Porovnání umělých sladidel

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 7.6.2013

Umělá sladidla se používají jako náhražka cukru. Mohou být přidána do různých nápojů, například do kávy nebo čaje s ledem. Zároveň se nacházejí v mnoha potravinách prodávaných v obchodech. Sladidla jsou vyrobena z chemických a přírodních látek. Tyto náhražky cukru mají nepatrné množství kalorií, některé nemají vůbec žádné kalorie. Mnoho lidí užívá sladidlo jako způsob omezení množství cukru, zejména v případech, kdy chtějí zhubnout, kontrolovat hladinu cukru v krvi nebo předejít tvorbě zubního kazu.



Nejběžnější náhražky cukru

  • Aspartam – nejběžněji se používá ke slazení dietních nealkoholických nápojů
  • Sacharin – používá se v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Sukralóza – rovněž obsažena v mnoha dietních potravinách a nápojích
  • Acesulfam K – často v kombinaci se sacharinem v nápojích nebo v měkké stravě
  • Stevia – je vyrobena z bylinných rostlin a používá se v potravinách a nápojích

Cukerné alkoholy jsou používány ke slazení dietních potravin a nápojů. Produkty na rostlinné bázi jsou mannitol, sorbitol a xylitol. Pokud budete konzumovat velké množství těchto sladidel, může dojít ke střevním potížím (průjem), nadýmání a přibývání na váze. Pokud je vaším cílem hubnutí, mějte na paměti, že i potraviny bez cukru mohou obsahovat sacharidy, tuky a kalorie. Proto je vhodné, abyste si vždy důkladně přečetli nutriční označení.


Bezpečnost umělých sladidel

Výše jmenovaná umělá sladidla jsou dle mnoha výzkumů bezpečná. Lidé trpící fenylketonurií by se měli vyhnout užívání potravin a nápojů s obsahem aspartamu, protože aspartam obsahuje fenylalanin.

Umělá sladidla a zvýšená hladina cukru v krvi

Umělá sladidla neposkytují žádnou energii, takže nemají vliv na hladinu cukru v krvi. Zároveň jsou užitečná pro lidi trpící cukrovkou. Výjimkou jsou cukerné alkoholy, jejichž sacharidy mají vliv právě na hladinu cukru v krvi. Pokud trpíte cukrovkou, měli byste pečlivě číst údaje na potravinách, konkrétně se zaměřit na množství sacharidů patřících mezi takzvané cukerné alkoholy. Ideálním způsobem je častá kontrola hladiny cukru po konzumaci těchto potravin.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Aspartam

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Porovnání umělých sladidel [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-06-07. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Aspartam, Sukralóza, Stévie

(valentina 3.3.2016 7:36)

O sladidlech podrobněji: galenus.cz/clanky/vy…


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS