Maceška jako přírodní lék

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 23.9.2013

Violka (Viola L.) je rod jednoletých až vytrvalých bylin. Listy jsou řapíkaté. Květy jsou někdy rozlišeny na chasmogamické (s barevnými korunami, jsou opylovány hmyzem) a kleistogamické (zakrnělé, zelenavé, s autogamií) nebo nejsou rozlišeny. Kališní lístky jsou štítovité, jejich přední část je čárkovitě trojúhelníkovitá, zadní část za místem přirůstání tvoří kališní přívěsek. Dolní korunní lístek vybíhá v ostruhu. Plodem je tobolka. Semena často mají „masíčko“, které slouží pro myrmekochorii (semena rozšiřována mravenci).



Zdravotní výhody macešky

Protizánětlivý účinek

Salicyláty obsažené v macešce mají protizánětlivý účinek. Maceška je účinná při léčbě revmatismu a artritidy. Kyselina salicylová nacházející se v květu je velmi účinná a vhodná pro pohybové ústrojí. Kyselina salicylová je jednou z hlavních složek aspirinu a má protizánětlivé vlastnosti. Velmi vhodné jsou čaje nebo odvary z macešky, které napomáhají pohybovému ústrojí. Protizánětlivé vlastnosti čaje z macešky se používají k léčbě takových infekcí, jako je dna, revma, zápal plic a mnoho dalších. Maceška se používá k léčbě široké škály zdravotních problémů a nemocí. Také má velmi blahodárný účinek na epilepsii. Zdravotní výhody macešky zahrnují protizánětlivý účinek, močopudné, uklidňující, čisticí a další vlastnosti tohoto přírodního léku.

Respirační poruchy

Maceška má zklidňující účinek na záněty a podráždění sliznice krku, protože uvolňuje a odstraňuje hlen. Nejlepším způsobem na odstranění těchto neduhů je kloktání maceškového čaje nebo infuzního roztoku. Maceška je ideálním lékem téměř všech respiračních onemocnění, jako je astma, černý kašel a zánět průdušek. Čaj z macešky se používal a používá k léčbě poruch s dýcháním (kašel, nachlazení a horečnatý černý kašel). Maceška má blahodárný uklidňující účinek na sliznice dýchacích cest. Lepkavá látka obsažená v macešce působí jako olej, který zklidňuje sliznice a zmírňuje bolestivý kašel, zároveň obsahuje kyselinu salicylovou, která pomáhá se zmírněním bolestivého zánětu plic.

Pleť

Masti a pleťové krémy vyrobené z macešky mají antibakteriální a protiplísňový účinek. Tato rostlina je proto účinná k léčbě kožních onemocnění, jako je lupénka, akné, ekzém, svědění a impetigo. Velmi pomáhá čaj z macešky nebo pouhý obklad. Masti vyrobené z oranžové macešky se aplikují na kůži a jsou účinné při léčbě akné, ekzému, impetiga a svědění. Maceška může být použita i lokálně. Zároveň může být smíchána i s jinou bylinou, jako je jetel červený, kopřiva dvoudomá.

Šampony

Divoká maceška se někdy používá jako přísada do přírodních šampónů, protože účinně vyživuje pokožku hlavy a tím zlepšuje kvalitu vlasů.

Doplněk stravy

Ohlédneme-li se od léčivého a bylinného použití macešky, tak se dostaneme k dekorativním účelům a doplňkům stravy ve formě salátů. Macešky jsou ideální jedlé květiny a mohou být použity i jako skvělá dekorace v salátech. Mají jemnou mátovou příchuť.

Kardiovaskulární účinek macešky

Čaj z macešky je účinný na posílení srdečního svalu a zlepšení funkce kardiovaskulárního systému. Maceška se používá ke zmírnění modřin a ke zlepšení kapilár. Zároveň posiluje krevní cévy a stabilizuje kapilární membránu. Pravidelná konzumace macešky může snížit krevní tlak a být prevencí proti srdečnímu selhání. Tyto vlastnosti macešky jsou prospěšné při prevenci proti arterioskleróze, protože zlepšují krevní oběh, a také pomáhají proti bércovým vředům.


Příprava a dávkování

Maceškový čaj

  • 2 lžíce macešky polní (listy i květy)
  • lžíce listů máty peprné
  • lžíce podbělu
  • kousek citrónové kůry
  • jednu nebo dvě lžíce malinové nebo borůvkové šťávy
  • med nebo cukr na oslazení

Příprava:

Květy podbělu dáme vařit do horké vody. Po 5minutovém varu k nim přidáme rozkrájené polní macešky, necháme vařit 5 minut, pak přidáme mátu peprnou, 1 minutu povaříme a vše scedíme, do odvaru vmícháme borůvkovou nebo malinovou šťávu nebo rosol, rozkrájenou citronovou kůru a med nebo cukr na oslazení.

Salát z macešky

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje
  • 3 lžíce červeného vinného octa
  • 1 stroužek česneku
  • 1 salátová okurka
  • 12 malých macešek
  • sýr ricotta
  • 4 špetky mořské soli
  • 1 špetka černého pepře

Příprava:

Smíchejte olivový olej, ocet a česnek v malé misce. Nechte odstát po dobu 30 minut. Vyjměte česnek a do mísy vložte salát, okurku, macešky a sýr. Vše důkladně smíchejte a posypte solí a pepřem. Tento salát je dobré podávat ihned.


Vedlejší účinky

K dispozici jsou pouze omezené informace týkající se nežádoucích účinků macešky. Je vhodné poradit se se svým lékařem, než začnete užívat produkty z macešky. Lidé s alergií by se měli vyhnout konzumaci maceškových produktů z důvodu alergické reakce. Opatrnost se doporučuje u pacientů trpících poruchami srážlivosti krve. Maceška se nedoporučuje těhotným ženám nebo kojícím matkám. Maceška zvyšuje krvácení při užívání léků (warfarin nebo heparin, ibuprofen).

Maceška může mít aditivní účinek, pokud je užívána s antibakteriálními, antimykotickými, protizánětlivými bylinami a doplňky stravy.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Radomil

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Maceška jako přírodní lék [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-09-23. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Co nevíme o maceškách

(Zdena 7.8.2014 10:07)

Zajímavé.....


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články



Sitemap | RSS