Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Stopový prvek jód

 


Aktualizováno:

Doplňky stravy a léky

Obrovský význam jódu je dobře znám. Proto je také tento stopový prvek přidáván do kuchyňské soli, aby se zabránilo jeho nedostatku. Jód je základním stavebním prvkem pro hormony, které jsou důležité pro růst a vývoj organismu. Štítná žláza spotřebuje asi 80 % denního příjmu jódu.

Charakteristika jódu

Jód je důležitý pro štítnou žlázu, růst a vývoj těla. Optimální denní příjem jódu představuje 0,2 mg. Průměrná denní dávka jódu je obsažena v:

  • 90 g tresky
  • 100 g lososa
  • 120 g platýse
  • 1,8 kg mrkve

Tyto potraviny působí proti nedostatku, ale každodenní výživa by měla zahrnovat rovněž jodizovanou sůl. Nedostatek jódu způsobuje růstové a vývojové onemocnění, zvětšení štítné žlázy. Zdrojem jódu jsou mořské ryby, mořské řasy a jodizovaná sůl.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Příznaky nedostatku jódu

Německo je jednou z oblastí s velkým nedostatkem jódu. Zejména v Alpách se jód dříve přítomný v půdě ztrácí. To je také důvod, proč je i nízký obsah jódu v rostlinných potravinách. Nedostatek jódu však vede k růstovým a vývojovým poruchám. Mezi běžně pozorované příznaky nedostatku jódu patří zvětšená štítná žláza (struma, vole). Jako prevence těchto problémů se doporučuje konzumace jódu prostřednictvím jodizované soli nebo potravinových doplňků.

Zdroje jódu

Přírodním zdrojem jódu jsou mořské ryby žijící přirozeně v mořské vodě, kde vstupují do potravinového řetězce. Jód je obsažen i v zelenině, ale jen v nízké koncentraci, která není dostatečná. Velmi vysoké množství jódu obsahují mořské řasy, které se používají v asijské kuchyni, a tak by neměly být konzumovány ve velkém množství.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© 4028mdk09

odkaz na článek

. Stopový prvek jód [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.



Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS