Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

CHRONICKÁ LEUKÉMIE VYSTOUPLÉ BŘICHO

OBSAH

Chronická deprese (dystymie)

Chronická deprese je ta, u níž přetrvávají příznaky onemocnění dlouho dobu a mohou vést ke značným omezením. Tato varianta mívá závažnější sociální důsledky pro rodinné vztahy, mezilidské vztahy a omezuje i profesní uplatnění.

Zdroj: Typy deprese

Diskuze

V diskuzi MARIE TREBEN KOPŘIVKA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Leona matějková.

dobrý den ,na kopřivku mi nezabírají žádné léky,jen prednison,má někdo zkušenosti z léčbou kopřivky Bio identické hormony?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Jana Svobodová.

chronicka kopřívka může mi někdo poradit už naní trpím dlouhych 15lét a jeto chvilemii lepší a zas horší zabira jen prednison což není pro organismus moc dobré jístě chapete nejsem nejmladší jsem 45ročnik prosím o radu snad mě někdo poradí jak nato, bylinky moc nesnaším. Děkuji Jana Svobodova Ostrava..

Zdroj: diskuze Marie treben kopřivka

Chronická zadní rýma

Jako chronická zadní rýma se označuje déletrvající nebo vracející se onemocnění dutiny nosní. Oproti akutní rýmě převažuje ucpaný noc (zduřelá sliznice) a místo vodnatého výtoku z nosu převažuje hustá, těžko vysmrkatelná rýma. Chronická rýma může vyústit v hypertrofickou rýmu, kdy dochází ke zduření (zvětšení = hypertrofie) sliznice. Následkem toho je nos výrazně ucpaný a postižený člověk musí dýchat hlavně ústy.

Zdroj: Zadní rýma

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ LUMBALGIE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Antonín.

rád bych se chtěl zeptat jak účinně léčit chronickou lumbalgii když beru pradaxu a mám kardiostimulátor a nemůžu mít žádnou elektroléčbu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Chronická lumbalgie

Chronická bronchitida

O chronické bronchitidě hovoříme tehdy, když chronický produktivní kašel trvá alespoň tři měsíce ve dvou po sobě jdoucích letech. U chronické bronchitidy musí být vyloučeny jiné možné příčiny kašle, a to plicní (bronchiektázie) i mimoplicní (srdeční selhání). Chronická bronchitida je dále charakterizována obstrukční ventilační poruchou – ztíženým dýcháním. Chronická bronchitida se považuje za jednu složku chronické obstrukční plicní nemoci, kde druhou složkou je pak plicní emfyzém.
 

Zdroj: Akutní bronchitida

Poradna

V naší poradně s názvem SKVRNY POD JAZYKEM se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Josef Cervenak.

zdravim mam taky pod jazykem cervene vystouple vyrazky pri jidle to boli nebo pri spatnem pohybu jazyka nevym co to je ted kdyz ctu komentare mam strach .muzete mi poradit co by to mohlo byt? dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Jedině vyšetření může ukázat na příčinu vzniku vystouplé vyrážky na jazyku. Objednejte se u svého zubního lékaře a požádejte ho vyšetření jazyka. Jazyk patří do kompetence stomatologie.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Skvrny pod jazykem

Co je chronická obstrukční plicní nemoc

Je to dlouhodobé onemocnění, které postihuje převážně kuřáky, ale mohou onemocnět i lidé, kteří nikdy nekouřili. Pacient není schopen zvládnout fyzickou aktivitu jako dříve. Důvod potíží? Dlouhodobý vleklý zánět průdušek, při kterém dochází k vdechování vzduchu plného škodlivin ze smogu nebo z kouření, což tento zánět ještě více dráždí a prodlužuje.

 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Poradna

V naší poradně s názvem MODRE RTY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka Kavkova.

Jiz delsi dobu mam modre rty. Ale jen spodni a zevnitr. Jako by tam byly vystouple zily. Prosim o radu,jaka je pricina. Dekuji

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Nejčastější příčinou bývá hypoxie, což je nedostatečné okysličení organismu, jenž může být zaviněno několika faktory a každý z nich vyžaduje jinou léčbu. Přesné určení může provést buď praktický lékař a nebo lékař internista. Zastavte se proto v ordinaci některého z nich a zkonzultujte možné příčiny.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Modre rty

Chronická obstrukční plicní nemoc příznaky

Zahleněné plíce, které nedokáží poslat dostatek kyslíku do těla a to pak není schopno velké aktivity. Potíže s dýcháním jsou vázány na běžnou denní námahu. U pacientů nemocných chronickou obstrukční plicní nemocí se může objevit kašel, který může být i suchý, ale většinou bývá s vykašláváním hlenů. Spousta pacientů ale tyto první varovné příznaky chronické obstrukční plicní nemoci přehlíží a na nemoc se tak často přichází pozdě.
 

Zdroj: Chronická obstrukční plicní nemoc

Diskuze

V diskuzi MATERSKE ZNAMINKO se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Alena Horká.

Dobrý den,
Mám pihu jako větší znaménko na tváři ale zničeno nic se mi nějak zvětšilo.
Vypadá jako podebraný uhr.
Nesvědí ani nebolí ale je vystouplé a při doteku je tvrdé a citlivé.
Děkuji za radu.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Materske znaminko

Co je blefaritida?

Chronická blefaritida je časté zánětlivé onemocnění postihující okraje víček. Projevuje se jako přední nebo zadní blefaritida. Nerozpoznaná chronická blefaritida může způsobit vážné komplikace. Léčba je dlouhodobou záležitostí, která vyžaduje ze strany pacienta trpělivost. Zásadní roli hraje hygiena víček. Pokud zánět postihuje přední okraj víčka (kůže a řasy), nazývá se přední blefaritidou. Pokud postihuje zadní okraj víčka a Meibomovy žlázy, jedná se o zadní blefaritidu nebo meibomitidu. Chronická blefaritida je nejčastější onemocnění v praxi očního lékaře. Pro pacienta, ale občas i pro lékaře je těžko pochopitelné a frustrující pro svou chroničnost a obtížnost léčby. Právě proto často mnoho pacientů střídá oční lékaře a hledá uspokojivé řešení svého problému.

Zdroj: Blefaritida

Diskuze

V diskuzi CHRONICKÁ ZADNÍ RÝMA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Stanislava.

Dobrý den, chtěla bych poradit co použít na pálení v nose a horního patra. Sucho v nose již trvá delší dobu. Často trpím na zahlenění v krku, hustý hlen mi stéká do krku a nejde vykašlat. Rýmu, horečku ani kašel nemám. Tento stav již trvá delší dobu, někdy je to lepší a někdy horší. Používám bylinné čaje, diviznovou směs, tymiánovou směs. Antigenní testy na Covid negativní.
Do nosu si stříkám mořskou vodu. Zkoušela jsem i cibulový sirup.
Dýchám nosem.
Nevím zda to nemůže být i důvodem psychického stavu. V dnešní době se bojím Covidu a již několik let se starám o svoji 86 letou maminku. Nejdříve jsem k ní jen dojížděla a nyní již 2 roky bydlí s námi. Ohledně její péče jsem musela odejít do předčasného starobního důchodu.

Děkuji za radu.
Tvrdíková

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Elena.

Dobrý deň,
mala som takmer rovnaký problém. Nakoniec mi zistili alergiu na roztoče. Možno by ste sa mohli vyskúšat dat vypísať na alergológiu, aspoň vylúčite možnú príčinu.

Zdroj: diskuze Chronická zadní rýma

Průběh nemoci

Zpočátku u osob s chronickou obstrukční bronchopulmonální chorobou obvykle lze léčbou dosáhnout určitého zmenšení obstrukce dýchacích cest a výrazného zmírnění příznaků, dlouhodobá prognóza pacientů je však méně příznivá, onemocnění nelze vyléčit.

Zdroj: Chronická bronchitida

Diskuze

V diskuzi VYRAZKY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Eva.

Dobry den chtela bych se zeptat.Vnoucek ma na tvarich a zadickach vystouple cervene suche pupinky .Nesvedive ,ale odstrasujici.Doktorka ba koznim nevi.Dekuji moc za jazdou pomoc.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Vyrazky

Domácí léčba

  • Velmi vhodná je kurkuma, která zbaví pacienta zánětu průdušek.
  • Dalším kořením účinným při léčbě bronchitidy je zázvor, hřebíček a pepř.
  • Mezi další babské rady patří cibulová šťáva, které je velmi dobrým lékem na bronchitidu.

Zdroj: Chronická bronchitida

Zácpa a její léčba

Chronická zácpa se dá řešit systémově, protože z velké většiny se bude jednat o zácpu návykovou (habituální zácpa), která vzniká útlumem nebo vyhasnutím defekačního, respektive vyprazdňovacího reflexu. Výhodou je, že tento reflex lze nacvičit a není to vůbec složité.

Zdroj: Zácpa a její domácí léčba

Diskuze

V diskuzi OBLASTNÍ NEMOCNICE KOLÍN CELOSTNÍ MEDICÍNA se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivana Tomková.

Ročník 1945,potřebuji pravděpodobně vzájemně harmonizovat léky / chronická onemocnění/ Diabetes 1.typ,astma, hypertenze, Laydenský syndrom. Velmi děkuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Oblastní nemocnice Kolín celostní medicína

Příznaky nafouklého břicha

Tekutina v břiše způsobuje otoky, které mohou způsobit, že břicho bude stažené s velmi nepříjemným pocitem. Nafouklé břicho se často vyvíjí během několika týdnů, ale může se objevit i během několika dní.

Tekutina způsobuje tlak na jiné orgány v oblasti břicha a může vést k těmto pocitům:

  • oblečení je vám těsnější nebo potřebujete větší pásek;
  • nadýmání;
  • bolest břicha;
  • bolesti zad;
  • potíže s pohodlným sezením a pohybem;
  • ztráta chuti k jídlu;
  • špatné trávení;
  • zácpa;
  • potřeba často močit;
  • dušnost;
  • únava a slabost (únava);
  • cítit se nebo být nemocný.

Zdroj: Rakovina jater a nafouklé břicho

Poradna

V naší poradně s názvem RANKY PO DÁVNÝCH POPÁLENINÁCH se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Natálie.

Dobrý, den, chtěla jsem se zeptat, mám drobné popáleninky po klasických nehodách (opaření vodou, žehličkou lehce), některé mám už 2roky, ale na prstech mi třeba zůstalo malinké kolečko tmavší pleti někdy trošičku vystouplé. Vím, že bych hlavně měla být opatrnější, ale nejsou nějaké přípravky či babské rady, jak to zkusit nechat vymizet? To už ty skvrnky budu mít do konce života? Děkuju předem za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Ahoj Natálie, s jizvami po popálení je to podobné jako s tetováním, je to na celý život. Můžete jen zjemnit kontrast jizev po spáleninách pomocí chemického peelingu, tak zvaná exfoliace pleti. Chemický peeling dokáže narušit vrchní část pokožky a vyvolat její obnovení. Provádí se výlučně ve specializovaných studiích, protože je to nebezpečný zákrok a hrozí u něho nevratné poškození kůže, proto je třeba ho provést jen odborně!

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Ranky po dávných popáleninách

Příčiny blefaritidy

Chronická přední blefaritida je spojená s bakteriální infekcí, nebo se seborrhoickou dermatitidou. Zadní blefaritida (dysfunkce Meibomových žláz) je spojena s rosaceou, s alergií – atopií, s poleptáním oka, s puchýřnatými onemocněními. Všechny formy blefaritid, nejvíce zadní blefaritida, jsou kvůli poruše lipidové složky slzného filmu často spojeny se zvýšeným odpařováním slz a syndromem suchého oka.

Zdroj: Blefaritida

Příčiny a rizikové faktory

Chronická obstrukční choroba bronchopulmonální je významnou příčinou invalidizace a smrti. Úmrtnost na toto onemocnění, částečně také v důsledku stárnutí populace, stále stoupá. V USA je na 2. místě mezi příčinami invalidity po srdečních onemocněních. Rozedma plic je častější u mužů, u žen však patrně v souvislosti s častějším kouřením stoupá. Chronická astmatická bronchitida se mezi starými osobami vyskytuje stále častěji a je hlavní příčinou plicní nedostatečnosti u starších žen.

Předpokládá se, že rozedma plic vzniká působením enzymů, uvolněných z bílých krvinek při zánětu, na stěnu plicních sklípků. A právě při kouření dochází k neustálému uvolňování těchto enzymů z bílých krvinek. Při dostatečném vystavení se vlivu dráždivých látek, zejména cigaretového kouře, se u většiny lidí vyvine určitý stupeň chronické bronchitidy. Ve většině případů je tento zánět průdušek přímým následkem dráždění průdušek. Existují velké rozdíly ve vnímavosti průdušinek vůči vdechovaným dráždivým látkám. Za faktory určující vnímavost jsou považovány infekce v raném dětství nebo imunologické mechanismy. Astmatici jsou na kouření mimořádně citliví.

Zdroj: Chronická bronchitida

Popis nemoci

Akutní bronchitida je akutní zánět průdušek a průdušnice vyznačující se úplným uzdravením a obnovením funkce. Obvykle bývá mírná, u oslabených pacientů s chronickým plicním nebo srdečním onemocněním však bývá průběh závažný. Těžkou komplikací může být zápal plic.

Chronická (vleklá) bronchitida je chronický zánět průdušek spojený s dlouhodobým vystavováním se nespecifickým látkám dráždícím jejich sliznici, provázený hypersekrecí hlenu a některými změnami struktury průdušek. Je charakterizována chronickým kašlem s vykašláváním hlenu. Nejčastěji je spojena s kouřením cigaret, může však vzniknout i jako odpověď na alergizující látky u osob, které nejsou náchylné k astmatu. Chronická obstrukční bronchitida (bronchiolitida) je onemocněním malých dýchacích cest (průdušinek), které vede k významné neprůchodnosti (obstrukci) dýchacích cest. Často bývá spojena s příznaky chronické bronchitidy. Plicní rozedma (emfyzém) je zvětšení prostorů periferně od průdušinek, spojené s destruktivními změnami stěn plicních sklípků. Chronická astmatická bronchitida se vyznačuje významnou chronickou neprůchodností dýchacích cest u pacientů s astmatem, navzdory protiastmatické léčbě. Zpravidla jsou přítomny i příznaky chronické bronchitidy.

Tyto stavy se vyskytují často v kombinaci, a v jednotlivých případech bývá těžké rozhodnout, co je hlavní příčinou neprůchodnosti. Platí to zejména pro kombinaci chronické obstrukční bronchitidy a plicní rozedmy, často označované jako chronická obstrukční choroba bronchopulmonální. Je třeba pokud možno vždy odlišit osoby s chronickou astmatickou bronchitidou od pacientů se zúžením průdušek při rozedmě, protože průběh, prognóza a odpověď na léčbu se u nich výrazně liší.

Zdroj: Chronická bronchitida

Homeopatika

Na zadní rýmu jsou vhodné homeopatické léky: Ferrum phosphoricum 9CH a Kalium muriaticum 15CH.

U dětí se doporučuje od každého léku naředit po deseti granulích do decilitru vody, nechat rozpustit, promíchat nekovovou lžičkou a podávat 4x denně 1 lžičku. V noci při probuzení a při potížích dávku zopakovat. Každý den ráno takto nařeďte nový roztok a podávejte stejně po dobu potíží.

Zdroj: Chronická zadní rýma

Projevy

Dochází ke zvětšení břicha. Břicho může být tuhé, napjaté jako buben a špatně prohmatné, v takovém případě se mluví o tenzním ascitu. Pohmat a poklep bývají nebolestivé, při opakovaných stlačeních břišní stěny lze vyvolat vlnění břicha dané přítomnou tekutinou. Ascites má mnoho možných komplikací. Při ulehnutí může plné břicho stlačovat bránici a plíce a tím člověka dusit. Tekutina ascitu se může infikovat bakteriemi, které do ní přejdou přes střevní stěnu (spontánní bakteriální peritonitida). Samotná střeva uložená v dutině břišní bývají tekutinou v břiše stlačená, což vede k jejich ochabnutí a důsledkem je zácpa. Ve vzácnějších případech může být břicho tekutinou tak přeplněné a natlakované, že v nějakém slabším místě jeho stěna povolí, protrhne se a ascitická tekutina začne vytékat.

Zdroj: Příčiny zavodnění těla

Příznaky

Průvodními příznaky bývají teplota, bolest hlavy, pocit ucpaného nosu a nemožnost se pořádně vysmrkat. Při zadní rýmě dochází ke stékání hustého sekretu z nosu a vedlejších dutin nosních do hrtanu a hltanu, kde se při vyšetření dají najít tuhé kousky hlenu. Tím, jak hlen stéká do dýchacích cest a dráždí je, často dochází k záchvatům kašle a může se objevit i zápach z úst, zvracení a zalehlé uši. Občas se objevuje chrapot.

Zdroj: Chronická zadní rýma


Autoři obsahu

Bc. Jakub Vinš

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Marie Svobodová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP