Reishi

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 3.3.2016

Reishi je na první pohled nepříliš zajímavá houba. Ovšem zdání klame, tato pěkná, jakoby nalakovaná houba má fantastické léčivé schopnosti. Vyrůstá z kořenů a pařezů listnáčů, vzácně i jehličnanů. Plodnice nelze bohužel konzumovat přímo, protože jsou velmi tvrdé a dřevnaté konzistence. V medicíně, obzvlášť v té čínské, se tato houba využívá v podobě sirupů a tinktur. V čínských nemocnicích podávají pacientům extrakt z houby ve formě sirupu jako součást léčby při nejrůznějších onemocněních.



Zkušenosti s reishi

Číňané reishi považují za cennější než ženšen. Nejvíce účinných látek má červená reishi, která se pěstuje 12 měsíců na dlouhých dubových kmenech. V Číně a Japonsku je schválena nejen pro podpůrnou léčbu rakoviny. Pomocí reishi lze zvýšit vitalitu, posílit srdce proti vlivům stresu, povzbudit imunitní systém, zvýšit výkonnost, do krve přivést více kyslíku, a to všechno bez vedlejších účinků. Reishi má vysoký obsah léčivých látek. Všechny účinné látky nebyly ještě zcela analyzovány. U většiny z nich však už byly provedeny klinické zkoušky, které potvrdily jejich účinnost. Nejdůležitější roli vzhledem k farmakologickým vlastnostem sehrávají betaglukany a triterpény. K tomu, aby byl lék z reishi účinný, je zapotřebí splnit dva základní předpoklady. Tím prvním je správné pěstování, tím druhým pak způsob zpracování houby.

Reishi se začala pěstovat teprve od sedmdesátých let minulého století. Až do roku 1960 nebyla prakticky vůbec předmětem vědeckých studií. Hlavním problémem byl právě nedostatek standardizované houby nutné k seriózním vědeckým pokusům. Existuje totiž velké množství druhů těchto hub a každý má jiné množství účinných látek. Nejkvalitnější je asi red reishi – červená reishi. Obsah účinných látek se navíc mění podle věku houby. Krátkodobé (několikaměsíční) pěstování určitě potřebnou kvalitu nezaručí. Tu ovlivňuje i čistota prostředí a na čem se houba pěstuje. Není tedy reishi jako reishi. Pěstitelů kvalitních a na účinné látky bohatých hub tedy není mnoho.

Kvalitu reishi dokazuje například i množství polysacharidů ve výrobku. Pokud množství polysacharidů není uvedeno, není o co stát. Špičkové výrobky mají 40 % polysacharidů, převážně glukanů. Dalším důležitým krokem je zpracování, které zaručí, že budou účinné látky využitelné pro organismus. Jednoznačně je nejúčinnější dvojitá extrakce jak v alkoholu (látky rozpustné v tucích dostaneme z houby jen alkoholem), tak i ve vodě a bez přidání dalších látek.

Reishi pomáhá při revmatoidní artritidě a revmatismu, rakovině tlustého střeva, prostaty, prsu, plic, vaječníků, děložního čípku, leukémii, astmatu, cukrovce, malárii, stařecké osteoporóze, při mentálních poruchách, depresi, schizofrenii, při poruchách zažívání, gastritidy, žaludečních vředech, při chřipce, u kardiovaskulární nemoci jako angina pectoris, při vysokém tlaku, arterioskleróze, mozkové mrtvici, infarktu myokardu, u nemoci dýchacích orgánů (Raynauadova nemoc), Parkinsonově chorobě, při skleróze mozku, u kožních nemocí jako ekzém, opary, bradavice, popáleniny, u epilepsie, stařecké neduživosti, u amyloidózy, u očních nemocí jako glaukom, zánět sítnic, odchlípnutá sítnice, zánět očního nervu.

Reishi pomáhá organismu napadnutému nádorovým bujením, a to tím, že působí proti nádorům a stimuluje imunitní systém, posiluje v těle vlastní obranné mechanismy, zmenšuje vedlejší účinky chemoterapie a ozařování, zmírňuje bolesti, podporuje regeneraci, zlepšuje fyzický stav, zmenšuje nebezpečí tvorby metastáz, působí jako prevence před onkologickým onemocněním.

Reishi působí v 5 etapách:

  1. Skenování – reishi pomáhá objevovat skryté choroby a toxiny v těle a vede k regulaci tělesných funkcí (do 30 dnů).
  2. Detoxikace – reishi odstraňuje z těla nadbytečnou kyselinu močovou, mléčnou, nadbytečný cholesterol, zásoby tuků, odumřelou tkáň a toxiny (do 30 týdnů).
  3. Regulace – reishi zahajuje obnovovací proces; pokud jsou reakce silné, je nutné snížit dávku (do 12 měsíců).
  4. Výstavba – reishi pokračuje v opravě poškozených částí těla, posiluje imunitní systém k větší schopnosti odolávat nemocem (6–24 měsíců).
  5. Omlazování – konečným cílem je udržování tělesných funkcí v optimální činnosti, omlazení organismu a navrácení mladistvého vzhledu (1–3 roky).

Reishi káva

Reishi káva má nejen lahodnou chuť, ale díky 2% podílu extraktu houby červená reishi (Ganoderma lucidum) má i příznivé účinky na lidský organismus. Pití klasické kávy s sebou přináší vedlejší účinky, které však houba reishi potlačuje a díky tomu je vhodné i dlouhodobé pití této kávy. Oproti klasické kávě má Reishi káva snížený obsah kofeinu a samotná káva je zdrojem množství antioxidantů a minerálních látek. Konzumace této kávy s sebou tedy nenese rizika známá při užívání klasické kávy.

Vlastnosti Reishi kávy: nedochází k pálení žáhy, i přes snížený obsah kofeinu dodává tělu dlouhodobě energii, obsahuje organické germanium, je bohatá na antioxidanty, minerály a vitamíny, nedráždí žaludek, má příjemnou lahodnou chuť, neobsahuje dochucovadla ani jiné přidané látky.

Pravidelné užívání této kávy prospívá k posílení zdraví a je součástí zdravého životního stylu. Reishi káva se doporučuje i lidem s vysokým krevním tlakem či trávicími problémy, kteří si takto mohou dopřát několik šálků kvalitní kávy bez vedlejších nežádoucích účinků.


Reishi a rakovina

Polysacharidy v reishi vykazují široké spektrum protinádorových účinků. Mají potvrzený cytotoxický účinek na rakovinné buňky, zlepšují proliferaci makrofágů a stimulují jejich činnost proti nádorovým buňkám. Ganodermic kyseliny zvyšují interleukin a distribuci interferonu, vedou k apoptóze rakovinných buněk zasahováním do mitochondriálních funkcí a potlačují formování DNA a RNA v nádorových buňkách, čímž je buněčná schopnost proliferace dramaticky snížena. Antiandrogenní účinek obsaženého ganoderolu B se projevuje v úspěšném použití houby u rakoviny prostaty a benigní prostatické hyperplazie.

Pěstování reishi

Reishi si můžete vypěstovat sami. Trvá to však delší dobu než například pěstování hlívy nebo šitake. Podobně jako u ostatních dřevokazných hub potřebujete špalek listnatého dřeva (dub, buk) a sadbu. Obstarejte si listnatý špalek o průměru alespoň 20 cm. Délka není vlastně důležitá, ale většinou se dřevo krátí na 50 cm (to abyste mohli se špalkem dobře manipulovat a moc se nenadřeli). Vhodný je také pařez. Zvolte dřevo spíše čerstvější, tedy nanejvýš jeden rok staré. Nepoužívejte dřevo staré, suché, nahnilé nebo bez kůry. Špalek namočte na dva dny do vody, ať se pořádně nasaje. Podhoubí to ocení – nemusí se trápit v suchém dřevě a rychleji a lépe se rozrůstá. Pařezy se máčet nemusí, většinou jsou od zeminy vlhké dost. V období od začátku října do začátku dubna lze úspěšně houbou naočkovat dřevo, které je možné na první zimu přemístit do vytápěných prostor. To znamená špalky, polena, nelze očkovat pařezy s kořeny, které pochopitelně zůstanou přes zimu venku. Ty budete očkovat podle počasí v dubnu až květnu. Naočkujte dřevo buď „metodou tří kroků“ pomocí kolíčkové sadby anebo takzvaně „pod pokličku“ pomocí sadby zrnité. Na kolíčkovou sadbu si připravte vrtačku (vrták 8 mm), kladívko a obyčejnou svíčku. Vyvrtejte do dřeva otvory o průměru 8 mm a hloubce 3,8 až 4 cm. Očkujte po celém povrchu dřeva. Tedy i na té straně, která se nakonec ocitne pod zemí. Obvykle se vrtá z boku, přes kůru. Vzdálenost otvorů by měla být 10 až 15 cm. Rozhodně není potřeba rozteče měřit. Jde hlavně o to, aby byly dírky po povrchu špalku rozmístěny rovnoměrně. Očkovací kolíčky opatrně zatlučte až na dno vyvrtaných otvorů, měly by být „utopené“. Zapalte obyčejnou svíčku a kolíčky zakapejte voskem, skutečně nemusíte shánět žádné speciální prostředky pro zalepení kolíčku, obyčejná svíčka je nejlevnější a nejdostupnější řešení. Teď zjistíte, že je dobře, že jsou kolíčky pod povrchem – vznikne hezký voskový špuntík. Ten je důležitý, protože chrání podhoubí před vyschnutím a škodlivou havětí. Očkujete-li pařez, dírky pro kolíčky vrtejte ze severní strany co nejníž u země. Naočkované dřevo vložte do plastového pytle na cihlu a přilijte vodu. Neseženete-li cihlu, zas tak moc to nevadí. Pytel zavažte a uložte do prostor, kde bude teplota minimálně 10 °C. Teplota mezi 15 °C a 20 °C by byla optimální. K tomuto účelu se hodí například kotelna nebo jiné vytápěné technické prostory. Světlo může a nemusí být, pro růst podhoubí to nemá žádný význam. Přibližně jednou za dva týdny až měsíc houbový špalek zajděte zkontrolovat – rozvažte na hodinu pytel, nechte vyměnit vzduch, případně dolijte vodu. Měli byste pozorovat růst podhoubí. Na jaře špalek z pytle vyjměte a zakopejte na stinné a vlhké místo ve své zahradě. Následující zimu houbový špalek už bez problémů přezimuje venku.


Tablety s reishi

Tablety s reishi jsou k dostání v lékárnách. Většinou obsahují 500 mg čisté biomasy, pojiva (u tablet) – mikrokrystalická celulóza, oxid křemičitý, rostlinný stearan hořečnatý, rostlinná kyselina stearová. Dávkování je 2 až 6 tablet denně. Velikost jednoho balení je obvykle 90 tablet.

Reishi Gano čaj

Reishi zelený čaj s ganodermou obsahuje polyfenol, ale neobsahuje konzervanty, syntetická barviva ani ochucovadla. Osvěží vaši mysl i tělo. Velmi vhodný je, pokud máte rádi tučná jídla. Zelený čaj totiž zrychluje metabolismus, působí jako spalovač tuků, dodá energii. Obsahuje vitamíny B1, B3, B6, C, vápník, sodík, železo, draslík, fosfor.

Obsah: 20 sáčků x 2g

Složení: Camellia sinensis (čajovník čínský) 98 %, extrakt z Ganodermy 2 %

Návod na přípravu: Vložte do konvice jeden sáček Reishi Gano čaje a zalejte horkou vodou, z jednoho sáčku připravíte až 1,5 litru kvalitního a velmi chutného čaje.


Ganoderma lucidum reishi

Ganoderma lucidum reishi v překladu znamená „božská houba nesmrtelnosti“, česky pak lesklokorka lesklá. Tato houba byla ve starověké Číně pro své léčivé schopnosti vyhrazena pouze císařské rodině. Kdo ji našel, musel ji okamžitě odevzdat u císařského dvora. Neodevzdání se trestalo smrtí.

Autor: © svevi
Foto:
© Volan

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Reishi [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2016-03-03. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 117 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS