Potraviny v boji proti rakovině

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 19.7.2015

Podle posledních odhadů onemocní některou z forem rakoviny každý 3-4 člověk a Česká republika patří mezi krajiny s nevyšším výskytem této nemoci (rakovina tlustého střeva, dále rakovina prsu, prostaty). Víte, že i celkem běžné potraviny mohou být pro vás životně důležité a navíc mohou podpořit vaše zdraví? Některé z nich obsahují látky jenž dokáží chránit před civilizačními nemocemi a také významně podporují např. léčbu rakoviny.



Jablka

„Jedno jablko denně ochrání proti rakovině“ - věřte, že se nejedná o pouhé rčení, ale o potvrzený fakt. Podle provedených vědeckých studií riziko vzniku nádoru u lidí, kteří konzumují jablka, je o několik procent nižší než u lidí, kteří jablka nekonzumují. Vědci pozorovali snížení rizika vzniku nádorových onemocnění v případě rakoviny ústní dutiny (cca 25 %), tlustého střeva (cca 20%), rakoviny prsu (18 %), dále rakoviny vaječníku, jícnu a rakoviny prostaty. Podle nejnovějších výzkumů látky obsažené ve slupce jablka (triterpenoidy) dokáží omezit růst nádorů či dokonce zabíjet nádorové buňky – prozatím jen v laboratorních podmínkách. Nejdůležitější částí je slupka jablka. Látky v ní obsažené působí hlavně na rakovinu prsu, jater a střeva. Vědci se však domnívají, že i konzumace celých syrových jablek může mít podobný protirakovinový účinek.


Olivy a olivový olej

Olivový olej je považován za významný prostředek proti stárnutí a rakovině již celá staletí. Díky obsaženým antioxidantům podporuje buněčné membrány a činí buňky stabilnějšími vůči volným radikálům. Antioxidanty v olivovém oleji mají významný anti-aging efekt a také chrání buňky před změnami vyvolávajícími vznik rakoviny. Olivový olej je také vydatným zdrojem nenasycených mastných kyselin - kyseliny olejové a linoleové. Podle výzkumu provedeném Dr. Menendezem olivový olej – resp. v něm obsažené kyseliny – pomáhají lékům při rakovině prsu. Toto synergické působení kyseliny olejové např. s lékem Herceptinem zvyšuje zničení většího počtu rakovinových buněk. Navíc kyselina olejová zvyšuje produkci proteinů, které potlačují zhoubné bujení.

Luštěniny, rýže, sója

Jsou významným zdrojem velmi cenné látky – inositolu, která byla v posledních letech podrobena mnoha výzkumům a výsledky nasvědčují, že se jedná o nesmírně důležitou látku. Jedna ze studií prokázala, že mimo jiné působí i proti vzniku rakoviny prsu a prostaty avšak inositol chrání před nádorovými onemocněními všeobecně. Má navíc výjimečnou schopnost chránit lidský organismus před vlivem volných radikálů a také pomáhá předcházet vzniku civilizačních onemocnění, jakými jsou cukrovka, rakovina, vysoká hladina cholesterolu atd. Inositol bojuje proti vzniku nádorů tím, že zvyšuje aktivitu přirozených tak zvaných zabíječů buněk nádorového bujení. Tuto látku si však tělo neumí v dostatečném množství vytvořit, a proto ji musí přijímat v potravě. Jelikož skladba stravy v rozvinutých zemích, mezi které ČR patří, je na tyto cenné látky chudá, vzniká jejich nedostatek. Lze ho odstranit užíváním ve formě doplňku stravy.


Víno

Jedna až dvě skleničky kvalitního vína jsou pro lidský organismus velmi prospěšné, protože působí jako prevence mnohým civilizačním nemocím: onemocnění srdce, cév či cukrovky. Účinek vína se připisuje obsahu polyfenolů, které mají významný protirakovinový a protizánětlivý účinek, ale hrají také důležitou roli při prevenci srdečních chorob a cévních onemocnění. Polyfenoly však nejsou jediné důležité látky, které víno obsahuje. Patří sem také vitaminy, jejichž obsah závisí od odrůdy. Mezi nejvíce obsažené patří vitamin C a B-komplex (B1, B2, B6), dále antioxidanty (vitamin E a betakaroten), flavonoidy (nacházejí se ve slupkách hroznového vína a hlavně v červeném vínu), resveratrol (řadí se mezi flavonoidy a antioxidanty, chrání před tukovými usazeninami), quercetin (silný antioxidant účinný v boji proti rakovině a ateroskleróze). Obecně se červené víno považuje za zdravější díky vyššímu obsahu účinných látek.


Česnek

Výsledky práce mnoha výzkumníků dokazují, že konzumace česneku snižuje riziko vzniku nádorových onemocnění. Dokonce u pravidelných konzumentů této suroviny je výskyt různých druhů rakoviny nižší až o 32 % než u lidí, kteří česnek nekonzumují vůbec. Jak vysvětlit protirakovinový účinek česneku? Sloučeniny, které česnek obsahuje, zpomalují dělení buněk – hlavně rakovinových, ale také ochraňují buňky před působením volných radikálů a následně vzniku rakovinových buněk. Podle výzkumů provedených na potkanech je podáváním česneku možné ochránit až 80% genetického materiálu buňky. Známé jsou také blahodárné účinky česneku a citrónu, například česnek s citronem bezvadně zabírá proti zvápenatění věnčitých tepen srdce. Konkrétní recepty jak použít česnek a citron se dozvíte na webu Krasojízda.cz. Přímý odkaz je zde: K čemu slouží česnek a citron.


Žen-šen

Kořen králů, tajemství dlouhověkosti a dobrého zdraví. Jedna ze studií prokázala, že složka ženšenu - prositol - má protirakovinový účinek u metastáz do lymfatických uzlin. Žen-šen také zvyšuje obranyschopnost aktivováním enzymatických procesů u pacientů s rakovinou a příznivě ovlivňuje zotavení pacientů po radiologické léčbě. Žen-šen je také možné užívat jako prevenci nádorovým onemocněním, avšak jeho účinek na všechny druhy rakoviny nebyl prokázán. Klinické studie však prokázaly, že žen-šen snižuje riziko vzniku a růst těch druhů rakoviny, které jsou vyvolané působením nějakého karcinogenu, jakým je např. nezdravé životní prostředí.

Foto: ©Abhijit Tembhekar

referenční odkaz

FÁBRYOVÁ, Jana. Potraviny v boji proti rakovině [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2015-07-19. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 20 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Re: Potraviny v boji proti rakovině

(kolik 10.10.2010 11:22)

V boji proti rakovině vyzkoušejte tohleto něco si nastudujte a pak se klidně poradte z lékaři,myslím,že i oni vám tohle to vřele doporučí jedná se totiž o 100% přírodní produkt

chlorella-a-spirulin…


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS