Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Téma

JAK DLOUHO TRVAJÍ NÁVALY PO SKONČENÍ MENSTRUACE

OBSAH

Jak dlouho trvá

Přechod u ženy je individuální, záleží na typu obtíží, typu léčby, životním stylu a podobně. Akutní potíže, například typické návaly, u většiny žen vymizí v průběhu prvních tří až pěti let, nicméně část žen má tyto potíže až do velmi vysokého věku. Může je pociťovat i více než dvacet let po přechodu. Rovněž projevy chronického klimakterického syndromu mohou zasáhnout až ve stáří.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PRODLOUŽENÁ MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lea.

Dobrý den dnes jsem byla na injekci na zastavení menstruace. Nějaká hormonální. Je mi 48 let a mám cystu. Za jak dlouho injekce zabere. Dekuji

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Prodloužená menstruace

Slabá menstruace

Ani krátká menstruace nebo velmi slabá menstruace nejsou v pořádku. Mohou vám naznačovat zvýšenou funkci štítné žlázy či nemoc ledvin.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem SEX PŘI MENSTRUACI se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Ivanka.

Dobrý den. S přítelem jsem měla pohlavní styk v době menstruace. Při sexu došlo k úniku spermií. Je možné, že mohu otěhotnět?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

V době menstruace je vajíčko vypuzeno z dělohy a dostává se ven z těla. Čím déle od prvních příznaků menstruace, tím je menší šance na jeho oplození. Sama tedy zjistěte, jak dlouho od začátku menstruace došlo k po hlavnímu styku, a podle toho si odpovězte na svou otázku.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex při menstruaci

Jak dlouho větry trvají

Člověk, který jídlo hltá ve spěchu, spolyká kromě jídla i značné množství vzduchu, což plynatost přímo podporuje. Větry a nadýmání zapříčiněné dietní chybou většinou samovolně odezní. Jestliže větry neodcházejí, je nutná návštěva lékaře.

Zdroj: Zaražené větry

Poradna

V naší poradně s názvem KRVACENI PO MENSTRUACI A ŠPINĚNÍ se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Jiří.

Dobry den , měl jsem nechráněný sex s moji přítelkyní ihned jak ji skončila menstruace a o den později měla slabší krvceni a špinění . Muže být těhotná ? Nebo je to jen nějaký hormonalní výkyv či to značí něco v nepořadku . děkuji za odpověď

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Sex ihned po skončení menstruace nikdy nemůže vést k otěhotnění. Vajíčko, které bylo připraveno na oplodnění vyšlo během menstruace ven z těla ženy a to nové v prvních dnech není ještě připraveno. Slabší krvácení po menstruaci může být jen dozvukem předchozí menstruace, které bylo podníceno masáží dělohy během pohlavního styku s vámi.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Sex po menstruaci

Dlouhá menstruace v přechodu

Dlouhá menstruace v přechodu vyžaduje jediné, a to gynekologické vyšetření a popřípadě následnou kyretáž.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi JAK DLOUHO TRVA PŘECHOD U ŽENY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Iva.

Dobry den,je mi 48 roku a mám jit na operaci odstraněni dělohy a vaječniku z duvodu rodinné dědičnosti .byla jsem testovana na genetice.
Jak dlouho trva přechod u ženy.myslim když nastoupim na operaci a budu v přechodu ,tak za jak dlouho přestanou navaly,poceni atd?Nebo tyto přiznaky ani mit nemusim??
Děkuji za odpověď Iva

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Jak dlouho trva přechod u ženy

Dlouhá slabá menstruace

Dlouhá slabá menstruace může být projevem počátečního těhotenství, nebo se objevuje u děvčat, která začínají menstruovat. Je opravdu běžné, že v začátcích bývá menstruace slabá a dlouhá.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi ZLUTA STOLICE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Sara.

Dobry den mam strasne bolesti bricha jako bych mela menstruace mam ho nafoukle je to vazne hrozne, rano kdyz jsem byla na wc tak jsem mela zlutou stolici bolesti bricha trvaji zhruba 4 dny jde mi to i do zad vecer nemuzu spat strasne se potim a mam bolesti bricha kazdou chvily chodim na wc prosila bych o radu

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Zluta stolice

Příznaky začínajícího přechodu

Přechod u žen začíná postupnou ztrátou pravidelné menstruace. U všech žen nastávají změny v pravidelnosti menstruačního cyklu. Části žen se cyklus zkracuje a krvácení sílí, u části se prodlužuje interval mezi jednotlivými menstruacemi, až nakonec u obou skupin žen menstruace vymizí. Zhruba třetina žen má to štěstí, že jde o jedinou změnu tohoto období, zbytek v různé míře pocítí příznaky takzvaného klimakterického syndromu.

Příznaky se dají shrnout jako akutní a chronické

Problémy, které se označují jako akutní klimakterický syndrom, jsou zejména návaly horka a pocení. Dlouhodobé potíže spojené s chronickým klimakterickým syndromem vedou k závažným onemocněním.

Akutní klimakterický syndrom:

  • návaly horka, pocení (denní i noční), bušení srdce;
  • psychické potíže – nespavost, plačtivost, podrážděnost, úzkost, ztráta libida (sexuální touhy), změny nálady a sebevědomí, snížená rozhodnost a schopnost koncentrace, deprese.
Chronický klimakterický syndrom:
  • porucha růstu sliznice pochvy a močových cest;
  • osteoporóza (řídnutí kostí);
  • ateroskleróza (kornatění tepen);
  • rozvoj neurodegenerativních onemocnění (stařecká demence, Alzheimer, Parkinson, degenerace sítnice).

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Diskuze

V diskuzi PŘECHOD A DÉLKA MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie Čermáková.

Je mi 50 let.Příznaky přechodu se u mě projevují.Nyní menstruace trvá již
třetí týden.Předtím zkracující cvklus.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Přechod a délka menstruace

Menstruace dlouhá tři týdny

U takto dlouhé menstruace je vhodné ultrazvukové vyšetření. Je podstatné zjistit, jaká je sliznice při nepravidelném cyklu. Pokud se jedná o jednorázové krvácení, tak se většinou samo upraví, protože menstruace závisí na mnoha faktorech.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Diskuze

V diskuzi TRITICO A TŘEZALKA (TRITTICO A MERILIN) se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat na návaly v období přechodu trittico a třezalku? Od lékaře gynekologa mám trittico, beru 1/4 na noc, a dále užívám Merilin harmony - ploštičník s třezalkou. Můžu obojí? Beru to zatím 3 týden, nicméně návaly neustupují, četnost je stále stejná až 5x do hodiny ve dne, v noci. Co by mi ještě mohlo pomoci návaly zmírnit?
Je mi 54 let.
Děkuji za odpověď.

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Marie.

Dobrý den,
mohu současně užívat Trittico a Merilin Harmony (ploštičník + třezalka)?
Na zmírnění návalů - klimakterium - mi gynekolog předepsal to Trittico (na noc 1/4). Na návaly ještě užívám zmíněný Merilin harmony. Mohu to užívat současně ? Návaly stejně ale neustupují - zatím.
Díky za odpověď.

Zdroj: diskuze Tritico a třezalka (trittico a merilin)

Menstruace v přechodu

Nepravidelná menstruace jako signál přicházející menopauzy se vyhne asi jen 10 % žen. Je velmi neobvyklé, že se menopauza objeví u ženy ze dne na den, respektive z měsíce na měsíc tak, že najednou zmizí úplně. Přirozenější pro menopauzu je nenápadný vleklý nástup a různé symptomy, jako je nepravidelná menstruace, krvácení v menopauze, vynechání menstruace, čímž vlastně postupně nenápadně ženě oznamuje menopauza svůj příchod.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Poradna

V naší poradně s názvem SLABÉ ŠPINĚNÍ V MENOPAUZE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Helga Sabová.

Je mi 70 let,nikdy jsem v době menopauzy neslíbila ani nekrvacela.Nyni jsem začala slabě špinit,je prosím důvod k návštěvě gynekologa nebo k panice?
Děkuji
Sabová

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Cempírek.

Rozhodně návštěva gynekologa bude na místě. Pravidelné prohlídky na gynekologii i po skončení menstruace jsou důležité a mohou vám zachránit nebo prodloužit život. Choďte ke gynekologovi alespoň jednou do roka.

Zdraví Cempírek!

Zdroj: diskuze Slabé špinění v menopauze

Menopauzální index

Pro hodnocení závažnosti klimakterických potíží byl stanoven takzvaný menopauzální index, přičemž se hodnotí 10 příznaků syndromu: návaly horka, návaly potu, předrážděnost, poruchy spánku, závratě, poruchy soustředění, depresivní stavy, bolesti kloubů, bolesti hlavy, bušení srdce.

Dělení a bodování:

  • lehký syndrom – do 20 bodů
  • střední syndrom – do 35 bodů
  • těžký syndrom – více než 35 bodů

Zdroj: Výkyvy menstruačního cyklu

Diskuze

V diskuzi TRITTICO A MENSTRUACE se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Mirka.

dobrý den chci se zeptat jestli může mít trittico vliv na zpoždění menstruace?

Svou reakci k tomuto příspěvku přidal uživatel Světlana.

Trittico obecně neovlivňuje menstruaci.

Zdroj: diskuze Trittico a menstruace

Špinění týden po menstruaci

Špinění po skončení menstruace může být zcela fyziologické - spousta žen místo krvácení pouze špiní, často pak při užívání hormonální antikoncepce, kdy se krvácení stává obecně slabším. Pokud ale žena menstruuje normální intenzitou a následující měsíc po menzes pouze špiní, pak je nutné ověřit, zda se nejedná o těhotenství.

Zdroj: Co značí špinění

Diskuze

V diskuzi MENSTRUACE SILNÉ KRVÁCENÍ A KREVNÍ SRAZENINY se k tomuto tématu vyjádřil uživatel Lenka.

S nejprijemnosti v prechodu jsem se potykala dlouho nez jsem nasla něco co mi opravdu pomuze. :) Cervena jetel je nejlepsi.

Na tento příspěvěk jestě nikdo nereagoval. Chcete se k němu vyjádřit? Klikněte na tlačítko a budete moci vložit svůj komentář.

Zdroj: diskuze Menstruace silné krvácení a krevní srazeniny

Proměny cyklu v období přechodu

Menopauza – poslední menstruace; vzhledem k tomu, že menstruační cyklus v období přechodu bývá nepravidelný, lze o menopauze s jistotou hovořit až s odstupem 12 měsíců.

Perimenopauza – období okolo menopauzy, kdy dochází k největším hormonálním změnám. Obvykle to je období 2 až 3 let před menopauzou a asi 1 rok po ní. Často se v tomto významu používá pojem premenopauza, který je ovšem nepřesný, neboť znamená jen období před menopauzou. Pojem perimenopauza se tedy v současnosti doporučuje jako přesnější. Víceméně je synonymem termínu klimakterium.

Postmenopauza je období menstruačního a reprodukčního klidu, tedy od poslední menstruace až do konce života.

Všechny tyto fáze trvají několik let. Během nich organismus ženy prochází mnohými fyziologickými změnami. Pro středoevropskou populaci je průměrný věk menopauzy mezi 45. a 55. rokem života ženy. Dolní hranice fyziologické menopauzy je podle různých zdrojů udávána mezi 37. až 42. rokem života. Horní hranice doposud nebyla přesně určena. U žen, které začaly dříve menstruovat, je pravděpodobné, že také dříve přestanou. Klimakterické potíže se projevují okolo menopauzy u většiny žen, a to zhruba v 75 %. Závažnost klimakterických potíží se však může u každé ženy značně lišit. Asi 35 % žen trpí mírnými potížemi, 40 % středně závažnými a 25 % závažnými potížemi.

Zdroj: Dlouhá menstruace v přechodu

Špinění místo menstruace

Nepravidelná menstruace je odchylka od pravidelného cyklu ženy, který je ale pro každou z nás rozdílný. Za standardní menstruační cyklus se považuje cyklus v délce 28–31 dní, přičemž krvácení trvá 5 dní. Protože každá z žen má cyklus jinak pravidelný a trvající v jiné délce, tak pro každou i nepravidelnost znamená něco jiného. Společné pravidlo je, že pokud má žena několik po sobě následujících měsíců menstruaci trvající v jiné délce a jinak pravidelně než obyčejně, tak to označujeme za nepravidelnou menstruaci.

Nepravidelná menstruace v přechodu znamená:

  • opakující se nepravidelná perioda;
  • příliš častá perioda;
  • zmeškaná perioda;
  • změny v síle menstruace – špinění místo menstruace.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Jak u sebe poznat menopauzu

Přechod začíná tím, že menstruace se stává nepravidelnou, zároveň je i slabší a trvá i kratší dobu. Doba mezi jednotlivými cykly se obvykle prodlužuje, mění se i průběh menstruace, někdy může mít menstruace rychlý ale o to silnější průběh, někdy může trvat déle, ale být slabá. U každé ženy je to jiné. Společné mají jen to, že nakonec dojde k tomu, že se menstruace nakonec zcela ztratí, čemuž se říká menopauza. Během menopauzy se funkce vaječníků utlumuje.

Zdroj: Přechod u žen

Delší menstruace než obvykle

Dlouhá menstruace si žádá gynekologickou prohlídku s provedením sonografického vyšetření. Vhodné je podání vitamínu C, který by mohl krvácení zmírnit, ale důležité je skutečně gynekologické vyšetření, neboť lékař může nasadit vhodnou terapii na lékařský předpis dle svého zvážení. Obecně platí, že pokud stále při antikoncepci krvácíte, jistě to není normální, takže neodkládejte vyšetření.

Zdroj: Prodloužená menstruace

Bolestivá menstruace v přechodu

Pokud se objeví při menstruaci bolesti, je vhodné projevit pochopení, ale situaci zbytečně nedramatizovat. Jsou-li bolesti silné a neustávají, je rozumné navštívit lékaře. Cílem je odhalit, zda za bolestmi během menstruace nestojí jiný, vážnější problém. Psychické problémy mohou být příčinou bolestivé menstruace i u dospělých žen – stačí, když se dvakrát až třikrát po sobě objeví bolesti během menstruace, a každou následující menstruaci už pak žena očekává se strachem z další bolesti. Stejně negativně se pod tyto problémy podepisuje stres. Pokud je totiž člověk ve stresu, často se cítí, jako by měl stažené vnitřnosti, a to doslova.

Zdroj: Žena v přechodu a menstruace v přechodu

Je možný přechod ve 40

Výjimečně (v jednom procentu případů) dochází k nástupu klimakteria a vyhasnutí funkce vaječníků již před 40. rokem. V tomto případě je určitě vhodné vyhledat lékaře, protože ženy s takzvaným předčasným ovariálním selháním mají četné zdravotní problémy, vyšší riziko různých onemocnění i úmrtnost.

Menopauza nastává v případě, kdy se vyčerpá zásoba dozrávání schopných vajíček ve vaječníku ženy. Vajíčka se totiž vytvoří pouze na počátku nitroděložního vývoje plodu a nová již dále nevznikají, jen dozrávají. Jejich zásoba se tak jednoho dne vyčerpá. Ačkoliv poslední menstruace v životě ženy nastává průměrně mezi čtyřicátým devátým a padesátým prvním rokem, takzvané klimakterické potíže, mimo jiné nepravidelné krvácení, návaly horka a potu, nervozita nebo podrážděnost, se mohou začít objevovat již o šest až sedm let dříve.

Zdroj: Přechod u žen - příznaky


Autoři obsahu

Mgr. Světluše Vinšová

Mgr. Jitka Konášová


ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

 SiteMAP