Potraviny proti stárnutí

Zdravá kosmetika

Zveřejněno dne 1.10.2012

V boji proti stárnutí nám mohou pomoci nejen kvalitní doplňky stravy, ale také potraviny. Látky, které tyto potraviny obsahují, významně snižují výskyt stárnoucího procesu nazývaném oxidativní stres. Laicky řečeno, tyto potraviny chrání náš organismus před řadou nemocí jako například cukrovka, rakovina, vysoký krevní tlak a cholesterol. Takových potravin je celá řada, v našem článku přinášíme přehled alespoň některých výjimečných potravin, které podpoří naše zdraví, uberou věk a vrásky a podpoří celkovou dobrou kondici organismu.



Oxidativní stres

Tento stav nastává tehdy, když vznikne v těle přebytek kyslíkových sloučenin, tak zvaných volných radikálů. Normální počty volných radikálů stačí odbourat antioxidanty, ovšem při nějakém vnějším stimulu může dojít nárazově k jejich zvýšení. Vysoký přebytek kyslíkových sloučenin na sebe naváže všechny antioxidanty, které jsou právě k dispozici a zbylé nespárované volné radikály pak způsobují oxidativní stres. Při oxidativním stresu se spouští řada různých degenerativních procesů včetně předčasného stárnutí.


Brusinky, borůvky

Jsou významným zdrojem vitaminu C, který se považuje za základní vitamin s antioxidačními účinky a podílí se na metabolismu buněk v organismu. Další významnou látkou u těchto plodů s velkou antioxidační kapacitou jsou flavonoidy (nazývané také jako bioflavonoidy). Jsou souborem asi 60 látek majících obvykle kladný vliv na lidský organismus zvláště pak na cévy.

Jaké množství? 1 krát denně malá sklenička ve formě čerstvého džusu či šťávy, nejméně však 2-3 krát týdně.

Černý rybíz

Je pravá vitaminová pilulka. Ze všech bobulových plodů má nejvyšší podíl ovocných kyselin a ty aktivují látkovou výměnu. Rybízová šťáva působí antioxidačně, odbourává jedy a posiluje naše zdraví. Černý rybíz obsahuje vysoké množství vitaminu C. Černý rybíz a jeho listy obsahují flavonoidy (rutin, isokvercitrin). Olej ze semen černého rybízu obsahuje esenciální mastné kyseliny (mimo jiné omega-3 a omega-6-nenasycené kyseliny). Plody černého rybízu působí protizánětlivě, stimulují imunitu a jsou výborné i jako čistící čaj. 

Jaké množství? Čerstvé plody černého rybízu alespoň dvě misky týdně, čaj 2-3 krát týdně a olej z plodů dle doporučeného dávkování na obalu, zpravidla 1 lžíce denně. 


Sušené či čerstvé meruňky

Meruňky patří mezi nejzdravější druhy ovoce. Mají omlazovací efekt, velmi příznivě působí na naší pokožku, vlasy i nehty a kromě toho podporují imunitu. Obsahují velké množství antioxidantů, takže ochraňují organismus proti volným radikálům a rakovině. Z obsažených vitaminů můžete jmenovat např. provitamin A, vitaminy B, C, dále křemík, draslík, železo atd.

Jaké množství? Meruňky denně v čerstvé nebo sušené podobě. Ty nejzdravější pocházejí z Baltistánu, mají tmavě zlatavou až hnědou barvu a obsahují velmi vzácný antioxidant – vitamin B17. Sytě oranžové zbarvení znamená, že sušené plody jsou sířeny, proto je nezbytné je před konzumací důkladně omýt!!!

Olivový olej

Olivový olej obsahuje několik přírodních antioxidantů, které chrání buňky před škodlivými volnými radikály. Významně tak přispívající k ochraně před nádorovými onemocněními a zpomalují stárnutí organismu. Kvalitní oleje obsahují omega-3 a omega-6 mastné kyseliny, které chrání naše cévy. Dalšími hodnotnými látkami jsou vitamíny A, D, E a K. Ke složkám olivového oleje patří také přírodní barviva karoten a chlorofyl. Omezují tvorbu krevních sraženin a působí blahodárně v našem metabolismu a podporují vstřebávání živin.

Jaké množství? Polévková lžíce denně.


Ryby

Konzumace ryb zajišťuje dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin, které chrání před kardiovaskulárními nemocemi. Dostatečný příjem snižuje riziko Alzheimerovy choroby a mrtvice. Ryby jsou také zdrojem jódu, takže příznivě ovlivňují vývoj u dětí. Díky dalším obsaženým látkám jsou důležitou „potravou“ pro mozek. Nejvhodnější jsou mořské ryby ze studených arktických moří, například losos, treska nebo tuňák. 

Jaké množství? Nejméně 3-4 krát týdně porce 200 g mořských ryb.

Ořechy

Například vlašské nebo pekanové ořechy svým tvarem tak trochu připomínají mozek, kterému výrazně jejich konzumace prospívá. Vlašské ořechy jsou bohatým zdrojem nenasycených mastných kyselin. Dále obsahují železo, selen, zinek, vitamin E a vitaminy skupiny B. Díky kyselině alfa lipoové (ALA) jsou tyto plody významným antioxidantem. Pro dobrý imunitní systém a dobrou paměť.

Jaké množství? Doporučuje se 5 ořechů nebo 30 gramů denně.

referenční odkaz

FÁBRYOVÁ, Jana. Potraviny proti stárnutí [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2012-10-01. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 5 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Rutin v potravinách

(Andrea 9.6.2012 17:12)

Ahoj, poradíte mi ve kterých potravinách je obsažen rutin?


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




články k tématu testosteron v potravinách

Další články k tématu testosteron v potravinách.

zaměření článku



Sitemap | RSS