Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 31.10.2008

Označení „nutriterapie“, „aktivní buněčná výživa“, „mikronutrice“, „orthomolekulární medicína“ či „nutriprevence“ popisují jedno a to samé, to jest buňku, jako základní a vývojově nejstarší formu živé hmoty a vytvoření takových podmínek, aby se jí dařilo co možná nejlépe. V nutriční terapii se vychází z ověřeného předpokladu, že zdravá a vyvážená strava je základem duševní i tělesné pohody. Všude tam, kde takový typ stravy chybí, nabízí „mikronutriční“ medicína důležité živiny ve formě biodisponibilních doplňků stravy. Ty se však používají na základě rozboru biologických a metabolických dějů v organismu. Takovému programu se říká IoMET® - Ionic Mineral Enzymo Therapy.



Základním rozdílem řízené terapie od nahodilého užívání doplňků stravy je skutečnost, že terapie je cílená, komplexní a opravdu specifická u každého člověka. Nahodilá konzumace vitaminů, minerálů, stopových prvků či omega kyselin nemá velký význam pokud opravdu nevíte, co vaše tělo potřebuje. U cílené terapie všechno probíhá pod dohledem lékaře či jiného specialisty se zaměřením na oblast výživy. 

 

Proč věnovat pozornost nutriterapii?

Zdravotní problémy často nasedají na dlouhodobě špatné stravovací návyky a nelze je řešit jinak, než jejich zcela zásadní úpravou. Nutriterapie je navíc významnou součástí při léčbě mnoha onemocnění (např. cukrovka, nespavost, vysoký krevní tlak, deprese, alergie atd.)

 

Nejdříve se stanovuje bionutriční profil, k čemu slouží expertní program IoMET® vyvinutý francouzskými laboratořemi NUTERGIA®. Zodpovězením stovky otázek zaměřených na stravovací návyky získáme podklad pro stanovení tzv. bionutričního profilu, který může prokázat nerovnováhu na úrovni jednoho či několika ze sedmi metabolických terénů.
 

  • Terén C (karenční) – charakterizovaný dlouhodobým nedostatkem tzv. esenciálních („omega“) mastných kyselin v potravě s následným rozvojem odpovídajících onemocnění (oslabení imunity, recidivující gynekologické či ORL záněty, alergie, astma, chronické dermatózy, atd)
  • Terén H (hypoglykemický) – charakterizovaný dlouhodobým nadužíváním tzv. rychlých cukrů (bolesti hlavy, výkyvy nálad, emoční přecitlivělost, nadváha, závratě, astenie,...)
  • Terén A (acidní, překyselený) – charakterizovaný dlouhodobou konzumací překyselující stravy (demineralizace, osteoporóza, onemocnění kloubů a šlach, chronické záněty sliznic, atd.)
  • Terén N (neurodystonický) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí stresorům, zpravidla u predisponovaných jedinců (chronický únavový syndrom, nervozita, deprese, psychosomatická onemocnění, poruchy spánku, spasmofilie,...)
  • Terén B (bazokolitický) – charakterizovaný špatně pracujícím tenkým a tlustým střevem (poruchy střevní peristaltiky, dyspeptické potíže, hepatopatie, recidivující infekty, alergická onemocnění (!), astma,...)
  • Terén I (intoxikovaný) – charakterizovaný dlouhodobou expozicí poluantů – těžké kovy, strava znehodnocená potravinářskými aditivy která vytvářejí cheláty se stopovými prvky a tím je vyřazují z použití v enzymatických pochodech, elektromagnetický smog, cizorodé kovy v těle, nadužívání alkoholu, tabáku či chemických léků – a s tím spojená nadměrná tvorba volných radikálů (kardiovaskulární onemocnění, zvýšení krevních tuků, nadváha a obezita, atd.)
  • Terén O (oxidovaný - denaturovaný) – charakterizovaný nadměrnou tvorbou volných radikálů a jejich nedostatečnou neutralizací se všemi medicínskými důsledky (autoimunitní a degenerativní onemocnění, projevy předčasného stárnutí, chronické záněty, atp.)

 


Pro koho je nutriterapie vhodná?

Nutriterapie je vhodná naprosto pro každého včetně dětí anebo dospelých osob. Nabízí buňce živiny, které jsou pro ní nepostradatelné.

 

"Pokud by člověk jedl zdravě, pak by žádnou nutriterapii nepotřeboval. To je ovšem v dnešní době prakticky nemožné a průmyslově vyráběné potraviny jsou plné toho, co by obsahovat neměly (aditiva, stopy pesticidů, zbytky veterinárních léčiv, těžké kovy atd.) a naopak, neobsahují to, co buňka potřebuje (stopové prvky, polynenasycené mastné kyseliny atd.)", říká MUDr. Miloš Rýc a dodává, že nutriterapií je možno začít kdykoli - buď s cílem řešit již existující zdravotní problémy nebo působit preventivně a nemocím předcházet.

 

Terapie se provádí pomocí úpravy stravovacích návyků a tříměsíční bionutriční terapie (1 měsíc detoxikace a 2 měsíce restrukturalizace) za použití speciálně vyvinutých přípravků od světového leadera v oblasti orthomolekulární medicíny, Laboratoří NUTERGIA® z Francie.

 

 

Více informací: www.nutriterapie.cz

referenční odkaz

FÁBRYOVÁ, Jana. Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem. [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2008-10-31. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Re: Nutriční medicína. Léčba stravou pod dohledem.

(hana 12.6.2010 15:16)

:fire: )Vyvarovat se mouky a cukru je rozhodne dobra cesta. Zdravy zivotni styl je cestou k dlouhovekosti. Pokud k tomu sportujete, je to nejlepsi kombinace (pak vam samozrejme doporuci vitaminy, proteiny apod. doplnky stravy, skvely je treba curenzym


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články



Sitemap | RSS