Alergie na alkohol

Imunita a prevence

Zveřejněno dne 3.7.2013

Po požití alkoholu může leckdy docházet k určitým reakcím organismu – zčervenání kůže nebo subjektivní pocit tepla, které věrohodně napodobují alergickou reakci. Většinou se přitom o alergii v pravém slova smyslu nejedná, jde spíše o rozšíření cév. Přesto alergie na některé alkoholické nápoje skutečně existuje. A jsou mezi námi i jedinci, kteří mají na alkohol alergii. Obvykle jde jen o určitý typ nápoje, například víno. To totiž obsahuje histamin (v různých dávkách dle druhu vína), který může třeba v kombinaci s oříšky či chipsy vyvolat alergickou reakci. Pak jsou také jedinci alergičtí na pivo. Tady se ale odborníci domnívají, že je zde alergenem spíše pšenice. Dokud totiž člověk jen jí pečivo a podobné produkty, kde je pšenice málo, nic to s ním nedělá. Ve chvíli, kdy si ale dá několik sklenic piva, pšenice se v kombinaci s alkoholem rychle vstřebá do těla a nepříjemnosti jsou tady. A to nemusí dotyčný o své alergii léta vědět. V souvislosti s alkoholem byly zaznamenány i anafylaktické stavy po požití, takže pokud si nejste jisti, navštivte raději alergologa.



Příčiny alergie na alkohol

Lidé alergičtí na alkohol mají velmi nepříjemné příznaky. Jedinou prevencí a zároveň léčbou je ukončení konzumace alkoholu. Často si tito lidé myslí, že se u nich jedná jen o stav kocoviny, ale mýlí se. Ve skutečnosti se jedná právě o alergii na alkohol. Alergie na alkohol vzniká z nedostatku enzymu, který je potřebný pro rozklad toxinů obsažených v alkoholu. Tento stav je geneticky daný. Existuje ale mnoho dalších faktorů způsobujících tuto alergii. Zejména se jedná o určité látky obsažené v alkoholu. Nejčastějším viníkem je oxid siřičitý a histamin. Rovněž jedinci alergičtí na určitý druh obilí (pšenice, žito, kukuřice a ječmen) trpívají alergií na alkohol.


Alkohol a alergická reakce

Nejčastější nežádoucí účinky konzumace alkoholu zná každý. Patří k nim především ztráta sebekontroly až porucha vědomí, nevolnost, zvracení, poškození žaludku a jater, bolesti hlavy, snížení koncentrace krevního cukru, dehydratace. Při pravidelném dlouhodobém pití dochází k postižení až selhání jater i k poškození dalších orgánů a také k celkovému chátrání organismu a rozpadu osobnosti. Citlivost k těmto změnám je individuální, ženy k nim bývají vnímavější.

Který alkohol nejčastěji spouští alergii?

Nejčastěji alergii podobné reakce spouští červené víno, následuje whisky, pivo a další druhy vín. Nepříznivé reakce vyvolává nikoliv samotný alkohol (líh), ale další přídatné látky, které jsou pro daný nápoj typické – aromatické nebo chuťové látky.

Nejčastějšími „viníky“ jsou následující substance:

  • histamin
  • kvasinky
  • siřičitany alias sulfity
  • aditiva
  • rostlinné alergeny

Histamin

Tato látka je přítomna v mnoha alkoholických nápojích, zejména v červeném vínu, a může způsobovat migrenózní bolesti hlavy, zrudnutí („zflekatění“) kůže, střevní potíže, rýmu nebo astma. Pokud je k vínu navíc konzumováno jídlo obsahující rovněž velké množství histaminu, jako například uzeniny, ryby, koření, jsou reakce ještě výraznější. Někteří lidé jsou na histamin obzvlášť citliví, protože jejich organismus nedovede tuto látku rozložit a následně vyloučit z těla.

Kvasinky

Kvasinky mohou zapříčinit opravdovou alergickou reakci, i když jich alkoholické nápoje obsahují jen malé množství.

Siřičitany

Oxid siřičitý se může objevit především v některých druzích piva a ve vínu, neboť se používá při čištění zařízení a může se tak dostat ve vysokých dávkách i do nápojů. Jeden z deseti astmatiků je citlivý na sulfity a po konzumaci alkoholu s oxidem siřičitým se u něj může projevit reakce v podobě sípání či hvízdavého dýchání. Vyrážky a anafylaxe bývají v tomto případě velmi vzácné.

Aditiva

Přídatné látky typu tartrazin nebo benzoan sodný mohou spustit kopřivku či astmatický záchvat.


Příznaky alergie na alkohol

Alergie na alkohol může být typem potravinové přecitlivělosti. Skutečná alergie na líh je poměrně vzácná, obvykle jde o reakci na jiné složky obsažené v nápoji (například pšenici nebo hrozny), které způsobí fyzické příznaky podobné těm, které se vyskytují i u jiných potravinových alergií. Často jde o tyto projevy:

  • brnění v ústech;
  • kopřivka;
  • otok rtů, jazyka nebo hrdla;
  • dýchací problémy;
  • v extrémním případě i anafylaktický šok.

Důležité je rozlišit, zda jde o alergii, nebo jen o nesnášenlivost. Při alergii budete reagovat i na stopové množství alkoholu. Intolerance znamená, že sice můžete pít alkohol, ale po nějaké době začnete trpět vedlejšími účinky. Některé z těchto příznaků připomínají kocovinu po alkoholu.


Alkoholismus

Je pravdou, že alkoholismus je alergický stav, který je výsledkem postupného zvyšování senzibility na alkohol po více či méně dlouhou dobu. Fyzické příznaky se projevují tak, že když notorický pijan konzumuje alkohol, tělo si na něj vytvoří závislost a touží po něm ještě víc. To je alergický aspekt alkoholismu. Mentální „posedlost“ pitím lze ovládat, ale alergickou nikoliv. To je jeden z hlavních důvodů, proč si raději skleničku vůbec nedat. Existuje také nepříjemný a vysilující stav s názvem „Asian flush“ (asijské zrudnutí), který však jde vyléčit. Projevy jsou:

  • červené tváře po konzumaci alkoholu;
  • po pití se dostavují bolesti hlavy, zvracení a nevolnost;
  • dostanete vyrážku a máte zrychlený tep.

Pivo a alergie

Existují lidé, kteří skutečně trpí alergií na alkohol. Obvykle netolerují jen jeden druh alkoholického nápoje, například víno či pivo. Byly popsány dokonce anafylaktické reakce po konzumaci piva, jejichž podstatou byla pravděpodobně alergie na pšenici. Takto postižení lidé o své alergii do osudného okamžiku nemuseli vůbec vědět, protože jejich tělo tolerovalo menší porce pšenice například v podobě pečiva, avšak na velké množství obsažené v několika litrech piva připraveno nebylo. Reakce pak mohla být vystupňována také kvůli skutečnosti, že alkohol jako takový podporuje rychlé vstřebávání alergenu střevem.


Víno a alergie

Také ve víně jsou obsaženy látky, které mohou u senzitivních lidí vyvolat alergickou reakci. Konkrétně se jedná o histamin, jehož obsah se liší v závislosti na druhu vína. Celková reakce pak ještě může být podpořena dalšími alergeny obsaženými v nápoji samotném nebo potravinách, které bývají s alkoholem obvykle požívány, například oříšky.

Léčba alergie na alkohol

  • Zdržet se konzumace alkoholu.
  • Zdržet se konzumace určitého druhu alkoholu. Konkrétně lidé s alergií na víno by neměli konzumovat vinné produkty. A člověk s alergií na kvasnice by neměl pít pivo.
  • Omezit počet alkoholických nápojů.
  • Na léčbu alergie se většinou používají antihistaminika. Snižují svědění a kopřivku. Nevýhodou je ospalost.
  • Také může být použita studená voda nebo studené mléko, které se nanese na postiženou oblast.
  • Jakékoliv zhoršení stavu by měl každý jedinec konzultovat s lékařem.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© SilentBobxy2

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Alergie na alkohol [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-07-03. Dostupné online.




Tento článek si během posledních třiceti dnů přečetlo 120 lidí.


Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů

Alergie na alkohol

(ZK 23.6.2015 8:43)

Dobrý den, mnoho let trpím alergickou rýmou a astmatem. Pokud piji alkohol (víno, whisky, koňak...atd) začnu ve velké míře kýchat a úplně mi oteče nosní sliznice. Trvá dlouho než se to upraví. Co mi v alkoholu tak vadí, že mám tuto reakci (myslím, že histamin to není - testy na něj vychází negativně. Velmi děkuji za odpověď. Kubíčková


Počet odpovědí: 3 | Zobrazit odpovědi | Odpovědět



Alergie na víno

(Marie 1.5.2015 18:23)

Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, jestli má někdo po požití bílého vína - víc než půl litru takové potíže, jako já. Objeví se mně opary, afty, svědění ve vlasech.
Víno příležitostně požívám už dávno, ale tyhle příznaky se mně občas objevují tak přibližně před dvěma roky. Myslíte, že to může být alergie? Setkali jste se někdy někdo s tím, co uvádím?
A máte někdo nějakou rozumnou radu? Já vím, přestat pít víno... Ale když někdy není vyhnutí....

















































































































Počet odpovědí: 0 | Odpovědět




zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS