Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Cipralex a milování

 


Aktualizováno:

Poradna

Dotaz: Dobrý den, využívám anonymity a posílám dotaz ohledně problémů v intimní oblasti. Už dva roky beru Cipralex, přes rok Triticco (středně těžká deprese), psychika je nyní stabilní, bohužel, s užíváním AD téměř vymizely přirozené touhy, pocity atd. které má čas od času každý. Zpočátku mi to nevadilo, byla jsem sama. Teď mám však svůj první vážnější vztah (jeden kratičký byl, ale v platonické rovině), sedíme si, přitahujeme se, bohužel, pokus o první milování (po téměř půl roce), skončil nezdarem. Další pokusy nedopadly o nic lépe. Myšlenky by byly, nějaká touha se na chvíli podaří vzkřísit, ale tělo prostě nereaguje a mozek po chvíli také ne. Takže se nevzruším, neuvolním, tento okamžik je pak pro mne bohužel fyzicky opravdu nepříjemná a bolestivá záležitost - dále se není možné dostat (zkoušeli jsme i povzbuzující l. gel - žádný účinek) a nadto se jako reakce na bolest dostaví znechucení z takové činnosti. Nečekám, že poprvé to bude hned úžasné, ale trápí mne absence "pomocných projevů." S přítelem hodně komunikujeme, je velmi chápavý a trpělivý, hledáme, co by dokázalo pomoct. Vztah oba chápeme trochu jinak, milování je pro nás není základ vztahu, ale samozřejmě jeho přirozenou součástí, takže tragédii z mé "nemohoucnosti" :) neděláme. Budu se ptát své ženské lékařky i psychiatričky, bohužel se k nim dostanu až za dlouho. Byla bych ráda za radu v této oblasti, sháním pomoc, kde se dá. Děkuji

Antidepresiva, jak fungují?

Léky na depresi ovlivňují smyslové vjemy v mozku, čímž brání depresívním stavům. No a jak to funguje? Léčivé látky podávané v lékách na depresi se po strávení v žaludku přesunou do mozku, kde jakoby nasednou na receptory vzruchů a nedovolí jim přijímat některé impulzy a tak omezují depresi, ale bohužel nejen ji, jak sama vidíte. Je to takové podobné, jako bychom před strážní kameru umístili obrázek hlídaného prostoru a za ním jsme pak klidně navrtávali trezor – kamera nás neuvidí, podobně jako receptor v mozku. Podobně k tomu dochází i u Vás. Díky léčbě je před Váš receptor v mozku umístěn náhradní vzruch, který je stále stejný, i když se okolní situace změní, například u Vás i při erotickém dráždění. To, že své vzrušení nevnímáte správně, dokazuje nefunkční zvlhčování Vaší pochvy při pohlavním styku. Ačkoliv zažíváte sex, tak Váš mozek o tom neví a nemůže tedy ani spustit přirozené reakce, jako jsou zvlhčování pochvy a libé pocity z pohlavního styku. Toto jsou následky léčby pomocí léků proti depresi a budou trvat tak dlouho, jak budete tyto léky užívat. Po tuto dobu se s tímto projevem takovéto jakoby erotické hluchoty budete muset smířit. Nyní se určitě zeptáte, jak s tím dál žít?

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Antidepresiva, sex a soulož

Takže jak na to? Jednoduše! Na nedostatečné zvlhčování vagíny použijte před pohlavním stykem VŽDY lubrikační gel. Není třeba si ho nějak ošklivit, protože lubrikační gel je jen klouzavá látka, podobná té, kterou normálně vylučuje pochva, a je rozředěná s vodou, neobsahuje žádné jedy. Vnímejte to jako byste si kapala do oka, taky se nad tím nijak nepozastavujete. Lubrikačním gelem předejdete nepříjemným bolestivým pocitům při pohlavním styku do pochvy. Lubrikační gel můžete aplikovat do pochvy předem, vydrží v ní i hodinu, anebo s ním opakovaně natřete partnerovi penis – hrajte si s ním (s lubrikačním gelem). Existuje ještě i mnoho dalších technik, které můžete při sexu zapojit, když pro Vás začne být styk do pochvy nepříjemný. Důležité je neočekávat od sexuálního aktu primárně své vlastní vzrušení nebo vyvrcholení, protože to víte, že Vám nejde a nepůjde, ale spíše se soustředit na partnerovo vzrušení, které povede až k jeho vyvrcholení. Právě při této cestě se můžete více soustředit na ostatní své vjemy, jako je hmat, sluch, čich anebo pak třeba i chuť. V této různorodé paletě smyslů si zkuste najít ten, který by pro Vás mohl být příjemný a soustředit se pak při dalších vzájemných chvilkách právě na něj. Tak byste si mohla jakoby nasimulovat lepší prožitek ze společného sexu a dojít tak k uspokojení, až v závislosti na vyvrcholení svého partnera. Protože pokud se Vám povede partnera dovést ke vzrušení a k vyvrcholení, tak to znamená, že ho vzrušujete, že se mu to s Vámi líbí a to je pro Vás ujištění, že je vše v pořádku, že se můžete při sexu uklidnit a nechat se unést na vlně společné rozkoše, kterou můžete dosáhnout různými způsoby, o kterých se Vám třeba nikdy ani nezdálo. Milujte se a hrajte si spolu, objevujte nepoznané a netrvejte jen na stereotypním výkonu soulože do pochvy. Uvědomte si své erotické sny a zkuste je s partnerem realizovat.

Zdraví Vás Cempírek!

Foto: ©Aotearoa

odkaz na článek

. Cipralex a milování [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Cipralex a milování

 Tomáš

No, a nebo změnit léky. Cipralex nebo sertralin prostě choutky tlumí. Naopak třeba mirtazapin ne (po tom, co se pár týdnů, než si na něj zvbyknete, pořádně vyspíte :-)

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Sex

 Anonymka

Musím říct že i já mám problém. Beru citalon 20 a dogmatil 50. Přítel se do mě vůbec nedostane. Vlhká jsem s tím problém nemám. Jen mě to hrozně bolí když chce přítel do mě vniknout.

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět

Užívání antidepresiv a sexualita

 Choronzon

Odpověď na dotaz není zcela adekvátní. Různá antidepresiva mohou mít různé účinky v oblasti sexuality. Cipralex může potřebu sexu, sexuální dráždivost i schopnost dosáhnutí vzrušení a orgasmu eliminovat u žen i můžu a to zcela nezávisle na lubrikaci atp. Tento problém může přetrvávat i několik let po vysazení těchto antidepresiv.
U Zoloftu a jeho generik existuje kromě výše zmíněných rizik i doživotní ztráta libida, kvůli čemuž existují i mnohé podpůrné skupiny.
Doporučuji se obrátit na farmakology (zeptat se v lékárně nebo známé lékárnice, přinutit kamarádku, aby se šla zeptat atp), psychiatričky, ale obrátit se třeba i na sexuologii.
Při tomhle vedlejším účinku a rekonvalescenci je nutné dokonale poznat svou sexualitu a odhodit ostych za hlavu. Dokud budou účinky fungovat, tak klasický pohlavní styk nebude moc příjemný. Hlavně nesmí být nepříjemný nebo bolestivý. Existuje mnoho párů, které nemohou mít klasický pohlavní styk, ať už dlouhodobě nebo jako vy krátkodobě a i ti mohou mít bohatý sexuální život. Dobrá je komunikace a mít takového partnera.
Přeji brzké zlepšení!

Počet odpovědí: 0 | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS