Očista organismu po antibiotikách

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 15.10.2015

Je známá věc, že člověk se nestará o to, co které léky způsobují, dokud sám nepocítí nějaké nepříjemné zkušenosti. Většina z nás v podstatě celý život bere tak nějak jako samozřejmost, že při užívání antibiotik mívá člověk průjmy, že to tak prostě je a jinak to nemůže být. Antibiotika dnes nesporně vládnou medicíně. Hlavním úkolem těchto v současné době nejpoužívanějších léků je pomáhat organismu zvládat nejrůznější infekce. Původně šlo o produkt plísní, který objevil Alexandr Fleming.



Nepříznivé účinky antibiotik

Antibiotika jako léčivo nám pomáhá, ale může i škodit. A to zejména v případech, kdy je jejich užívání neuvážené, případně kombinované s nevhodnými potravinami, jako je káva nebo alkohol.

Antibiotika v organismu likvidují nejen bakterie patogenní, ale i bakterie „přátelské“, zvláště ty, které osídlují trávicí trakt. Tyto bakterie (takzvaná probiotika) umožňují využití důležitých látek z potravy (například vitamín A, vitamín B12, železo), pomáhají při trávení, regulují pohyb a funkci střev a sehrávají velmi důležitou roli v imunitních pochodech v organismu.

Určité typy antibiotik jsou velkou zátěží pro některé tělesné orgány; například tetracyklin pro játra, streptomycin pro ledviny a podobně.

Antibiotika mohou způsobit přecitlivělost, někdy až alergickou reakci, v nejhorších případech i nebezpečný anafylaktický šok.

Opakované užívání antibiotik oslabuje imunitu a způsobuje přemnožení kvasinek (nejčastěji rodu Candida albicans), ty stojí v pozadí mnoha zdravotních problémů, například urogenitálních infekcí, průjmových onemocnění, zažívacích obtíží a mnoha dalších.

Platí zlaté pravidlo, že jak dlouho je člověk nemocný, tak dlouho by měl být v rekonvalescenci. To bohužel mnoho lidí nedodržuje. Organismus je po dobrání antibiotik vyčerpaný, antibiotika přestávají účinkovat a člověk je náchylnější k dalším nákazám. Minimálně dva dny by si měl každý dávat pozor, v jakém prostředí se pohybuje (zejména v dopravních prostředcích). Jako podporu po dobrání antibiotik lze určitě doporučit živou kulturu – laktobacily, prodávají se v různých formách, například jako nápoje, tabletky, najdete je v jogurtech. Neuškodí ani preparáty na podporu imunity. Také je vhodná podpora organismu koloidním stříbrem. Je to přírodní antibiotikum, které působí proti „zlým“ bakteriím, vírům a plísním. Za 6 minut dokáže usmrtit 650 různých choroboplodných zárodků, aniž by napadalo pro život důležité zdravé bakterie.


Probiotika

Probiotika jsou živé bakteriální kmeny, které jsou při požití schopné osídlit trávicí trakt hostitele a mít na jeho zdravotní stav kladné účinky, neboť podporují trávicí pochody a podporují vstřebávání i tvorbu některých vitamínů a minerálů. Probiotika hrají hlavní roli při vytváření ochranné bariéry vůči nežádoucím patogenům ve střevech. Mezi tyto nežádoucí vetřelce patří: viry, bakterie a kvasinky. Bez probiotických bakterií nelze zajistit optimální symbiózu střevní mikroflóry, narušením její křehké rovnováhy nastává „chaos“ a vzniká střevní dysbióza, která negativně ovlivňuje zdraví celého organismu (dyspepsie, chronický zánět žaludku či střev, kandidózy, průjem nebo zácpa, alergie, poruchy imunity a podobně). Z těchto důvodů musí být léčba antibiotiky kompenzována dodávkami probiotik. Probiotika se dají koupit jak v lékárně, tak je lze doplňkově konzumovat v mnoha potravinách (jogurty, jogurtové nápoje, kefír, sýry, kysané zelí, rychlokvašené okurky, fermentované salámy a tak dále). Probiotické potravinové doplňky se užívají po ukončení léčby (někteří odborníci doporučují začít již v průběhu), úspěch však zaručí pouze dlouhodobé podávání v dostatečných dávkách. Odolnost vůči žaludečním kyselinám zajišťuje speciální farmaceutické zpracování. Probiotika jsou významným potravinovým doplňkem regulujícím škody antibiotik. Konzumací probiotických potravinových doplňků posilujete užitečné mikroorganismy, které na střevní sliznici neustále bojují se škodlivými organismy.


Vhodná strava po antibiotikách

Užívání antibiotik zatěžuje hlavně játra. Z toho důvodu byste se měli během léčby úplně vyvarovat alkoholu. Nejde však jen o alkohol, nějakou dobu byste měli vynechat rovněž kávu a ostře kořeněná či jinak dráždivá jídla. Užívání některých antibiotik vylučuje konzumaci kyselých potravin (Dalacin nebo Biseptol). Antibiotika také mohou způsobovat vyšší citlivost kůže na sluneční záření. Antibiotika vás sice zbaví škodlivých bakterií, ale zdecimují také užitečné mikroorganismy, které žijí ve střevě. To se může projevit nejen průjmem či naopak zácpou, ale také celkovou tělesnou a psychickou slabostí. Do svého jídelníčku proto zařaďte větší množství zeleniny a případně i ovoce, které vám poskytne dostatek vitamínů a vlákniny. Regeneraci střevní mikroflóry pak napomůže kvalitní jogurt či kefír, případně některý z přípravků s obsahem laktobacilů a probiotik. Někteří odborníci pak doporučují „detoxikační“ doplňky stravy, jako jsou přípravky s obsahem sladkovodní řasy chlorella, která obsahuje mnoho žádoucích stopových prvků a minerálních látek. Všechny patřičné informace tohoto druhu by vám měl poskytnout lékař či lékárník.


Na detoxikaci organismu po léčbě antibiotiky je vhodný preparát ATB.

ATB je doplněk stravy, jedná se o kapky s rostlinnými výluhy. ATB preparát je určen k odstranění reziduí antibiotik, která se do těla dostávají s potravou nebo jako léky. Rezidua antibiotik mohou v těle vést k přemnožení plísní, k dysbióze, případně mohou negativně měnit epigenetické prostředí.

Složení ATB preparátu: 20% ethanol, rostliny: bukvice lékařská – nať (Betonica officinalis L.), sedmikráska chudobka – květ (Bellis perennis L.), vrbovka úzkolistá – nať (Epilobium angustifolium L.), libeček lékařský – nať (Levisticum officinale Koch), rozmarýn lékařský – nať (Rosmarinus officinalis L.). Nutriční hodnoty ve 100 ml: energie 140 kcal/580 kJ, bílkoviny 0, cukry 0, tuky 0, rostliny 10 ml.

Doporučené dávkování: 2x denně 10 kapek, není-li doporučeno jinak.

Použití: 20 minut před užitím a po užití nejíst, nekouřit, nepít žádné nápoje kromě čisté vody. Pokud užíváte současně více preparátů Joalis, je nutné mezi užitím dodržovat pauzu 1 min. Nepoužívat kovovou lžičku.

Uchovávání: Skladujte při teplotě od 5 do 25 °C. Preparát by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření ani silnému elektromagnetickému poli. Neskladujte jej proto ve vzdálenosti méně než pět centimetrů od mikrovlnné trouby, lednice, televize, mobilního telefonu a podobně. Obsah preparátu nesmí přijít do styku s kovy a aromatickými potravinami.

Upozornění: Přípravek není určen pro děti. Tento přípravek není lék a nemůže proto nahradit léky předepsané lékařem. Není určeno jako náhrada pestré a vyvážené stravy. Nepřekračujte doporučené dávkování. Ukládat mimo dosah dětí.

Množství: 50 ml

Autor: © svevi
Foto:
© Abinoam

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Očista organismu po antibiotikách [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2015-10-15. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 61 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Za jak dlouho

(Štěpa 30.3.2016 20:46)

Za jak dlouho začnou antibiotika působit?


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS