Čaj a vše o něm

Čaje a byliny

Zveřejněno dne 7.3.2015

Čaj je bezpochyby nejrozšířenější nápoj na světě a zajisté neexistuje nikdo, kdo by ho neznal. Možná ani nebudu daleko od pravdy pokud bych tvrdila, že je také nejstarším nápojem na světě. Účinky čajových lístků na lidský organismus jsou známé již 3000 let př. n. l. Obdivuhodné na tomto nápoji je i fakt, že se dodnes vědcům nepodařilo odhalit všechna jeho tajemství. Účinky některých složek obsažených v čaji nejsou ještě zdaleka prozkoumány.



Co není čaj

Pokud máme skutečně mluvit o čaji, musíme zapomenout na klasické pytlíkové balení bez ohledu na to, jak moc luxusně působí. V obchodních domech s běžnými potravinami žádnou kvalitu očekávat nelze. Už skutečnost, že ve varných sáčcích je čaj rozdrcený a tudíž se z něj rychleji uvolňuje aroma, na jeho kvalitě příliš nepřidá. Stačí když se podíváte na složení takového čaje, zjistíte, že "pravý" čaj se zde mnohdy vůbec nenachází.


Pravý čaj (Camellia sinensis)

Pravý čaj obsahuje lístky čajovníku (Camellia sinensis), má specifickou chuť a vůní. Pouze tento pravý čaj obsahuje tolik opěvované a na organismus pozitivně působící složky. Pokud tedy chcete vyzkoušet, jakou chuť má nápoj připravený výhradně z kvalitních lístků čajovníku, zamiřte do nejbližší čajovny. Ve vašem okolí se určitě nějaká najde.

Jak o čaj pečovat

Naše podnebí není pro pěstování čaje vhodné, musí se dovážet a proto je udržení vysoké kvality velice důležité:

  • čaji nesvědčí příliš mnoho světla (už vůbec ne přímé sluneční záření)
  • musí se dát dokonale uzavřít a zamezit přístupu vzduchu, aby se neztrácelo aroma
  • čaji také nesvědčí vlhké prostředí

Čaj a účinky

Lidé pijí čaj především pro jeho povzbuzující účinky nebo také pro jeho jedinečnou chuť. V čaji se navíc nachází velké množství organických látek a ne všechny z nich jsou prozkoumané. Dnes již však stoprocentně víme, že povzbuzující účinek čaje spočívá v látce zvané thein. Jedná se o tutéž látku, kterou najdeme i v kávě – tedy kofein.

Thein není jediná látka obsažena v tomto nápoji. Najdeme zde některé minerální látky a vitamíny a to především draslík, zinek, měď a fluor. Ze skupiny vitaminů mluvíme hlavně o vitaminu C, E, Pvitaminech skupiny B. Některé druhy čaje dokonce obsahují větší procento vitaminu C než samotný citron. Při výčtu obsažených látek v čaji nesmíme zapomenout také na kofein, teobrominteofylin. Účinky těchto látek pozorovali lidé již před několika tisíci lety. Tehdy se však čaje nepřipravovali tak, jak to známe dnes. Nejběžnějším způsobem bylo žvýkání čajových lístků.

Pokud bychom chtěli porovnat účinek kávy a čaje, tak je nutné podotknout, že každý z těchto nápojů působí jinak. Účinek kávy nastupuje velice rychle a také i rychle odezní, naopak účinek čaje nastupuje pozvolna a také í působení je mnohem delší.

To byl jen drobný krůček k poznání čaje – toho opravdového čaje. Zajisté uznáte, že se jedná o velice zajímavý nápoj, a proto mu zde ještě budeme věnovat hodně pozornosti.

referenční odkaz

SIMON, Luboš. Čaj a vše o něm [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2015-03-07. Dostupné online.

Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Voda na čaj

(Jogi 13.8.2007 14:38)

Pro všechny milovníky čaje mám dobrý tip, jak si poradit s chuťovými vlastnostmi vody na čaj. Pomocí jednoduchých a levných filtrů na úpravu vody z vodovodu je možné chuť vody opravdu výrazně zlepšit! Osobně tento filtr sám používám a nedám na něj dopustit a nezastaví mě ani tvrdá voda :-)

Koukněte na diskusi na www.caj.bloguje.cz nebo přímo na web www.voda-zdarma.com


Počet odpovědí: 2 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět




zajímavé články



Sitemap | RSS