SSRI, SARI, NRI, DARI – účinkují vždy na jeden konkrétní neurotransmiter. Nejčastěji se užívají SSRI pro zvýšení hladiny serotoninu a patří sem: Cipralex, Escitalopram, Elicea, Escitil, Esoprex, Lenuxin (všechny mají tutéž účinnou látku escitalopram), Citalopram, Citalec, Seropram (účinná látka citalopram), Seroxat, Remood (účinná látka paroxetin); Deprex, Prozac (účinná látka fluoxetin), Fevarin (účinná látka fluvoxamin), Zoloft, Asentra, Sertralin (účinná látka sertralin); ze skupiny SARI se často užívá Trittico (účinná látka trazodon).
Technologický postup: Dýni opláchneme, oloupeme, zbavíme pecek a rozkrájíme na kusy, které opečeme v troubě při teplotě 170 °C dozlatova. Cibuli a oloupané brambory nakrájíme na kostky, orestujeme na másle, přidáme šafrán a zalijeme vodou nebo vývarem. S tekutinou pracujeme s rozumem, abychom neměli polévku příliš řídkou. Do polévky přidáme opečenou dýni, kterou uvaříme doměkka. Vše rozmixujeme a dochutíme solí, cukrem, kardamomem, mletým pepřem a citrónovou šťávou. Při podávání přidáme do polévky noček zakysané smetany, pokapeme ji lanýžovým olejem a ozdobíme klíčky řeřichy.
Heřmánek je rostlinné barvivo, které se používá k posílení blond vlasů. Extrakt se vyrábí jako čajová forma, čaj se nechá 30 minut odstát a pak se aplikuje na vlasy. Extrakt stačí použít jedenkrát týdně. Dalšími bylinami, které oživují světlé vlasy, jsou šafrán a kurkuma.
Šafrán zvyšuje hladinu serotoninu, který pomáhá člověku cítit se lépe a méně jíst, tedy pokud má tato osoba tendenci jíst, hlavně když je vystresovaná nebo v depresi. Je to zcela přirozené, hlavně bezpečné, ne jako jiné doplňky stravy nebo dokonce léky, které potlačují chuť k jídlu. Samotný šafránový extrakt není ideální způsob na hubnutí, ale může výrazně pomoci, když se zkombinuje s pravidelným cvičením a správnou hubnoucí dietou.
Pokud se snažíme o potlačení hladu přírodní cestou, tak se nevyhneme doplňkům stravy. Doplněk stravy není zrovna jídlo nebo potravina, ale může se i tak jednat o opravdu efektivní potlačení chuti k jídlu. Účinný doplněk stravy je šafránový extrakt, který ovládá hlad jinak a efektivněji, než většina potravin, které potlačují chuť k jídlu. Ukazuje se, že stejné vlastnosti, které u některých lidí dělají šafrán účinným prostředkem při boji s depresí, můžou být zároveň i dobrým způsobem, jak pomoci emocionálním jedlíkům k bezpečnému hubnutí.
Dávkování: 1 kapsle denně, nejlépe před nebo společně s jídlem, dostatečně zapít, pro optimální účinnost se doporučuje užívat 4 měsíce, po této době je vhodné zařadit 4týdenní pauzu.
Třezalka je tradiční rostlinný léčivý přípravek k úlevě při přechodném psychickém vyčerpání, jako je napětí, úzkost, strach, rozladění nejrozmanitějšího původu. Třezalka tečkovaná patří mezi byliny s nejsilnějším antidepresivním účinkem. Po prvním vypitém čaji deprese nezmizí. Používání třezalky však může vést k vyšší citlivosti kůže na sluneční záření, k nechutenství, poruše zažívání, zvýšení krevního tlaku nebo k závratím, třezalka také snižuje účinnost některých léků, například antikoncepce, neměla by se také užívat s léky na srdeční obtíže nebo léky na potlačení imunity.
Složení: Hyperici herba 1,5 g v 1 nálevkovém sáčku
Dávkování: 1 nálevový sáček se přelije 0,25 l vroucí vody a nechá se 10 min vylouhovat v zakryté nádobě. Čaj se pije teplý 2x denně, ráno a večer. K dosažení žádoucího účinku je nutno čaj užívat nejméně 10–14 dní, ne déle než 4 týdny.
Šafrán má daleko méně nežádoucích účinků než třezalka, má tu schopnost, že zahání smutek, špatnou náladu i problémy se spánkem. Šafrán obsahuje látku safranal, která se získává z blizen rostliny, což věděli už ve starověké Persii. V mozku umí Šafrán zvýšit hladinu serotoninu. Účinky nastupují rychle, mírné zlepšení se dá poznat již po dvou týdnech pravidelného užívání.
Originální švédské kapky od Dr. Theisse pomáhají udržovat správnou činnost střev. Směs 13 léčivých bylin a kafru harmonizuje činnost trávicího traktu, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv a žluči čímž se zlepšuje proces trávení a doplňuje hladina enzymů potřebných pro trávení.
Dávkování: ráno, v poledne a večer jednu čajovou lžičku před jídlem. Při přejedení a po konzumaci těžce stravitelného jídla je vhodné požít 1–2 čajové lžičky.
Švédské kapky s alkoholem jsou velmi starou a tradiční bylinnou směsí, která se dá užívat nepřetržitě. Maria Treben ve své knize „Byliny z Boží zahrady“ popisuje více než 42 případů, při nichž mohou být švédské kapky použity. Švédské kapky se dají užívat vnitřně i zevně. Preventivně se užívá ráno a večer jedna čajová lžička kapek zředěných bylinným čajem nebo vodou. Švédské kapky Maria Treben obsahují tyto ingredience: andělika, slupky ořešáku královského, lékořice, jasan manový, kořen kurkumy, pelyněk, pupava, myrha, rozmarýn, šalvěj, angostura, anýz, kardamom, máta peprná, šafrán, šťáva z lékořice, hřebíček, kůra skořice, zázvor, světlice, kořen alpinie, kořen irisu, saturejka, divoký tymián, nátržník, kafr, cukrový kulér, 32 % alkoholu.
100 g strouhaného parmezánu do směsi a strouhaný parmezán na posypání
trocha šafránu
2 lžíce nasekaného tymiánu
sůl, pepř
Postup:
Ve velké pánvi rozpalte olej a restujte na něm cibuli a česnek až do změknutí. Do pánve přidejte houby a smažte asi 3 minuty, nebo až začnou hnědnout. Přidejte rýži a šafrán a míchejte, aby se rýže dobře obalila olejem. Smíchejte vývar s vínem a postupně naběračkou přilévejte do pánve. Po přidání vývaru směs promíchejte, a než znovu přidáte další naběračku, nechte tekutinu plně vstřebat. Až spotřebujete všechno víno a vývar, měla by být rýže uvařená. Proveďte zkoušku ochutnáním zrnek, budou-li tvrdá, přidejte ještě trochu vývaru nebo čisté vody a dle potřeby dovařte. Nakonec vmíchejte tymián a parmezán. Podle chuti můžete rizoto opepřit a dosolit.
Švédské kapky Maurers jsou stejně jako elixíry vyráběny ze vzácných bylin podle starých originálních rakouských receptur. Švédské kapky mají 2,5% obsah alkoholu. Jedná se o doplněk stravy. Jsou určeny pro vnitřní i vnější použití.
Jsou vhodné pro: žlučník, pokožku, organismus, vylučovací systém.
Postup: Čerstvého pstruha očistíme, odřežeme hlavu, vykucháme, omyjeme a nakrájíme na porce. Do hrnce nalijeme 1 litr vína, přidáme k němu šafrán, muškát, rozmarýn a bobkový list. Víno s kořením přivedeme k varu a do horkého vína vmícháme světlou jíšku, kterou jsme připravili z másla a hladké mouky. Poté přidáme porce ryby, sůl, citronovou šťávu a vaříme cca 10 minut (maso bývá za ten čas měkké). Pstruha na víně můžeme servírovat s dušenou rýží.
Závěr: Čerstvé ryby jsou výborným zdrojem minerálů a omega-3 nenasycených mastných kyselin. Ve vašem jídelníčku by se měly objevit aspoň jednou týdně. Jsou navíc hrozně jednoduché na přípravu.
Ingredience: 1 podzimní cibule, sůl, 240 g krůtího masa, 20 g olivového oleje, 50 g suchého vína, 50 g parmazánu, 1 l vody, 50 g másla, 0, 08 šafránu, 172 g rýže
Postup: Nejdříve si uvaříme krůtí maso ve vodě a vývar použijeme do rizota. Na olivovém oleji lehce osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli a přidáme nepropláchnutou rýži. Pořádně promícháme a opékáme několik minut, občas promícháme. Přilijeme víno a provaříme, než se odpaří alkohol. Přidáme šafrán. Pak už přiléváme postupně vývar (po sběračkách) a občas promícháme. Vždy když se vývar vsákne, přilijeme další sběračku, a to děláme, dokud není rýže al dente. Může to trvat cca 20 minut. Když je rýže tak akorát na skus, vypneme sporák a vmícháme máslo a parmazán. Nakonec přidáme krůtí maso a ještě lehce prohřejeme. Podáváme s hoblinkami parmazánu.
Hodnota: 1 656 kJ/396 kcal
Květákový mozeček
Ingredience: 1 podzimní cibule, 1 květák, 1 vejce, 36 g stolního oleje, sůl, 8 g nasekané pažitky, 100 g droždí
Postup: Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě. Osmahneme cibuli, přidáme droždí, osmažíme, přidáme květák, podlijeme a krátce podusíme. Nakonec přidáme rozmíchaná vejce s vodou a necháme srazit. Ozdobíme posekanou pažitkou.
Curcuma longa (kurkuma dlouhá) je půvabná exotická rostlina, jejíž původ sahá do Indie, odkud se k nám pravděpodobně někdy v 15. století dostala pod názvem indický šafrán. Jedná se o zázvorovitou rostlinu, která má přímo neuvěřitelné léčebné účinky, respektive prášek z ní získávaný rozemletím válcovitého kořene.
U nás se s ní setkáváme jako s pokojovou rostlinou s fascinujícími květy. Jakožto řezaná květina bývá využívána do svatebních kytic anebo do exotických vazeb. Rostlina má dlouhé, protáhlé, vejčité listy a dosahuje při dobrých růstových podmínkách výšky od 0,5 do 1 metru.
Za léčivou část se považuje její kořen, tedy oddenky, které se sklízejí, čistí, suší a melou nebo drtí. A právě v této formě se s ní setkáváme nejčastěji – s kurkumou rozemletou na prášek se specifickou chutí, vůní i barvou. Koření bývá součástí nejrůznějších dochucovadel, omáček k masům, dresinků, hořčic, kari a pro svou specifickou sytě žlutou barvu získalo označení žlutý zázvor. Kurkuma obsahuje výrazně žluté barvivo kurkumin, které je velmi účinné, a protože je pro lidský organismus nejen neškodné, ale co víc, dokonce prospěšné, barví se s pomocí kurkumy i potraviny, například máslo, sýry anebo cukrovinky či likéry. Dříve se kurkuminu hojně využívalo i při barvení v malířství.
Světlice barvířská neboli saflor (Carthamus tinctorius), také označovaná jako náhrada šafránu, je rostlina z čeledi hvězdnicovitých. Používá se jako žluté přírodní barvivo například v bonbonech českého původu – v Bonparech.
Rostlina je 50–110 cm vysoká. Vegetační doba je 100–130 dnů. Doba kvetení trvá 3–4 týdny. Místem jejího původního výskytu jsou stepní a polostepní oblasti. V současné době se pěstuje především v suchých a teplých oblastech, jako je severozápadní pobřeží Indie, několik míst v Mexiku, v USA v Kalifornii a Severní Montaně, dále také v Kazachstánu, Etiopii či Austrálii. Nemá vysoké nároky na půdu a je vhodnou plodinou pro suché a vápenité půdy. Dozrává koncem srpna až začátkem září.
Světlice barvířská se pěstuje pro semeno obsahující 45–55 % oleje použitelného zastudena stejně jako slunečnicový olej pro lidskou výživu. Oproti slunečnicovému oleji obsahuje světlicový olej více kyseliny linolové, až 80 %. Používá se také jako kvalitní meziplodina k získání zelené píce, kdy se seje buď hned na jaře, nebo nejpozději do 10. srpna po sklizni hlavní plodiny. Pro svoji pichlavost není vhodná na sušení. Světlice barvířská je také vhodná pro včelaře jako medonosná rostlina, neboť má v pozdním létě vysoký obsah nektaru. V době kvetení lze sbírat z květů korunní plátky, které slouží jako přírodní barvivo (nepravý šafrán).