Ačokča v léčitelství

Poradna

Zveřejněno dne 1.12.2013

Nadívaná okurka neboli ačokča pochází z And a je známá z různých starověkých kultur. Tvar plodu je podobný velkým podlouhlým slzám. Na první pohled má žlutozelenou barvu, ale když si ji člověk rozkrojí, zjistí, že uvnitř je světle zelená až bílá, čímž připomíná okurku. Tyto plody se konzumují za syrova nebo nakládané. Přidávají se i do salátů nebo pikantních náplní. Nadívaná okurka má léčivé účinky. Příznivě působí na snižování cholesterolu a má schopnost absorpce. Díky těmto účinkům je ideální prevencí proti srdečním a koronárním chorobám.



Léčivé účinky ačokči

Plody ačokči regulují metabolismus tuků, snižují hladinu špatného cholesterolu (LDL), a naopak přispívají ke zvýšení HDL cholesterolu, tedy toho dobrého. Díky těmto výhodám je ačokča ideální pro jedince trpící nadváhou a vysokým cholesterolem.

Blahodárné účinky této rostliny byly prokázány v mnoha klinických studiích. Osivo této rostliny je velmi doporučováno při léčbě hypertenze. Plody ačokči obsahují pektin, kyselinu galakturonovou, minerální látky a steroidní sloučeniny.


Výhody ačokči

Perfektně funguje zejména při hubnutí, proti cholesterolu, proti kornatění tepen a proti hypertenzi. Ačokča má tedy mnoho výhod, shrňme si některé z nich:

  • snížení hladiny špatného cholesterolu – ideální pro boj s aterosklerózou;
  • přispívá ke snížení hladiny LDL cholesterolu, který se hromadí v tepnách, a na druhou stranu přispívá ke zvýšení HDL cholesterolu – je tedy ideálním doplňkem pro léčbu hypercholesterolémie;
  • reguluje metabolismus tuků, což umožňuje snížit hladiny cholesterolu v krvi;
  • je vhodným doplňkem při hubnutí;
  • doporučuje se při léčbě hypertenze;
  • ideální na poruchy respiračního systému;
  • pomáhá při otitidě (zánětu středního ucha).

Ačokča je samozřejmě i ovoce bohaté na vlákninu. Může být konzumována ve své přirozené podobě, v salátech, předkrmech, masových náplních, nebo v kapslích. Pokud se rozhodnete konzumovat tuto rostlinu v tobolkách, doporučují se užívat dvě tobolky půl hodiny před jídlem, obvykle před snídaní a obědem. Důležité je, aby byly zapity velkým množstvím vody.


Pěstování ačokči

Tady je podrobný návod na pěstování ačokči.

Ačokča foto

Fotografie, na kterých je vidět ačokča: ačokča foto.

Vaření s ačokčou

Zde je seznam receptů, jak připravit chutná a zdravá jídla z ačokči: vaření s ačokčou.

Autor: © Jakub Vinš
Foto:
© Abraix

referenční odkaz

VINŠ, Jakub. Ačokča v léčitelství [online]. ČeskáOrdinace.cz, 2013-12-01. Dostupné online.



Sdílejte tento článek se svými přáteli:

Facebook    Twitter    Digg   

Poslat emailem

Vytisknout článek


přidejte sem svůj komentář

Nenašli jste zde přesně to, co jste hledali? Zeptejte se na to ostatních. Určitě Vám pomohou.
Ke svému dotazu použijte tento formulář.


Jméno
E-mail
Nadpis
Komentář
Všechna políčka formuláře je třeba vyplnit!
Připojit fotku
přehled komentářů
K článku zatím nebyl napsán žádný komentář.

zajímavé články
zaměření článku



Sitemap | RSS