Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CO JE DOBRÉHO NA DNU

OBSAH

Výhody dobrého zdraví střev

Snadné vyprázdnění střev je důležitou součástí dobrého zdraví střev a může pomoci udržet svaly, které ovládají střeva, aktivní a silné.

Měli byste se zaměřit na:

  • chodit na toaletu 3krát týdně až 3krát denně
  • vytvářejte dobře tvarované hladké lejna, která snadno projdou
  • vyhněte se namáhání (tlačení) na záchodě.

Většina lidí se v mládí naučí dobrým střevním návykům (kdy a jak chodit na toaletu) a během rané dospělosti si vybuduje silné svaly pánevního dna (svaly, které řídí pohyb střev).

Někteří lidé mohou mít s věkem problémy. Chronická zácpa, chronický kašel, zvedání těžkých břemen, porod a menopauza mohou oslabit pánevní svaly a vést k:

  • namáhání a tlačení na záchodě
  • špatné kontrole konečníku (inkontinence).

Zdroj: Jak vyvolat vyprázdnění

Poradna

V naší poradně s názvem RAKOVINA KŮŽE POD NEHTEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Cempírek.

Tmavá skvrna pod nehtem u vás vznikla vlivem tlaku na nehet ze shora. Máte specifický tvar nehtu, který ční vzhůru a tím je náchylný na otlaky z vnitřku boty. Řešením je používání otevřené obuvi (sandále, žabky, pantofle), jakmile to venkovní teplota dovolí. V případě uzavřené obuvi volte takovou, s dostatečným prostorem a měkkou špičkou.

Zdraví Cempírek!

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Radek.

Děkuji moc za odpověď. S přáním všeho dobrého Radek Novák.

Zdroj: diskuze Melanom pod nehtem foto

Léčivé účinky ačokči

Plody ačokči regulují metabolismus tuků, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak přispívají ke zvýšení HDL cholesterolu, tedy toho dobrého. Díky těmto výhodám je ačokča ideální pro jedince trpící nadváhou a vysokým cholesterolem.

Blahodárné účinky této rostliny byly prokázány v mnoha klinických studiích. Osivo této rostliny je velmi doporučováno při léčbě hypertenze. Plody ačokči obsahují pektin, kyselinu galakturonovou, minerální látky a steroidní sloučeniny.

Zdroj: Ačokča v léčitelství

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Andre.

Natrefil jsem tu na velmi dobrého lékaře. Proto se sem vracím už mnoho let.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

Výběr vhodné kosmetiky

Neexistuje univerzálně špatná ani dobrá kosmetika. Všichni preferujeme něco jiného. Dobrého pomocníka najdete v našem dalším článku.

Autor: JK, zdravi-lecba.cz

Zdroj: Diagnostika pokožky

Diskuze

V diskuzi CLIP IN se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Kamula.

Při prodlužování vlasů preferuji clip in. Metoda je cenové dostupná a pokud si pořídíte clipy z dobrého materiálu, tak vydrží.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Adina.

O clip in jsem slyšela, kamarádka nakupuje u www.vlasy-levne.cz, mají kvalitní materiál.

Zdroj: diskuze Clip in

Vhodné citáty

„Není smrti, zůstává stále živý, kdo spravedlivý byl a dobrotivý.“

„Nic z toho dobrého a krásného, cos učinil, se neztratí. Všechno zůstane.“

„Ani nejkrásnější nekrolog nikomu neprodlouží život.“

„Nejméně se bojí smrti ti, jejichž život má největší cenu.“

„Možná že je smrt životem, a na onom světě považují život za smrt. Kdo ví?“

„Život zemřelých je uložen v paměti žijících.“

„Kdo v srdci žije, neumírá.“

Zdroj: Smuteční proslov pro dědečka

Diskuze

V diskuzi OČNÍ KLINIKA HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Miloš.

Ja jsem byl na této operaci minulý rok v dubnu, měl jsem -5 a -6, na klinice v Horních Počernicích, a jsem spokojený, i přes ty kritické tři dny po operaci by jsme neváhal na to jít znovu, kdybych se měl rozhodnout. Měl jsem na jednom oku poměrně vysoký astigmatismus a tak jsem měl ještě pár týdnů trochu problém se zaostřováním na to oko, hlavně při práci na PC, ale i to se upravilo.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Dvořák Jan.

Na operaci se nechystám, mám zatím jen lehce chytnuté oči, co bude v budoucnu nevím, ale díky klinice mám dobrého očního lékaře.

Zdroj: diskuze Oční klinika horní počernice

Nemoc

Život lidského organismu je pokaždé bojem choroby a zdraví. Je dokázáno, že nemoci neexistují, existují pouze jejich symptomy: bolest, horečka, lámání v kloubech, svalech. To, co my nazýváme nemocí, je obranná reakce organismu. Abychom byli zdraví, měli bychom poslouchat svůj organismus a rozumět mu. Náš organismus je ucelený systém, na který je třeba působit komplexně. Zdravý může být pouze ten, kdo pečuje o svou duchovní a fyzickou dokonalost. Dle autora je na odstranění zdravotních problémů potřeba 2 až 3 roky. Potom je důležité až do konce života udržovat pořádek ve své hlavě a ve svém těle a těšit se z dobrého zdraví, kterým nás obdařila příroda.

Zdroj: Cesta ke zdraví

Poradna

V naší poradně s názvem ZÁZVOR se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mlynářová anna.

léčím se s glaukomem, mohu pít zázvorový čaj? nezvyšuje nitrooční tlak?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zázvor je bohatým zdrojem antioxidantů a je užitečný pro zajištění dobrého zdraví očí.
Jeho přímý vliv na nitrooční tlak není znám.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Zázvor

Celerová pomazánka se sýrem

Ingredience: 1/2 bulvy celeru, 5 dkg nivy nebo francouzského plísňového sýra, 5 dkg eidamu nebo goudy, hrst sekaných vlašských ořechů, 1/2 až 1 oloupané jablko, citronová šťáva

Dip: 5 lžic dobrého panenského oleje, 4 lžíce bílého selského jogurtu, 2 stroužky česneku, mořská sůl, bílý pepř, 1 lžička moučkového cukru, zelená část pórku (cca 3 cm)

Postup: Nejprve umícháme dip ze všech uvedených ingrediencí. Potom najemno nastrouháme celer a jablíčko, smícháme s citronovou šťávou, aby nám nezhnědly. Přidáme dip, najemno nastrouhané sýry, nasekané ořechy a pokrájený pórek. Vše promícháme a ještě popřípadě dochutíme. Celerová pomazánka je výborná na rozpečené bagetky a ozdobená uvařeným vajíčkem. Bez použití majonézy vytvoříte výborný salát.

Zdroj: Celerová pomazánka

Diskuze

V diskuzi LÉKY NA TROJKLANÝ NERV se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Monka Eebenova.

Prosim poradte maminka ma zanet trojklaneho nervu byla na gamanozi nepomohlo to uziva na bolesti tramal uz nwvyme kudy jam doktori od ni daly temer ruce pryc.Prosim piradte trva to rok.Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ivča.

Zkuste si sehnat opravdu dobrého akupunkturistu, mojí mamince akupunktura hodně pomohla při zánětu trojklanného nervu

Zdroj: diskuze Léky na trojklaný nerv

Ocet a beta-karoten

Stárnutí, onemocnění srdce, rakovina a šedý zákal jsou příznaky působení volných radikálů v našem organismu. Volné radikály poškozují chromozomy a jsou zodpovědné za mnoho fyzických změn souvisejících se stárnutím. Antioxidanty pohlcují volné radikály a takovým silným antioxidantem je i beta-karoten nacházející se v octu. Ocet tak poskytuje přírodní beta-karoten v lehce stravitelné formě. Jeden z příkladů, jak tento antioxidant přispívá k udržení dobrého zdraví, je, že chrání oko před vznikem šedého zákalu. Rozvoj kataraktu souvisí s oxidací čočky v oku. To nastává při změně struktury oka, kterou způsobí volné radikály. Konzumace potravin s vysokým obsahem antioxidantů však snižuje riziko formování šedého zákalu.

Zdroj: Ocet jako domácí lék

Diskuze

V diskuzi NERVOVÉ POPORODNÍ STAVY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dana Dohnalová.

dobrý den prosím o radu na dobreho lekaře,který se tímto stavem zabývá dcera 14 dní po císařském řezu a má tyto stavy s teplotami děkuji moc za radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nervové poporodní stavy

Tupozrakost

Amblyopie je často nazývána jako „líné oko“. Pokud je během dětství mozek zbaven kvalitního zobrazení skutečnosti, tak správně nezraje a ztrácí potenciál dobrého vidění. Každý problém oka, který významně snižuje kvalitu obrazu, vzniká na sítnici (vrozený katarakt) a může způsobit amblyopii. Strabismus (šilhavost) může být také příčinou tupozrakosti. Jestliže nejsou oči v souladu, mozek má potíže zkoordinovat různorodé obrazy z obou očí. Aby zabránil dvojímu vidění, může mozek ignorovat vstup z jednoho oka a odpovídající část zrakové kůry nebude vyvíjena správně. Extrémní, neopravné, refrakční chyby jako krátkozrakost, dalekozrakost nebo astigmatismus mohou být také příčinou amblyopie. Rovněž pacienti s různými refrakčními vadami očí mají velkou šanci na vývoj tupozrakosti jednoho oka.

Zdroj: Akupunktura na tupozrakost

Diskuze

V diskuzi NEUROPATIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tereza.

Zkuste vyhledat dobreho homeopata. Pritel prodelal polyneuropatii a homeopatika mu nesmirne pomohla.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petr.

Dobrý den! Mohu Vás poprosit o seznam užitých homeopatik. Moc děkuji. Petr

Zdroj: diskuze Neuropatie

Rizika při vysokém cholesterolu

Cholesterol je důležitý pro dobrý celkový zdravotní stav. Když je však jeho hladina v krvi příliš vysoká, přispívá cholesterol k zúžení nebo ucpávání tepen. Lidé s cukrovkou jsou k vyšší hladině cholesterolu náchylnější, což může vést ke vzniku srdečně-cévních (kardiovaskulárních) onemocnění. Každý diabetik by se proto měl snažit, aby se množství jeho cholesterolu pohybovalo v mezích normálu. Klesá tím riziko předčasného úmrtí.

Vysoká hladina LDL cholesterolu je spojena s vyšším rizikem kardiovaskulárních onemocnění. Roste možnost výskytu infarktu a mrtvice. Nadměrné hodnoty HDL cholesterolu znamenají menší nebezpečí onemocnění srdce a cév. Naopak nižší hodnoty „dobrého“ cholesterolu riziko infarktu či mrtvice zvyšují.

Triglyceridy tvoří zásobárnu tuku v těle. Normální množství v krvi se liší podle věku a pohlaví. Vysoká hladina triglyceridů v kombinaci s nízkým HDL cholesterolem nebo vysokou hladinou LDL cholesterolu je spojena s aterosklerózou (kornatění cév), což opět způsobuje infarkty a mrtvice.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Diskuze

V diskuzi OPERACE OČÍ NA KLINICE HORNÍ POČERNICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Daniela.

Dobrý den, mám velkou prosbu, kdyby měl někdo s touto klinikou zkušenosti, tak sem s nimi. Nutně potřebuji operaci obou očí a zatím mám na kliniku zálusk, ale neznám nikoho kdo by u nich operaci podstoupil a mám z celkové procedury celkem velký strach, proto budu ráda, za jakékoliv názory, zkušenosti..:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Matylda.

Mám z operace strach a proto jsem se k tomu kroku vůbec ještě neodhodlala. Jsem ale ráda, že jsem si tady našla dobrého lékaře, který mi kontroluje dioptrie a vše ostatní co k takovému vyšetření je potřeba.

Zdroj: diskuze Operace očí na klinice Horní Počernice

4. Čištění střev pomocí projímadla

V noci před kolonoskopií si vezměte silné projímadlo, abyste vyčistili trávicí trakt. Metoda doporučená pro většinu lidí se nazývá dělené dávkování. Večer 12 hodin před kolonoskopií vypijete 2 litry tekutého projímadla. Přibližně 6 hodin před vyšetřením vypijete další 2 litry projímadla.

Chuť projímadla si asi neužijete, ale existují triky, které vám ho pomohou do sebe dostat:

  • Smíchejte projímadlo s něčím ochuceným, jako je sportovní nápoj nebo mix nápojů v prášku.
  • Nápoj s projímadlem udržujte dobře vychlazený.
  • Vypijte ho brčkem položeným daleko vzadu na jazyk.
  • Polknutí projímadla prokládejte doušky něčeho dobrého.
  • Po vypití nasejte plátek citronu nebo kousíček dobrého cukroví.

Jakmile začne projímadlo působit, budete mít častý a silný průjem. Můžete mít také křeče a pocit nadýmání. Pokud máte hemoroidy, mohou být dočasně podrážděné. Můžete také pociťovat nevolnost a dokonce i zvracet.

Vyzkoušejte tyto tipy, abyste si udělali co největší pohodlí:

  • Zůstaňte na záchodě - přineste si něco, čím se zabavíte, například knihu, televizi nebo notebook.
  • Před vyprazdňováním naneste na kůži kolem konečníku krém proti plenkové dermatitidě.
  • K očištění pak používejte vlhké ubrousky.

Proces čištění může stále probíhat, i když se vydáte na vyšetření. Pokud se obáváte nehody, zvažte použití plen pro dospělé a sbalte si náhradní oblečení.

Pokud jste proces řádně dokončili a fungoval efektivně, tak by vaše stolice měla vypadat jako moč nebo čistá voda.

Tento proces není snadný, ale mějte na paměti, že je to chytrý krok k ochraně vašeho zdraví. Pokud se dobře připravíte, váš lékař uvidí, co potřebuje, a vaše kolonoskopie půjde rychleji. Pokud jsou vaše výsledky dobré, může to trvat 10 let, než si tím budete muset projít znovu.

Zdroj: Jak se připravit na kolonoskopii

Diskuze

V diskuzi OBRNA LÍCNÍHO NERVU 3 MĚSÍCE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Tomáš K..

Dobrý den ,mám obrnu lícního nervu už 3 měsíce a zatím se to léčí velmi pomalu , nevíte jak dlouho to ještě bude trvat? Byl jsem na CT , kde výsledky dopadly dobře. Potom jsem byl na lumbálce , kde mi také nic nenašli a tak mám strach jestli se mi to uzdraví. Všichni doktoři se diví ,že se mi to léčí tak pomalu. Je mi 21... děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Helena kroul.

Akupunktura je na obrnu vyborna vec,ale musite si najit dobreho odbornika,ktery s tim ma zkusenosti.

Zdroj: diskuze Obrna lícního nervu 3 měsíce

Detoxikační náplasti Kinoki

Detoxikační náplasti Kinoki přímo působí na reflexní body na chodidlech nohou. Tak jako je cílem reflexních masáží stimulace vnitřních orgánů, podobně působí i detoxikační náplasti Kinoki, které stimulují jednotlivé orgány v lidském těle, podporují celkovou rovnováhu organismu a působí léčebně. Mají fantastický vliv na interní zdraví člověka. Náplastí se přilepují na noc, tedy cca na 6–10 hodin, a to na obě chodidla. Pokud s detoxikací začínáte poprvé, doporučuje se každodenní používání od 2 týdnů do 2 měsíců s přihlédnutím k individuálním potřebám, to je s ohledem na množství toxinů obsažených v organismu, době trvání nemoci a jejího stupně pokročilosti. Náplasti se aplikují do doby zmizení nečistot a vlhka. Následně by se mělo pokračovat v zákrocích tak, že používáte náplasti 1x týdně za účelem trvalého dobrého pocitu. Náplasti Detox Kinoki můžete rovněž bezprostředně používat na bolavá místa, například na opuchlá místa po úrazech, při bolestech hlavy, pohmožděninách, bolestech zad a podobně. V takovém případě může být náplast umístěna na bolavé místo i na 24 hodin. Po použití náplast vyhoďte a již nikdy nepoužívejte.

UPOZORNĚNÍ: Během těhotenství a kojení nejsou očistné kúry pro tělo matky vhodné. Nepoužívejte tedy tyto náplasti v těhotenství a v období kojení.

Zdroj: Detoxikační náplasti

Na co je lék Rosucard

Použití je velmi široké. Lék se podává nejen u vysokého cholesterolu, ale i pacientům s ischemickou chorobou srdeční včetně anginy pectoris, pacientům po infarktech a ischemických mozkových příhodách, nemocným s ischemickou chorobou dolních končetin a mnoha dalším. Pomáhá blokovat tvorbu cholesterolu, tím snižuje jeho hladinu v krvi a brání procesu aterosklerózy.

Rosucard se používá k ovlivnění hladiny látek tukového charakteru v krvi, přičemž nejčastěji se jedná o cholesterol. V krvi se vyskytují různé typy cholesterolu, takzvaný špatný cholesterol (LDL-C) a dobrý cholesterol (HDL-C). Rosucard snižuje hladinu „špatného“ cholesterolu a zvyšuje hladinu „dobrého“ cholesterolu. Účinkuje tak, že blokuje tvorbu „špatného“ cholesterolu v organismu a zlepšuje schopnost odstraňovat tento cholesterol z krve.

U většiny lidí nedochází vlivem zvýšené hladiny cholesterolu k žádným nežádoucím projevům. Pokud se však tento stav neléčí, může dojít k ukládání tukových částic do stěny cév a tím k jejich zužování. Někdy se cévy mohou zcela ucpat. Krev tak nemůže proudit k srdci nebo do mozku a vznikne srdeční infarkt nebo mozková mrtvice. Když se cíleně snižuje hladina cholesterolu v krvi, snižuje se i riziko vzniku infarktu, mozkové mrtvice a jiných podobných zdravotních komplikací. Rosucard se musí užívat pravidelně, a to i v době, kdy se hladina cholesterolu dostala na správnou úroveň, neboť působí preventivně proti tomu, aby se hladina cholesterolu opět zvyšovala a došlo k ukládání tukových látek do stěny cév.

Zdroj: Lék Rosucard

Postup

Zdeněk Pohlreich nejprve do hlubšího kastrolu nalije olivový olej a přidá nakrájenou nebo ještě lépe na struhadle nastrouhanou mrkev a celer, najemno nakrájenou cibuli a chvíli vše restuje. Mezitím si naseká tři stroužky dobrého česneku (kupte nejlépe od českého farmáře, radí šéf) a přidá jej do zeleninového základu v kastrolu.

Z 500 g hovězího a 300 g vepřového masa Z. Pohlreich připraví směs mletého masa, kterou dá do kastrolu, osolí a opepří a nakonec přidá nasekaný rozmarýn. Restuje do odpaření tekutiny. Jakmile je mleté maso pořádně orestované, nalije Zdeněk Pohlreich do kastrolu asi půl litru červeného vína, přidá loupaná rajčata a dusí pod poklicí přibližně hodinu a půl.

Mezitím se pouští do přípravy těstovin. Pláty lasagní Z. Pohlreich vždy napřed trochu povaří ve vodě a poté je rozprostře na čistou utěrku, aby uschly. Nastává slavnostní okamžik, tedy vrstvení lasagní. Vždy je to tak, že se bešamelem začíná a bešamelem také končí, připomíná šéf. Poslední vrstva se zasype sýrem, radí Pohlreich.

Bešamel připraví Zdeněk Pohlreich tak, že z mouky a másla usmaží světlou jíšku, kterou zalije studeným mlékem, prošlehá a přidá bobkový list a hřebíčky. Vaří na mírném ohni při častém míchání asi 15 minut. Nakonec přidá muškátový oříšek, sůl a pepř.

A jak tedy konkrétně Zdeněk Pohlreich postupuje při vrstvení? Nejprve naběračkou nalije do pekáče bešamelovou omáčkou a na ni rozprostře těstoviny. Na lasagne pak umístí vrstvu boloňského ragú a znovu vrstvu bešamelu. Dále pokračuje úplně stejně. Nakonec Z. Pohlreich vše bohatě zasype parmazánem a lasagne vloží do trouby předehřáté na 180 °C. Pokrm zapéká asi 40 minut.

Zdroj: Lasagne podle Pohlreicha

Hodnoty cholesterolu – tabulka dle věku

Cholesterol je látka tukové povahy. Důležité je laboratorní stanovení její hladiny v krvi. Výsledkem takového vyšetření jsou hodnoty celkového cholesterolu, HDL neboli „dobrého“ cholesterolu a LDL čili „špatného“ cholesterolu. Dále se stanovuje i množství skupiny tuků zvaných triglyceridy.

Pokud jsou lipoproteiny převážně tukové – LDL (low density lipoprotein), putují s cholesterolem do okrajových tkání, kde mohou negativně působit na cévní stěnu. Cholesterolu přenášenému LDL se lidově říká „zlý“ a jeho hodnota by měla být pod 3,4 mmol/l, u dětí pod 2,6 mmol/l.

Pokud jsou lipoproteiny převážně bílkovinné – HDL (high density lipoprotein), odnášejí přebytečný cholesterol z cév do jater. Cholesterolu přenášenému HDL se říká lidově „hodný“ cholesterol. Jeho hladina by měla být nad 1,4 mmol/l a u dětí nad 1 mmol/l.

Hladina celkového cholesterolu by měla být 3,9–5,2 mmol/l, nad 6,2 už hrozí vysoké riziko ucpání cév, u dětí by mě být cholesterol pod 4,4 mmol/l.

Jako poslední ukazatel se v krvi sleduje hladina triglyceridů (necholesterolových tuků). Jejich hladina by měla být pod 1,7 mmol/l.

Ke zvýšení cholesterolu v těle může dojít nevhodnou stravou (obsahující potraviny bohaté na živočišné tuky), v důsledku nadváhy nebo obezity, dědičného sklonu ke zvýšené hladině krevních lipidů (což se nemusí projevit nadváhou). Jeho hladiny se mohou také zvyšovat v důsledku kouření, nadměrné konzumace alkoholu, nedostatku pohybu nebo cukrovky.

U malé skupiny lidí jsou hladiny cholesterolu zvýšené už od narození a změnou životního stylu se příliš nemění. Toto onemocnění se nazývá familiární hypercholesterolemie. Další roli při vzniku nemocí srdce a cév mají genetická dispozice, vysoký krevní tlak, obezita, nevhodná strava, nedostatek pohybu a stres.

Zdroj: Cholesterol a diabetes

Tip na výlet

Žatec je nejenom chmelařskou velmocí ale především krásným historickým městem, které stojí za to navštívit. Je to jedno z nejstarších královských měst u nás, založené již kolem roku 1000 našeho letopočtu. V žádném jiném městě na světě nenajdete tak unikátní komplex chmelařských budov, uliček a náměstí v těsném sousedství středověkých hradeb.

Žatecké muzeumNově zde můžete navštívit Chrám chmele a piva s unikátním orlojem a 3D rozhlednou. Chrám je zábavným a poučným komplexem určeným pro všechny věkové kategorie a díky interaktivní expozici zde můžete odhalit tajemství pěstování chmele a vaření dobrého piva. V soutěži Destinacze 2014 pořádané agenturou cestovního ruchu CzechTourism, jejímž cílem je najít nejkrásnější místa v Česku, se Chrám chmele a piva probojoval mezi finalisty v kategorii Fénix - Znovuzrozený projekt.

Součástí turistického areálu Chrám chmele a piva je Chmelařské muzeum Žatec. Vlastní největší expozici svého druhu na světě. Na ploše 4 000 m představuje vývoj chmelařství od raného středověku až do současnosti. Samotné Chmelařské muzeum Žatec je technickou památkou a příkladem industriální účelové architektury z konce 19. století.

Pokud patříte mezi milovníky a obdivovatele lahodného zlatavého moku, určitě navštivte město Žatec v době, kdy se koná slavnost chmele a piva - Dočesná. Město v této době ožívá a nabízí bohatou kulturní i společenskou zábavu. Více na www.docesna.cz.

Kavárna Mlsná KozaOsladit den si můžete v Žatci návštěvou stylové kavárny s příhodným názvem Mlsná koza, která se nachází poblíž náměstí. Příjemný personál vás rozmazlí lahodnou kávou a úžasnými dorty domácí výroby.

Zdroj: fotogalerie kavárny Mlsná koza.

Autor článku a fotografií: P. Dolečková pro web zdravi-lecba.cz

Zdroj: TIP na výlet: Žatecko jako chmelová velmoc

Vhodné smuteční verše pro otce

Dotlouklo srdce Tvé znavené,

uhasl oka svit,

budiž Ti, drahý tatínku,

za všechno vřelý dík.

~

Když umře tatínek, slunéčko zajde,

v srdci nám zůstane smutek a chlad.

~

V tom širém světě sotva se najde,

kdo by jak tatínek uměl mít rád.

~

Ztichlo navždy srdce zlaté,

zhasl Tvých očích svit,

těžko se nám bude tady,

bez Tebe, tatínku, žít...

~

Naše srdce bolem pláče,

v smutné chvíli tiše lká,

víc již není mezi námi,

drahá duše tatínka...

~

Odešels, táto, bez slůvka rozloučení,

tak náhle, že těžko k uvěření.

~

Utichlo srdce Tvé šlechetné bytosti,

jež pro nás nejdražším pokladem byla,

nás jsi tu zanechal v zármutku, bolesti,

jen vděčná vzpomínka, tatínku drahý,

na Tvoji lásku jak drahokam zbyla.

~

Pracoval vždy do únavy,

klidu sobě nedopřál.

~

Srdce jeho zlaté bylo,

každému jen blaho přál.

~

Za vše dobré, co vykonal,

tichý spánek buď mu přán.

~

Po pilné práci klesla Tvoje hlava,

Ty jsi úkol svůj již dokonal.

~

Teď můžeš jenom klidně spáti

a vděčně budou vzpomínati

ti, které jsi tolik miloval.

~

Přestalo srdéčko tlouci,

přestala ústa se smát,

budeme, tatínku drahý,

stále na Tebe vzpomínat.

~

Drahý tatínku, jen jednou

v životě jsi nás zarmoutil,

a to ve chvíli,

kdy jsi nás navždy opustil.

~

Očím jsi odešel,

v srdcích jsi zůstal...

~

Odešel dobrý člověk,

každý ho měl rád,

odešel nám v nenávratno,

teď musíme jen vzpomínat.

~

Od života pro sebe nic jsi nežádal,

vše jen pro své děti a rodinu,

své zlaté srdce celé jsi nám dal,

věčný klid dejž Bůh Ti v odměnu.

~

Předobré srdce na světě jsme měli,

jež dovedlo nás milovat,

kdybychom láskou vzbuditi je chtěli,

neozve se nám vícekrát,

umlklo, ztichlo, šlo již spát.

~

Nikdo to neřekne, nikdo to nepoví,

čím byl tatínek každému z nás,

nikdo ho nevrátí, nikdo ho nevzbudí,

nikdy už nezazní nám jeho hlas.

~

Nic z toho dobrého a krásného, cos učinil, se neztratí.

Všechno zůstane.

Zdroj: Smuteční řeč na pohřbu otce


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jana Fábryová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP