Lipový květ

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 6.3.2014

Lipový čaj patří k nejoblíbenějším léčivým nálevům. Vyhání z těla horečku, pomáhá při nachlazení, chrapotu, únavě, zánětech, je dobrý pro žaludek. Lipový květ si snadno natrháte a usušíte doma, v zimě se pak můžete těšit z vlastních zásob. Je však třeba sbírat včas, nejlepší jsou květy sotva rozvité!



Použití lipového květu

Užívání lípy v léčitelství sahá již do dávných antických dob. Kromě květů se před dávnými lety využívala také kůra, která se používala k léčbě lepry a ztráty vlasů. Květy se tenkrát užívaly k léčbě kašle, zahlenění, zažívacích obtíží, onemocnění ledvin či epilepsie.

Dnes se květ lípy využívá zejména k vnitřnímu použití.

Vnější použití lípy srdčité

Zevní použití květů lípy není tak obvyklé. Lze je využít ve formě nálevu k omývání vlasů jako pomocný prostředek při léčbě lupů. Dále také jako kloktadlo, ústní vodu či přísadu do koupelí.

Vnitřní použití lípy srdčité

Lipové květy se používají hlavně vnitřně. Užívají se ve formě nálevu, jsou také součástí mnoha léčivých čajových směsí používaných při nachlazení, zánětech horních cest dýchacích a horečce. Lipový květ působí proti horečce, protizánětlivě, podporuje produkci potu, rozpouští hleny, také působí protikřečově a lehce diureticky. Lipový čaj se pije při infekčních a horečnatých onemocněních, kdy je žádoucí potící kúra, tedy při rýmě, kašli, nachlazení, zahlenění horních dýchacích cest či zánětech průdušek. Lipový květ je také vhodný při onemocnění ledvin a močového měchýře, také jako prostředek podporující žaludeční a trávicí činnost, protože zvyšuje vylučování moči, zvyšuje vylučování žaludečních šťáv, zlepšuje trávení a uvolňuje křeče. Lipový květ má obdobné účinky jako květ černého bezu, se kterým se často kombinuje.


Léčivé účinky lipového květu

Lipový květ obsahuje fenolické kyseliny, proanthocynidiny, třísloviny, flavonoidy, silice, glykosidy, slizy, saponiny, třísloviny a další látky chemicky příbuzné vitamínu E.

Jako droga se užívá květ i s listenem. Sbírá se ještě před plným rozkvětem, neboť v něm nesmějí být plody. Natrhané květy se suší a používají pro přípravu lipového čaje nebo kombinovaných léčivých směsí. Při sběru je třeba dát pozor na záměnu s lípou stříbrnou nebo lípou americkou, jejichž květy nemají žádané účinky. Záměna s lípou velkolistou či s jejím křížencem lípou malolistou není na závadu.

Účinné látky mají široké spektrum použití, neboť mají účinky antispasmatické (proti křečím), diaforetické (zvyšují pocení), sedativní (uklidňující), hypotensivní (snižující krevní tlak), zvláčňující pokožku a slabě astringentní (svíravé).

Čaj se často používá ve směsi s bezem černým nebo hluchavkou bílou, a to při onemocněních dýchacího ústrojí, zejména při nachlazení a při kašli, kdy pomáhá uvolňovat hleny. Dále je užíván při potížích s ledvinami a močovým měchýřem. Uvádí se užitečnost i při slabších problémech se žlučníkem. Reguluje činnost trávicího ústrojí. Odvar pomáhá při nervovém napětí a úzkostlivosti, snižuje cholesterol a zpevňuje cévy.

Listy spařené vodou a smíchané s vínem se používají jako obklady při popáleninách a svalových křečích.

Nektar sbíraný včelami z květů lípy má nezaměnitelnou vůni. Ve formě lipového medu se hojně používá v lidovém léčitelství.


K čemu je dobrý lipový květ?

Lipový květ se nejčastěji používá při horečnatých onemocněních dýchacích cest, při kašli, angíně, zánětu průdušek a zahlenění. Podporuje vypocení, které léčbu urychlí, a zároveň pomáhá rozpouštět hleny, tiší křeče, snižuje dráždivost ke kašli, působí protizánětlivě a celkově uklidňuje.

Lipový květ pomáhá také při žaludečních křečích, střevních kolikách a například proti revmatismu. Dále se používá při onemocnění močového měchýře a močových cest, ulevuje i při nachlazení ledvin a při obecných obtížích s močením.

Lipový květ obsahuje celou řadu důležitých látek, jako je sliz, flavonové glykosidy, třísloviny, silice a látky podobné vitamínu E. Tyto látky podporují produkci potu, žluči a moči se současným zklidňujícím a spasmolytickým účinkem.


Lipový květ v těhotenství

Co dělat, když máte zvýšenou teplotu, ucpaný nos, škrábe vás v krku a začínáte pokašlávat? Na antibiotika to snad není a budete ráda, když se jim jako těhotná vyhnete. Z bylinek, které si můžete s klidem dopřát, jmenujme například lipový květ, ze kterého si můžete připravit lahodný čaj na vypocení, nejlépe ještě s medem. Další vhodnou bylinkou pro vás může být heřmánek na snížení horečky nebo ke kloktání a jitrocel v jakékoli formě proti kašli. Na trhu jsou k dostání kvalitní jitrocelové sirupy nebo také jitrocelové bonbony.

Sběr a sušení lipového květu

Květenství s blanitým podpůrným jazykovitým listenem se sbírá hned na počátku rozkvétání, od konce května do poloviny července, za suchého počasí, a rychle se suší v teple ve stínu v načechrané vrstvě do 5 cm. Sušení na slunci se nedoporučuje. Špatné je také sušení nad horkými topnými tělesy. Slunce a vyšší teplota nepříznivě působí na účinnost. Květenství s poupaty ani odkvetlá květenství s malými chlupatými plody se nesbírají. Sušený květ má slabě kořenitý pach a nasládle slizovitou chuť. Sušený květ nesmí znovu navlhnout.


Lipový květ – cena

Zde jsou uvedeny ceny, za které se dá pořídit lipový květ.

Lipový květ – recepty

Lipový čaj

Polévkovou lžíci sušeného lipového květu (4 g) přelijeme vroucí vodou (2 dcl). Dále už nevaříme, necháme vyluhovat a po 10 minutách scedíme. Lipový květ se v čajových směsích s oblibou kombinuje s květem černého bezu. Lze ho podávat samostatně nebo s citronem. Nemusíme doslazovat, protože lipový čaj má přirozeně nasládlou chuť. Pokud chceme sladit, výborný je k tomuto účelu lipový med. Tento léčivý nápoj podporuje pocení při horečnatých onemocněních a zánětech dýchacích cest. Čaj se má pít pravidelně po delší dobu několikrát denně.

Lipový med

Lipový med pochází z nektaru lipových květů, velice často s výrazným podílem lipové medovice.

1/2 kg lipových květů (sušené nebo čerstvé), 4 kávové lžičky kyseliny citronové, 2,5 kg cukru, 4 litry vody – květy přelijeme vlažnou vodou, zasypeme kyselinou citronovou, promícháme a necháme do druhého dne vylouhovat. Scedíme, přivedeme do varu a přisypeme cukr. Vaříme do zhoustnutí, kdy voda ztratí asi polovinu svého objemu.

Lipový květ v kosmetice

V kosmetice lipový květ používáme nejčastěji jako přeliv na vlasy či obklad na pleť. U vlasů podporuje jejich krásu i zdraví, a proto je oplachujeme lipovým odvarem. Ten připravíme tak, že 10 g čerstvých (nebo 5 g sušených) lipových květů zalijeme jedním litrem vařící vody a necháme půl hodiny louhovat. Poté jím opláchneme vlasy po umytí, přičemž pokožku na hlavě promasírujeme a více už neoplachujeme. Z lipového čaje si pak můžeme udělat obklad na obličej, který prokrví naši pleť. Obklad necháme působit zhruba půl hodiny a obličej poté opláchneme studenou vodou.

Sirup z lipového květu

Na jednu klasickou porci bychom měli – během nějakého hezkého slunečného dne – nasbírat přibližně pět plných hrstí lipových květů. Ty doma rozložíme na papír a za pár hodin by je měli opustit všichni nežádoucí podnájemníci z hmyzí říše. Někdo je oplachuje, ale to už je mírně diskutabilní, protože tím kvítky zbavíme pylu. Pokud chodíme na procházky spojené se sběrem na nějaká čistá a bezprašná místa, tak to určitě není nutné. Květy ještě před zpracováním zbavíme stonků, dáme do nějaké nádoby a zalijeme litrem vroucí vody s rozmíchanými čtyřiceti gramy kyseliny citronové (lze nahradit čerstvou čistou šťávou ze dvou citronů). Odstavíme na dva dny na nějaké chladnější tmavé místo a po uplynutí této doby základ přecedíme přes gázu nebo jemné síto, květy vymačkáme, tekutinu svaříme s kilogramem cukru a lipový sirup rozlijeme do připravených, sterilně čistých sklenic. Po zavíčkování je ještě můžeme pro jistotu pět minut pasterizovat anebo je rovnou otočíme dnem vzhůru a po vychladnutí uskladníme na nějaké chladnější místo. Lipový sirup používáme podobně jako lipový květ, můžeme ho podávat i jako prevenci během chladnějších období pro posílení imunity. Lze ho pít se studenou vodou, po lžičkách jako koncentrát, nebo přidávat do čajů.

Pokud chceme lipový sirup začít spotřebovávat ihned po výrobě, můžeme si připravit verzi, ve které použijeme poloviční množství kyseliny citronové a květy zalijeme vodou rovnou svařenou s cukrem. Během dvoudenního louhování sirup občas promícháme. Pak už jen vše rozlijeme do lahviček a uskladníme do ledničky.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Ako

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Lipový květ [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2014-03-06. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 50 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Lipovy květ

(Jaromír Kupka 11.6.2014 16:30)

Prosím o sdělení,ma-li se květ pokrajet před sušením nebo po usušení. Děkují


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS