Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  
Diskuze

OLEUM MENTHALE PIPER

 Antonín Hlaváč  31.1.2024 19:58

Dobrý den. Nevím, jestli mi budete moci poradit, ale sháním jeden přípravek, který mi v lékárnách nechtějí samostatně prodat, ale není vyloučeno že by to šlo vyrobit doma. Název je "OLEUM MENTHALE PIPER". V tom názvu mi pouze nesedí ten piper, jestli to je pepř nebo co? Můžete mi poradit. Přeji hezký den. AH.

Odpovědět

Odpověď

Re: Oleum menthale piper
 Cempírek

Oleum menthae piperitae je pravá mátová silice vyrobená z kvetoucí rostliny máty peprné pomocí parní destilace. Takže žádný pepř v tomto přípravku není. Zakoupit jde například na slovensku, zde je odkaz: www.heureka.sk/?h%5B…
V domácím prostředí účinnou silici pomocí destilace uděláte jen velmi těžko a výsledek nebude nikdy tak dokonalý, jako u komerčně vyráběné silice v destilátoru. Destilace probíhá podobně jako u alkoholu, akorát že se máta nenechává zkvasit, ale destiluje se rovnou působením tepla na rostlinné části máty. Pozor, na trhu jsou dva druhy mátové silice, jeden je určen do arolampy a druhý k léčebným účinkům a jen ten je vhodný k vnitřnímu užití.
Jako alternativu k pravé silici můžete použít mátový olej. Návod na výrobu je uveden na této stránce nahoře.

Zdraví Cempírek!

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Re: Oleum menthale piper
 Tonda

Děkuji za odpověď, ale myslím že jsem schopen mátu předestilovat, můžete mi sdělit návod? Dík.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Domácí destilace silice - recept
 Jarda

K domácí destilaci silice potřebujete dvě varné baňky o obsahu 1000 ml, dále pak chladič, baňku na jímání destilátu 200 ml, skleněné trubice na propojení, alonž, dělící nálevku, stojany, svorky, držáky, síťky, kahany a hadičky.
Aparatura pro destilaci silice s vodní parou se skládá z vyvíječe páry, reaktoru, sestupného chladiče a cílové kádinky. Vyvíječ páry je tvořen frakční baňkou naplněnou 500 ml vody a v ústí také opatřenou svislou pojistnou trubicí. Ta má zabránit nasátí destilačního zbytku do vyvíječe páry při poklesu teploty a také výbuchu destilační aparatury při přehřátí. Pojistná trubice musí být dlouhá 40 cm. Z vyvíječe se pára vede do reaktoru, což je druhá frakční baňka, ve které je rozmixovaná máta s 80 ml vody. Spojovací trubička od vyvíječe páry musí končit u dna reaktoru, tak aby procházející pára byla přivedena pod hladinu směsi vody a drtě z máty. Z reaktoru je odpar dále veden do sestupného chladiče a nakonec do cílové kádinky. Na začátku destilace je vhodné předehřát kahanem i reaktor na teplotu varu. V průběhu destilace se pak už zahřívá k varu jen vyvíječ páry. Výsledný destilát se přelije do dělicí nálevky a po několika minutách stání se oddělí pravá domácí silice, která je v horní vrstvě.

Stálý odkaz | Reagovat


Odpověď

Re: Domácí destilace silice - recept
 Tonda

Děkuji za dokonalý popis. AH

Stálý odkaz | Reagovat


přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

diskuze se týká článku


lidé také čtou

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS