Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

VÝROBA DOMÁCÍHO MÝDLA Z KAŠTANU

OBSAH

Kde koupit borax

Borax, dříve též tinkal, má chemický vzorec Na2[B4O5(OH)4]·8H2O (tetraboritan sodný) a je to jednoklonný minerál. Název borax pochází z arabského buraq – bílý. Dřívější název tinkal pochází ze středověku, kdy byl borax do Evropy dovážen z Tibetu. Borax je v léčitelství používán především jako zdroj bóru. Kde lze borax koupit a jaká je jeho cena, je vidět tady: borax cena.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Z. Němcováz.

Díky!
Z. Němcová

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Věci, které budete potřebovat

  • Aloe vera;
  • kapsli vitamínu E;
  • sójový lecitin;
  • olivový olej;
  • včelí vosk;
  • jojobový olej ze sladkých mandlí;
  • esenciální oleje;
  • filtrovanou vodu;
  • borax;
  • pánev, hrnec, mísu;
  • kokosový olej;
  • plastovou nebo skleněnou nádobu s víkem;
  • salátovou okurku.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

Tekuté mýdlo? Vždyť je to jen olej s louhem. Není někde chyba? Neumím si představit že se např. na zahrádce umyju olejem.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Výroba domácího sýra video

Zde se můžete podívat na přesný postup výroby domácího sýra.

Zdroj: Recept na domácí tvrdý sýr

Historie výroby mýdla

Dnes se mýdlo vyrábí trochu jinak než dříve, kdy se z odpadního tuku doma vařilo jednoduché domácí mýdlo. V současnosti používáme pouze dobré tuky a oleje. Prakticky jsou v kvalitě potravin. Jako srážedlo mýdla se používá čistý hydroxid sodný - všem dobře známý louh. Louh a tuk jsou dvě základní složky domácího mýdla. K tomu se dále přimíchávají drahé rostlinné oleje a hodnotné extrakty, jako prostředky pro ošetření pokožky a k provonění mýdla. Přinášíme vám zde jednoduchý recept, pomocí kterého můžete uvařit vlastní domácí mýdlo, navíc šetrné k vaší pleti.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona.

Dobrý den, dávala jsem 1 lžíci sody na 1/2 litru bylinkového odvaru z cca 1 lžíce bylin na 1/2 litru vody. Mezi bylinami byly zbytky z předešlého roku, které jsem chtěla upotřebit už jen na vnější použití. Přelila jsem trochou, asi 1/2 šálku, octa. Držela jsem se receptu, který jsem zde našla.

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Výroba domácího bylinkového šamponu

K přípravě domácího bylinkového šamponu budeme potřebovat nastrouhané olivové nebo tekuté marseillské mýdlo, dále také 150 mililitrů vody, esenciální olej a hrst sušených bylinek vybraných podle typu vlasů (například kopřiva, heřmánek, listy břízy). Ve 150 ml převařené vody necháme rozpustit dvě lžičky olivového nebo marseillského mýdla, přidáme dvě kapky esenciálního oleje a necháme do druhého dne odstát. Druhý den přidáme do směsi vybrané bylinky a necháme alespoň 2 hodiny louhovat. Poté domácí šampón přecedíme do čisté lahvičky a můžeme začít používat.

Tip: Vhodnými bylinkami jsou například heřmánek, který zklidňuje pokožku hlavy a zvyšuje lesk vlasů, kopřiva podporující růst, lesk a zamezující vypadávání, nebo bříza, která omezuje tvorbu lupů, mastnoty a brání vypadávání vlasů.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem KAŠTANY VÝROBA DOMÁCÍ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Květa.

Chtěla bych si udělat mast z kaštanů na bolavá kolena. Trpím artrozou.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Jasně, na bolavá kolena to prý dobře zabírá. Tady je recept, jak si vyrobit kaštanovou mast: www.ceskaordinace.cz…

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Průmyslově vyráběná kosmetická mýdla

Při průmyslové výrobě kosmetického mýdla se používá v podstatě stejný postup přeměny tuků v mýdlo, jako jsme si ho zde popsali výše. Jen se lyší způsob zahřívání tuků a následná doplňující procedura, která mýdlo obohacuje o další vlastnosti. Určitě si tedy položíte otázku, zda-li je toto mýdlo zdravější, než mýdlo domácí. Dnešní průmyslová výroba kosmetických mýdel klade důraz především na péči o pokožku, proto se do mýdel přimíchávají vzácné oleje, aby mýdlo hydratovalo nebo různé antibakteriální látky, aby mýdlo lépe desinfikovalo pokožku a podobně. Existují také léčivá mýdla, například léčivé mýdlo s Ichtiolem a Ichtamolem, takzvané dehtové mýdlo. Dalo by se tedy říci, že domácí mýdlo dopňuje pestrou paletu kvalitních kosmetickcýh mýdel, která jsou nyní dostupná na našem trhu a rozhodně naší pokožce neškodí. Jen je třeba si dobře vybrat to správné.

Zdroj: Návod na vaření mýdla

Tekuté nebo tuhé mýdlo

Do tekutého mýdla se přidává glycerin (pH cca 5), právě kvůli němu je třeba mýdlo konzervovat, což se provádí většinou kyselinou citronovou, takže na rozdíl od tuhého mýdla, které je zásadité, vzniká mýdlo kyselé. Dle výše uvedeného je tedy jasné, že tekuté mýdlo je ke každodennímu používání vhodnější.

Zdroj: pH u mýdla

Poradna

V naší poradně s názvem VÝROBA TEKUTÉHO MÝDLA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Z. Němcová.

Dobrý den,

čtu pořád dokola Váš návod, ale nenašla jsem tam přesná množství ingrediencí, pouze 20% kokosového a 80% olivového oleje. Kolik má být louhu a kolik vody, prosím?
Děkuji předem za informaci.

Zdraví Z. Němcová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča .

800 gramů olivového oleje, 200 gramů kokosového oleje, 130 g louhu a 380 ml destilované vody.

Zdroj: diskuze Výroba tekutého mýdla

Aloe vera a okurkový olej

  1. Vložte salátovou okurku do odšťavňovače. Pokud nemáte odšťavňovač, okurku oloupejte a nakrájejte na malé kousky, ty pak rozmixujte, dokud okurka nebude v kapalném stavu.
  2. Smíchejte v míse ½ šálku olivového oleje, ½ šálku rozpuštěného kokosového oleje a ½ šálku čerstvého gelu z Aloe vera.
  3. Do mísy přidejte okurkovou šťávu a vše důkladně promíchejte.
  4. Přelijte směs do sklenice, pevně ji uzavřete a uschovejte po dobu tří měsíců v ledničce.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Diskuze

V diskuzi VÝROBA DOMÁCÍHO ŠAMPONU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ilona.

Zkusila jsem šampón z jedlé sody. Jelikož jsem si chtěla udělat jen malé množství, přísady jsem dávkovala od oka. Míchala jsem sodu s bylinkovým odvarem. Doplnila jsem to pro vůni éterickým olejem. Dopadlo to výborně. Mylo to fantasticky. Krásně to vonělo. Vlasy jsou maličko tvrdší, zejména na barvených vlasech (nechávám je odrůst). Přelila jsem je vodou s citrónem, což stav určitě zlepšilo. Mám velmi dobrý pocit na vlasové pokožce, která trpěla občas lupy, ale ne příliš. Z éterických olejů jsem přidávala levanduli, tee tree, cypřiš.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana.

DOBRÝ DEN,
CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT V JAKÉM POMĚRU JSTE DÁVALA SUROVINY NA VÝROBU ŠAMPONU.
DĚKUJI

VÁVROVÁ

Zdroj: diskuze Výroba domácího šamponu

Domácí šampon podle typu vlasů

Doma si můžete vyrobit pochopitelně i jiný šampon než jen kopřivový. Bylinky ale vybírejte s ohledem na typ svých vlasů. Světlovlásky by měly sáhnout po heřmánku, pro lámavé vlasy se zase hodí rozmarýn. Suché vlasy budou vděčné za kostival nebo šalvěj. Podrážděnou vlasovou pokožku uklidní šampon vyrobený z měsíčku lékařského. Výroba vlastního domácího šamponu je sice trochu pracnější, ale vyplatí se, a to nejen po ekonomické stránce. Za přírodní šampon vám poděkují především vaše vlasy.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Poradna

V naší poradně s názvem DOMÁCÍ VÝROBA RUMU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Majka.

Neznáte někdo recept na domácí výrobu Rumu?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Náš domácí Český rum tuzemák se vyráběl a dosud vyrábí z jemného konzumního lihu, vody a tresti z kyseliny mravenčí. Jde vlastně o dochucený jemný líh rumovou esencí - trestí z kyseliny mravenčí. Jemný konzumní líh pro domácí rum musí být vyroben z melasy nebo z obilí a je na to třeba při jeho nákupu dát pozor! Z brambor, jak je ve společnosti hojně rozšířeno, se rum ani líh nevyrábí. Jemný konzumní líh 80% jde koupit běžně v internetových obchodech, anebo ho lze pořídit vlastní výrobou domácí pálenky z melasy nebo obilí. Kyselina mravenčí, respektive její tresť se dá koupit běžně v supermarketu, jako rumová esence v malé hnědé lahvičce. Jedna taková malá lahvička stačí na ochucení asi 300 ml jemného lihu. Síla domácího rumu se pak dotvoří přidáním pitné vody. Při použití jemného 80% lihu se domácí rum zředí 1 díl ochuceného domácího rumu, ku dvěma dílům vody. Rychlé levné a chytré! :-)

Zdroj: diskuze Domácí výroba rumu

Výroba cukrového mýdla

Do misky nasypte hnědý cukr, přilijte trochu mandlového oleje a směs pomocí ručního mixéru promíchejte. Díky důkladnému mixování cukru vznikne luxusně našlehaný krém.

Přidejte tekuté tělové mýdlo DOVE, oves a zbytek mandlového oleje do misky se směsí a pomocí ručního mixéru opět vše zamíchejte. Přísady důkladně míchejte do té doby, než opět vznikne vláčný krém.

Přelijte směs s cukrovým mýdlem do plastové nádoby pomocí gumové stěrky. Plastová nádoba by měla mít bezpečné víko, které udrží cukrové mýdlo čerstvé a zamezí jeho znečištění.

Vezměte malé množství cukrového mýdla a použijte jej při koupeli. Opláchněte se, namydlete a následně třete kůži pomocí tohoto peelingu, poté zůstaňte v lázni, nebo se jen osprchujte.

Cukrové mýdlo uložte do chladničky. Cukrové mýdlo můžete uchovat až po dobu dvou týdnů. Po uplynutí této doby nevyužitou směs vyhoďte a vyrobte si novou.

Zdroj: Cukrové mýdlo

Poradna

V naší poradně s názvem NÁVOD NA PŘÍPRAVU KOSTIVALOVÉ MASTI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vendula Wasserbauerova.

Dobrý den,

prosím o recept na mast z kaštanu.
mám dost kaštanu - nevím jak je zpracovat.
předem děkuji za info.
s pozdravem
V.Wasserbauerová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Kamča.

Tady je recept na kaštanovou mast www.ceskaordinace.cz…
Hodně zdaru při výrobě.

Zdroj: diskuze Kaštany výroba domácí masti

Kokosový olej a Aloe vera

  1. Přiveďte ½ šálku filtrované vody a ½ lžičky boraxu v hrnci na plotně těsně k bodu varu, poté hrnec odstavte a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  2. Rozehřejte šálek organického kokosového oleje v samostatném hrnci tak, aby olej zkapalněl, odstavte jej a nechte vychladnout.
  3. Vychladlé přísady přelijte do jedné mísy.
  4. Přidejte ¾ šálku čerstvého gelu z Aloe vera, vmíchejte pět až deset kapek voňavého esenciálního oleje a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Nalijte kokosový olej a Aloe vera do skleněné nebo plastové sklenice či misky s víkem a uložte směs v chladničce po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Výroba mýdla

Experiment začíná – chceme si sami vyrobit své vlastní tekuté mýdlo. Dá se říct, že nejde o moc složitou a těžkou věc, jako spíše o dosti zdlouhavý proces. Při výrobě domácího tekutého mýdla se raději držte dál od přidávaných ingrediencí, které jsou i zdraví nebezpečné, není zapotřebí přidávat rozpouštědla, kyseliny nebo emulze. Ideální je naopak přidávání olejů, vody a louhu, díky čemuž vznikne lepší mýdlo. Také je možné přidat aroma, které zlepší vůni mýdla. Vybírejte vždy ingredience, s nimiž se pracuje bezpečně a jednoduše. Pokud si chcete vyrobit domácí mýdlo, potřebujete snadnější postup. Nakonec bude domácí výroba mýdla celkem jednoduchá, protože postačí pouze tekuté mýdlo míchat, vařit a poté už jen používat.

Potřebné ingredience

  • kokosový olej
  • olivový olej
  • destilovaná voda
  • hydroxid draselný

Přísady:

  • vůně nebo aroma
  • ředění (voda)

Postup

První várka výroby trvá asi hodinu. Většina tekutých mýdel nemá průhlednou barvu, takže není problém, když i domácí mýdlo bude zakalené, ale nesmí být mléčné.

Pro výrobu je zapotřebí dvou olejů, a to 20 % kokosového oleje a 80 % olivového oleje. Při výrobě mýdla z těchto olejů je možné dosáhnout výsledku za pouhých 20 minut. Tato mýdla nemusejí být neutralizovaná kyselinou, protože nemají žádný vysoký přebytek louhu. Při finální výrobě tohoto mýdla je důležité, aby došlo k odpařování přebytečných ingrediencí, což nám umožní dosáhnout vyšší koncentrace tekutého mýdla.

Při výrobě mýdla nezapomeňte nejprve zvážit hliněný hrnec. Tato hmotnost bude zapotřebí po vaření pro výpočet vody na ředění.

Velmi důležité je také měření teploty oleje. Optimální hodnota je 71 °C. Pokud se olej jen zahřívá, mělo by dojít k měření louhu v destilované vodě. Ideální hodnota by pak měla být 60 až 70 °C. Nejideálnější hodnotou je 60 °C. Jakmile jsou oleje ohřáté na 71 °C a louh na 60 °C, vše se opatrně přelije a za stálého míchání kontroluje. K efektivnějšímu promíchání obsahu použijte nejlépe tyčový mixér. Výroba mýdla pomocí tohoto receptu trvá pouhých 20 minut.

Jakmile je vše hotovo, nechejte mýdlo odstát po dobu 5 nebo 10 minut. Hrnec s mýdlem přiklopte. Po uplynutí této doby dejte vše vařit při teplotě téměř 90 °C. Každých 15 minut obsah dobře promíchejte, abyste odstranili z mýdla veškerý vzduch, který celý proces prodlužuje a zpomaluje zmýdelnění.

Mezitím co se mýdlo vaří, si ohřejte vodu, kterou poté přilijte k mýdlu a vařte dalších 45 minut, dokud nevznikne z mýdla takzvaná kaše.

Test neutrality se provádí pomocí vzorku mýdla, který se kápne na hadřík a pouhým okem se zjistí, zda je mýdlo jasné. Pokud je jasné, nezakalené, znamená to, že je neutrální. Mýdlo se může i nadále vařit, aby vznikla vazelína. Pokud se při testování mýdla objeví narůžovělá barva, je jasné, že je v něm obsažen nadbytek alkalií, a proto by se mělo pokračovat ve vaření.

Jakmile je mýdlo hotové, zvažte a odečtěte hmotnost hrnce, který jste vážili před vařením. Takto nejlépe zjistíte hmotnost výsledného mýdla.

Při výrobě mýdla z olivového oleje je zapotřebí tento poměr oleje k vodě: 3 : 1. Pokud mýdlo zředíte málo, kapalina začne tuhnout, mýdlo nebude tekuté.

Pro změkčení mýdla se doporučuje nalít vroucí vody do hrnce a vše důkladně míchat, aby došlo k rozbití zbytků mýdla. Vše se zakryje a nechá se odstát několik minut. Tento postup může trvat i 45 minut. Pokud je mýdlo zředěné až moc, bude výsledkem velmi tekuté domácí mýdlo. Přitom postačí vše znovu zahřát na sporáku po dobu několika minut, aby došlo k odpaření přebytečné vody a ke zhoustnutí mýdla. Pro větší hydrataci můžete přidat glycerin.

Pokud chcete přidat do mýdla aroma, postačí jedna malá lahvička vůně nebo esenciálního oleje. Jakmile je mýdlo hotové, přelijte ho do velkých skleněných nádob.

Zdroj: Domácí tekuté mýdlo z draselného mýdla

Vitamín E a Aloe vera

  1. Nalijte do mísy šálek čerstvého gelu z Aloe vera a přidejte kapsli vitamínu E nebo jednu lžičku roztoku vitamínu E.
  2. Přidejte polévkovou lžíci sójového lecitinu, který je k dispozici v obchodech se zdravou výživou nebo na internetových stránkách, a důkladně promíchejte.
  3. Nalijte směs včelího vosku a oleje k ostatním přísadám v míse.
  4. Přidejte ¼ šálku jojobového oleje ze sladkých mandlí a celou směs důkladně promíchejte.
  5. Přidejte tři až pět kapek svého oblíbeného esenciálního oleje, například ylang ylang, santalové dřevo nebo levandule, a opět důkladně promíchejte.
  6. Nalijte směs do plastové nebo skleněné nádoby, pevně ji uzavřete a uložte v lednici po dobu tří měsíců.

Zdroj: Výroba domácího krému z aloe vera

Výroba přírodního šamponu s olejem a esencemi

Tak jako si vybíráme šampony podle typu našich vlasů, je třeba podle téhož volit i ingredience pro přípravu domácího šamponu. Zatímco suché vlasy vám poděkují za odvar z černého bezu, mastným vlasům vyhovuje spíše kopřiva nebo arnika. Lupy nejlépe redukuje březová kůra a kopřiva. Na normálně se mastící vlasy můžete použít prakticky jakoukoliv jinou bylinku. Doporučuje se přeslička. Na problém s vypadáváním vlasů volte odvar z tužebníku. Ingredience do domácího šamponu volte také podle barvy vlasů. Blondýnkám a světlovláskám jednoznačně prospívá heřmánek, tmavovláskám zase kopřiva. Obojí zvyšuje lesk barvy. Zrzky by měly sáhnout po měsíčku, který barví malinko do červena.

Budete potřebovat:

  • 250ml nádoba / lahvička na šampon
  • 1 ml oblíbeného esenciálního oleje
  • 2 polévkové lžíce sušených bylinek (1 lžíce sušených bylinek je cca 2g)
  • 200 ml vody (lepší je destilovaná)
  • 5 ml 96%lihu
  • 50 ml neutrálního tekutého glycerinového mýdla
  • 4 ml rostlinného oleje jojobového nebo mandlového (množství regulujte podle míry maštění svých vlasů)

Postup:

Přiveďte vodu k varu a vhoďte do ní bylinky. Na mírném plameni vařte dvě minuty, odstavte a louhujte 15 minut pod pokličkou. Poté sceďte. K odvaru přidejte glycerínové mýdlo a míchejte, dokud se mýdlo nerozpustí, pak přidejte rostlinný olej (pro silně se mastící vlasy není rostlinný olej zapotřebí). Mezitím vmíchejte do lihu 1 ml esenciálního oleje (například z máty, levandule, šalvěje, tee trea nebo eukalyptu) a vše přidejte do mýdlového roztoku. Přelijte do uzavíratelné láhve. Před samotným použitím nechejte 4 dny stát v chladu. Šampon vydrží po dobu cca 5–6 týdnů v lednici. Před použitím protřepte. Alkohol se přidává pro zvýšení životnosti šamponu. Dalšími možnými přísadami do domácích šamponů mohou být třeba vejce, Aloe vera gel nebo vitamín E v olejové formě.

Zdroj: Recepty na kopřivový šampon

Mýdlo s kyselým pH

Kyselá mýdla jsou ideální pro mytí všech typů pokožky. Kyselé mýdlo je pomocný prostředek při léčbě a prevenci bakteriálních vaginóz a recidivujících infekcí močových cest. Jeho používání je obzvláště prospěšné u recidiv a po léčbě antibiotiky. Kyselé mýdlo podporuje růst přirozené laktobacilové flóry, a to i během těhotenství. V neposlední řadě mýdlo s pH 5,5 zabraňuje množení plísní a bakterií na povrchu pokožky.

Zdroj: pH u mýdla

Důležité tipy

  • Nejlepší je používat čerstvý rostlinný materiál spíše než suchý. Sušené byliny poskytnout také trochu oleje, ale čerstvé ho mají více.
  • Rostlinný materiál sklízejte ráno, když zaschne rosa. Než začnete s výrobou, tak zlikvidujte všechny odumřelé, nemocné nebo napadené části bylin.
  • Budete potřebovat alespoň 3-4 kilogramy rostlinného materiálu. Z toho získáte několik mililitrů domácího esenciálního oleje. Při tom rovněž pochopíte, proč jsou esenciální oleje tak drahé.
  • Rostlinný materiál před vařením nasekejte na drobné kousky, to zvětší povrch zelené hmoty a možní uniknout většímu množství vonných olejů z rostliny.
  • Destilovaná voda je důležitá, protože voda z kohoutku může obsahovat bakterie nebo jiné nečistoty (chlór), které mohou zkazit vaše úsilí.

Zdroj: Domácí výroba vonné silice


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP