Ricinový olej na pokožku

Zdravá kosmetika

Zveřejněno dne 30.7.2013

Ricinový olej je rostlinný tuk, který se získává ze semen ricinové rostliny. Botanický název této rostliny je Riccinus communis. Ricinový olej může být bezbarvý nebo slabě světlý. Obrovskou výhodou jsou léčebné vlastnosti, díky kterým je ricinový olej tolik známý. Nejčastěji se používá na zácpu, protože má blahodárný projímavý účinek. V dnešní době se nejčastěji ricinový olej používá na pokožku (vnější použití). Nemá žádné dráždivé účinky, naopak je velmi uklidňující a chrání pokožku. Z tohoto důvodu je nejčastěji využíván k léčbě mnoha kožních onemocnění. Dalo by se říci, že se jedná o všelék na kožní problematiku. Pravidelné používání ricinového oleje zabraňuje i předčasnému stárnutí kůže nebo tvorbě vrásek.



Ricinový olej

Za studena lisovaný ricinový olej pochází z rostliny zvané ricinovník – skočec obecný. Plodí velmi zajímavé tygrované plody připomínající kaštany. Původem jde o okrasnou rostlinu z tropů, u nás se pěstuje pro své regenerační a hojivé účinky s využitím ve farmaceutickém a kosmetickém průmyslu při výrobě mýdel, parfémů, dále také při výrobě maziv, brzdových kapalin, inkoustů, barviv a nátěrových hmot, používá se rovněž do plastů a vosků a v některých zemích i do pohonných hmot. Semena ricinovníku jsou jedovatá, přesto mají pro lidské tělo blahodárné účinky. Ve velice slabé koncentraci je lze použít pod dozorem lékaře jako silné projímadlo.


Funkce ricinového oleje

Ricinový olej díky své nízké molekulové hmotnosti proniká hluboko do pokožky. Je tak vysoce účinný, ale zároveň šetrný k pokožce. Přitom dochází k doplnění živin, které jsou důležité pro pokožku. Veškeré tyto živiny jsou obsažené právě v ricinovém oleji. Ricinový olej obsahuje například vitamín E, antioxidanty, mastné kyseliny (kyselina ricinolejová, kyselina olejová, linolová). Veškeré tyto kyseliny, vitamíny a antioxidanty mají protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti.

Péče o pokožku

Ricinový olej se používá k výrobě řady kosmetických přípravků. Využívají se jeho promašťující a hydratační vlastnosti. Čistý ricinový olej se aplikuje na vysušenou a poškozenou pokožku, napomáhá hydrataci a regeneraci, zjemňuje pokožku. Pro vysokou viskozitu se však v přímé aplikaci na tělo často ředí jemnějšími oleji, které pomáhají jeho vstřebatelnosti. Doporučuje se ho kombinovat například s panenským dýňovým olejem s vysokým obsahem zinku. Ten mastný ricinový olej zjemní, obohatí o cenné minerály a vitamíny, zároveň mu dodá tmavší odstín. Ricinový olej je účinný také pro zpomalení tvorby vrásek. Dá se použít jako regenerační pleťová maska. Aplikuje se proti vráskám na oblast krku a dekoltu. Ricinový olej se uplatňuje také při odstraňování pigmentových skvrn na pokožce.


Hojivé účinky ricinového oleje

Díky regeneračním schopnostem se ricinový olej využívá při hojení jizev, podporuje a urychluje hojicí proces. Ricinový olej také dokáže stimulovat lymfatický systém, toho se využívá při léčbě některých druhů bradavic. Ricinový olej je také prospěšný vlasům, řasám, obočí nebo nehtům. Využívá se zejména jeho schopnost stimulovat růst vlasů a řas.

Ricinový olej na vlasy, pleť, nehty, obočí a řasy

V tradičním lidovém léčitelství se ricinový olej používá jako zábal na vlasy při potížích s padáním vlasů nebo obočí a k jejich posílení. Dále je ricinový olej dobrý na promaštění suché pokožky, k posílení řas a jejich růstu, dále na lámavé a třepící se nehty a také na obočí. Používá se k regeneraci pokožky a problematické pleti, na pleť se sklonem k pigmentaci. Některé ženy se s ním odličují, ale chce to cvik, protože olej je hustší, případně je možné ho naředit jiným olejem. Uplatňuje se také na olejové zábaly při potížích s klouby a svaly. Je bezbarvý, téměř bez vůně, zato se vyznačuje svou na olej nezvyklou hustotou a mazlavostí.

Vlasy

Na vlasy se aplikuje ricinový olej ve formě zábalů nebo se vtírá ke kořínkům. Do vlhkých vlasů a na pokožku hlavy vetřete ricinový olej, vlasy zabalte do igelitu, poté přikryjte ručníkem, uvažte do turbanu a nechte působit asi 15–30 minut. Poté důkladně umyjte jemným šamponem nebo jádrovým mýdlem. Je možné si udělat také zábal z vaječného žloutku a ricinového oleje. Vše se našlehá a nanese na vlasy, nechá se působit asi půl hodiny pod igelitem, navrch dejte ručník. Poté je třeba vlasy důkladně umýt. Několik kapek lze použít i přímo na suché vlasy pro jejich oživení a na suché konečky. Roztřepené konečky vlasů se zaobalí a při správné aplikaci nejsou vlasy mastné, ale vypadají bohatší. Ricinový olej se dle tradičního lidového léčitelství tedy využívá nejen k péči o drsnou a suchou pokožku, ale i při problémech s vlasy a padáním vlasů.

Řasy

Na řasy aplikujte ricinový olej kartáčkem z nepoužívané (omyté) řasenky nebo vatovou tyčinkou ke kořínkům řas. Pravidelné používání ricinového oleje může dle tradičního lidového léčitelství podporovat růst a zhoustnutí řas. Pozor, u citlivých osob může dojít k nečekané reakci, proto před samotnou aplikací raději vyzkoušejte ricinový olej na menší části pokožky. Aplikujte navečer.

Jiné využití

Ricinový olej lze využít také na obočí. V tradičním lidovém léčitelství se používá pro posílení růstu a zhoustnutí obočí. Dále je možné aplikovat ricinový olej na nehty – nejlépe na noc – pro jejich regeneraci a zpevnění, můžete si udělat i zábal na ruce (natřít olejem a asi na půl hodiny navléknout bavlněné rukavice). Olej můžete nahřát. Přispívá i k vyhlazení a čištění pleti. A nezapomeňte rovněž na ricinové zábaly při bolestech kloubů a svalů, kdy ricinový olej pomáhá při bolestech, ale také velice příznivě ovlivňuje a stimuluje lymfatický systém.


Výhody ricinového oleje

  • Používá se proti plísňovým infekcím kůže, zamezuje růstu plísní, je účinný proti svědění.
  • Velmi účinný je v péči o nehty, které jsou popraskané z důvodu plísňové infekce. Aplikace ricinového oleje na nehty se doporučuje na noc.
  • Ricinový olej je užitečnější než komerční pleťové vody. Často se používá pro dosažení jemné, hladké a lesklé pleti po holení.
  • Ricinový olej obsahuje vitamín E a další antioxidanty, takže při pravidelné aplikaci zvyšuje proces hojení drobných poranění, jako jsou povrchové popáleniny prvního stupně, oděrky nebo škrábance.
  • Ricinový olej obsahuje mastné kyseliny, které jsou vhodné při léčbě omrzlin.
  • Pravidelná aplikace ricinového oleje je vhodná na suchou pleť. Doporučeno je jeho používání přímo po koupeli. Zároveň se jedná o levnější a účinnější produkt, než jsou některé komerční krémy určené na hydrataci.
  • Často se používá na popraskané paty a chodidla.
  • Také může být použit na popraskané ruce nebo rty, protože obnovuje jejich vlhkost a jemnost.
  • Má velmi dobré výsledky při léčbě kuřích ok, bradavic nebo mateřských znamének.
  • Ricinový olej je zároveň vhodný na odstraňování tmavých kruhů pod očima, ale také na léčbu opruzenin u kojenců.

Dostupnost ricinového oleje

Ricinový olej se dá běžně zakoupit jako ředěný přípravek k zevnímu užití. Tady lze ricínový olej koupit ricinový olej cena.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Schnobby

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Ricinový olej na pokožku [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-07-30. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 67 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS