Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Chlorogenová kyselina

 


Aktualizováno:

Výživa a dieta

Jedná se o přírodní kyselinu, která je zastoupena v mnoha druzích ovoce, ale v největší míře je obsažena v zelené kávě. Tato kyselina se využívá při snižování tělesné hmotnosti.

Co je kyselina chlorogenová

Kyselina chlorogenová je organická kyselina, přírodní polyfenol. Je to ester kávové a chinové kyseliny, hořké chuti. Má antibakteriální, antiplísňové a antivirové složky.

Jde o nezvykle silný antioxidant, který se v posledních letech proslavil jako pomocník v boji s přebytečnými kilogramy. Kyselina cholorogenová totiž povzbudí jaterní metabolismus, který napomůže rychlejšímu spalování tuků, do jisté míry potlačuje i chuť k jídlu. Tato kyselina kromě toho, že podstatně zrychlí každý metabolismus, dokáže i úspěšně bojovat s vnějšími projevy nepříjemné celulitidy, zlepší zažívání a sníží i hladinu cholesterolu.

Kyselina chlorogenová skutečně ovlivňuje lidskou váhu. Podle výzkumu pomáhá zelená káva hubnout, pokud je konzumovaná střídmě. Naopak kdo pije pět nebo více šálků kávy denně, pravděpodobně spíše přibere.

Největší podíl této kyseliny je obsažen v zelené kávě, a to 10 %. Při takové koncentraci má zelená káva v lidském těle zajímavé účinky. Na dvě až tři hodiny totiž uzavírá v tenkém střevě kanálky, jimiž se sacharidy vstřebávají do organismu, a tím zásadně omezí využitelnost spotřebovaných sacharidů.

Nejde sice o ideální metodu, nicméně je reálné takto po určitou dobu postupovat a udržet si tak kontrolu nad váhou. Tělo totiž reaguje přirozeně, takže pokud nezíská adekvátní množství sacharidů ze stravy, čemuž kyselina chlorogenová brání, zbytek energetické potřeby si vezme z vlastních zásob. Znamená to, že de facto jíme, ale zároveň i rozpouštíme tukové rezervy, tudíž hubneme. Tyto schopnosti zelené kávy už prokázala řada vědeckých studií, jejichž výsledky byly v posledním desetiletí také zveřejněny.

Chlorogenové kyseliny snižují výlučně jen vstřebávání glukózy a nijak neovlivňují vstřebávání hodnotných vitamínů, minerálních látek, aminokyselin či mastných kyselin.

Po užívání chlorogenové kyseliny by se neměl dostavit ani jo-jo efekt.

Kyselina chlorogenová má tyto pozitivní účinky: snižuje vysoký krevní tlak; je jednou z látek zapříčiňujících projímavé účinky švestek; má psychostimulační a antioxidační účinky.

Vedlejším účinkem podle studií může vyvolání alergie lidského těla na některé rostlinné látky.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co obsahuje kyselinu chlorogenovou

Kyselina chlorogenová je obsažená v kávě – 50 až 150 miligramů v jednom šálku. Kromě kávy jsou jejím bohatým zdrojem též brambory, jablka, hrušky, meruňky, broskve. V poměrně malém množství je kyselina chlorogenová obsažena například ve třešních či ve švestkách. Mimořádně vysokým obsahem této látky se však vyznačuje zelená káva; nejjakostnější druhy dosahují až 10 %.

Kyselina chlorogenová na hubnutí

Tato kyselina má dobrý vliv na metabolismus glukózy, která způsobuje obtížné vstřebávání cukru. To znamená, že se nám při její konzumaci v organismu ukládá méně tuku, a jídlo, které jíme, nám zajišťuje sytost na delší dobu.

Kyselina chlorogenová se přidává do spousty preparátů, které se využívají k redukčním dietám. Je pravda, že hlavní význam této kyseliny spočívá v tom, že snižuje vstřebávání glukózy, takže tělo následně k dodání energie využívá vlastních (nahromaděných) zásob.

Všeho by se mělo užívat s mírou, toto platí i o hojné konzumaci potravin a pochutin obsahující kyselinu chlorogenovou. Užívání nadměrného množství těchto přípravků může naopak vést ke zvyšování hmotnosti. Určitě si nelze myslet, že užíváním této kyseliny zaručeně snížíte svou hmotnost bez dalších aspektů – je třeba upravit svůj jídelníček, životní styl a začít se hýbat.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Zelená káva v lékárnách

Zelená káva je v lékárnách k dostání ve formě extraktu v tobolkách nebo jako kávová zrna. Tobolek je na výběr velké množství. Zde záleží na vás, co je pro vás výhodnější, zda radši budete konzumovat tobolky, nebo si budete připravovat nápoj z namletých kávových zrn. Výrobců tobolek je celá řada a v lékárnách vám jistě nějaké doporučí. Tobolky obsahují různé množství extraktu zelené kávy, od čehož se odvíjí i cena.

Připravíte-li si nápoj ze zrn, nevznikne vám káva taková, na jakou jste asi byli zvyklí. Je to nápoj, který má světlou barvu.

Svetol

Svetol je přírodní bezkofeinový výtažek ze zelené kávy, bohatý na aktivní složky. Zásluhou výzkumu a zkušeností společnosti Naturex Svetol v sobě produkt spojuje blahodárné vlastnosti kávy v rostlinném koncentrátu s potvrzeným efektivním zeštíhlovacím a zkrášlovacím účinkem. Výtažek se získává z nepražených zrnek kávy Robusta (Coffea canephora robusta Pierre), díky čemuž má Svetol jedinečné složení. Účinnost je klinicky prokázána. Specifické složení Svetolu bylo podrobně zkoumáno, studie prokázaly přítomnost chlorogenové kyseliny ze zelené kávy. Jedna 400mg dávka Svetolu se rovná ekvivalentu 3 až 6 šálků kávy (v závislosti na kvalitě kávy a způsobu její přípravy).

Chlorogenové kyseliny však nejsou jedinou aktivní složkou Svetolu. Svetol také obsahuje kyselinu kávovou, velmi dobře známou pro její antioxidační účinek. Výzkumy realizované společností Naturex ukázaly, že kyselina kávová vykazuje silný antioxidační účinek a významně omezuje oxidaci lipidů v játrech. Svetol je preparát s výjimečným a jedinečným složením. Jeho složení zaručuje nepřítomnost určitých molekul přítomných v kávě, kterým věda připisuje potenciálně škodlivé účinky na naše zdraví, zejména při zvýšené konzumaci. Z tohoto důvodu Svetol garantuje absenci cafestolu a kahweolu a nižší obsah kofeinu, jaký by obsahovala čtvrtka šálku kávy.

Po 60 dnech užívání Svetolu ztratili jedinci 5,7 % z původní váhy, což znamenalo průměrnou ztrátu váhy 5 kg.

Autor: © Nina Vinšová

Foto: © Ben Mills

odkaz na článek

. Chlorogenová kyselina [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

Témata


Zajímavé články

Další články k tématu chlorogenová kyselina

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS