Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

OBSTŘIK KETAZONEM

OBSAH

Obstřik hlasivek

Obstřik hlasivek, nebo-li instilace léků, které uvolní napnuté hlasivky. Jde o lokální terapii spočívající v instilaci adstringentních roztoků na hlasivky, popřípadě anemizačních, antibiotických a protizánětlivých látek. Nejčastěji se s obstřikem hlasivek setkáváme u profesionálních zpěváků.

Obstřik hlasivek u zpěváků

Kdykoli se u zpěváka rozvine akutní onemocnění hrdla, laryngolog je často konfrontován se situací, kdy ho musí ošetřit během jednoho dne nebo dokonce několika hodin. Často to není možné kvůli pomalým metabolickým procesům probíhajícím v hlasivkách.

V této souvislosti by měli být zpěváci varováni před sprejovou léčbou obstřikem hlasivek, jako je instilace dekongestantů, často s aditivním lokálním anestetikem. Anestetický účinek těchto léků způsobuje, že umělec částečně ztrácí kinestetickou kontrolu nad svým hlasem. Navíc tyto záběry povzbuzují zpěváky k nadužívání nebo zneužívání hlasu, protože bolest nebo nepohodlí z nemoci, kterou by jinak přirozeně zažívali, byly odstraněny obstřikem do krku. To může maskovat zánětlivé stavy a podporovat rozvoj lézí hlasivek. V případě pochybností se umělci doporučuje zrušit představení, než aby se vystavoval riziku vážného zánětu nebo vzniku uzlíků na hlasivkách.

Podobně se naléhavě nedoporučuje „dávka kortizonu“ před představením. Akutní poruchy hlasu u zpěváků jsou obvykle způsobeny virovým nebo bakteriálním zánětem. Ačkoli kortizon dočasně potlačuje průvodní zánětlivé příznaky (zarudnutí, otok, tvorba tepla), neléčí skutečnou základní příčinu stavu. Tento druh léčby vede zpěváka k nepřiměřenému nadužívání hlasu a tím k riziku zpomalení regeneračních procesů a umožnění růstu uzlíků hlasivek. Je třeba poznamenat, že kortizon skutečně často prokázal své přednosti při snižování otoků hlasivek. Při podávání je ale potřeba vyvinout vědomé úsilí, aby si hlas odpočinul.

Jak probíhá obstřik hlasivek

Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Zdroj: Chrapot

Diskuze

V diskuzi KLOUBY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marika.

Ahoj, poraďte co na bolest kolenního kloubu? Dostanu vždy 1x za 3 měsíce obstřik, ale pomůže to vždycky jen na chvíli. Potřebuju ale normálně fungovat a bolest mě dost omezuje.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Petra.

Ahoj, mně hodně pomohlo pravidelné užívání Alavis Triple Blend. Taky jsem měla dost problémy, strašili mě i s operací a tohle opravdu zabralo.

Zdroj: diskuze Klouby

Jak probíhá obstřik hlasivek

Součástí hrtanu jsou dvě hlasivky sloužící k tvorbě hlasu. Vzduch rozechvívá hlasový vaz, který funguje jako struna. O výšce tónu rozhodují okolní svaly, které mění napětí a vzájemnou polohu hlasivek. Normální hlas se v hlasivkách tvoří tehdy, jsou-li hlasivkové vazy, obal hrtanu i jeho sliznice v pořádku. Nejčastější příčinou změny nebo ztráty hlasu bývá zánět. Ten způsobí jednak otok sliznice, jednak změna hlenu, který ji kryje. Člověk pak má v krku vazkého hlenu buď příliš, nebo naopak moc málo. Obstřiky hlasivek přinášejí okamžitou, ovšem pouze dočasnou pomoc. Lékař přímo do hrtanu vstříkne kombinaci léků, složenou z kortikoidu, antibiotika, mukolytika a adrenalinu, který stáhne kapiláry, zmenší prokrvení hlasivek a tím i jejich otok.

Zdroj: Vápník u dětí

Poradna

V naší poradně s názvem NATEKLÉ UZLINY NA JEDNÉ STRANĚ KRKU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den,

prosím, dva týdny mám bezbolestný měkký otok na pravé dolní straně krku nad klíční kostí. Otok se táhne směrem dozadu na ramena. Při pohmatu tam dochází jakoby k "přeskakování".
Před dvěma týdny jsem byla na opichu zablokovaných zad. Nyní jsou záda v pořádku, ale bolest se přesunula směrem ke krku a ramena.

Děkuji za zprávu, co by to mohlo být.

Hezký den.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Je potřeba, abyste se vrátila zpět ke svému ortopédovi, který vám aplikoval obstřik, aby vám vyšetřil současný otok. Bez vyšetření se nedá určit o co jde.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Nateklé uzliny na jedné straně krku

SPC

Zde můžete vidět SPC masti s ketazonem.

Zdroj: Mast s ketazonem

Poradna

V naší poradně s názvem PŘÍČINY OTÉKÁNÍ KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jana.

dobrý den,manžel má vyhřezlou plotýnku.Byl 10 dní v nemocnici, 4 týdny v rehabilitačním centru a nakonec dostal ozonový obstřik do páteře.
Záda ho už nebolí,ale má stále bolesti v kolenou a otékají mu večer kotníky.
Co stím dělat, jakého doktora navštívit.
Děkuji za radu:)

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Bolest v kolenou a otékání kotníků byste nejdříve měli řešit u svého ortopeda, který léčil problémy s vyhřezlou ploténkou. Pokud ortoped nic neshledá, tak pak je na řadě kardiolog, protože otok může mít příčinu v žilní nedostatečnosti nebo nemocném srdci. Co můžete udělat proti otokům sami?
- Zvedněte nohy, kdykoli si lehnete. Nohy by měly být zvednuty tak, aby byly nad vaším srdcem. Umístěním polštáře pod nohy zajistíte, aby byla tato poloha pohodlnější.
- Zůstaňte aktivní a zaměřte se na protahování a pohyb nohou jak vám bolest dovolí.
- Snižte příjem soli, což může snížit množství tekutiny, která se může nahromadit v nohou.
- Udržujte zdravou tělesnou hmotnost.
- Používejte kompresní punčochy.
- Minimálně jednou za hodinu se postavte se nebo se pohybujte, zejména pokud sedíte nebo stojíte dlouhou dobu.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Příčiny otékání kotníků

Dostupnost

Produkty KETAZON 10% UNG, KETAZON COMP. UNG a KETAZON H UNG jsou na českém trhu nedostupné.

Zdroj: Mast s ketazonem

Poradna

V naší poradně s názvem ANESTEZIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jaroslav Hrnčíř.

Dobrý den.Mám jít na epidurál obstřik.Jelikož jsem prodělal před 8 lety mozkovou příhodu a těžkou parezu.Mám trochu obavy jestli vše v mém případě dopadne dobře.Obracím se na vás s dotazem abych netrpěl při tomto zákroku kolik stojí uklidňující injekce.Děkuji za odpověď.Hrnčíř

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V první řadě je třeba říci, že strach z utrpení při epidurálce je zbytečný. Pocit je podobný, jako při odběru krve ze žíly. Jakmile je vpravena látka s lokálním anestetikem do meziobratlového prostoru ucítíte úlevu od bolesti a o to přesně jde - ulevit vám od bolesti. Po aplikaci budete muset zůstat sedět asi 3 hodiny, tak si sebou vezměte svojí oblíbenou zábavu, kterou rád děláte v sedě, aby vám to pěkně utíkalo. Nebojte se, epidurální obstřiky se dělají již dlouho a často a lékaři mají bohaté zkušenosti, které jsou předpokladem, že se vše povede.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Anestezie

Co je to ketazon

Ketazon je nesteroidní antiflogistikum. Používá se na bolest, která provází zánětlivá onemocnění, přičemž zároveň snižuje zvýšenou teplotu. Dále se využívá k léčbě revmatických onemocnění, při akutních bolestivých záchvatech dny a při migrénách. Aplikuje se lokálně ve formě mastí, při bolestivých revmatických a zánětlivých onemocněních kloubů a svalů, jako lokální léčba poúrazových stavů pohybového ústrojí (pohmoždění, otoky, zánět šlach, bolesti v krční a křížobederní oblasti, bolestivosti svalových úponů). Při stejných bolestivých indikacích se podává v různých lékových formách (tablety, čípky, injekce).

Zdroj: Mast s ketazonem

Diskuze

V diskuzi LÉČENÍ BRNĚNÍ CHODIDEL PO CHEMOTERAPII se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Dagmar .

Brní mě po chemoterapii. Dá se s tím něco dělat?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jitka Špittová.

Po absolvování 6 chemoterapii byl v chodidlech klid. Nyní už jen bioléčba a začala bolest chodidla. Pocit, jako bych měla pod prsty přišitý polštářek.Při nášlapu bez ortopedické obuvi, mám na doma, ukrutné píchání, chůze jak po skle, kamínkách, píchání,nesnesitelná bolest, ale ne vždy. Vlastně to vše začalo jako malinké brnění a tupost v chodidle.Někdy štípavá bolest. Čím si pomohu? cvičení, mazání,léky, obstřik? To bych moc nechtěla, chemie mám v sobě až dost!!!! Něco přírodního?Obklady?Teplé lázně?

Děkuji za odborné rady,zítra jedu na další kapačku. Bolesti mám teď asi 14 dní.
S pozdravem Jitka

Zdroj: diskuze Léčení brnění chodidel po chemoterapii

Složení

Níže najdete jak složení Ketazonu, tak Ketonalu.

KETONAL: Ketoprofenum 50 mg (5 %) v 1 g krému. Methylparabenum, Lanalcolum, Alcohol cetylstearylicus, Paraffinum perliquidum, Propylenglycolum, Glyceroli monooleas, Vaselinum album, Aqua purificata. Jedná se o nesteroidní antirevmatikum pro místní použití. Prodloužená registrace do 9/2004. Cena 73,20 Kč. Přípravek není vázán na recept.

KETAZON: Kebuzonum 100 mg (10 %) v 1 g masti. Paraffinum solidum, Paraffinum liquidum, Alcohol cetylstearylicus, Alcoholes C12-C16 oxyethylenatiStearinum, Monoglycerida saturata longa, Methylparabenum, Propylparabenum, Dodecylis gallas, Butylhydroxytoluenum, Natrii calcii edetas, Dinatrii edetas dihydricus, Propylenglycolum, Aqua purificata. Mast obsahuje nesteroidní antiflogistikum kebuzonu.

Zdroj: Mast s ketazonem

Diskuze

V diskuzi MŮŽE SE VRÁTIT PO OPERACI BOLEST KARPÁL.TUNELU se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Hana.

Dobrý den je mi 40 let jsem po operaci pravé ruky na plast. chir. v Pardubicích na karpál. tunel.Boleli mě obě ruce brněli ani obstřik nepomáhaly až se neur. vyšetřením zjistilo že bude nejlepší odoperovat.Po celou dobu byl klid až poslední 2 měsíce se vrátily opět oboustranné bolesti tzv dřevěné ruce posléze mravenčení a to v noci i několikrát.Byla jsem u obvod.lékařky a ta mi vyloučila že by karpál. tunel mohl revidovat... tak se ptám je to normální nebo jsem výjimka a musím říct že mi po operaci pravé ruky přešla bolest i druhé ruky tak nevím zda se levá neozývá a pravá se nepřidala aby ji to nebylo líto :)Předem děkuji za odpověď a radu co mám udělat... S pozdravem Hana

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Může se vrátit po operaci bolest karpál.tunelu

Jak dlouho trvá uzdravení

Pokud jsou bolesti opravdu velké, lékař použije obstřik, případně vám může předepsat analgetika, která uleví od bolesti. Zranění kostrče se léčí individuálně dlouho, a to přibližně od dvou týdnů do pěti týdnů.

Zdroj: Naražená kostrč

Diskuze

V diskuzi OTEKLÉ NOHY KOLEM KOTNÍKŮ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Vojtech.

manzelka ma porad otekle nohy dole kolem kotniku hodne nevime si rady

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jaroslava Gruntorádová.

Dobrý den....Mám osteroporozu....Nejvíce v okolí bederní páteře.....Zjištěno před 13.roky......Chdím na Ostropologické centrum......Asi 5.roků jsem brala Flosamax.....Nyní vysazen.....Tak dvakrát do roka zajdu na ortopedii na obstřik bederní páteře......na chvíli to pomůže......Součastný můj problém....Mravenčení,mražení v nohou dolní kočetiny....okolo kotníků.....nepatrný otok .....Nemám žádné křečové žíly viditelné.....nohy mám hladké..... celý život jsem pracovala jako prodavačka.....Tak jsem soustavně chodila po tvrdé dlažbě nebo betonu....na konci září jsem byla na turistickém zájezdě....BYLO TO VELMI NÁROČNÉ.....DOMŮ JSEM PŘIJELA S NAMOŽENÝMI PATAMI....A TOUTO BOLESTÍ.....DOLNÍCH KONČETIN.....Na neurologii se mě nechce.....Nemám odtamtud dobré zkušenosti.....dlouhá čekání...a prášky které vždy zhoršovaly můj zdravotní stav.....vždy jsem je musela vysadit.....V součastnosti beru prášky na vysoký tlak.....Ifimacombi 300 mg/12,5 mg...1 krát denně + Vasocardin ..50...2 krát denně......Prosím o radu jak tento problém vyřešit.....Popřípadě jaký lék volně prodejný mohu zakoupit.....Ps" Při pohybu,chůzi je vše v pořádku....Problém pouze v klidu.....Děkuji za radu.....

Zdroj: diskuze Oteklé nohy kolem kotníků

Výhody a nevýhody

Ketonal mast zmírňuje bolest a má protizánětlivé účinky. Používá se při krátkodobé léčbě lehčích poúrazových stavů, jako je zhmoždění či vymknutí. Na doporučení lékaře je možné Ketonal použít k léčbě revmatoidních onemocnění.

Kromě této varianty jsou na českém trhu dostupné Ketonal čípky, tablety, retardované tablety, tobolky i injekční roztok nebo forte.

Nesteroidní antiflogistika, mezi které patří účinná látka ketazon, mají řadu nežádoucích účinků, způsobují například dráždění žaludeční sliznice, zažívací potíže, snížení krevní srážlivosti. Opatrnost je nutná zvláště u pacientů s vředovou chorobou, astma bronchiale, při různých krvácivých stavech, dále u pacientů, kteří užívají léky ovlivňující krevní srážlivost nebo některé druhy antihypertenziv. Také se nedoporučuje kombinovat najednou dvě nesteroidní protizánětlivé látky s ohledem na vyšší riziko žaludečních potíží. Při silných bolestech se lze kombinovat s paracetamolem nebo s opioidním analgetikem, ale pouze na doporučení lékaře.

Lokální forma se používá krátkodobě a má protizánětlivé účinky.

Zdroj: Mast s ketazonem

Ketazon mast

Na našem trhu najdete místo Ketazonu mast Ketonal. Ketonal je volně prodejný léčivý přípravek. Bez lékařského předpisu je k dostání jako krém s 5 % účinné látky. S lékařským předpisem pak můžete obdržet Ketonal čípky, tablety, retardované tablety, tobolky i injekční roztok. Přípravek zmírňuje bolest a má protizánětlivé účinky. Používá se při krátkodobé léčbě lehčích poúrazových stavů, jako je zhmoždění, vymknutí a jiné. Pokud doporučí lékař, je možné Ketonal použít k léčbě revmatoidních onemocnění.

Krém je určen pro pacienty starší 15 let věku. Přípravek nesmí užívat děti, těhotné a kojící matky. Používání přípravku je zakázáno při přecitlivělosti na ketoprofen a ostatní složky krému, při alergii na opalovací krémy a parfémy. Během léčby a ještě 2 týdny po ní se postižená část kůže nesmí vystavovat přímému slunečnímu záření ani UV záření v soláriu. Krém nesmí být aplikován na porušenou pokožku, na pokožku v blízkosti očí, na okolí genitálu ani konečníku. Krém se vtírá na postižené místo 2x denně a po aplikaci je vždy potřeba řádné umytí rukou. Mezi nejčastější nežádoucí účinky patří místní reakce – začervenání, svědění pokožky. Při vystavení pokožky slunci se objevuje ekzém. Může dojít i k celkové alergické reakci, astmatickému záchvatu až anafylaxi, zvláště u nemocných s přecitlivělostí na kyselinu salicylovou. Krém se skladuje při pokojové teplotě.

Zdroj: Mast s ketazonem

Bolest chodidel pod prsty

Bolest chodidel pod prsty svědčí o přetížení nohy s následnou entezopatií, tedy bolestí v místě úponu šlachy nebo vazu na kost. Zde vznikne nemikrobní doprovodný zánět s bolestí. Místo bolesti a hybnost nohy je třeba na ortopedii vyšetřit, aplikovat případně obstřik bolestivého místa. Vhodné je rovněž zhotovení rentgenového snímku a vyšetření diagnostickým ultrazvukem.

Léčba je založena na odlehčení, šetření končetiny, při těžším nálezu je předepsán i sádrový zklidňující obvaz. Později následuje rehabilitace v podobě pohybové a fyzikální léčby.

Zdroj: Bolest chodidel

Léčba trojklaného nervu

Zánět trojklaného nervu vzniká postižením senzitivní složky, rozlišujeme primární a sekundární neuralgii. Léčba primární neuralgie je medikamentózní a chirurgická, léčba sekundární neuralgie je podle primárního procesu + symptomatická léčba. Léčba spočívá v podávání analgetik, antiepileptik, injekčních vitamínů a léků z oblasti psychiatrie, jimiž lze změnit vztah pacienta k těžko ovlivnitelným záchvatům bolesti. Zoufalí pacienti často užívají nejrůznější kombinace nejrůznějších léků. Krajní léčebnou možností je operační zákrok na trojklaném nervu, například pomocí gama nože, nebo se aplikuje obstřik.

Zdroj: Trojklaný nerv

Procedury

Klasické procedury s využitím františkolázeňských přírodních léčivých zdrojů:

  • slatinný zábal
  • slatinná koupel
  • izotermní slatinná koupel
  • slatinný vaginální tampon
  • slatinný vaginální tampon se zábalem
  • uhličitá koupel
  • vaginální irigace
  • inhalace
  • společná plynná uhličitá koupel
  • sedací plynná uhličitá koupel
  • suchá uhličitá obálka
  • plynové injekce
Fyzikální léčba:
  • elektroterapie
  • magnetoterapie
  • ultrasonoterapie
  • ergometrie
  • biostimul – biolampa
  • parafínový zábal rukou, zad a kloubů
Vodoléčba:
  • podvodní masáž
  • perličková koupel
  • celotělová vířivá koupel
  • vířivá koupel horních a dolních končetin
  • šlapací bazénky
  • přísadová koupel
  • masáž lymfatická vodní
Masáže:
  • klasická masáž
  • reflexní masáž
  • aromaterapeutická masáž
  • lymfatická masáž
  • anticelulitidní masáž
  • masáž lávovými kameny
  • baňkování
  • ájurvédská olejová masáž – Abhyanga
  • masáž Lomi-Lomi
  • thajská olejová masáž
  • indická masáž hlavy
Pohybová léčba:
  • skupinové cvičení (v bazénu, gymnastika, kondiční, vertebro, kardio, dechové, gynekologické, protiotokové)
  • jóga (gynekologická, onkologická, pohybová)
  • individuální léčebné cvičení
  • měkké techniky
  • míčkování
  • bicyklový trénink
  • SM systém (stabilizace/mobilizace)
  • manuální léčba
  • nordic walking
Speciální léčebné procedury:
  • obstřik, obstřik kloubů
  • oxygenoterapie
  • manuální lymfodrenáž
  • přístrojová lymfodrenáž
  • lymfotaping
  • bandáž horních a dolních končetin
  • zónová reflexní masáž plosek nohou
  • akupunktura
  • francouzská ušní akupunktura
  • kryoterapie
  • pitná kúra
Co si vzít s sebou:
  • léky, které trvale užíváte
  • bandážovací pomůcky
  • plavky
  • sportovní úbor a obutí
  • ručník do bazénu
Služby hrazené zdravotní pojišťovnou:
  • vstupní, kontrolní a výstupní lékařské vyšetření
  • 21 procedur týdně předepsaných lékařem podle druhu léčebného pobytu a aktuálního zdravotního stavu
  • ubytování a stravování formou plné penze (dvoulůžkový pokoj dle standardu zdravotní pojišťovny, II. kategorie – Tourist, Tourist plus)

Zdroj: Komplexní léčba Františkovy Lázně

Bolest chodidel při chůzi

Tento problém vyžaduje odborné vyšetření, a to vyšetření jak ortopedické, tak orientační zhodnocení cévního zásobení, což rovněž provede ortoped. Vyšetření probíhá nejen pohledem a pohmatem, nutné je stanovit lokalizaci největší bolesti, zhodnotit hybnost, klenbu nohy a provést rentgenový snímek. Může se totiž jednat o zlomeninu záprstní kosti, takzvanou únavovou zlomeninu, nebo o prostou distorzi kloubu v oblasti nohy, ale i o přetažení, šlachy či vazu a také méně častou entezopatii, úponovou bolest šlachy nebo vazu na kost. Objevují se také neuralgie nervů plosky nohy – Mortonův syndrom.

Podle nálezu je vhodné znehybnění, obstřik bolestivého místa a následná rehabilitace a fyzikální terapie. Pacient podstupuje vyšetření na chirurgické nebo ortopedické ambulanci.

Zdroj: Bolest chodidel

Koxartróza léčba

V prvních stadiích je vhodné upravit režim, kdy je pro pacienta vhodná změna pohybu, jako výhodné se jeví omezení přetěžování, ze sportů se doporučuje jízda na kole či plavání. U obézních pacientů je nutná redukce váhy. Příznivý vliv může mít i rehabilitace, jejímž cílem je udržet rozsah pohybů, pokud to ještě jde. Při bolestech se podávají analgetika či nesteroidní antirevmatika k tlumení bolesti a zánětlivé reakce. Dobrý efekt má i obstřik kloubu kortikoidy. Nejúčinnější léčbou, zejména v pozdějších stadiích, je náhrada kloubu totální endoprotézou (TEP). Význam má i rehabilitace. Z farmakoterapie se podávají antiflogistika-analgetika, eventuálně preparáty obsahující mukopolysacharidy chrupavky (hyaluronovou kyselinu, chondroitinsulfát). V poslední době se stále více osvědčuje léčba rázovou vlnou, která má rychlý efekt. Jsou důležité i ortopedické pomůcky, a to bandáže a ortézy, hole a berle.

Zdroj: Koxartróza

Bolest ostruhy na patě

Patní ostruha je velmi bolestivý problém. Jedná se o osteofyt (kostěný výrůstek) na spodní straně paty, kde se upínají krátké svaly nohy. Nevhodná obuv a chybné zapojování svalů vedou k zánětu v inkriminovaném místě. Bolesti patní kosti jsou velmi často oboustranné. Patní ostruha se někdy vyskytuje bez klinických příznaků a je náhodně objevena na RTG snímku nohy. Mnohem častěji je však pacient nucen vyhledat pomoc lékaře nebo fyzioterapeuta pro ostrou bolest v místě nášlapu na patu. Jelikož je nášlap paty velmi bolestivý, pacient chodí po špičkách a dochází tak ke změně stereotypu chůze, z čehož mohou vyplynout další, nejčastěji svalové dysbalance. Je proto nutné pomoc vyhledat co možná nejdříve. Léčba je často řešena odlehčením paty pomocí speciální vložky nebo také správnou aplikací kinezio tejpu. Dále je možné využít obstřik nebo ultrazvuk, který musí být aplikován z vnitřní strany paty.

Zdroj: Bolest paty

Natažený sval na zádech

K natažení svalu na zádech dochází tehdy, pokud dojde k překročení napětí, které mohou svalová vlákna vydržet, například v souvislosti s břišním svalstvem. Při natažení svalu vždy dochází k přetržení svalových vláken, jejich počet však není tak významný, aby se dalo hovořit o natržení, nebo dokonce přetržení svalu.

Příznaky

  • dominantním příznakem je bolest
  • přítomna je i bolest klidová, a to při nádechu
  • sval může být citlivý na dotek a kůže nad postiženým svalem bývá teplejší

Léčba

Sval se nesmí dále zatěžovat ani protahovat. Nutný je klid. V prvním okamžiku je důležité chlazení. V rámci první pomoci může být proveden obstřik chladicím sprejem. V prvních 24 hodinách se doporučuje co nejčastější přikládání ledu. Následně je vhodné spíše zahřívání, které vede ke snižování svalového napětí. Na bolest se používají protizánětlivé masti a masti proti otoku. Aplikace je vhodná přes den i na noc. Délka léčby je různě dlouhá a závisí na míře poškození svalu. Pokud se jedná o menší svaly s malým poškozením, stačí jeden týden.

Zdroj: Natažený sval břišní


Autor obsahu

Mgr. Světluše Vinšová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP