Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Stravování při dně

 


Aktualizováno:

Výživa a dieta

U dny se dříve doporučovala značná dietní omezení, ovšem časy se mění a moderní pohled na dietu při tomto onemocnění také. Asi 4 % americké populace mají problémy s tímto onemocněním, u nás je tato choroba také na vzestupu. Naštěstí lze snížit bolestivé příznaky onemocnění právě prostřednictvím správných stravovacích návyků, o nichž se dozvíte v tomto článku.

Plánování jídelníčku

Plánování jídelníčku je při onemocnění dnou zaměřeno na výběr potravin s nízkým obsahem solí kyseliny močové, tedy purinů. Efektivita diety tak spočívá právě v omezení potravin, které obsahují vyšší množství purinů rozkládajících se v těle na kyselinu močovou, a zároveň poskytuje živiny, které pomáhají tělu odstranit kyselinu močovou z krve.

Samozřejmě, samotná dieta nemůže onemocnění vyléčit, ale jejím hlavním úkolem je snížení akutních záchvatů. Dobře vyvážená dieta rovněž může přispět k redukci váhy, což je velmi důležité, protože nadváha a obezita zvyšují riziko častých záchvatů.

Plánování jídelníčku se zaměřuje především na konzumaci ovoce, zeleniny, celozrnného pečiva a nízkotučných mléčných výrobků s občasným přídavkem dalších potravin. Prvním krokem dietního plánu je omezení purinů, které se nacházejí zejména v tučných rybách, červeném mase, v korýších a ve vnitřnostech. Velmi podstatné je také dodržovat pitný režim. Denně se doporučuje vypít kolem tří litrů vody, čaje nebo čerstvých neslazených džusů. Dehydratace je rizikovým faktorem pro dnavou ataku. Snažte se pít alespoň osm až šestnáct sklenic vody denně. Jeden až dvě skleničky vína mohou být v pořádku, ale ostatní alkohol by měly být zcela zakázaný.

Mléko a jiné mléčné výrobky mohou pomoci tělu eliminovat kyselinu močovou, ale měli byste se držet pouze těch s nízkým obsahem tuku, abyste minimalizovali příjem nasycených tuků. Pokud máte rádi kávu, máte štěstí. Nedávné studie zveřejněné v „American Journal of Clinical Nutrition“ o ztuhlosti kloubů a svalů, zjistily, že pití kávy snižuje výskyt dny u mužů a žen.

Nápoje s vysokým obsahem vitamínu C, například pomerančový džus, jsou také dobrou volbou pro jedince trpící dnou. Vždy si vybírejte 100% ovocné šťávy. Vyhněte se limonádám a jiným slazeným nápojům s vysokým obsahem fruktózy z kukuřičného sirupu. Uměle slazené dietní limonády by neměly mít na dnu žádný vliv.

Základ jídelníčku by měla tvořit zelenina, ovoce, mléko, mléčné výrobky, sýry, vejce a obiloviny. Maso se zařazuje jen v malém množství a doporučený způsob přípravy je vaření či dušení ve větším množství tekutiny.

Mnoho lidí se mylně domnívá, že kyselé potraviny přispívají k hromadění kyseliny močové v krvi, což se nezakládá na pravdě. Kyselé potraviny, včetně rajčat, pomerančů, citronů, nemají na onemocnění dny vůbec vliv, takže je do svého jídelníčku můžete klidně zařadit.

Příležitostně můžete do jídelníčku přidat i fazole. Pokud máte přijatelnou váhu a nemáte dnavý záchvat, můžete si občas dopřát dezert nebo bohaté hlavní jídlo bez obav ze zhoršení stavu.

Zcela ze svého jídelníčku však musíte vyřadit tyto pokrmy: vnitřnosti, sledě, ančovičky, makrely, tuňáka, garnáty, humra, droždí. Dále rafinované sacharidy, jako je například bílý chléb a bílá rýže, slazené potraviny s vysokým obsahem fruktózy kukuřičného sirupu a jídla typu rychlého občerstvení.

Obecně se dá říct, že je tato dieta založena hlavně na pravidelném přijímání potravy (minimálně 4x denně po malých porcích), dostatečném přísunu tekutin (minimálně 2 litry), zákazu přijímání jakéhokoli alkoholu, červeného masa, vnitřností a dalších potravin s vysokým podílem purinů. První dny po dnavém záchvatu by se měl jídelníček skládat především ze syrového ovoce a zeleniny. Zatímco některé druhy jsou velmi prospěšné, jiné mohou uškodit. Například mrkev obsahuje jen asi 2 mg purinů na 100 g, zelený hrášek však až 80 mg. Stejně je důležité vybírat mezi ostatními potravinami. Například kakaový prášek obsahuje až 1 800 mg purinů na 100 g, žitná nebo pšeničná mouka neobsahují puriny vůbec. Ovesné vločky naopak mají až 30 mg purinů na 100 g.

Jak je vidět, dietní omezení u tohoto onemocnění nejsou až tak drastická a i jedinci, kteří netrpí tímto onemocněním, mohou potenciálně těžit z této stravy a podpořit nemocného v rodině stejným jídelníčkem. Nicméně vzdát se milované potraviny může být obtížné a skličující, proto je dobré si jídlo plánovat, jíst častěji menší porce namísto jednoho nebo dvou velkých jídel denně zásobit organismus potřebnou energií, abyste se nemuseli uchylovat ke konzumaci problematických potravin, když máte hlad.

Recepty u onemocnění dnou jsou jednoduché a zdravé. Vychází ze zeleninového základu, což mnohým pravděpodobně změní tradiční způsoby vaření. Zkuste například vytvořit zahuštěnou polévku pomocí tyčového mixéru rozšleháním uvařené mrkve a sladkých brambory a přidáním kari a zázvoru na podpoření chuti polévky. Pokud máte chuť na maso a chcete minimalizovat jeho účinky, rozhodněte se pro kuře ochucené citronem, tymiánem a šalvějí, pečené na pánvi s nakrájenými brambory, tuřínem a mrkví. Tuřín je kořenová zelenina, podobná a blízce příbuzná vodnici. Tuřín vznikl jako kříženec hlávkového zelí a vodnice v neznámé době, ale první zmínka o tuřínu pochází z roku 1620. V následujících staletích se rozšířil po Evropě. Bulvy mají nasládlou, poněkud peprnou chuť. Konzumuje se vařený, v polévkách, omáčkách a přílohách, mladé bulvy jsou chutné i zasyrova. Na středním Slovensku se tradičně pěstuje žlutomasá odrůda známá pod názvem kvaka. Vaří se z ní prívarok, což je mléčná omáčka.

Pojďme se podívat i na další netradiční recepty.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Recepty

Polévka na indický způsob

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 hrnku nasekané šalotky, 3 hrnky na kostičky oloupané sladké brambory, 1 a 1/2 hrnku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce strouhaného zázvoru, 2 lžičky kari, 3 hrnky kuřecího vývaru bez tuku, 1/2 lžičky soli

Postup: Na rozpáleném tuku orestujte šalotku, přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vše restujte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte, dokud zelenina nezměkne, poté dochuťte solí. Poté polévku rozmixujte do hladka.

Waldorfský salát

Ingredience: 2 lžíce nízkotučné majonézy, 1 lžíce citronové šťávy, 2 malá jablka na kostičky, 1 hrnek červených hroznů bez pecek, 1/3 hrnku sušených brusinek, 1/4 hrnku nahrubo nasekaných vlašských ořechů, 1/4 hrnku tenkých plátků řapíkatého celeru, 8 listů hlávkového salátu

Postup: Smíchejte majonézu a citronovou šťávu ve středně velké míse. Přidejte jablka, hrozny, brusinky a dobře promíchejte. Přidejte ořechy a celer a opět promíchejte. Salát podávejte na lůžku 2 salátových listů. Salát může být v chladu až 2 hodiny před podáváním.

Vegetariánský sendvič

Ingredience: 1 lžička olivového oleje, 2 plátky malého lilku, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky čerstvě mletého černého pepře, 1/4 hrnku kozího sýra, sendvičové pečivo, 2 plátky rajčete, 1 hrnek rukoly, sůl, pepř

Postup: Předehřejte troubu na 275 °C. Potřete lilek olejem a orestujte ho 5 minut po každé straně, poté posypte solí a pepřem. Do rozehřáté trouby dejte rozpéct rozkrojené pečivo, které jste naplnili kozím sýrem. Po rozpečení vyjměte z trouby a na každou polovinu pečiva se sýrem dejte 1 plátek restovaného lilku, plátek rajčete a rukolu a podávejte.

Rajčatová bruschetta

Ingredience: 1/2 hrnku nasekaných rajčat, 1 lžíce nasekané čerstvé bazalky, 1 lžíce vypeckovaných zelených oliv, 1 čajová lžička kapary, 1/2 lžičky balzamikového octa, 1/2 lžičky olivového oleje, 1/8 lžičky mořské soli, čerstvě mletý černý pepř, 3 stroužky česneku, 4 plátky francouzské bagety

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Bagety nakrájíme našikmo a jemně mázneme olejem, pokud máte, tak stříkněte sprejem, plátky bagety uspořádejte v jedné vrstvě na plech s pečicím papírem. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 4 minut z každé strany. Na takto připravenou bagetu dáme část utřeného česneku a připravenou směs. Rajčata a olivy nakrájejte na drobné kostičky, bazalku najemno nasekejte a spolu se solí, pepřem, balzamikem a kapary důkladně, ale zlehka promíchejte. Na závěr přidejte prolisované stroužky česneku. Drobnou změnou může být, že chleby zprudka opečete na pánvi na olivovém oleji a pak už nepotíráte, ale rovnou na ně dáte rajčatovou směs. V zimě může být problém sehnat čerstvou bazalku. Protože v receptu ji nelze nahradit tou sušenou, použijte místo ní bazalkové Pesto alla Genovese, a to 1 až 2 lžičky.

Citronové kuře

Ingredience: 2 citrony na tenké plátky, 6 lístků čerstvé šalvěje, 1 kuře, 3 čajové lžičky olivového oleje, 1 pastinák, 2 střední mrkve, 1 tuřín, 300 g brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte troubu na 200 °C. Umístěte 6 plátků citronu a lístky šalvěje pod kůži kuřete. Zbývající citron dejte do dutiny kuřete. Svažte nohy k sobě provázkem a zastrčte pod křídla. Nalijte lžičku oleje přes kuře. Dejte kuře do pekáče a pečte v dolní třetině trouby po dobu 1 hodiny. Přeneste kuře na prkénko a nechte uležet cca 15 minut. Mezitím očistěte kořenovou zeleninu a nakrájejte na kousky. Promíchejte s bramborami v pekáči a přidejte zbývající olej a tymián. Pečte za občasného míchání po dobu 45 minut doměkka. Odstraňte z kuřete kůži a citrony a kuře naporcujte na 4 díly, které podávejte se směsí brambor a zeleniny.

Salát s kachnou

Ingredience: 1 lžíce sherry octa, 4 červené pomeranče (3 rozřezané, asi 1 hrnek), jeden džus (asi 1/4 hrnku), 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 malé konfitované kachní stehno bez kosti a kůže (asi 3/4 šálku), 6 hrnků smíšené zimní zeleniny s čekankou a špenátem, 1/4 hrnku nasekaných opražených lískových ořechů

Postup: V misce smíchejte ocet, pomerančovou šťávu, hořčici, olej a dobře prošlehejte metličkou. Dochuťte solí. Ve velké míse smíchejte nadrobno nakrájené kachní maso, zimní zeleninu, čekanku, špenát, lískové ořechy a pomeranč. Směs polijte zálivkou a podávejte s celozrnnou bagetou.

Pikantní špagety

Ingredience: 200 g špaget, 1 lžička chilli omáčky, 2 lžičky olivového oleje, 2 stroužky česneku, 4 šálky nastrouhané cukety, 3/4 lžičky soli, 1/4 lžičky černého pepře, 2 lžíce nastrouhaného parmazánu

Postup: Uvařte těstoviny dle návodu, vynechte sůl a olej. Na pánvi rozehřejte olej, přidejte chilli omáčku a česnek. Restujte asi 1 minutu. Poté přidejte nakrájenou cuketu a za stálého míchání restujte přibližně 4 minuty. Uvařené a teplé těstoviny promíchejte s cuketovou směsí, kterou jste dochutili pepřem a solí. Povrch těstovin posypejte nastrouhaným parmazánem.

Rozmarýnové brambory

Ingredience: 1 kg červených brambor, 2 lžíce nasekaného čerstvého rozmarýnu, 3 stroužky česneku, 1 lžíce olivového oleje, 1/2 lžičky cibulového prášku, 1/4 lžičky soli, ¼ lžičky pepře

Postup: Předehřejte troubu na 250 °C. Ve velké míse smíchejte pečlivě očištěné, neoloupané a na měsíčky pokrájené brambory a zbylé ingredience. Položte brambory na plech vyložený pečicím papírem a pečte cca 25 minut. Takto upečené brambory podávejte ještě teplé.

Vanilkový pudink

Ingredience: 2 a 1/2 hrnku odtučněného mléka, 1 vanilka podélně rozříznutá, 3/4 hrnku cukru, 3 lžíce kukuřičného škrobu, 1/8 lžičky soli, 2 velké žloutky, 4 lžíce másla

Postup: Mléko dejte do hrnce společně se semeny vanilky a přiveďte k varu. Cukr, sůl a kukuřičný škrob promíchejte a vmíchejte žloutky. Postupně do této směsi za stálého míchání přidejte horké mléko. Poté směs vraťte do hrnce a znovu přiveďte k varu za stálého míchání. Vařte cca 1 minutu. Odstavte a přidejte máslo. Opět stále míchejte, dokud se máslo nerozpustí. Takto připravený pudink poté naservírujte do mističek, zakryjte fólií a dejte do chladu.

Tip: Arašídový pudink: Vynechte vanilku, sůl a máslo; vmíchejte 1/4 hrnku arašídového másla se sníženým obsahem tuku a postupujte dle návodu víše.

Tip: Kokosový pudink: Vynechte vanilku a 3/4 hrnku mléka, které nahraďte 3/4 hrnku lehkého neslazeného kokosového mléka. Vynechte máslo, vmíchejte 1/2 hrnku opékaných slazených kokosových vloček a postupujte dle návodu výše.

Broskvovo-jahodové překvapení

Ingredience: 1 hrnek čerstvých jahod (nebo ostružin, malin, případně jejich kombinace), 2 lžíce medu, 1 polévková lžíce čerstvé citronové šťávy, 1 polévková lžíce Grand Marnier (nebo jiné šťávy), 2 broskve, 2 hrnky odtučněné vanilkové zmrzliny

Postup: Smíchejte plody, med, citronovou šťávu a Grand Marnier (pokud používáte) a vše rozmixujte na hladké pyré. Sceďte přes jemné síto do mísy. Položte 4 broskvové plátky na každý ze 4 dezertních talířků, přidejte 1/2 hrnku zmrzliny a pokapejte kopečky zmrzliny připravenou omáčkou.

Košíčky

Ingredience: 1 balíček lineckého těsta (kupované nebo doma vytvořené), 1 balení odtučněného tvarohu, 1/4 hrnku cukru, kůra z 1 pomeranče, 1/2 lžičky vanilkového extraktu, čerstvé maliny

Postup: Předehřejte troubu na 250 °C. Připravte si muffinové formičky a vymažte je tukem. Rozdělte těsto do formiček a vytvarujte do tvaru formičky s volným středem. Dejte na 11–12 minut péct dozlatova. Pomocí elektrického mixéru ušlehejte tvaroh s cukrem a pomerančovou kůrou. Směsí naplňte vychladlé košíčky a ozdobte čerstvými malinami.

Dýňové placičky

Ingredience: 1/2 hrnku kompotované dýně, 1/2 hrnku nízkotučného vanilkového jogurtu, ¼ lžičky jedlé sody, 1 velký žloutek, 1/4 hrnku hladké mouky, 4 velké bílky, 1/4 lžičky soli, javorový sirup nebo med

Postup: Ušlehejte dýně, jogurt, jedlou sodu, žloutek a mouku. Vyšlehejte bílky se solí a přidejte potupně do dýňové směsi. Na mírném ohni rozehřejte velkou nepřilnavou pánev, potřenou zlehka olejem. Na pánvi pomocí lžíce tvarujte placičky a opékejte. Otočte, když jsou placičky pokryty bublinami a okraje jsou mírně hnědé (asi 3 minuty na každé straně). Hotové placičky pokapejte sirupem nebo medem.

Ovocné cornflakes

Ingredience: 2 hrnky kukuřičných lupínků, 1 hrnek nízkotučného mléka, 1 hrnek čerstvých nebo zmražených lesních plodů

Postup: Nasypejte kukuřičné lupínky do misky, zalijte mlékem a přidejte připravené ovoce.

A co vy? Jaké netradiční recepty připravujete pro sebe či své blízké, kteří trpí tímto onemocněním? Pochlubte se s nimi.

Autor: © svevi
Foto:
© Baileynorwood

odkaz na článek

. Stravování při dně [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS