Babské rady na nadýmání a plynatost

Zdravá výživa

Zveřejněno dne 6.6.2017

Plynatost způsobuje směs plynů, zpravidla nepříjemně zapáchající, produkovaná v trávicím traktu (tento jev se odborně nazývá meteorismus) a vypuzovaná konečníkem v rámci procesu zvaného flatulence (vypouštění plynů neboli lidově „prdění“). Chybí-li tato závěrečná fáze, takzvané zaražené větry mohou působit značné bolesti. Vypouštění plynu bývá doprovázeno charakteristickým zvukem vyvolaným kmitáním tkání v okolí řitního otvoru.


Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí

Rozdíl mezi nadýmáním a plynatostí není, odborně se tento stav nazývá meteorismus. Průměrný člověk vytvoří přibližně půl litru střevních plynů denně a v průměru si člověk od střevních plynů uleví cca 14krát denně. K samotnému úniku plynů dochází někdy bez nápadných slyšitelných projevů, případně s tichým zasyčením, jindy však i s velmi hlučným charakteristickým zvukovým efektem („prdem“). Rychlost úniku plynů je v průměru 3 m/s, individuální odchylky rychlosti v ústí jsou možné a závisí na aktuálním tlaku plynu.


Neustálé nadýmání – příčiny

Převážná část plynů se vstřebává, zbytek pak odchází konečníkem z těla ven. V tlustém střevě lidí přežívají stovky různých bakterií (probiotika), které působí pozitivně na náš organismus. Potravou pro tyto bakterie jsou prebiotika (nestravitelné jídlo). Konzumace některých potravin prospívá určitým bakteriím, které následně vytvářejí plyny, jako je vodík a metan. Rektální plyn je tvořen z 80 až 90 % těmito střevními bakteriemi. Ve střevě se tyto bakterie živí polysacharidy a cukry ze stravy. Takže, pokud tyto sacharidy v jídelníčku chybí, produkce rektálního plynu je snížena.

Důležitým faktorem při tvorbě plynu je také individuální snášenlivost potravin, která se projeví jako bolest v podbřišku nebo jako nadýmání po jídle. Jak již bylo napsáno, vše je individuální, dvě osoby sní stejné množství sacharidů, ovšem jedna vyprodukuje velké množství plynů, zatímco druhá žádné. Ve společnosti je plynatost velmi nepříjemná a obtěžuje nás zejména psychicky. Mnoho lidí však zapomíná na to, že vždy je lepší plynatost než její opak. Zástava odchodu plynů je varujícím příznakem, že je něco v nepořádku.

Kde se plyny berou:

  • ze spolykaného vzduchu (dusík) ;
  • z krevních plynů vylučovaných střevní stěnou;
  • z plynů vznikajících při trávení;
  • z plynů vznikajících při kvašení sacharidů;
  • z plynů vznikajících hnitím bílkovin a sekretů.
Z čeho se plyny skládají:
  • dusík;
  • kyslík;
  • oxid uhličitý;
  • vodík;
  • metan.

K odstranění plynu z trávicího traktu dochází nejen plynatostí, ale i říháním, vstřebáním do krve nebo spotřebováním bakteriemi.


Potraviny proti nadýmání

Abyste zakročili proti nadýmání a předešli mu, je velmi důležité dbát nejen na druh jídla, ale také na způsob stravování.

Způsob stravování: Abyste snížili projevy nadýmání, dávejte si pozor na styl jídla. Snažte se jíst pomalu, polykejte malá sousta, u jídla nemluvte, jídlo dostatečně přežvykujte.

Ovoce: Jezte často grepy, jablka, mango, zralé banány + ořechy.

Zelenina: Vhodné jsou okurky, rajčata, brambory, chřest, červená řepa, špenát, čerstvě nasekaná petrželová nať.

Vláknina: Nutná je přiměřená dávka nestravitelných rostlinných složek potravin, jako například obiloviny, kukuřice, zrna, tmavé celozrnné pečivo, mandle, sušené ovoce, jablko, hruška. Nestravitelné prvky pomáhají pročistit organismus, oživují jeho zlenivění a pomáhají pohybu střeva. Ale pozor! Nadměrné množství vlákniny může naopak vyvolat nadměrnou plynatost. Pokud s vlákninou ve svém jídelníčku začínáte, dávky pomalu zvyšujte.

Bylinky: Doporučuje se máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Další suroviny: Jezte potraviny s vyšším obsahem draslíku.

Tekutiny: Pijte nejlépe nealkoholické nesycené nápoje bez oxidu uhličitého (nejlépe čistá nesycená voda) nebo bylinné čaje (mátový, fenyklový a podobně). Pozor! Je dobré zapíjet jídlo, ale ne příliš, protože nadměrné zapíjení jídla může vyvolat plynatost.

Pozor na nápoje s obsahem oxidu uhličitého, těm se snažte vyhnout, jsou to především:

  • soda;
  • kolové nápoje;
  • pivo.

Vyvarujte se špatných kombinací potravin. Nadýmání a zažívací potíže často vyvolává:

  • kombinace koncentrované bílkoviny s cukrem, která v žaludku způsobuje kvašení, například mnoho cukru v mléce, slazeného tvarohu nebo slazené kondenzované mléko či smetana, také například ryba se salátem a za tím porce zmrzliny;
  • nadměrné množství ovoce a zeleniny spolu v jednom jídle;
  • kombinace chleba, brambor a těstovin;
  • směsi různých druhů tuků.
Chronické nadýmání způsobuje:
  • nadměrná konzumace sladkostí;
  • bílá mouka a produkty z ní – bílý chléb, těstoviny z bílé mouky;
  • neloupaná rýže;
  • nedostatek vlákniny v potravě.

Babské rady, jak se zbavit nadýmání

Pokud před jídlem sníme některé druhy kyselejšího ovoce, jako je citron, jablko, grep, kiwi, rybíz, nebo hrozny, povzbudíme tím tvorbu žaludeční kyseliny. Současně se zvýší kyselost žaludeční šťávy a dojde ke zvýšené produkci kyseliny solné. Zkonzumovaná strava se tak lépe rozloží a ve střevech už nemá co vytvářet nežádoucí plyny.

Uvařte si odvar z kmínu. Jednu čajovou lžičku kmínu zalijte 2 dcl vroucí vody. Nechte louhovat přibližně 15 minut. Pijte po doušcích.

Zapomeňte na žvýkačky.

Dejte stop horkým jídlům a nápojům.

Bylinky proti nadýmání

Proti nadýmání se doporučuje popíjet čaje z těchto bylinek: máta, heřmánek, fenykl, tymián, zázvor, kopr, libeček, kmín, anýz, bazalka, oregano.

Léky proti nadýmání

Nejčastěji vám v lékárně doporučí:

  • Flatulin gel;
  • Gen Meteo tablety;
  • Espumisan tablety;
  • výživové doplňky s obsahem Lactobacillus acidophilus.

Nadměrná plynatost střev

Nadýmání v těhotenství je způsobeno rostoucí hladinou hormonu progesteronu v těle těhotné ženy. Tento hormon způsobuje snížené napětí střevní stěny, což vyvolává zpomalení pohybu potravy ve střevech. Pomalejší procházení potravy trávicím traktem umožňuje kvalitnější a lepší vstřebávání živin, horší stránkou této věci jsou pak problémy s tím spojené, jedná se zejména o nadýmání a zácpu.

Plyny ve střevech jsou tak vedlejším produktem činnosti střevních bakterií, které mají za úkol dokončit proces započatý příjmem potravy, tedy v žaludku a v tenkém střevě. Nadýmání se zpravidla zhoršuje úměrně s postupujícím těhotenstvím, kdy rostoucí děloha vyvíjí tlak na žaludek, čímž ho posunuje stále výš.

Příčiny zapáchající plynatosti

Průměrné složení plynu je 59 % dusíku, 21 % vodíku, 9 % oxidu uhličitého, 7 % metanu a 4 % kyslíku. Tato směs je kvůli obsahu metanu a vodíku hořlavá, nicméně zastoupení těchto plynů silně záleží na bakteriích, které žijí ve střevě.

Zápach je dán sulfanem, což je sloučenina síry. Mezi množstvím zkonzumované potravy obsahující síru a výsledným pachem je úměra. Teplota plynů až do jejich úniku odpovídá tělesné teplotě, tedy asi 36,5 °C.


Babské rady, jak se zbavit plynatosti

Smíchejte čajovou lžičku kmínu, fenyklu, máty peprné a heřmánku. Dvě čajové lžičky směsi zalijte 250 ml horké vody a nechte 10 minut louhovat. Přeceďte a pijte několikrát denně teplé. Čaj nemusí být vhodný pro děti.

Pokud trpíte plynatostí dlouhodobě, měli byste vynechat z jídelníčku luštěniny, některé druhy zeleniny, sycené nápoje nebo kávu. Krátkodobější terapie spočívá v konzumaci čajů před nebo po jídle. Používá se zázvorový nebo mátový čaj, připravovaný z čerstvých surovin (ne sáčkový). Pomáhá také pravidelné žvýkání zázvoru před jídlem.

Pokud máte malé děti, které trápí nadýmání, připravte jim čaj z fenyklu. Do hrnku vroucí vody přidejte lžičku rozdrcených semen fenyklu. Nechte louhovat a po pěti minutách můžete dětem podávat po malých lžičkách.


Léky na plynatost

K léčbě plynatosti a pocitu plnosti se nejčastěji používá lék Espumisan ve formě drobných tobolek, které se velmi snadno polykají, nebo tobolky Motilium.

Tipy, jak se zbavit nadýmání po jídle:

  • dopřejte si dostatek pohybu – zlepšíte peristaltiku střev a zrychlíte metabolismus, vyzkoušejte také masáž břicha či nahřívání;
  • vyzkoušejte bylinky – doporučujeme osvědčený fenyklový nebo heřmánkový čaj, bylinné čaje však rozhodně neslouží jako náhražka léků;
  • omezte nadýmavé potraviny – pozor na čerstvé pečivo, těstoviny a luštěniny, omezte sladké limonády s bublinkami.

Autor: © Mgr. Světluše Vinšová
Foto:
© Naira

odkaz na tento článek

. Babské rady na nadýmání a plynatost [online]. ČeskáOrdinace.cz, . .




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 27 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku


SiteMAP | RSS