Čaj green snail

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 10.3.2016

I když má zelený čaj doslova zázračné účinky na naše zdraví, stále ještě není jeho obliba u nás tak velká. A je to škoda. Obsahuje určitě cennější chemické látky než leckteré ovocné aromatizované čaje, které s oblibou popíjí řada z nás. Zelený čaj působí na náš organismus velmi příznivě, a tak určitě stojí za to, abychom zařadili alespoň jeden šálek denně do pitného režimu. Mezi zelené čaje patří také čaj Green snail.



Co je to Green snail

Čaj Green snail je slavný zelený čaj původně pěstovaný v horské oblasti Dongting v blízkosti jezera Tai Jiangsu v Číně. Místní lidé pojmenovali tento čaj „Děsivá vůně“, ale je také známý jako Pi Lo Chun. Je ceněn díky svému vzhledu, ovocné chuti a květinové vůni. Jeho lístky jsou stočeny do spirály, takže připomínající hlemýždě (odtud pravděpodobně označení). Sklizeň probíhá brzy na jaře.

Green snail je jeden z nejcennějších čínských zelených čajů s limitovanou produkcí. Vyrábí se z těch nejjemnějších jarních pupenů. Zelené lístky mají tvar malých klubíček. Světle žlutý nálev nabízí širokou škálu chutí i vůní, od velmi lehké rostlinné k jemným tónům ovoce. Jedná se o sypaný čaj. Dnes se tento čaj pěstuje v Dongtingu a Jiangsu. Biluochun od Dong Shan (Východní hora) je považován za nejlepší.


Účinky

Čaj Green snail obsahuje vitamíny, kofein, minerály, aminokyseliny, třísloviny, silice a flavonoidy. Kromě toho, že mezi obsažené účinné přírodní antioxidanty patří vitamín C a betakaroten, je v tomto čaji významný obsah antioxidantu flavonoidového typu katechinu, zvaného epigallokatechin gallát (EGCG). Právě tato látka má velký přínos pro zdraví člověka a obsah EGCG je v zeleném čaji mnohem vyšší než v čaji černém, u něhož během fermentace dochází k oxidaci EGCG, tedy ke snížení množství. A proto má jedině zelený čaj účinky tak výjimečné.

Čaj povzbuzuje fyzicky i psychicky, neboť zvyšuje dobrou náladu a dodává energii a chuť k životu. Pití tohoto čaje zvyšuje koncentraci organismu, a to díky obsaženému kofeinu. Ten je obsažen i v kávě, ale v čaji je vázán na některé látky, a proto se uvolňuje pomaleji. To má vliv na delší působení kofeinu v těle. Kvůli obsahu kofeinu však není tento čaj vhodný pro děti a těhotné ženy.

Green snail také účinně pomáhá v boji proti bakteriím a virům. Upravuje střevní mikroflóru a zamezuje rozvoji hnisavých procesů v trávicím traktu. Třísloviny obsažené v čaji blahodárně působí na trávicí ústrojí tím, že na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Pravidelné pití zeleného čaje posiluje i obranyschopnost organismu. Polyfenoly čaje stimulují produkci buněk imunitního systému a mají lokální účinek dokonce proti bakteriím způsobujícím zubní plak a nepříjemný zápach z úst.

Čaj má rovněž výrazné protinádorové účinky. Způsobuje to flavonoid EGCG, látka, která v kombinaci s jinými prvky obsaženými v zeleném čaji může zastavit růst nádorových buněk v játrech, jícnu, kůži, slinivce, prsu, prostatě i žaludku. Zabraňuje šíření metastáz v těle.

Čaj pozitivně působí jako prevence proti onemocněním krevního oběhu, infarktu a mrtvici, a to tím, že snižuje shlukování krevních destiček, čímž zabraňuje srážení krve. Tento čaj také chrání LDL cholesterol před poškozením oxidací a zvyšuje antioxidační aktivitu krve.

V čaji obsažené přírodní látky způsobují pomalejší uvolňování glukózy po konzumaci sacharidových potravin. To pomáhá lepšímu využití cukru v energetickém metabolismu, tedy při spalování energie. Měli bychom tedy popíjet čerstvě připravený Green snail, když konzumujeme sacharidové (škrobnaté) potraviny, abychom zamezili vzniku vysoké hladiny cukru v krvi. S tím také souvisí využití zeleného čaje při hubnutí.


Dávkování

Příprava: Vodou o teplotě 70–80 °C zalejte čaj v poměru 1,5 dl na 1 čajovou lžičku. Pokud čaj louhujete v konvici, pak dejte navíc 1 lžičku na konvici. Ponechte 3 až 4 minuty louhovat. Poté přeceďte. Možno připravit 3 nálevy.

Cena

Zde můžete vidět cenu čaje Green snail.

Autor: © svevi
Foto:
© Bi LUo

referenční odkaz

VINŠOVÁ, Světluše. Čaj green snail [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2016-03-10. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články



Sitemap | RSS