Informace od zdravotní sestry

MENU

  

PROSTATA

  

KREVNÍ TLAK

  

CUKROVKA

  

WARFARIN

  

Chlamydie

 


Aktualizováno:

Nemoci

Chlamydie jsou jednou z nejčastějších sexuálně přenosných nemocí. Tato infekce se velmi snadno šíří, protože často nezpůsobuje žádné zjevné příznaky a může být nevědomky předána sexuálnímu partnerovi. Chlamydie jsou obvykle patrné teprve během jednoho až tří týdnů od kontaktu.

Příznaky a projevy chlamydií

Projevy chlamydií u žen

  • abnormální vaginální výtok, který může zapáchat;
  • krvácení mimo pravidelný cyklus;
  • bolestivé periody;
  • bolest břicha s horečkou;
  • bolest při sexu;
  • svědění nebo pálení ve vagíně nebo kolem ní;
  • bolest při močení.

Projevy chlamydií u mužů

  • malé množství průhledného nebo matného výtoku z penisu;
  • bolestivé močení;
  • pálení a svědění kolem močové trubice;
  • bolest a otoky kolem varlat.
výběr z naší tvorby
pokračování článku

Diagnostika

Existuje několik různých testů, které může lékař použít k diagnostice chlamydií. Nejčastěji odborný lékař provede u mužů výtěry z močové trubice, u žen se dělají stěry z děložního čípku. Tyto vzorky jsou pak odeslány do laboratoře k analýze. Existují i jiné testy, například ověření přítomnosti bakterií ve vzorku moči.

Jak se chlamydie léčí?

Jestliže u vás lékař diagnostikuje chlamydie, předepíše vám perorální antibiotika. Také vám doporučí, aby se i váš sexuální partner nechal vyšetřit, popřípadě přeléčit, aby se zabránilo šíření infekce. Pokud jsou chlamydie léčeny, dojde zpravidla ke zlepšení stavu do jednoho nebo dvou týdnů. Je důležité dobrat všechna antibiotika, i když se cítíte lépe. Ženy s těžkou infekcí mohou být hospitalizovány, k léčbě se zde používají nitrožilní antibiotika a léky na bolest. Po dobrání antibiotik by měli být pacienti znovu vyšetřeni, aby se potvrdilo vyléčení infekce. To je zvláště důležité v případě, kdy nemáte jistotu, že je i váš partner vyléčen. Nemějte pohlavní styk, dokud si nebudete jisti, že vy i váš partner již nemáte tuto nemoc.

výběr z naší tvorby
pokračování článku

Co se stane, když nejsou chlamydie léčeny?

Pokud nejsou chlamydie léčeny, riskujete několik zdravotních problémů.

Ženy

Pokud se neléčí, může infekce způsobit zánětlivé pánevní onemocnění, které může vést k poškození vejcovodů, nebo dokonce způsobit neplodnost. Neléčené chlamydie mohou rovněž zvýšit riziko mimoděložního těhotenství. Kromě toho mohou chlamydie způsobit předčasné porody, infekce může být přenesena při porodu na plod a způsobit tak oční infekce, slepotu nebo zápal plic u novorozenců.

Muži

Chlamydie mohou způsobit infekci močové trubice. Také může dojít k nákaze nadvarlete nebo k zánětu konečníku.

Jak se bránit chlamydiové infekci?

Chcete-li snížit riziko infekce způsobené chlamydiemi:

  • použijte kondom při každém pohlavním styku;
  • omezte počet sexuálních partnerů;
  • dodržujte sexuální abstinenci nebo omezte sexuální kontakt na jednu neinfikovanou partnerku/partnera;
  • pokud se domníváte, že jste nakaženi, měli byste se vyhnout sexuálnímu kontaktu a vyhledat lékařskou pomoc.

Jakékoli neobvyklé symptomy v oblasti genitálií (výtok nebo pálení při močení či neobvyklá bolest nebo vyrážka) by měly být signálem k sexuální zdrženlivosti. Poté je důležité navštívit odborného lékaře. Pokud již máte chlamydie nebo jiné sexuálně přenosné choroby a léčíte se, měli byste informovat všechny své poslední sexuální partnery, kteří by měli rovněž navštívit lékaře a v případě potřeby se léčit.

Chlamydie se objevují bezpříznakově, mnoho lidí je infikováno nevědomky. Lékaři doporučují, aby všechny osoby, které mají více než jednoho sexuálního partnera, byly testovány na chlamydie pravidelně (i při absenci příznaků).

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© GerardM

odkaz na článek

. Chlamydie [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .



přidejte sem svůj komentář

Něco Vám není jasné? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
K zeptání použijte tento formulář.


Nadpis / Dotaz
Jméno
E-mail
Sdělení

Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
E-mail nebude nikde zobrazen.

přehled komentářů

Chlamydie

 dagmar

Dobrý den,
,
je mi 52 let a již delší dobu mě trápí nespecifické příznaky. Jsem pořád hodně unavená i když spím třeba 9 hodin denně. Manžel si možná myslí, že jsem lenoch, ale ta únava je někdy nepřekonatelná. Ve tři hodiny v noci se vzbudím a je mi divně od žaludku, až na zvracení, ale nikdy nezvracím. Pořád divně pokašlávám a škrábe mě v krku. Někdy mám pálení mezi prsy a mezi lopatkami. Dělám celý den u počítače, tak to přisuzuji krční páteři. Každý rok chodím na krevní testy a již několik let mám mírně zvýšené jaterní testy. Bolí mě klouby a nohy. Mám hodně červených žilek v očích. Taky trpím kožními problémy a na kožním mi nic nezjistili. Nedávno se tyto kožní problémy projevily na zadnici, potíže ustoupily, ale zůstaly mi po nich fleky, takže se nerada někde svlíkám. Nyní se objevily zase na rukou. Hlavně kolem nehtů. Praská to a bolí. Prosím o radu. Bohužel kouřím asi tak 10 denně. Alkohol piji, přes týden málo, ale o víkendu si dám pár skleniček vína. Tyto problémy již trvají dost dlouho a je to pořád dokola. Někdy je mi líp a někdy hůř, ale úplně dobře mi snad není nikdy. Chybí mi elán. Dceři je let a má podobné problémy a navíc má zvětšenou uzlinu v tříslech.

Počet odpovědí: 1 | Zobrazit odpovědi | Stálý odkaz | Odpovědět


Témata


Zajímavé články

ČeskáOrdinace

O nás

Kontakt

Ochrana osobních údajů a cookies

SiteMAP

RSS