Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHLUPY V OBLIČEJI

OBSAH

Jak vypadá akné na obličeji

Zdroj: Uhry na obličeji

Diskuze

V diskuzi JAK SPRÁVNĚ OHOLIT PENIS A VARLATA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel David.

Já si rozkrok již několik neholím, chlupy si odstranuji plamenem svíčky. Chlupy se ožehnou a pokožka je čistá.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak správně oholit penis a varlata

Vyrážka na obličeji u starších dětí

  • kopřivka
  • plísňová infekce
  • atopická dermatitida
  • alergická dermatitida

Zdroj: Vyrážka na obličeji u dětí

Diskuze

V diskuzi VYKUSOVÁNÍ CHLUPŮ U ZAKRSLÉHO KRÁLÍČKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana Dušková.

Dobrý den, nemá prosím někdo zkušenosti s tím, že si zakrslý králík začal vykusovat chlupy? Nejprve na břiše, teď si okusuje i přední packu. Chlupy má vykousané až na kůži. Králíkovi je 5 let. Byli jsme s ním na veterině, tam mu diagnostikovali zánět močového měchýře, ale na problém s chlupy doporučili jen měsíčkovou mast. Za odpovědi předem děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Ilona Dvorakova.

Já to znám od samiček, když se mají narodit malí králíčci, tak maminka si v trhá chlupy až na kůži, aby mohla kojit jednak, lépe drží a najdou bradavky a jednak těmi chlupy přikrývá králíčky, aby jim nebyla zima a odkrývá. Někdy jsou i králíci kluci zmatení, na kastrovaného kluka mě skočila samice a on si začal stavět hnízdo a dělat důlek. Za krkem to bývá vlhčí kůže. Není to holka? Nám prodali v City Parku ve Zverinexu Boba a pak jsme zjistili, že to je Bobinka a čeká malé.

Zdroj: diskuze Vykusování chlupů u zakrslého králíčka

Bakterie

Jedním druhem chorob jsou ty způsobené bakteriemi. Bakterie se obyčejně vyskytují přímo na kůži a mohou způsobit vznik vřídků nebo pupínků vyplněných hnisem.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Poradna

V naší poradně s názvem PSOVI VYPADVAJÍ CHLUPY Z UŠÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Pánský.

Dobrý den, mám pra Parson Russel teriér. Je mu necelých 5.let. Z vnější strany uší mu vypadává srst. Jaká je příčina a co s tím lze udělat.
Děkuji. JP.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Příčin může být několik. Mechanicky si pes sám škrábáním tlapkou může způsobit vypadávání srsti na slechách. Pozorujete psa jestli se takto často drbe. Další příčinou může být roztoč buď dravčík a nebo svrab. To byste poznala pod mikroskopem prozkoumáním seškrábnutého vzorku kůže. Další příčiny mohou být plísně a bakterie. K tomu bude potřeba udělat povrchový stěr, nechat nakultivovat v petriho misce na živném roztoku a pak pod mikroskopem vyšetřit. Vidíte, že v domácím prostředí toho moc nemůžete a budete se muset vypravit k veterináři, aby učinil některý z uvedených postupů. Podle výsledků se pak stanoví léčba, která je zase ve většině případů na lékařský předpis.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Psovi vypadvají chlupy z uší

Proč si pes vykousává srst

Ve většině případů se jedná o podráždění kůže vnějšími parazity, nejčastěji se pak jedná o blechy. Nicméně blechy obvykle nezpůsobují přímo vykusování kůže, ale pouze častější drbání, olizování, krvácení a v nejhorším případě zánět. Škrábání psa a vykusování srsti mohou způsobit i jiné faktory než vnější paraziti. Pokud si tedy váš pes vykusuje srst, měli byste neprodleně navštívit veterinárního lékaře.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Poradna

V naší poradně s názvem CLOTRIMAZOL SPREJ NA NEHTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mila.

V textu SUKL tvrdi, ze clotrimazol je urcen na plisen nehtu, ale v peibalovem letaku u leku nic takoveho neni, jen ze je urcen na ruzne plisne na kuzi

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek .

Z anatomického hlediska jsou nehty součástí kůže, stejně jako vlasy a chlupy.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Clotrimazol sprej na nehty

Stres

Další možnou příčinou sebepoškozování psa je prožitý stres, který ve všech případech nemusí být dlouhodobý. Tento typ psychické nemoci lze vcelku snadno odlišit od ostatních, a to díky tomu, že se na kůži psa nenacházejí žádné defekty. Samozřejmě kromě těch, které si sám kousáním způsobil. Na druhou stranu je pravda, že se určitá onemocnění kůže nemusí zpočátku projevit, proto je namístě navštívit veterináře, který dokáže ostatní eventuality vyloučit.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Alergie

U psů je nejčastější příčinou alergická reakce, která je způsobena jídlem, tedy v praxi suchou stravou (granulemi). V těchto případech pomůže přechod na jiné psí krmivo. Další možností je projev jiného kožního onemocnění. U psů existuje mnoho typů kožních nemocí, jejich průběh je bohužel často velmi podobný, tudíž je vhodnější ponechat určení původce či původu nemoci na veterináři, který má prostředky k určení správné, a především jisté diagnózy.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Diskuze

V diskuzi KOŽNÍ PROBLÉM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sochorová Jana.

Dobrý den,prosila bych o radu,která se týká 10 leté NO.Stále se drbe a vykusuje. V oblasti třísel a paždí přední nohy se objevila jakoby opruzenina-zapařenina .Namazala jsem to rozt. betedine a zdálo se,že se to uklidnuje,ale pak jsem zjistila ,že tato místa úplně zčernala a pokračuje to dál ,když to nechám tak se to rozbolaví jako zapařenina .Tato fenka věčinu času je doma.Strava jsou granule a kapsičky.CHut k jídlu je normální.Prosím o radu Děkuji.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel František Peršín.

MÁM MALTEZSKÉHO PINČE. KOLEM ZADEČKU M CHLUPY DO ČERVENA. POTŘEBOVAL JSEM ŘEŠIT SVŮJ KOŽNÍ PROBLÉM S DOPORUČENÍM NA ŘEP ÍKLÉKAŘSKÝ. POMOHLO A APLIKOVAL JSEM ODVAR NA VTÍRÁNÍ KOLEM ZADEČKU. JE TO SUPER. PAK I POD A KOLEM OČIČEK PO VÝTOCÍCH. VŠE ZABÍRÁ PRAKTIKUJI TÉMĚŘ DENNĚ. I U SEBE. VŠE BEZ PROBLÉMU
FANDA

Zdroj: diskuze Psí nemoci vyrážka foto

Ekzém

Další příčinou, která vyvolává nadprůměrné svědění kůže u psů, jsou mazotokové ekzémy projevující se zaschlými strupy z krve a hnisu, který je výsledkem vytvořeného zánětu. Dnes je mezi štěňaty poměrně dost rozšířená plíseň. Ta ovšem ve většině případů nezpůsobuje svědivost, ale sekundární bakteriální infekci, která může vyvolat tvorbu strupů na kůži, které si pak pes škrábe a olizuje. Jedním z málo známých případů je svědění způsobené alergií psa.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Diskuze

V diskuzi SVĚDIVÉ PUPÍNKY PO CELÉM TĚLE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan.

Dobrý den mám svědění těla, nejvíc mě svědí dole nohy stehna a zadek, mám na sobě dost chlupy a používám šampon na vypadavání vlasů měl jsem i léky na alergia, ale pořád mi to nepomáhá. Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Svědivé pupínky po celém těle

Projevy

Prasklé žilky v obličeji se vyskytují jednotlivě nebo ve shlucích a tvoří nehezké mapy v obličeji. Můžete však zmírnit jejich viditelnost, když se vyvarujete kouření, pití alkoholu, nezdravého životního stylu a vystavování pleti UV záření nebo mrazu bez ochrany pleti. Rovněž není vhodné navštěvovat sauny a solária.

Zde se můžete podívat, jak vypadají popraskané žilky v obličeji.

Zdroj: Rady babiček na popraskané žilky na nose

Poradna

V naší poradně s názvem HOTSPOT U PSA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

Dobrý den, ráda bych se zeptala jestli se toto onemocnění může vyskytnout i u koček? Konkrétně se jedná o Britského kocoura (kastráta), který je pouze v bytě.

Děkuji za odpověď. Jana

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Hot spot se může vyskytnout u koček stejně jako u psů. Nejčastěji to bývá v oblasti uší a kořene ocasu. Dá se to dobře léčit doma. Stačí misto vystříhat, aby do rány nepadaly okolní chlupy a zabránit zvířeti škrábání a olizování toho místa. Nanáší se desinfekční roztok Betadine a maže se to antibiotiky Framykoin popřípadě Belogent.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Hotspot u psa

Co způsobuje červené fleky v obličeji

Poruchy barvy kůže s projevem nachové nebo červené barvy jsou nejčastěji Névus flammeus nebo angiom. Někdy nazývané jako oheň v tváři, červerné fleky v obličeji nebo červené tváře.

  • Névus flammeus je cévní malformace patologicky charakterizována rozšířením povrchové dermální kapiláry.
  • Angioma arteriale racemosum (cirsoideum) cévní nezhoubný nádor tvořený konvolutem tepének, který připomíná klubko červů.

Zdroj: Červené fleky v obličeji

Diskuze

V diskuzi NEMOCI STARÝCH PSŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eduard Gomola.

Máme z útulku již 5 let kříženečku neurčité rasy (jeden ze "základu by mohl být jezevčík) a věku (8 - 10 let), která enormně ztrácí chlupy, Dokonce i před zimou. Při tom má ale stále bohatou srst. Je na to něco? Návštěyvy veterináře jsou neúměrně drahé, i opozdravit stojí 300,- Kč. Dík za radu, Gomola.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Nemoci starých psů

Zánět análních váčků

Pes si může kousat ocas i z důvodu zánětu análních váčků. Dle lékařské terminologie jsou paranální váčky dvě kožní vychlípeniny mezi vnitřním a vnějším análním svěračem, uložené na ciferníku obvykle v pozici 4 a 8. Do váčků ústí mnoho pozměněných mazových žlázek, které produkují výrazně páchnoucí sekret, který se uvolňuje tlakem svěračů. Problémy se žlázkami se projevují zejména svědivostí v oblasti konečníku – pes sáňkuje zadkem po zemi, olizuje si anální oblast, kouše si kořen ocasu nebo se drbe a otírá zádí o předměty.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY NA OBLIČEJI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jan pešta.

DOBRY DEN MAM SKVRNY NA OBLIČEJI VEDLE OČI A NEVIM JAK SE TOHO ZBAVIT

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Zajděte na kožní. Tam Vám skvrny vyšetří a řeknou Vám co je to za typ kožního projevu. Podle toho Vám také doporučí možné způsoby odstranění.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze SKVRNY NA OBLIČEJI

Co dělat, když se pes kouše u kořene ocasu

Přestože se může jednat o banální onemocnění psí srsti, respektive kůže psa, může pes samotným kousáním či škrábáním povrch kůže narušit. Kvůli tomu mohou vznikat otevřené rány, do nichž se může následně zanést infekce. Léčba infekce bývá obvykle velmi zdlouhavá a pro psa i vás velmi stresující. Nevčasná léčba infekce může způsobit dokonce smrt postiženého jedince.

Pokud si pes začne kousat ocas u kořene, měli byste co nejdříve navštívit veterinárního lékaře, který psa vyšetří, diagnostikuje a zahájí léčbu.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Svědění

Svědění, které signalizuje, že má váš pes problém s nějakou kožní chorobou nebo alergií, se může mimo jiné projevovat i vykusováním srsti. Svědivost kůže může mít i doprovodné projevy v chování psa, například začne být nervózní, podrážděný, či dokonce agresivní. Proto je třeba navštívit veterinárního lékaře. Vyšetření kůže musí být velmi důkladné, aby se odhalila příčina svědění. Obvykle lékař použije specifické metody, například ultrafialovým zářením může objevit plíseň, ze vzorku tkáně je možné diagnostikovat kvasinky či bakterie nebo objevit parazity. V případě, že kožní problémy vašeho psa souvisejí s alergií, pomohou diagnózu stanovit kožní nebo krevní testy, po nichž následuje doporučení úpravy jídelníčku.

Zdroj: Pes si vykusuje chlupy u ocasu

Vyrážka na obličeji ze stresu u dospělých

Na kůži se odráží aktuální stav našeho organismu. Tvoří hranici mezi vnitřním a vnějším. Na kůži se může odrazit nejen stav a fungování vnitřních orgánů, ale i naše emoční naladění. Při stresu, obavách a úzkostech se může zhoršit chronické kožní onemocnění, jak je viditelné například u atopického ekzému, nebo se může objevit nové kožní onemocnění, kde je možné jmenovat například kopřivku.

Zdroj: Vyrážka na obličeji

Svědění obličeje a krku

Příčin svědění v obličeji a na krku je mnoho – vnitřní, alergické, imunologické, nevhodná péče o kůži, nekvalitní voda, alergie na antikoncepci.

Doporučuje se imunologické vyšetření, aby došlo k vyloučení některých autoimunitních onemocnění, kde svědění bývá příznakem. Z léků je možné zkusit amitriptilin, který se sice používá v psychiatrii, ale jedna z indikací je svědění. Při cholinergní kopřivce někomu nestačí dávkování antihistaminik pouze 1x denně, takže můžete zkusit Aerius až 2-0-2 tablety denně.

Zdroj: Svědění kůže na obličeji

Žloutenka

Žluté skvrny v obličeji neboli žloutenka kůže poukazuje na těžší nemoci jater, slinivky ale i nemoci žlučníku a žlučových cest. Nejmarkantněji se to projevuje u infekční žloutenky, kdy žluč nemůže volně odtékat do dvanáctníku a přechází do krevního oběhu. Obvykle jsou nažloutlá zároveň i bělma očí. Při jakémkoliv náznaku zažloutnutí pokožky byste se měli vyhýbat masu a nadměrnému solení a spíše konzumovat zeleninu. Vhodné je také zahájit efektivní detoxikaci - odjedování těla například užíváním zelené bio řasy chlorella -> www.zdravi-lecba.cz/ch...

Zdroj: Žluté skvrny v obličeji

Stařecké skvrny

Tzv. stařecké skvrny (někdy lidé hovoří o jaterních skvrnách, odborně jde o aktinickou pigmentaci) jsou světlejší či sytě hnědé nepravidelné skvrny, nejčastěji v obličeji, na rukou a v dekoltu, také ale na krku a později i jinde po těle. Posouzení toho, zda jde o stařeckou skvrnu, ale nemusí být vždy jednoduché. Pokud máte tedy nějaké pochybnosti, je dobré se svěřit do rukou lékařů. Domácí či neodborné odstraňování projevů, u nichž si nositel není jistý jejich charakterem, není na místě.

Zdroj: Domácí triky na jaterní skvrny v obličeji


Autoři obsahu

Mgr. Michal Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Marie Svobodová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP