Kurkuma jako prevence proti rakovině

Rakovina

Zveřejněno dne 24.8.2013

Kurkuma neboli indický šafrán je koření ze sušeného mletého oddenku kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa), žluté barvy. Původ je v jižní Asii, největším producentem je Indie. Obsahuje asi 5 % éterických olejů (hlavní složky sabinen, felandren a žluté barvivo kurkumin). Používá se v kari koření. Někdy se výtažky z kurkumovníku (Curcuma longa) používají i jako lék proti rakovině. Tato asijská užitková rostlina z čeledi zázvorníkovitých má vynikající protizánětlivé účinky a je prokazatelně antioxidantem. Nejnověji se zjistilo, že významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí. Je to přírodní a velmi účinný mozkový doping. Z kurkumy se také vyrábí škrobová moučka; na trhu se objevuje pod názvem Arrowrot, někdy se také nazývá koa. Používá se například k zahušťování rybích a želvích polévek. Kurkuma se využívá také jako barvivo do potravin, například do bezvaječných těstovin, polévek, rýže a podobně, pro dosažení žluté barvy. Oddenky kurkumy se několik hodin vaří, poté jsou sušeny a následně pomlety na sytě žlutý prášek. Aktivní složka kurkumin má zemitou, nahořklou, pepřovitou a hořčici podobnou chuť. Rostlina je vytrvalá bylina se zdužnatělými kořenovými oddenky, podobnými známým oddenkům zázvoru nebo našich kosatců. Z hlízovitého oddenku vyrážejí dlouze řapíkaté listy a až 1,5 m vysoký stonek. Mezi listy vyrůstá hustý klas bledě žlutých kvítků. Plodem jsou mnohosemenné tobolky, které se ve zralosti samy rozevírají.



Kurkuma proti rakovině

Kurkumin je jedna z mála známých živin, která má prokázané schopnosti výrazně snížit riziko rakoviny, srdečních onemocnění a Alzheimerovy choroby, a bylo prokázáno, že má vliv na ukládání tuků v těle tím, že mění jejich metabolismus. Kurkumin je přírodní polyfenol se silnými antioxidačními vlastnostmi, který lze získat například z kari koření nebo doplněním koncentrovaného extraktu aktivních kurkuminoidů.


Kurkuma v boji proti rakovině

U kurkuminu bylo prokázáno, že může být mocným nástrojem v boji proti rakovině, protože pomáhá obnovovat imunitní systém, funkci, která začíná slábnout u mnoha lidí v důsledku desetiletí špatné stravy a působením faktorů životního prostředí. Kurkumin podporuje imunitní systém obnovením funkcí klíčových imunitních buněk známých jako CD4 a CD8 T buňky. Podle studie zveřejněné v časopise Biological Chemistry zvyšuje kurkumin produkci bílkovin, které jsou nutné pro buňky imunitního systému, při současném snížení bujení proteinů, které ničí buňky imunitního systému.

Kurkuma v potravě

Nebojme se toto koření zařadit do našeho každodenního jídelníčku. Jeho léčivé účinky vychvaluje nejen tradiční indická medicína, ale v posledních letech kurkuma udělala velký dojem i na vědce. Je velmi pravděpodobné, že pravidelná konzumace může působit jako prevence proti rakovině. V Indii je snížený výskyt některých typů tohoto zhoubného onemocnění a zdejší populace jí průměrně gram až dva indického šafránu denně (a navíc nešetří pepřem, jehož výtažky jsou také schopny omezit růst některých nádorů). Občas se doporučuje i jako doplněk zvyšující účinnost chemoterapie. Zjednodušeně se dá říci, že kurkuma nám nijak neuškodí a pravidelné užívání nás může uchránit před jedním z nejnepříjemnějších onemocnění.


Léčivé účinky kurkumy

Léčivé účinky kurkumy se neomezují jen na rakovinu. Působí antibakteriálně, antimykoticky a protizánětlivě, často se doporučuje při menších problémech s trávením. V tradiční indické medicíně se jí posypávají obvazy, aby se urychlilo hojení některých typů ran, nebo se při kožních chorobách využívají různé kurkumové masti. Také bývá používaná jako kloktadlo při zánětech krku, doporučuje se na revma a žlučníkové kameny. Pravidelné užívání by mělo podle tradičních mouder posilovat srdce, játra a nervový systém. Moc kurkumy se nepoužívá jen na léčení, mladé Indky zkrášlují svůj vzhled pleťovými maskami z mléka a indického šafránu.

Kurkuma jako prevence proti rakovině

Kurkuma se může používat na několik způsobů. Lze ji přidávat do potravin, které konzumujeme. Existují různé možnosti, jak si kurkumu připravit, níže uvádíme některé z nich.

  • Přidat si kurkumu do sklenice teplého mléka – smíchání kurkumy s mlékem umožňuje snadné trávení právě tohoto koření. Tato technika je považována za velmi zdravou a prospěšnou při zlepšování celkového zdraví.
  • Smíchat lžíci kurkumy s medem – tato směs by se měla konzumovat samostatně, nebo může být podávána s vodou. Med překrývá/maskuje nepříjemnou chuť kurkumy, zároveň poskytuje další zdravotní výhody spojené s konzumací medu.

Doporučená denní dávka kurkumy

Doporučená denní dávka kurkumy nebo výtažku z oddenků kurkumovníku by neměla přesáhnout 1 000 mg. Správně by se měla konzumovat půl hodiny před jídlem, případně jí ochutit samotný pokrm. Její příjem by měli omezit lidé se žloutenkou, s poruchami srážlivosti krve, těhotné ženy a také lidé trpící na překyselení žaludku.

Koupě kurkumy

V obchodech lze zakoupit dva typy kurkumy: „kulatou kurkumu“, která má oválný či hruškovitý tvar, nebo „dlouhou kurkumu“ – postranní podlouhlé oddenky. Zcela běžně ji seženeme ve formě sušených, drcených oddenků. Můžeme ji zakoupit v některých lékárnách, prodejnách s exotickým kořením a ochodech s produkty tradiční čínské medicíny.

Kurkumu si můžeme ale poměrně snadno vypěstovat i doma, a to na světlém okně, přes léto i v nevytápěném fóliovníku. Mladou rostlinku si obstaráme ve specializovaném zahradnictví, pokud budeme postupovat správně, můžeme ji pěstovat mnoho let.


Kurkuma – fakta a rady

  • Zvýšený příjem kurkumy obsažené v potravě může být v některých případech prospěšný, ale bylo by ji nutné konzumovat ve velkém množství, abychom získali dávku nutnou k léčivému účinku.
  • Nejsou zprávy o tom, že by kurkuma měla v doporučených dávkách dráždivý účinek. Může tedy poskytovat ochranu před tvorbou vředů.
  • Při pokusu u 62 pacientů s ulcerujícími nádory v ústech nebo na kůži, nereagujícími na chemoterapii, radioterapii ani na chirurgickou léčbu, byla prováděna terapie místní aplikací kurkumového výtažku nebo kurkuminu třikrát denně po dobu 18 měsíců. Na konci pokusu se zjistilo, že se svědění zmírnilo o 70 %, bolest o 50 % a velikost vředu o 10 %.

Vedlejší účinky kurkumy

Kurkuma se zdá být v doporučených dávkách velmi bezpečná, ale podle některých zpráv může ve vysokých dávkách poškozovat zažívací ústrojí, a dokonce snad mít i vliv na tvorbu vředů.


Opatrnost při používání kurkumy

Nepřekračujte doporučenou dávku. I když je kurkuma celkem bezpečná, může ve velkých dávkách způsobit zažívací obtíže, dokonce i vředy. Máte-li zdravotní problémy, poraďte se o užívání potravinových doplňků vždy se svým lékařem.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© BroviPL

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Kurkuma jako prevence proti rakovině [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-08-24. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 133 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Kurkuma a artróza

(Karel Kosek 4.8.2016 13:03)

Je známé,nebo doložené působení kurkumy na artrózu,jako možný lék?Děkuji za odpoběď.


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Kurkuma a rakovina jater

(Zdeněk 21.4.2016 18:11)

Lze kurkumu užívat při alternatívní lečbě rakoviny jater-lekařsky se nedá léčit.
Jak a v jakém množství.
Děkuji za odpověď.
ZK


Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Kurkuma

(Lilian 8.9.2014 22:47)

Ahoj, teď jsem zrovna dočetla článek o kurkuminu a o tom, že je to takový malý všelék. Co o něm víte? A nevíte o nějakém produktu s ním? Kde by se dal sehnat?


Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS