku z hlohu denně.

Zdroj: Dieta na vysoký krevní tlak


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP