Recepty na domácí müsli

Poradna

Zveřejněno dne 13.5.2013

Müsli je druh pokrmu z obilnin, v některých částech světa oblíbený jako zdravá snídaně. Müsli se skládá z tepelně neupravených ovesných vloček a ovoce. Připravuje se ve dvou základních variantách: jako čerstvé, nebo suché. Suché müsli je sypká směs zejména ovesných vloček a kousků různého sušeného ovoce, ořechů a semínek. Běžně obsahuje i jiné obilné vločky, například pšeničné či žitné. Suché müsli je v současnosti běžně dostupné v podobě průmyslově balených směsí, ačkoli řada lidí si ráda připravuje vlastní. Do müsli lze přidávat med, různé koření či čokoládu. Suché müsli je možné skladovat i po dobu několika let. Jeho příprava ke konzumaci je pak rychlá, stačí jen zalít mlékem, jogurtem či ovocnou šťávou, případně doplnit kousky čerstvého ovoce. Čerstvé müsli, to je například čerstvě připravená směs ovesných vloček, předem namočených ve vodě nebo ovocné šťávě, a na jemno nastrouhaného nebo rozmixovaného jablka. Mezi další obvyklé přísady patří na kousky nakrájené nebo strouhané čerstvé banány, lesní plody, hrozny, mango, sušené ovoce, mléčné výrobky (například jogurt, smetana, kondenzované mléko, čerstvý sýr, tvaroh), citronová šťáva, strouhané ořechy, semínka, koření (především skořice) a med. K přípravě čerstvého müsli není vhodné čerstvé mléko, neboť se snadno sráží působením kyselin z jablka.



Domácí recepty

První recept

Složení:

  • 1 šálek žitných vloček
  • ½ šálku drceného ovsa
  • ½ šálku pšeničných otrub
  • ½ šálku sušených třešní, višní, rybízu
  • ½ šálku lískových oříšků
  • ¼ šálku dýňových semínek
  • ½ lžičky lněných semínek
  • ¼ lžičky skořice
  • jogurt, kefír nebo med

Příprava:

  • Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opražte lískové ořechy po dobu 5 až 7 minut. Ořechy vyjměte z trouby a nechte je vychladnout. Pomocí utěrky třete ořechy, dokud nedojde k uvolnění slupek. Lískové ořechy nahrubo nasekejte.
  • Na pánev rozprostřete žitné a ovesné vločky. Pečte je po dobu 12 až 15 minut za stálého míchání, aby nedošlo k jejich spálení.
  • Opečené a nasekané lískové ořechy, semena a zrna vložte do velké mísy, přidejte pšeničné otruby a sušené třeště, dobře promíchejte. Müsli směs lze podávat s jogurtem nebo kefírem, může být pokapána medem. Zbytek müsli skladujte ve vzduchotěsných obalech.

Druhý recept

Doba přípravy je asi 5 minut.

Složení:

  • 2 šálky drceného ovsa
  • ½ šálku žitných vloček
  • ¾ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených bobulí, například borůvky nebo brusinky
  • ½ šálku sušených datlí
  • ½ šálku mandlí (musí být na kousky)
  • ⅓ šálku syrových nesolených slunečnicových semínek
  • ¼ šálku opékaných pšeničných klíčků
  • 3 lžičky lněných semínek

Příprava:

  • Smíchejte všechny ingredience do střední nebo velké mísy. Müsli pak můžete podávat pokaždé jiným způsobem, část müsli může být s jogurtem nebo mlékem, další pak například s čerstvým ovocem, medem, nektarem nebo javorovým sirupem. Připravené müsli by mělo být uzavřeno ve vzduchotěsné nádobě, ve které vydrží po dobu 2 měsíců.

Třetí recept

Složení:

  • 5 šálků ovesných vloček
  • 2 lžičky mleté skořice
  • ½ šálku celých lískových oříšků
  • ¼ šálku nakrájených mandlí
  • ½ šálku opečených pšeničných klíčků
  • ½ šálku sušených meruněk (míní se tím plátky)
  • ½ šálku sušených brusinek
  • ½ šálku rozinek
  • ½ šálku sušených plátků jablek

Příprava:

  • Rozehřejte troubu na 190 stupňů. Smíchejte ovesné vločky se skořicí, rozložte na plech a pečte po dobu 15 minut.
  • Z opečených lískových ořechů odstraňte slupku a následně je nakrájejte na hrubo. Poté dejte péct na 4 minuty mandle.
  • Smíchejte oves, pšeničné klíčky a sušené ovoce. Tuto směs skladujte ve vzduchotěsné nádobě, müsli tak vydrží několik týdnů. Takové müsli stačí už jen zalít teplým nebo studeným mlékem.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Slick

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Recepty na domácí müsli [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-05-13. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS