Stopový prvek železo

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 20.4.2013

Železo je nejdůležitějším stopovým prvkem pro lidský organismus. Ze 4 až 5 mg, které jsou přítomny v těle, cirkuluje asi 80 % železa v krvi. Železo je součástí červeného hemoglobinu, což je krevní barvivo, které se nalézá v červených krvinkách. Železo zajišťuje dopravu kyslíku z plic do buněk a má výrazný vliv na duševní a tělesnou výkonnost. Kromě toho je tento stopový prvek důležitý pro tvorbu enzymů, podílí se na metabolismu a imunitním systému.



Charakteristika železa

Železo je důležité pro transport kyslíku v krvi, fyzickou výkonnost, dodávky elektrolytu, imunitní systém. Optimální denní příjem železa činí u žen 1,2 až 1,5 mg, u mužů 1 mg. Průměrná denní dávka železa je obsažena v:

  • 300 až 400 g masa
  • 400 g žitného chleba
  • 350 g špenátu
  • 100 g dýňových semen

Nedostatek železa způsobuje únavu, anémii, imunitní deficit, suchou kůži a vlasy, popraskané koutky úst, lámavé vlasy, rýhy na nehtech. Zdrojem železa je maso (vnitřnosti, především játra), celozrnné obiloviny, pšeničné otruby, proso, ořechy a semena, sezamová semínka, kakao a čokoláda.


Příznaky nedostatku železa

Pokud tělu chybí železo, může to vést k anémii, může být oslabena duševní nebo fyzická výkonnost. Také je ovlivněn imunitní systém. Vnějšími příznaky pak bývají suchá kůže a vlasy, bledé a rozpraskané rty. Nejčastěji postiženy bývají ženy. Ale k nedostatku může dojít dokonce i u sportovců, kteří mají zvýšenou potřebu železa. K posílení deficitu dochází vzhledem k nedostatečné a málo vyvážené stravě. Lidé, kteří jsou vegetariány a nejedí maso, mají rovněž potíže při dodržení každodenních zásob železa. Nedostatek tohoto stopového prvku může být snadno neutralizován doplňky stravy.

Zdroje železa

Nejbohatším zdrojem železa je maso a masné výrobky. Tělo přijímá železo z těchto potravin bez další konverze. Velké množství je také ve vaječných žloutcích, ale bohužel i hodně cholesterolu. Obilí, ořechy a semena obsahují větší množství tohoto stopového prvku. Pro cílené dodávky železa jsou užitečné pšeničné otruby, dýňová a sezamová semínka. Zelenina a ovoce mají nízký obsah tohoto stopového prvku. To platí i pro špenát, kterému je přisuzován – pouze kvůli nedorozumění – vysoký obsah železa. Absorpce železa je silně ovlivněna různými potravinami. Vitamín C má například pozitivní vliv na vstřebávání železa. Taniny obsažené v čaji, vínu, kávě, sójových výrobcích, fosfátu a některých analgetikách naopak brání ukládání železa.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Doodledoo

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Stopový prvek železo [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-04-20. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Červená pleť z nedostatku železa

(Melania 29.7.2014 11:02)

Neviete prosím, či možem mať červenú pleť z nedostatku železa? Jedná sa hlavne pred menzesom. Ď


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS