Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Jaterní hemangiom

 


Aktualizováno:

Nemoci

Jaterní hemangiom, také známý jako kavernózní hemangiom, je nejčastější benigní mezenchymální nádor jater. Obvykle se hemangiomy na játrech vyskytují jednotlivě, ale u 40% pacientů se tyto léze vyskytují na obou stranách jaterního laloku. Velikost hemangiomu na játrech se může lišit od několika milimetrů až po 20 cm. Většinou se jedná o malé útvary do 5 centimetrů. U většiny pacientů je diagnóza stanovena až při vyšetření fokálních jaterních lézí.

Výskyt jaterního hemangiomu

Odhadovaná incidence jaterních hemangiomů je mezi 0,4 až 20 % populace. U 60 až 80% pacientů se vyskytuje nejčastěji ve věku 30 až 50 let. Ženy bývají 3 krát více postiženy, nežli muži. U mladých žen jsou časté projevy hemangiomů. Etiologie neboli příčina hemangiomů není doposud plně pochopena. Předpokládá se, že se jedná o cévní malformaci. Podezření na růst hemangiomů se soustřeďuje na souvislost s hormonálními vlivy, protože se dalo pozorovat zvýšení velikosti hemangiomů během těhotenství, kdy byl hemangiom pod vlivem estrogenu a progesteronu. Dosud nebyly zjištěny žádné estrogenové receptory nádorových buněk a ke zvýšenému výskytu hemangiomů došlo i u pacientek, které neměli estrogenovou terapii v menopauze.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Hemangiom na játrech foto

Tady je několik fotek, na kterých jsou vidět projevy hemangiomu na játrech a jejich diagnóza na snímcích, hemangiom na játrech foto.

Hemangiom na kůži

Hemangiomy se nemusí vyskytovat jen na játrech, ale můžou se objevit kdekoliv na těle. Například hemangiomy na kůži se objevují nejčastěji u miminek a vypadají jako červená malina na kůži. O tom jak tyto kožní hemangiomy léčit například betablokátory se píše v tomto článku: Hemangiom na kůži.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Chování jaterních hemangiomů

Chování hemangiomů není doposud pochopeno. Významné zvýšení velikosti bylo prokázáno u jednotlivých pacientů, díky chirurgickému zákroku, který byl u nich nutný. Spontánní ruptura je vzácná a obvykle se vyskytuje ve velkých periferně umístěných nádorech. Traumatické ruptury kvůli tupým poraněním jsou také vzácné. Traumatické prasknutí hemangiomu je nebezpečné a může započít onemocnění jater. Latrogenní prasknutí nebo krvácení z nádoru bylo popsáno v souvislosti s jaterní biopsií a propíchnutím jemnou jehlou, proto byly tyto metody vyšetření ponechány pouze specializovaným pracovníkům.

Jaterní hemangiom příznaky

Jaterní hemangiom je většinou objeven náhodně, zejména při vyšetření počítačovou tomografií a magnetickou rezonancí. Nejčastějšími příznaky jsou bolesti břicha a pocit tlaku v pravém horním kvadrantu. Klasická vyšetření ukazují občasně citlivá játra, krevní testy ale nenaleznou žádné změny.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnóza jaterního hemangiomu

Může být provedena na základě prozkoumání ultrazvuku, počítačové tomografie nebo magnetické rezonance. V několika málo případech jsou atypické hemangiomy diagnostikovány kombinací různých zobrazovacích metod.

Léčba hemangiomu na játrech

U asymptomatických pacientů s lézí do 5 cm není vyžadována žádná léčba, ale jen sledování. V těchto případech hemangiom nebolí a ani nijak játrům nevadí. Dlouhodobé pozorování ukázalo, že ve většině případů nedochází k růstu hemangiomu a ani k žádným komplikacím. Ale u pacientů s lézí větší jak 5 cm jsou přechody k rychlému růstu, takže je nezbytné sledování jejich hemangiomu v játrech. U pacientů bez příznaků je velice nízké riziko krvácení a proto se neprovádí preventivní odstranění hemangiomu z jater. Léčba pacientů s potížemi plynoucích z hemangiomu nebo těch, kteří mají velikost hemangiomu přes 10 cm vyžaduje resekci, nebo různé chirurgické zákroky, jako je enukleace, jaterní resekce, nebo dokonce transplantace jater. Mezi nejčastěji prováděnou resekci patří částečná se zachováním okolní jaterní tkáně.

Autor: ©Jakub Vinš
Foto: ©James Heilman, MD

odkaz na článek

. Jaterní hemangiom [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Hemangiom jater

 Per

Dobry den chtěl jsem se zeptat jestli bych se měl něčeho obávat. Dlouho době mam problém na pravém laloku zvýšeně echogenní ložisko asi 18 mm odpovídajcíí hemangiomu. Dostál jsem vyšetření ještě na GIT a doplnění CT co od toho muže čekat děkují moc Petr.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Hemangiom v játrech

 Monika

Dobrý den, na utz břicha mě byl diagnostikován hemangiom velikosti 15,5 mm, chci se zeptat jak je tento stav nebezpečný a zda s ním může souviset i hraniční hodnota krevních destiček. Moc děkuji Monika

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Omezení při hemangiomu jater

 Lucie Hlaváčová

Dobrý den, mám dotaz ohledně hemangiomu na játrech. Je nějaké sportovní omezení, pokud je na játrech hemangiom o velikosti cca 6 cm? Žádné bolesti nejsou pociťovány. Co se týče sportu, je nutné úplně přestat sportovat? Závody typu Spartan race, predator race (extémní překážkový závod kombinovaný s během). Pokud pacient ví, že má hemangiom, a omezí možné riziko úrazu a praštění do hrudi, je opravdu nutné přestat závodit?
děkuji za rychlou odpověď na mail rick007@post.cz

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS