Čaj z bobkového listu

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 12.5.2016

Bobkový list, který se používá především jako koření, jsou v podstatě listy vavřínu. Tento stálezelený keř pochází pravděpodobně z Malé Asie, dnes je pěstován v celém Středomoří. Jedním z největších producentů vavřínu je Turecko. Zjistilo se, že bobkový list není jen zajímavé koření, ale že má i blahodárné účinky na naše zdraví.



Bobkový list alias vavřín

Jako bobkový list bývá označováno koření, jež tvoří listy vavřínu. V české kuchyni se používá spolu s novým kořením do smetanových omáček, voňavých polévek, kyselých jídel, při nakládání masa, okurek nebo hub, pečení masa a zvláště zvěřiny. Využívá se také k přípravě marinád a teriny.


Účinky bobkového listu

Bobkový list působí lehce sedativně, podporuje trávení, má i antiseptický (protizánětlivý) účinek. Mimo jiné funguje i na snižování krevního cukru jako doplněk léčby diabetiků. Vavřínový olej se používá v parfémech a při výrobě vavřínového rumu. Bobkový list je velmi účinný prostředek na odstraňování veškerých usazenin, může však způsobit i nebezpečné reakce. Dokáže vyvolat velké vylučování všech hlenů, a to i hlenů ze střev. Pozor na předávkování, může spustit krvácení. Proto myslete na to, že je nutné odvar pít opravdu po malých douškách, poslední asi v osm večer. Před spaním si někteří lidé udělají klystýr, aby omezili vylučování hlenu horními cestami dýchacími. Během užívání odvaru z bobkového listu se doporučuje vegetariánská strava.


Recept na čaj z bobkového listu

Čaj se připraví ze dvou bobkových listů. Ty se zalijí vroucí vodou a nechají 5 minut louhovat (1/4litrový hrníček). Pijte třikrát denně.

Recept na odvar z bokového listu

Asi 5 gramů bobkového listu vařte ve 3 dl vody (10 minut) a minimálně 3–4 hodiny (lépe však přes noc) louhujte nejlépe v termosce. Odvar přeceďte a pijte malými doušky během 12 hodin. Pokud byste vypili vše najednou, mohlo by dojít ke krvácení! Proceduru opakujte po třech dnech, pak po týdnu a během prvního roku každé čtvrtletí. Celkově budete potřebovat asi 30 gramů bobkového listu.

Autor: © svevi
Foto:
© Getty

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Čaj z bobkového listu [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2016-05-12. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 70 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS