Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Strava při chronickém onemocnění ledvin

 


Aktualizováno:

Výživa a dieta

Dodržování diety při chronickém onemocnění ledvin se řídí jasnými pravidly a vyžaduje, aby si pacient osvojil některé základní vědomosti. Správná strava a výběr tekutin mohou pomoci zpomalit chronické onemocnění ledvin. Některé potraviny jsou vhodnější pro ledviny než ostatní. Níže uvedené tipy vám pomohou při sestavení jídelníčku.

Tipy krok po kroku

Ledvinná dieta je přizpůsobena na míru potřebám jednotlivých pacientů. Liší se strava určená pacientům na hemodialýze, na peritoneální dialýze, dieta u nedostatečnosti funkce ledvin bez nutnosti dialyzační léčby. Všechna dietní opatření musí být vždy pečlivě přizpůsobena konkrétnímu pacientovi v závislosti na ostatních přidružených chorobách a na stupni snížení ledvinných funkcí (terapie šitá na míru).

Krok 1

Vyberte si potraviny s nižším obsahem solí a sodíku. Vaše strava by měla obsahovat méně než 2 300 mg sodíku každý den.

Krok 2

Jezte správné množství a správné typy bílkovin. Bílkoviny pomáhají chránit ledviny.

Krok 3

Vyberte si potraviny, které jsou zdravé pro vaše srdce. Omezením tuku chráníte také ledviny a cévní systém.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Správná strava

Vyberte si potraviny, které obsahují málo soli a sodíku. Častěji si kupujte čerstvé potraviny, protože sůl se často přidává do mnoha balených potravin. Používejte rovněž dochucovadla bez obsahu sodíku a soli a jako koření používejte raději bylinky. Vždy kontrolujte štítek nutričních hodnot na obalech, převážně množství sodíku. Denní hodnota ve výši 20 % nebo více znamená, že potravina má vysoký obsah sodíku. Zkuste i jiné verze potravin, například zmrazené maso. Konzervovanou zeleninu, fazole, maso, ryby vždy před konzumací opláchněte pod vodou.

Správné druhy bílkovin

Jezte malé porce bílkovin. Protein se nachází v potravinách z rostlin a živočichů. Promluvte si se svým dietologem o tom, jakou správnou kombinaci bílkovin pro vás zvolit. Mezi živočišné bílkoviny patří: vejce, maso, ryby, mléko a mléčné výrobky. Mezi rostlinné bílkoviny patří: luštěniny, sója, oříšky a obiloviny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zdravé potraviny pro srdce

Potraviny připravujte pomocí grilování a pečení namísto fritování. Potraviny vařte v nádobách s nepřilnavým dnem, na vaření použijte olej ve spreji nebo malé množství olivového oleje místo másla. Před přípravou pokrmu maso upravte ořezáním tuku a před jídlem odstraňte kůži z drůbeže. Mezi potraviny dobré pro vaše srdce patří: libové maso, drůbež bez kůže, ryby, luštěniny, zelenina, ovoce, nízkotučné mléko, jogurty, sýry.

Potraviny s nižším obsahem fosforu

Při chronickém onemocnění ledvin dochází ke zpomalení jejich činnosti, takže budete muset jíst potraviny, které mají nižší obsah fosforu a draslíku. Lékař by měl používat laboratorní testy a sledovat jejich hodnoty. Většina balených potravin obsahuje mimo jiné také fosfor, takže sledujte i jeho hodnoty – najdete je na štítících jednotlivých potravin přímo pod názvem fosfor nebo pod zkratkou „phos“. Některá čerstvá masa a drůbež mohou také obsahovat fosfor. Požádejte řezníka, aby vám pomohl vybrat čerstvé maso bez přidaného fosforu. Mezi potraviny s nižším obsahem fosforu patří: čerstvé ovoce a zelenina, chléb, těstoviny, rýže, neochucené rýžové mléko, kukuřice a obiloviny. Mezi potraviny s vyšším obsahem fosforu patří maso, drůbež, ryby, otruby a ovesné vločky, mléčné výrobky, fazole, čočka, ořechy.

Příliš mnoho fosforu v krvi způsobuje odvápnění kostí a poškození krevních cév.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Potraviny se správným obsahem draslíku

Vybírejte si i potraviny, které mají správné množství draslíku. V náhražkách soli může být také velmi vysoký obsah draslíku. Přečtěte si vždy štítek na potravině a zkontrolujte, zda výrobce používá náhražky soli. Před konzumací pod tekoucí vodou opláchněte konzervované ovoce a zeleninu.

Mezi potraviny s nízkým obsahem draslíku patří: jablka, broskve, mrkev, zelené fazolky, bílý chléb a těstoviny, bílá rýže, neobohacené rýžové mléko, vařená rýže, vařená pšenice. Mezi potraviny s vyšším obsahem draslíku patří: pomeranče, banány, brambory, rajčata, hnědá a divoká rýže, hnědé obiloviny, mléčné výrobky, celozrnný chléb a těstoviny, fazole a ořechy.

Rovněž česnek a cibule jsou vhodnými potravinami při ledvinné dietě, mají totiž nízký obsah sodíku a vykazují antioxidační a protizánětlivé účinky. Navíc čerstvá cibule má nízký obsah draslíku.

Autor: © svevi
Foto:
© Protect Edu

odkaz na článek

. Strava při chronickém onemocnění ledvin [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu strava

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS