Flavonoidy

Doplňky stravy a léky

Zveřejněno dne 16.4.2013

Flavonoidy jsou fotochemikálie, které patří ke karotenoidům. Znalost jejich příznivého vlivu na lidské zdraví je mnohem mladší než u vitamínů. Teprve nedávno se zjistilo, že flavonoidy neutralizují volné radikály, které se dostávají do environmentálních toxinů nebo metabolických procesů v těle. Chrání tělesné buňky před poškozením, které může zvýšit riziko rakoviny. Na kardiovaskulární systém mají flavonoidy příznivý účinek, protože snižují krevní tlak. Mají rovněž protizánětlivý účinek a inhibují růst bakterií a virů.



Charakteristika flavonoidů

Flavonoidy jsou důležité pro ochranu před volnými radikály, pro ochranu buněk, případně snižují riziko vzniku rakoviny, chrání proti kardiovaskulárním onemocněním, inhibují růst bakterií, virů a plísní. Flavonoidy mohou pomoci vašemu zdraví v mnoha oblastech. Stačí umístit širokou škálu ovoce a zeleniny do svého jídelníčku, abyste přijali přiměřené množství těchto flavonoidů. Zvláště se doporučují tyto potraviny:

  • lilek
  • jablka
  • hrozny
  • třešně
  • černý a zelený čaj

Další zdroje flavonoidů: hrušky, jahody, višně, cibule a další.


Příznaky nedostatku flavonoidů

Nedostatek flavonoidů může způsobit škody zaviněné volnými radikály, což může za určitých okolností následně způsobit rakovinu.

Zdroje flavonoidů

Flavonoidy dávají rostlinám jejich červenou, modrou nebo fialovou barvu, jsou tedy často obsaženy v obvodových neboli vnějších vrstvách ovoce a zeleniny. Dobrým zdrojem flavonoidů je ovoce, například jablka, hroznové víno, třešně, ale i lilek. Také stimulanty v podobě čaje, kakaa nebo čokolády nabízejí vysoký obsah flavonoidů. Každý by měl denně přijmout alespoň pět porcí ovoce nebo zeleniny, protože v těchto produktech jsou obsaženy také důležité vitamíny, minerály a stopové prvky nezbytné pro správnou funkci organismu. Nevzdávejte se zdravé, vyvážené stravy, nepodléhejte nabídce rychlého občerstvení, které poskytuje většinou jen málo nebo žádnou zeleninu či ovoce. Hledejte přípravky, které dodávají tělu dostatečné množství flavonoidů.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Scott Bauer

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Flavonoidy [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-04-16. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS